-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
paljoc
tag
válasz
Surda-
#25886
üzenetére
Ma neztem egy db-ig a TV2-n a boszorkanyt, egett valami lang, annak oriasi jelentoseget tulajdonitott, de senki se hivta fel!:-))) /kb 15 percig vartam h a hiba elojojjon a keszuleken, azalatt nem tudott a venasszony hivast kicsikarni a nezoktol, mar majdnem megsajnaltam...:-0
-
radi8tor
MODERÁTOR
Ma megvolt az első Brikka kávéfőzés indukcióson.
Nagyon egyszerű ezzel kávét főzni.
-
soldier2
őstag
válasz
killerjohn
#25894
üzenetére
Tizenpáran összeálltok, akkor egy Graef 702-es fejenként 2000ft lesz.
-
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
#25894
üzenetére
Felejtős. Szakértelem kell hozzá, de az első botrányok majd a takarításnál kezdődnek, utána eltűnik a tamper, stb...

Kapszulás...
-
killerjohn
addikt
válasz
soldier2
#25893
üzenetére
Azt hittem hogy mondani fogtok egy Gaggia szerű gépet, amit a többség tud etetni a Tschibo-val, mi meg a saját daráltunkkal
De akkor ennek a vége az lesz hogy tizenpáran összeállunk, és veszünk egy Gaggia Classicot, és aki beszállt, az használhatja (mindenki hozza magának a saját őrült kávéját). A többi meg marad a Szarvasi trénél... -
soldier2
őstag
válasz
killerjohn
#25890
üzenetére
ESE POD? 100-150k-ból megvan egy jó gép, és 54ft/kávéért ihatnák a robibombát a többiek, te meg találsz magadnak valami jót
.
Daráló nélkül karos gép felejtős, így marad az automata, magának darálós csoda, annak összes nyűgjével, vagy az ESE POD. Ilyen fogyásnál elképzelhető, hogy a gépet ingyé' odaadják. -
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
#25890
üzenetére
Ez nagyon ismerős... Csak az a baj, hogy már nem szocializmus van, ami a maga nemében egy nagyon humánus rendszer. Egy baj van vele, - M. Thatcher szerint - hogy a más pénzét költöd...

-
killerjohn
addikt
válasz
ronin s8
#25883
üzenetére
Hehe, senki se fog itt az ingyenkávé helyett Illy-t inni 150-ért. Kapszulás gép most is van, 100 Ft bele egy kapszula és kb senki se issza. Én se innám... A cél az hogy a nagy többség meg tudja inni a szar ingyenkávét, viszont a maradék 10% tudjon főzni valamit ami sokkal közelebb van egy otthoni presso-szerűséghez mint ehhez a kávé-ízű-vízhez...
-
-
Alvin_ti4200
félisten
Sziasztok!
Nem találtam infót arra vonatkozólag, hogy aki otthonra szeretne (lehetőleg kapszulás, de ha nem rocket science, akkor akár "normális") kávéfőzőt venni mondjuk 40-45 ezer forintig bezárólag és elsősorban lattét készítenie növényi tejjel (preferált az Alpro bio szója), az merre induljon el a keresgélésben? Nespresso nagyon a legalja?
Köszi minden segítséget

-
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
#25880
üzenetére
Hehe, na erre való a kapszulás!
Abból viszont az Illy.
Ekkora fogyásnál szerintem ingyen adják a gépet, egy kapszula 150,-Ft. -
bl4ze
veterán
válasz
soldier2
#25879
üzenetére
Miért ne akarnék beszólni Parcinak ? Ha van ok rá megteszem, nem félek én Tőle, meg ismerjük is egymást ha kell még bokán is rugom

De a lényeg, bocs a káromkodásért itt a virtuális térben, de elszáll az agyam ha azt látom teóriákat, kényszerképzeleteket szülnek bizonyos korzós dolgok mellé.
Szóval nem, a hírszerkesztő nick nem csak (x) cikkeket tesz ki, hanem főleg HíREKET.
Köszönöm kedves soraid, a tesztelésből elég volt az a 6-7 év és kb. 400 kávé

-
weinmaker
őstag
Na ha már mindenki mindent tud, akkor oszlassunk egy kis füstöt.
Ez is csak egy hír ami a kávézáshoz kapcsolódik. Nem mindenki csak daráló, karos gép témában utazik.
Sokan isznak kotyogóst, kapszulást 3 a 100-ban cuccokat, és akkor mi van.Mielőtt mindenki tudná, hogy Tóth Sanyi eladta magát, akkor elmondom, hogy ingyen csinálta, mivel a neszpresszó jelentősen támogatja a kávéegyesületet. Vagyis a baristák kijutását versenyekre, és hogy egyáltalán versenyt lehessen szervezni.
Ha nem tetszik, akkor tessék zsebbe nyúlni, és összedobni nekik, hogy versenyezzenek, és akkor az összes multi és hirdető mehet a levesbe.
Szóval tévképzetek helyett, néha gondolkodni, és csendben maradni kéne, de ez nehéz mert MAGYAROK vagyunk, és mindenben csak a sz@rt keressük!
HAJRÁ!

-
killerjohn
addikt
Még egy ON, habár az előző se talált túl sok válaszra

Szóval a melóhelyemen van egy szarvasi... őőőő, hagyjuk is. Meg kb 100 ember aki kávét iszik.
Egészen nagy az egyetértés, hogy ez így nem maradhat, és kellene valami megoldás, amire meg lehet fűzni a menedzsmentet. Én pl arra gondoltam - és kérlek, ne szóljatok meg -, hogy kellene egy presszó gép, ami max 200e pénz, és továbbra is ihatja vele az igénytelenebbik réteg a cég által megvett Tchibo Family-t. Merthogy drágábbat, szemeset nem fog venni a cég, az biztos. Viszont elég sokan vagyunk, akik gond nélkül behoznák az otthon ledarált, minőségi szemest, még akkor is ha tudjuk hogy 3 percen belül le kellene főzni. De maradjuk annyiban, hogy ennél, amit most iszunk BÁRMI jobb.Darálót egészen valószínű, hogy nem fog venni a cég. Az a kérdés, hogy 200e körül van-e valami presszó-szerű gép, ami bírja a napi 200 kávét. Mondom mégegyszer, nem cél, hogy fine-presso kávét főzzünk, és valószínűleg az emberek 80%-a továbbra is nagykanállal fogja beletömni a Tchibo Family-t, de szerintem ha reggelentbe behozom a tamperemet, és 40 gramm őrölt kávét valami kis tartóban, akkor pont 20x jobb kávét ihatok, mint most.
Bármi ötlet?

-
soldier2
őstag
Akkor másként fogalmazok. mindössze kb fél éve olvasom a korzót rendszeresen, és ez alatt nekem az jött le, hogy a "hirszerkesztős" cikkek nagy része az, ami azért jelenik meg, hogy a többi megjelenhessen - remélem ez így már számodra is politikailag korrekt, és nem káromkodsz tovább. Nem én hoztam fel a témát, csak Parcinak nem akartál beszólni. Az én válaszom inkább az újabb felesleges flame ellen irányult (a nespressos dolognak is nagyobb a füstje mint a lángja). Igen, tudom, hogy nem te teszed ki a cikkeket, és azt is, hogy már nem tesztelsz a korzónak, amit én személy szerint azért is bánok, mert így mindössze egyre csökkent azoknak a tesztelőknek a száma, akit legalább virtuálisan ismerek.
-
bl4ze
veterán
válasz
soldier2
#25875
üzenetére
az a kurva (x) nem szúrja a szemedet, szoldzsertvú ?
egyébként : a hírszerkesztő nem fizetett PR cikkeket tesz ki, hanem híreket és (x) cikkeket is.
egyéb kávés híreket is az a nick tesz ki, szóval az okfejtés téves.és nem, nem én rakom ki , nem én csinálom - csak ismerem a rendet "odaát"
-
Surda-
őstag
Szerintem tökmindegy ,hogy ott van-e a pr megjelölés.
Ja és igen,ha te szervezel majd egy kávés rendezvényt és szr lesz a kv, akkor te is meg leszel szólva , bármilyen meglepő...
hoznod kell egy szintet!"becsempészte a kávés szubkultúrát egynespresso rendezvényre"
Na,erre írtam én korábban,hogy ez a képmutatás.
Becsempészte a pénzt a zsebébe.
Szerintem rosszul tette,de ki merné kétségbe vonni a pénzkeresést a mai világban?
Ha a szakmaiságot és a pénzkeresést egy mérlegre tesszük melyikünknek hová billenne a nyelve?
Egyébként nem nespresso rendezvényről beszélünk,hanem minőségi ételekről,italokról,alapanyagokról, kifinomult ízlésű közönségről, gourmet fesztiválról. -
soldier2
őstag
Ez sokaknak szívfájdalma. Oda van írva, hogy "hírszerkesztő", és mi tudjuk, hogy ez a korzón a fizetett pr cikkeket jelöli, de egy laikusnak nem mond semmit (mondjuk laikus nem olvas kávékorzót
)Killerjohn: ezért írtam, hogy nincs kőbe vésve itt semmi. Nekem sem éri el a felsőszűrőt a kávé (csak a Gaggia dupla kosárral, de azt nem használom) sem a 7g-os VST-el, sem a naked karhoz kapott 20g-al (ezt használom dupla helyett, ha éjszakai ügyelet után talpon kell maradnom (vagy vendég van).
Tóth Sanyi: az vesse rá az első követ, aki soha nem engedett az elveiből (bármilyen okból). Ha hivatalos Nespresso reklámarcnak állna, akkor igazatok van. De ezzel szemben a valóság, hogy becsempészte a kávés szubkultúrát egynespresso rendezvényre. Vsz a mellette szereplő hölgyike nem is hallott még a cascaráról, nem hogy elkészítse.
Ronin: mi az a KKT?
-
válasz
killerjohn
#25868
üzenetére
Nekem is, kérjük egy hozzáértő válaszát.


-
válasz
fragola.6035
#25867
üzenetére
oké, hadd szóljon, a költségeket állom!
-
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
#25868
üzenetére
Az első könyvelőm kérdezte "Mi az a KKT...?"

-
killerjohn
addikt
hogy ON is legyen: mi az a felsőszűrő ?

szerk: aha, utánaolvastam. [link]
viszont most az az ellentmondás van a fejemben, miszerint valahol azt olvastam, hogy az őrlemény nem érheti el a "felső szűrőt", a linkelt cikkben pedig ennek pont az ellenkezője van... -
killerjohn
addikt
Nem. Egyszerűen csak nem mész a Nespresso stand közelébe, mint Barista. Nekem, mint r=1 hülyegyereknek lehet a véleményem, hogy a Nespresso "iható", de egy Barista ne menjen egy olyan rendezvény közelébe, amit kilóra megvett az említett cég, aminek az espresso-ja szakmai körökben a marketing ellenére a termékpaletta legalja. Akkor se ha teát főzni hívják.
Ugyanis az már a közönség megtévesztése, hogy "A Nespresso a király, igyatok Nespresso-t, mert ez a legjobb, és lám, még az XYZ top-tier barista is eljött hozzátok!!". Persze, teát főzni, merthogy Barista Úr őszinte véleménye szerint az egész stand egy tré szar... Viszont hát ugye ő csak teát főzni jött... Meg ahogy Surda mondja, azért hogy legyen marketing-fotó arról, hogy ő a Nespresso logo alatt áll.
Kiegészítés: Szerintem ez a módja annak, hogy hiteles maradj, és ne Győzike szinten legyél megvásárolható celeb-barista.
-
Surda-
őstag
Nézd, a reklámok sajátja,hogy totál hülyének nézik az embereket, szerintem a fórumon ezt ne terjesszük el.
Mindketten tudjuk,hogy ha az ország talán legelismertebb baristája a nespresso standon , a nespresso megbízásából kávékülönlegességet készít "kávécseresznye gyümölcshúsából készített forró italt" , hogy aztán másnap a korzón megjelenjen egy PR cikk a nespresso standjáról, egy kép vele, a mellette álló nespressos srácról és a nespresso kávékról, mely " prémium kapszulás kávéiról ismert márka" az nem a cascarát reklámozza. -
válasz
ronin s8
#25862
üzenetére
nem, nincs erről szó, tótsanyi nem lesz rosszabb barista attól, hogy felkérték egy rendezvényre cascarát főzni. pont ugyanolyan barista lesz. te pedig szemmel láthatóan amúgy is eldöntötted, hogy mit gondolj róla, azzal amúgy sincs mit tennie, nem mintha tudna vagy kéne.
-
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
#25859
üzenetére
Erről van itten szó, kérem!

-
jó, feladom, a topik szerint erkölcstelen dolog, ha egy sommelier/barista nem csak azzal foglalkozik, amit személyesen jónak tart/szeret, hanem azzal, amire felkérik, noha ez a munkája. mi lesz, ha egyszer kell nekem egy rendezvényre barista és nem fér majd bele 120 ezer ft/kg-os, szűz lányok által kézzel simizett kávé? egy ideális világban egyetlen barista sem jönne kofit lőni?
-
killerjohn
addikt
wow mi megy itt kérem
popcorn ON.btw csak hogy én is bedobjam a magamét:
1) A legtöbb ilyen "fesztivál" meg van véve. Pénzzel, csak hogy értsük. Valamelyik nap olvastam hogy XYZ gourmet valami szerint hol a "legjobb" a halászlé. TÉSZTÁVAL! Azóta sírok, de szerintem a fél ország sír. Az összes ilyet komoly fenntartásokkal kell kezelni. Istenem, hány olyan leleplezés volt már, amikor a gourmet guruk annyit értettek egy borhoz, mint én (értsd: semennyit), és úgy adtak csillagokat meg pontokat, hogy ki se mentek megkóstolni a produktumot...
2) Egy szakember semmilyen formában ne égesse magát, mert a jövőben aszerint változik a megítélése szakmai körökben. Ha én 10 éve NoSQL és in-memory BI computing specialist vagyok (merthogy igen), és ezt mindenki tudja rólam, és ebből élek, akkor az MSSQL rendezvényen nem én leszek a házigazda. Mert ha mégis, akkor mindenki tudni fogja hogy megvettek. Megvették a véleményemet, hiszen pont abból élek, hogy olyan embereknek kínálok megoldásokat, akiknek nem jó az MSSQL. Érti... -
Surda-
őstag
Ne próbáld menteni a gyógyszer kereskedőket.
Elég szomorú,hogy ha az elvekhez való ragaszkodást semmibe vesszük."valószínűleg nem áll olyan szinten anyagilag, hogy azt mondhassa, hogy fontosabb az ilyen-olyan imidzse."
Egy erkölcstelen dologra (legyen az bármi!) mióta magyarázat, mentség, hogy az elkövető annyi pénzt kapott érte, amennyinek nem tudott ellenállni?
-
fragola.6035
aktív tag
nyi alapvetően azt (is) építette fel, hogy dupla áron árulja a carraró
Inkább 3-szoros áron. Milánóban a ...... nevű gasztro nagykerben, ahonnan anno én is rendeltem a carrarot, 11 Euro a Tazza D'Oro, ami most itthon több, mint 10e. Ft, de pár hónapja 12e. felett is próbálta adni.
-
Surda-
őstag
Ez nem idealizmus, ez az egyetlen elfogadható hozzáállás.
Kifogása az mindenkinek van!
A rákosoknak kamu gyógyszert áruló "orvos" is azt mondja ő csak jót akar, ő csak jót tesz, ha a beteg elkezd hinni,az már önmagában gyógyító erő, közben az egész nem más,mint ordas nagy hazugság, az egyetlen cél pofátlanul, mindenkin átgázolva, minden szakmai tudását félretéve erkölcsi hullaként teletömni a zsebét.
Ebben az országban mindenkinek van magyarázata mindenre, itt mindenki meg tudja magyarázni,hogy ha szar amit ő csinált,arról a körülmények -leginkább pénztelenség - tehetnek, pedig semmi más nem kéne csupán ragaszkodni a szakmaisághoz és elvekhez!
Ez utóbbiról az emberek 90% nem is hallott még.
Ennyi,se több,se kevesebb.
Ez nem egy házibuli volt,hanem egy országos Gourmet fesztivál,ha itt nem fontos a szakmaiság,akkor hol? -
válasz
Surda-
#25852
üzenetére
pedig az a munkája egy szominak és egy barinak is, hogy felkérik, ő meg csinálja, amihez ért. ahogy szakácsok sem csak mislencsillagosban vannak stb. lehet, hogy nem szimpi, főleg, ha valaki ennyire mereven idealista (ez egyébként ebben a korban már nem olyan menő, mint gimiben
), de mentegetőznie épp nem kéne.az viszont igaz, hogy még jobb lenne, ha azt mondhatná/mondaná, hogy neki csak az a fontos, amit felépített és nem vállalja. mondjuk, - hogy hirtelen felvegyem az ellenkező pólust - tótsanyi alapvetően azt (is) építette fel, hogy dupla áron árulja a carrarót. kimész olaszországba, bemész a boltba és megveszed feleannyiért. engem ez sokkal jobban zavar, és azért nem fogadom el a "deazáfa" és hasonló érveket, mert olaszország is eu tagország, ott is van áfa, éppenséggel kamionnal is hozhatnám a carrarót.
-
Surda-
őstag
Persze,értjük mi,hogy a pénz az ok, inkább sajnálom,hogy egy olyan ismert név,mint Tóth Sándor, nem teheti meg,hogy azt mondja nem, köszönöm, nem fogok odaállni a szar mellé,hogy azt hazudjam somlói galuska.
Természetesen a LIDL-ös reklám sem helyénvaló.
Nem tudtam,hogy a sommeliernek az a munkája,hogy szar borokat ajánlgasson, szerintem egy magára adó nem is teszi...
Sajnos ez egy ilyen dolog, nincs kompromisszum, könyökömön jön ki a mentegetőzés.
Szar mellé álltál, szart reklámozol, innentől kezdve az sem lesz hiteles,mikor jó dolgokat ajánlasz,ennyi. -
válasz
radi8tor
#25846
üzenetére
na, ez a gáz (és a szervező részéről), nem a tótsanyi. én is felkérhetek egy szomeliét, hogy nyomassa a boroskólát a szülinapi bulimon. ez a munkájuk. barista dettó. tótsanyi mondjuk annyiban neccesebb picit, hogy saját biznisze is van, ami eléggé támaszkodik az anti-nespresso imidzsre. ez tény.
-
válasz
Surda-
#25843
üzenetére
és amikor a lidl felkér egy profi sommeliert, hogy állítsa össze a (nem igazán prémium...) borkínálatát és promotálja is? az is gáz? gyerekek, egy baristának/sommeliernek épp ez a munkája. felkérik, ő pedig megy. értem, hogy miért tartjátok visszatetszőnek, de szét kéne tudni választani a dolgokat. neki ez egy munka, valószínűleg nem áll olyan szinten anyagilag, hogy azt mondhassa, hogy fontosabb az ilyen-olyan imidzse.
-
Surda-
őstag
Na, tudod te,hogy miért tartom én ezt visszatetszőnek

George Clooneyról nincs információm,hogy barista lenne, őt majd akkor kell "kitiltani a földről", mikor brazil sorozatok propagálásában vesz részt.Silent77
,de tamper nélkül azt is csak nézheted 
prandris Extraction
-
Nagyon gyors a greaf, holnap hozzák.

-
prandris
tag
Sziasztok! PY kávét pesten melyik kávézóban lehetne kóstolni?
Nekem rémlik a Boráros tér közelében egy kávézó, próbáltam vissza keresni, de nem sikerült. -
válasz
Surda-
#25814
üzenetére
tisztázzuk: tóth sanyi cascarát készített a standon, ennek semmi köze a nespressóhoz. vagy george clooney-t is tiltsuk ki a földről?
az viszont, hogy a nespressót így kommunikálják, hát, minimum félrevezető. remélem azért normális kávézó is van/volt a gurméfesztiválon...
-
bl4ze
veterán
válasz
fragola.6035
#25835
üzenetére
Ok, de a másik azért nem olyan rossz, de a szemét jelző azért erős volt így Nekem picit

-
Surda-
őstag
válasz
ronin s8
#25829
üzenetére
Pontosan...

Egy tamperen én is gondolkodom,ez jó vajon?
Múltkor volt szó róla,hogy éles legyen a talp alsó része,ez vajon olyan?
Illetve még mindig nem tudom,hogy 58, vagy 58,35 a jó.
Most egy 58-as van,ami icipicit kicsi,de azt se szeretném,ha szorulna . -
bl4ze
veterán
válasz
fragola.6035
#25831
üzenetére
meg ne vedd ezeket a linkelt szemeteket.
...egy kicsit erős volt azért ez , nem ?
-
válasz
fragola.6035
#25831
üzenetére
Hála és köszönet!

-
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
#25822
üzenetére
Ilyenkor mindig az jut először eszembe, hogy van az a pénz...
Sajnos. És hogy "ugyanott krumpli eladó". 
-
Sziasztok!
Végül Cm800 daráló lesz.
Nagyon rendesek voltak, ajánlottak kedvezményt a 702-re, -10% + ingyenes szállítás ha megvárom.
Gondoltam rákérdezek, hogy a 800-ra nem tudnának-e biztosítani, megkaptam.
Átutaltam... mintha a fogam húzták volna, de az összeset.
Elméletileg még a héten akár ide is érhet.
Tamper sajnos elfogyott fragola fórum társnál, így néznem kell máshol.
Ezeket néztem: [link], [link]
58,3 mm méretben nem láttam.
Megfelel valamelyik?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
killerjohn
#25822
üzenetére
N.-nál nem ismerik azt a szót, hogy durva.
Láttam egy filmet N. elnökéről, neki eltökélt vágya, hogy privatizálja a vízműveket Európában. Onnan már csak 1 lépés, hogy megvegye és az ő kezében legyen.

-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Keresztapper
#25819
üzenetére
Inkább vegyél egy rendes szimpla szűrőt.
Azt pedig felejtsd el, hogy a kávénak bármikor is hozzá kell érnie a felsőszűrőhöz. -
paljoc
tag
válasz
Keresztapper
#25813
üzenetére
Szia!!
Az alátét méretei /kicsit megkésve, bocs!!/:Külső átmérő 10mm
Belső átmérő: 7,5mm
Vastagság: kb. 2mm ami jó kellene legyen. -
Keresztapper
senior tag
válasz
fragola.6035
#25815
üzenetére
Akkor az általam linkelt 7 grammos szűrő esetében ez hogyan kellene hogy alakuljon szerinted?
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Keresztapper
#25813
üzenetére
Nálam egy 20 grammos VST-nél tele töltve ez kb. 9-10 mm.
-
Surda-
őstag
Lebeszéltétek Jánost a Nespressorol, mikor a gourmet fesztiválon Tóth Sándor és -aki még nála is sokkal fontosabb- Orosz Barbara is emellett tette le a voksát!
A kifinomult ízlésű, csak a gasztronómia csúcs ételeit-italait fogyasztó közönség már a bejáratnál kapott ebből a prémium kategóriás kapszulásból 1-1dl eszpresszót.
Ilyenkor nincs lelkiismeret furdalásotok? -
Keresztapper
senior tag
-
Keresztapper
senior tag
válasz
tariattila
#25810
üzenetére
A tamper ilyen, a szűrő meg a sima szipla gaggia.
-
soldier2
őstag
válasz
tariattila
#25810
üzenetére
Ott a pont

A lényeg, hogy szárazon ne érje el afelsőszűrőt, de nedvesen már igen. De ez sem kőbevésett szabály (mint egyébként semmi sem)
-
tariattila
veterán
válasz
Keresztapper
#25809
üzenetére
túl vastag a tampered talpa

vagy túl alacsony a szűrőd....
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
soldier2
őstag
válasz
MrCsiT
#25806
üzenetére
Igen, a szűrőt tele kell rakni kávéval, majd valamivel lehúzni a felesleget (kezdetben jó valamilyen eszköz, majd ha már gyakorlott vagy akkor ujjal is csinálhatod mint a profik). Így nem piramist tömörítesz, a perem mellett is van kávé stb. A felesleg mehet a kukába, később lefőzni lehet, de nem érdemes.
Vízkőtelenítés: nem 2 evőkanál ecet (ecet mindenképp felejtős, 2 evőkanál semmit nem ér, ha annyit teszel, hogy vigye a vízkövet, akkor tönkreteszi a gépet is), belyette 2 evőkanál kristályos citromsav javasolt,, ennek hiányában én, és még sokan innen a kék Tescos vízkőoldót használjuk (háztartási gépekbe valót, ez citromsavas, vigyázz, van más is, az felületre való, és ha nem tévedek fehér-kék a csomagolása, kávéfőzőbe ez nem jó)
Milyen gyakran? Függ attól mennyi víz megy át a gépen, és az milyen kemény. Nálam napi 2-3 szimpla készül átlagban, és Nordát használok, így csak félévente citromsavazok (valamelyik automata gép használatijávan egyszer olvastam, hogy 50l víz után vízkőtelenítést, szvsz csapvíz esetén ez jó viszonyítási pont (1-2 hét alatt megnézed mennyi víz fogy és számolsz egy kb intervallumot, hogy mikor vízkőteleníts. -
MrCsiT
addikt
más: vízkötleníteni milyen sűrűn ajánlatos? Gondolom, nem kell megvárni, amíg vakolat-vízkődarabok is lefőnek a kávéval együtt, de akkor milyen gyakran kell?
A killerjohn által mondott 2 evőkanál ecet mittudoménhová megoldás, az rendben van erre a célra, vagy venni illik/kell gyári vízkőtlenítő port/kapszulát/gélt, ha utóbbi, akkor hol?
Gaggia Evo az egyelőre nem szenvedő, de alany, és valahogy karban tartanám, csak hogyan is..
-
MrCsiT
addikt
válasz
tariattila
#25796
üzenetére
Tehát akkor: ha nincs mérlegem, meddig is kellene tennem a kávétartót mielőtt tamperelek? Tele?

-
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
#25802
üzenetére
Mint már mondottam volt, egy fotó vagy videó sokat segítene.😏
Nem csak a daráló állításával tudod szabályozni a lefolyást (mint azt már szintén olvashattad👿), itt az ideje, hogy a tampert kicsit lazábban kezeld, esetleg az őrlemény mennyiségét is újragondolhatod.
Egyébként kizártnak tartom, hogy a Compaknál egy kattintás ekkora eltérést eredményezzen (főleg duplánál). 
A féloldalas főzésben valszeg a tömörítés, ill. ezeknél a régi Primo-knál a silány dupla kifolyó a ludas. Az első kizárására tamperelés előtt kavargasd meg egy fogpiszkálóval a szűrőben a kávét... -
nemethsza
tag
válasz
killerjohn
#25802
üzenetére
Szia, nem tudom, milyen és mikori a kávé, amivel próbálkozol, de
- ha 100% arabika, ott nincs annyi crema, mint a robis cuccoknál
- ha öregszik a kávé, akkor se
- a 88 fokos PID a crema mennyisége szempontjából szvsz nem sokat jelent, ha túl világos, akkor emeld a hőt, ha túl setét, ill. bőrösödik, akkor csökkentsd
- a "nemvízszint" miatt lehet az eltérő lefolyás (vagy tamperelési/vízterítési hiba miatt - esetleg nézd meg, a pogácsát, hogy nincs-e pl. csatornásodás), az, hogy nem géptestre elvágólag állnak a kifolyók (ha a karnál egyébként nem ereszt), szvsz tök mindegy...(de majd jönnek az okosabbak/tapasztaltabbak is.)
-
killerjohn
addikt
A helyzet a következő:
- jelenleg egész korrekt kávé fő, de kicsit hosszú, kicsit híg
- a crema a közelében sincs a legtöbb itt postolt szépségnek
de ha finomabbra veszem az őrleményt, akkor már nem nagyon akar lefőni a kávé.
88 fokon van a PID, kézzel elsimítom (nem nyomom) tamper előtt a 18 gr kávét, és kb a 15 kilós tamper is meg van, határozott mozdulattal, függőlegesen, nem tekerve, csak a végén egy laza csavarás.Illetve rendre féloldalasan fő le a dupla (az egyik pohárban több van, a másikban kevesebb. érdekes módon mindig a jobb oldaliban van több. A szekrényt még nem tudtam megnézni, hogy vízszintben van-e, de az lehet a gond, hogy nem 90 fokban áll a kar, hanem kicsit jobbra a merőlegestől (110 fokban), ezért a kifolyó nem párhuzamos a géptesttel?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Battlefield 6
- Interactive Brokers társalgó
- Szívesen használsz Samsung böngészőt? Immár PC-n is megteheted
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Gumi és felni topik
- Hardcore café
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3662
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3756, 91% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 512GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3273, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor,MS3409
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest





De akkor ennek a vége az lesz hogy tizenpáran összeállunk, és veszünk egy Gaggia Classicot, és aki beszállt, az használhatja (mindenki hozza magának a saját őrült kávéját). A többi meg marad a Szarvasi trénél...



Abból viszont az Illy. 
hoznod kell egy szintet!
A stikás srácokat azért arra tanítja, hogy ne keverjék a szezont a fazonnal...
egyre jobb, lovald bele magad. a kamu gyógyszerrel kereskedőket meg engedd már el, csak te beszélsz róluk, nem a legjobb példa.





