-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
A brazilt tegnap bontottam fel, 1 hónapos pörkölés.
Azzal fogok most próbálkozni, abból van a legtöbb.
igazából azt nem érte, ha tényleg user error, és bele jövök, ha egy más fajta kávét akarok kipróbálni, teszem azt hawai kona, abból is van itthon Annak ugye nem fogom tudni, hogy megfelel-e ugyanaz a beállítás. Az ára meg, nem 2 fillér. Ezt ti hogyan oldjátok meg?
Nem igazán tudok most kávét venni (anyagi okok), van itthon kb 30.000ft értékben.
Természetesen később majd próbálkozok az olcsóbbikkal is.
-
krupiz
csendes tag
válasz
Silent77
#25997
üzenetére
Nekem ugyan a CM70-es van, de fotók, és youtube alapján az őrlőmű része teljesen egyezőnek néz ki. Mint azt már rajtam kívül mások is mondták alátéttel kellene próbálkozni. Nézz kürül a dobozában, hátha csak nem találtad meg. Ha nincs meg mégsem, akkor 14x7,25x0,2 vagy 0,3 ami kell hozzá. Egy jobb kötőelemes boltban (én a Faboryt ismerem) van ilyen hézagoló alátét néhány forintért. De ha van eszköz és kedv akkor szerintem sörösdobozból is le bírod ezt gyártani

-
válasz
killerjohn
#25995
üzenetére
ps: Nem veszek semmit okoskodásnak, örülök ha kapok segítséget.

-
válasz
killerjohn
#25995
üzenetére
Köszönöm, de mint írtam nem váltogatom össze vissza.

Paloma próbának volt, hogy ne a drága kávé menjen a kukába. -
killerjohn
addikt
válasz
Silent77
#25986
üzenetére
Figy, nekem a K6-al a Molinari Espresso 41.5 "vonal"-ra lesz rendes lefolyású, miközben a {nemmondjukanevét} 100% arabica 46-on kezd el egyáltalán lejönni. Ha összevissza váltogatod a kávét, akkor biztos, hogy nem fogod megtalálni azt a pontot, ahol konzisztens eredményt kapsz.
PS: noob vagyok én is, nem okoskodni akarok
-
Azzal durvább lesz.
írtam, hogy éjszaka már elég jó volt a palomával a lefolyás.
Kolléga írta, hogy kell egy 2-3 darálás amíg beáll, lehet ez volt a baj. Tegnap jó párszor szedtem szét, állítgattam.
Most nullán, egyik csésze kb 40mp alatt, másikba kevéske. Ezek szerint túl finom.
Délután megpróbálom egyesen, ami nálam -2.
Azt viszont nem tudom, hogy ha ennyi idő amíg átáll, azt dobjam a kukába?
Elég nagy pocséklás.
Crema alig, szerintem kicsit megégett. Nem ízlett, túl keserű volt. Pedig ez a kedvencem a kóstoltak közül brikkával.
Este megnéztem vagy 20x, nem lehet rosszul összerakni, de csinálni fogok egy videót.

Még rendes csészém sincs.

-
mester6
tag
Jolti Mester keményen tereli az ifjakat!
(Majd lesz itt rend!) 
-
Összeszámoltam, hármat próbáltam. Paloma nem érdekes, az kukába való amúgy is.
Egy kávéval próbáltam a legtöbbet, Brazil natural, de ezzel se ment. Próbálgatni akkor tudnám ha lenne lehetőség kisebbre venni az őrlést, de nincs. Viszont eddig akárkivel beszéltem, nem nullán darált mint én. Ami nálam valamiért nem ad megfelelő őrleményt.
A tanácsot köszönöm, megfogadom.
-
jolti
senior tag
válasz
Silent77
#25982
üzenetére
Ne cserélgesd a kávét össze-vissza! Már vagy a negyedik felét írod, hogy most ezt főzted, most meg azt!
Míg meg nem tanulsz rendesen kávét készíteni, addig egy féle kávéval gyakorolj be egy rutint, ne minden második daralasra másfélét, mert az életben nem tanulod meg így a daráló beállítást. Ha már megy egy adott kávéval az 'iskola lefolyás',akkor próbálj majd másikat. Persze később már cserélgetheted, de először tanuld meg az alapokat. -
bbuffy
senior tag
Ez darálógond. Megoldódik s örülsz majd. Viszont a nagyon olcsó és régi kávék is produkálják ezt. Mármint hogy kezelhetetlenül folynak.
-
válasz
Silent77
#25979
üzenetére
Mára tényleg befejeztem.

Mindjárt kelek.
Volt még kis paloma kávé gondoltam ledarálom minusz hármon.
Ott daráltam utoljára... Sokkal finomabb lett a szemcse szerintem. Le is főztem szimpla szűrőbe. 20mp 28ml kb. Remélem holnap jó lesz élesbe, de videót azért készítek. -
válasz
adriankoooo
#25977
üzenetére
Akkor sok megy a kukába.

Nagyon sok marad a kések alatt azt láttam, onnan még porszívóval sem tudom kiszedni, csak ha körbe leszedem a csavarokat.
Holnap vidi, hátha ti észreveszitek mi a hiba.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
Silent77
#25976
üzenetére
Azt is vedd figyelembe még, hogy ha fokozatot állítasz az nem egyből jelenik meg az őrleményen, csak ha full kitisztítod az őrlőt. Kell egy 2-3 darálás amíg beáll.
Szűrőből nem kell túl sűrű. Nekem van egy 5cm-es azzal nem tudok szitálni, túl sűrű. Van egy 10cm körüli az OK.
"Tamperlással kapcsoltban, ha erősebben csinálom, akkor ugye tömörebb lesz, és lassabban kéne lefolynia, nem? Tehát ha kevésbé fogom, akkor még gyorsabb lesz a lefolyás."
Igen így van, de ne csináld erősebben: ez legyen egy fix pont.
-
válasz
dugesz77
#25974
üzenetére
Neked is 800 van?
Holnap csinálok egy videót.
Nem rögös, nem akad el, jön szépen.
Tényleg nem értem, hogy rakhattam össze rosszul, mert a pöcök csak a megfelelő pozícióba akad be.
Az nekem is furcsa, de nem erősített még meg senki, hogy nála is ilyen e. Az pedig gyárilag így volt rajta.adriankooooh: nincs szita itthon, de szétnézek.
Nullán is elég nagy hézag van, de nem tudom mennyinek kéne. Holnap ezt is fotozom.Ui: nem látok törést sehol.
Tamperlással kapcsoltban, ha erősebben csinálom, akkor ugye tömörebb lesz, és lassabban kéne lefolynia, nem? Tehát ha kevésbé fogom, akkor még gyorsabb lesz a lefolyás.

-
adriankoooo
senior tag
válasz
Silent77
#25973
üzenetére
Szitálj! Ha össze vissza rögös az őrlemény akkor is át fog zubogni. Ne tiszta erőből tamperolj! Az mindig legyen FIX 14-15kg. Ha szitálsz és fixen tamperolsz, már csak a darálón kell megtalálnod a megfelelő fokozatot. Aztán ha már szépen folyik, jöhet a hőmérséklettel való játszás. Tamper fog kelleni, de amíg nincs "játszhatsz" a műanyaggal is, csak kövesd a fentieket.
Még valami, szerintem szitálással hamarább jön a sikerélmény egy egyszerűbb darálóval. Nyilván egy komoly ipari ami nem rögösít és szépen darál ez a módszer kihagyható. A kis Ascasoval sokkalta jobb eredményt érek el. A CM is hasonló lehet.
Darálót elvileg úgy is lehetne, hogy addig tekered amíg a kések össze nem érnek és onnan jösz visszafelé.
Illetve az is lehet, amit dugesz77 ír: rosszul van összerakva. Mintha másnak is lett volna ilyen problémája itt?!
-
dugesz77
őstag
válasz
Silent77
#25971
üzenetére
Pedig ha hamar átszalad a víz a pogácsán akkor szinte biztosra mondom,hogy a daráló nem darál elég finomra. A gyári műanyag tampert használom én is az egyszemélyes LM kosárhoz(még nem vettem 41mm tampert
) és "simán" megoldható a tömörítés vele. Kicsit furcsa hogy a skálán túl van még három fokozatod. Nem szabadna lennie. Még mindig azt mondom,hogy rosszul van összerakva vagy valami el van benne törve/hibás. A darált kávé simán folyik a gépből vagy összetapadva gurul ki kisebb nagyobb golyók formájában? Illetve folyamatosan jön a gépből a kávé vagy meg-meg állva akadozva jön ki a örlemény? Egy videó segítene.. -
-
válasz
Surda-
#25970
üzenetére
Nincs csatornasodósás sehol, épp ez a fura.
Tudom, hogy kicsi, de körbe tamporálom, mindenhol egyenletes nagy erővel, megnézem és visz szintes mindenhol. Ha nem az lenne, nem folyna mindkét csészébe egyformán, gondolom.
A másik srácnak még nem írtam. Sysko még nem volt fent azóta, de sztem ő nem is állította.
40 állítási lehetőség van, de ezen 43... látszik a képen, hogy mínuszból indul.
Ez már ilyen volt az első összerakásnál is.
Gondolom jól van összerakva, mert max 2 féle képpen lehet, először el is rontottam. -
Surda-
őstag
válasz
Silent77
#25969
üzenetére
Az a műanyag kicsi.
Ahol nem megfelelő a tömörítés, ott utat talál a viz, atzubog, csatornásodás címszó alatt tudsz rákeresni.
A kávépogácsán is látni.
Addig max a csavarhúzós finomítással próbálkozhatsz, abban pontos infókat nem tudott adni a többi 800-as tulaj? Tuti jól van osszerakva a daráló? -
válasz
Surda-
#25968
üzenetére
Remélem igazad lesz.
Nem vagyok biztos ,hogy tamper megoldja.
Több videót megnéztem, volt aki ugyanilyen műanyag tamperal csinálta, és jó lett.
Ha nagy erűvel nyomom, egyenletesen, akkor nem érte mit számít a tamper.
Nem kötekedés, nehogy félreértsd. Mind a két csészébe egyformán folyik le. legalább 30kg+ erővel nyomom.
Ez most olyan mint a saráló, hogy nem értettem mi a különbség a késes, és e között. azt már értem.
Viszont ilyet csináltam késessel is, vagy hasonlót.Ikrek.

-
Nem bírtam ki, főztem kávét.
Gyorsan jön le. Finombeállítással visszavettem kettővel, de lehet hárommal is. Nem néztem hol állt eredetileg.
kép szerint kettővel vettem visszább. Kérdés a képen a gyári állapot van e?...
Tiszta erővel tamperoltam, és még is gyors.
Nem értem mit szúrok el. Most 19gr kávéval próbáltam, brazil natural aquas fries. 0 fokozat, 1, 3. Szinte semmi különbség lefolyásba. 10mp.
Ennyire béna lennék?
Szyszko kollégánál 3,4,5 beállítás jó, egy másik embernél 6,7. Nálam meg nullán se?
Ott vagyok, hogy több mint 80000-et költöttem, de a brikkával jobbat csinálok.
Nem adom fel, csak nem értem. Gyorsan akkor folyik ha túl durva, vagy laza a temporálás. Laza nem lehet, őrlemény nullán. Vagyis a tárcsa szerint minuszba.
Mondjuk azt sem értem, hogy ennyi pénzért nem lehet megoldani, hogy pontosan ott legyen ahová tekerem?
Negyedik fajta kávéval volt. -
válasz
adriankoooo
#25961
üzenetére
Köszi, pedig olvastam is.
-
vendingo
veterán
Már nem.
A gép elkelődni látszik, én meg elkenődni....jolti : Azért nem használtam, mert elkopott a motortartóbak, ezért bólintott a pumpa és eltörte a manométer csövét. Nem volt időm/kedvem foglalkozni vele, közben túrázni voltam 5 hétig. Most készül(t) el a gép és meghirdettem. Amúgy amikor jó volt, akkor is keveset használtam, mert amikor dolgozok, akkor napi max 2 kávét főztem vele, egyedül én használtam a családban. Erre a kis mennyiségre kicsit tulzásnak érzek egy ilyen gépet úgy, hogy a gőzt csak vízkőtelenítéskor használtam. Amit még nem szerettem benne, hogy lassan melegszik. Szeretnék majd helyette valami kompaktabb nagy bojleres PID-es gépet, és így még pénzem is marad. Aki megveszi az jól jár vele, én imádtam, amíg tartott a szerelem.
-
válasz
adriankoooo
#25957
üzenetére
Mi is az a szitálós módszer?

-
adriankoooo
senior tag
Srácok, kb. milyen tartomány az, ami jól áll a Sárgabarack Illúzió nevű kávénak?

+1 tipp: az újoncoknak a szitálós módszert kéne ajánlanunk, brutál szépeket csapolok azóta, minimális hibaaránnyal.
-
-
dugesz77
őstag
válasz
Silent77
#25950
üzenetére
A pogácsa akkor vizesedik ha kevés a kávé a kosárban vagy lazára van tömörítve a kávé. A tamperelésen túllépve ha pont jól lövöd be a mennyiséget akkor épp nem lesz vizes a pogácsa teteje sem és a felső szűrő csavarja sem látszik meg benne. Nálam ez úgy szokott sikerülni ha telerakom a kosarat és tömörítés nélkül egy vajazós (íves a pengéje) késsel lehúzom a többletet. Homorú lesz a kávépogácsa egy kicsit. Ekkor már csak a kellő tömörítő erőnek kell "összejönnie". Azért az esetek 80-90 %-ában elkészül a száraz/csavarnyom mentes pogácsa.
-
válasz
dugesz77
#25949
üzenetére
Köszi, ez alapján szedtem szét.
Persze összeszerelésnél már nem figyeltem, de másodjára már jó lett.
Ennek így kell állnia?
https://www.dropbox.com/s/xvxmj8n6evec1vy/2015-05-27%2018.31.53.jpg?dl=0
Jól látszik, hogy nullán nincs egy vonalba vele.
Állítottam a csavaron vissza kettőt, de nem próbáltam.
Pogácsába víz normális? Erre még nem kaptam választ.
videókon nem láttam... -
dugesz77
őstag
válasz
Silent77
#25948
üzenetére
Én is idézném magam: "A felhozott hibák nagy része user error. Szerintem nincs olyan Graef tulaj aki még nem rakta rosszul össze. Túl okos akar lenni az ember. Tekeri ,rákapatja a menetet stb. Pedig tényleg csak annyi ,hogy a jelzett résznél kell beejteni a kést és nem szabad forgatni semerre. A műanyag felsőrész húzza azt a helyére.
Az alátétezés is kicsit túl van misztifikálva. Megvétel után EGYSZER kell időt rászánni. Bár ha így belegondolok nem is kellett volna vele foglalkoznom. Csak akkor a 25-ös skálán 2-3 ason adna presszó finomságot. Nem lehetne befojtósra darálni. Most így nálam 8-as a "joker" állás. Döglött új hullámos 6-on , olajos sötét pörkölésnél 9-10. French press 18."
Ja és az összerakós videó. Nekem is ez segített. -
jolti
senior tag
válasz
Silent77
#25943
üzenetére
- Tamperelés, vagy tömörítés. Majd jó lesz az a normális tamperral.
- Ha fokozatot állítasz, akkor kb. a második őrlés lesz már jó, mert az állítás utáni elsőben még van az előző beállításhoz tartozó szemcsefinomság. ( Kivéve, ha ki nem porszívózod, de az durva lenne, minden állítás után...
)
- Szerintem ellenőrizd le a darálót, mert elsőre kb. mindenki sz@rul rakja össze a Graefeket és meg van győződve róla, hogy jól rakta össze.
- Ha 100% hogy jól raktad össze, akkor nézd meg a youtube-on, hogy kell egyet állítani a kis csavarokkal a késtartón. Azért írom, hogy ott nézd meg, mert ott egyből megérted és nem kell 20x leírni.Szerk. Miközben leírtam, látom be is rakták a srácok.
-
Sziasztok!
Remélem mindenki megnyugodott.

Kis helpet kérnék tőletek.

Megjött a greaf cm800 daráló.
Először Guatemala Huehuetenango kávéval próbáltam 4-es fokozaton. Sutty átszaladt rajta. Tamperlás még a kis műanyaggal történt, de sztem elég jó lett.
Másodjára kettes fokozat, itt már 20mp körül volt a lefolyás. Az már ízlett, de még mindig azt mondom brikkával jobbat húzok.
Szétkaptam a darálót, elég sok örlemény maradt benne. Majd legközelebb lemérem.
Most Ethiopia Bale Wild Forest kávéval próbáltam, az első darálás nem lett jó. Nem jól raktam össze az őrlőt, és maxon darálta le.
Következőleg pedig elfelejtettem állítani, és 0-án daráltam. Azt hittem majd besül, de ehelyett 10mp alatt lefolyt kb 35ml. Nem is lett jó, vizes.
Ez nekem furcsa, mert 0-nál lejjebb nem lehet venni.
A pogácsa mindkét esetben tocsogott a vízben, a tetején is állt a víz.
Főzés előtt mindig kiengedek egy kis vizet, mert azt olvastam úgy kell.
Mit rontok el, mire figyeljek? -
And06
aktív tag
azt még hadd tegyem hozzá, hogy ha nem lenne "elég jó" az átlag user számára a N. akkor bármennyit borithatnának a marketingbe, akkor se lenne belőle semmi. de mivel elég jó (lásd a szarvasis példa), és az igényeket kielégiti, ráadásul gyorsan, ráadásul "menő", igy viszik mint a cukrot. meg kell mondjam, attól eltekintve, hogy ipari szemét amit árulnak, kurva jól csinálják.
-
jolti
senior tag
válasz
soldier2
#25932
üzenetére
Én nem akarok belefolyni ebbe az egészbe, mert annyira nem érdekel, de semmi hangulatkeltés nincs ebben, csak leírta a véleményét. Amit meg mond, annak meg van valóságalalapja. Viszont a másik oldalt is megértem.
Az meg, hogy egy Michelin csillagos étterem, akinek a 'lemenő napfény beesési szöge sem mindegy, hogy mikor fogják ki a lazacot', az ne adjon nekem kapszulás kávét, mert hányinger...
Nálunk ezen a tanyán a három étteremből, kettőben normális daráló és főző van! ( a minőség és szakértelem az már más)
Akkor úgy gondolom joggal elvarható lenne egy ilyen kvalitású étteremtől, hogy ne ilyen kávét szolgáljon fel a luxusebéd után! -
Surda-
őstag
Na, akkor mivel tapasztalataim szerint ilyenkor már csak ugyanazokat a köröket futjuk és nem szeretném kitiltatni magam, én le is zárnám.

Semmiképpen sem szeretném, ha rossz lenne a hangulat miattam
-
soldier2
őstag
válasz
Surda-
#25931
üzenetére
Nem, mert a felesleges hangulatkeltésedre senki nem kíváncsi. Ki lett tárgyalva, és a Tóth Sanyi levelével le is lett zárva. Tettél te bármit társadalmi munkában a magyar speciality kávézásért? Mert ha nem, akkor örülj, hogy van aki igen. És amíg a Michelin csillagos étteremben nem ciki a Nespresso, addig a Gourmet fesztiválon sem az.
-
Surda-
őstag
Ennyi?
Senki semmi értelmes válasszal nem reagál ? -
lagoon79
tag
válasz
Surda-
#25925
üzenetére
tegnap nem szóltam, de most már nem állom meg. látom megint nem bírsz magaddal. voltál a rendezvényen? ha igen és azért a felháborodás, mert megláttad, h minőségi kv helyett kapszulást nyomtak a kezedbe, ok. ezt így elfogadnám. de hogy TS szereplésén pörögj és csinálj bolhából elefántot csak, h megint menjen a feszkó, azt nem. bazz, nekik van pénzük, ha olyan nagyon szíveden viseled a magyar piac és a spec vonal sorsát, hát tegyél érte, ne itt verd a nyálat. az előadása nem a kapszula dicsérete címet viselte, ha jól tudom. akkor meg mi a tököm böki ennyire a csőröd? ha ebből jön a lóvé amivel lehet itthon barista bajnokság, akkor ám legyen. ha nem tetszik, akkor fogd magad és keress szponzorokat és gyűjtsd össze Te a pénzt.
-
Surda-
őstag
És az erkölcsösségre visszatérve, mert ez is fel lett dobva!
Az mennyire erkölcsös, hogy azért,hogy speciality rendezvényeket tudjunk szervezni, átverjük a többi embert,az úgynevezett hétköznapi fogyasztót?
(Abba most ne menjünk bele,hogy T.S. nem a Nespressot reklámozza, azt reklámozza,akkor is,ha csak a standjukon kóstoltat, nyilván nem véletlenül kell ott lennie, nem azért hívta őt a Nespresso,hogy ne reklámozza őket, ugye ez nem kérdés...)
Ez így teljesen rendben van?
Nagyon olcsón megvásárolhatóak vagyunk, remekül bekussoltatja a hazai kávés társadalmat a Nespresso a farzsebéből elővett ezressel.
Ugyanis én is azt vallom,hogy a tudás nem cél,hanem eszköz!
A Tóth Sándoroknak és a Gourmet fesztiváloknak küzdeniük kéne a kapszulások ellen -és a jó ízlés mellett- nem lepaktálniuk velük!
Összeállni bárkivel, akár az ördöggel is,csak hogy szponzor legyen?.
Ugyanis nem az a baj,hogy szponzorálják,hanem,hogy kik… Engem nem az sért,hogy valaki jól jár, Parcival ellentétben…
De úgy látszik itthon csak Parci logikája él, nekünk kávésoknak legyen rendezvényünk, a többség meg kit érdekel, úgyis menthetetlen, szarjuk le magasról!
Ezt a logikát sosem fogom megszeretni. -
Surda-
őstag
Remekül látod

Ugyanis elvi kérdésekben minden ún. köztes megoldás, csak valami magyarázkodás az erkölcstelenségre.
Ez az egész egyébként nem csak Tóth Sándorról szól, egyáltalán nem.
(akit én is tisztelek, félreértés ne essék,nem vagyok hülye)
Eleve mi az,hogy a Gourmet fesztiválra "gourmet - ínyenc, kifinomult gasztronómiai ízlésű" kizárólagos szerződést kap a Nespresso?
Megmondjam miért kap? Mert a te logikád szerint gondolkodik Parci!
"az elvekhez való mereven ragaszkodás... hagyjuk"
A Nespresso fizet, innentől kezdve ki a fenét érdekel bármi más?
Ha a Riga margarin fizetne,akkor minden margarinnal készülne a fesztiválon!
Kíváncsi lennék a kiállítók mennyire lennének elnézőek...
Ennek eleve nem szabadna megtörténnie, de látszik mennyire profi csapat csinálja, egy kiállítónak kell náluk könyörögni,hogy legalább azt ne kérjék,ami nincs a szerződésben,nem bánt a Nespresso, nem fog arréb állni a segg,ne tessék félni.
A Fifa-s hasonlat azért sántít,mert a Mcdonalds nem sportszer forgalmazó.
Ez az eset pont olyan,mintha kosárlabdával fociznának a VB-n, mondván a Fila támogatta...
Hogy a hazai a speciality kávés rendezvényekre nem lehet szponzort találni az szomorú...
T.S.is finoman jelzi,hogy a Nespresso nem képvisel minőséget,ennek ellenére az ő arcával hirdetik,ezt fel kell vállalnia, ez egy szar kompromisszum. -
vendingo
veterán
Eladó a gépem, amíg meg nem gondolom magam. 3-4 hónapja rágódok az eladásán

Izzo Alex Duetto -
weinmaker
őstag
Tóth Sándor barátom kérésének teszek eleget, és bemásolnám a levelét amit átküldött a tegnapi témával kapcsolatban:
"Tisztelt ismeretlen fórumozók!
Nem kívánnék beszállni a kialakult mérkőzésbe, de a valótlanságok rendbetétele miatt néhány sort szükségesnek tartottam eljuttatni.
1. A Budai Gourmet fesztiválra több évre kizárólagos joggal rendelkezik a Nestlé Nespresso üzletága. A tavalyi évben ez némi ellenszenvet szült a látogatókban, emiatt hivatalosan megkerestem a szervezőket és a Nespresso marketing osztályát, ahol kiderült, hogy a Nespresso nem ragaszkodik a totális kizárólagosságához, csupán az volt az elvárása, hogy azonos típusú termékforgalmazó ne jelenjen meg a rendezvényen. Ez pedig tetszik, nem tetszik így normális. (A FIFA támogatója a McDonald’s, nem jelenhet meg FIFA rendezvényem a Burger King és nem veri ki a biztosítékot senkinél, hogy egy ipari táplálék mit keres ott?)
A Nespresso a félreértés tisztázása után levelet írt a Sziget Kft-nek, hogy TÁMOGATJA ÉS KÉRI, hogy a hazai kávépörkölők megjelenhessenek a fesztiválon. Ez alapján megkerestem az általam fellelt 13 Magyarországon működő kávépörkölőt és kezdeményeztem egy közös pavilon üzemeltetését. A meghívást hét pörkölő elfogadta, hat, különböző okokra hivatkozva nem. Így a Nespresso hozzájárulásával nyílt lehetőség arra, hogy a Gourmet fesztiválon klasszikus, minőségi kávék is elérhetőek legyenek.
2. Egy a szakemberek szakmai fejlődését elősegítő magyar barista bajnokság megrendezése és a velejáró kötelezettségek teljesítése évente 8-10 millió forintos költségvetéssel jár úgy, hogy mindenki, minden feladatot a szervezés és bonyolítás során TÁRSADALMI MUNKÁBAN végez. Ezt a költséget korábban olyan piaci szereplők finanszírozták, akik mára gazdasági és egyéb okok miatt kivonultak erről a területről. Ezt követően hoztunk létre egy egyesületet, ami különböző támogatásokból és rendezvényeken való szereplésből képes volt a forrásokat előteremteni. Az idei esztendőben ez a lehetőség is megszűnt, így 2015-ben semmilyen kategóriában nem került megrendezésre verseny, Magyarországot nem tudtuk képviseltetni a világversenyeken. A Nespressoval folytatott tárgyalások eredményeképpen sikerült előkészítenünk egy megállapodást, ami alapján a speciality kávés rendezvények és a versenykötelezettségek finanszírozására négy éven keresztül a Nespresso több millió forinttal támogatja azt a területet, ami nem kifejezetten az ő piaca. Ezért semmi mást nem kértek, mint azt, hogy évente hat rendezvényen vegyünk részt, ahol magáról a kávéról, annak sajátosságairól, feldolgozásáról, fajtáiról, stb. adjunk tájékoztatást. Az előkészített megállapodás alapján nem feladat a termékeik direkt, vagy indirekt promotálása, dicsérete. Nemzetközi kitekintésben vizsgálva a helyzetet, bár nyilván ez sokak számára nem ismert, lévén nem kísérik figyelemmel az eseményeket, a 2013 évi Nizzai barista világbajnokságon is megjelent a Nespresso mint támogató és ez a világ legnagyobb szakembereinek egy cseppet sem sértette az önérzetét, hisz a cél nem változott, mint ahogy a mi esetünkben sem.
3. A Nespressoval folytatott megbeszélések során egyértelművé vált, hogy termékeiket konkrét célpiacra szánják, sem kommunikációjukban, sem aktivitásukban nem célozzák a speciality kávés piacot, tehát azon tudatos fogyasztókat, akik minőségi szemeskávét kívánnak fogyasztani, nem tekintik az ő vásárlói rétegüknek.
4. A Gourmet fesztiválon senki nem hallotta tőlem a Nespresso dicséretét, reklámozását, egyáltalán a márkanevet. Kizárólag a kávéról, mint növényről, mint élvezeti cikkről beszéltem, így minden egyéb állítás kizárólag személyes, elfogult, ne adj isten rossz szándékú lehet. Soha egyetlen kávémárkára sem tettem sértő megjegyzést, még akkor sem, ha nem értek egyet termékei minőségével, a feldolgozás módjával, stb. Tiszteletben tartom, hogy minden szereplő végzi a feladatát és abban az esetben, ha kikéri a szakmai véleményemet, őszintén mondom el neki azt. Szakemberként azt gondolom, hogy az adagra csomagolt (kapszula/ESE Pod) termékek szerepe meg van a piacon, de természetesen nem gondolom, hogy ezek kávéházakba, éttermekbe, vagy hobbiként a lehető legjobb minőségű kávét élvezni kívánó fogyasztók asztalára való.
Tehát tudomásul veszem, hogy nem mindenki kedvel, ez általában így van, ha az ember végzi a dolgát és emiatt kicsit jobban a hírek fókuszába kerül. Továbbra is a minőségi kávé népszerűsítésén fáradozok több szakmabeli kollégával együtt. Továbbra is társadalmi munkában, saját költségen igyekszem megteremteni azokat a feltételeket, hogy a fiatal szakemberek fejlődése és a nemzetközi megmérettetése is zavartalan legyen. FIGYELEM! Ezért soha nem vártan köszönetet, vagyis nem kell innen közelíteni, szívesen teszem, illetve azért, mert nem felejtem, hogy mit kaptam ettől a szakmától és sokakkal ellentétben úgy gondolom tisztességesnek, helyesnek és erkölcsösnek, ha ezt a magam lehetőségein belül megkísérlem meghálálni. Ha ez egyesek szerint vállalhatatlan, erkölcstelen, ne adj isten helytelen, az szerintem több mint szomorú! Természetesen sokkal jobban örülnék én is és a szakmában még oly sokan, ha a tájékozatlan kritikusok és a csendben lévő minőségi szereplők némi munkával és pénzzel hozzájárulnának a fejlődés finanszírozásához és nekünk kevesebbet kellene vállalni.Üdvözlettel,
TS."
-
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
#25918
üzenetére
Hát ja.
-
Surda-
őstag
válasz
killerjohn
#25918
üzenetére
Idézném tanítómesteremet és példaképemet:
"Szerintem még 5év és a lakások 80%ban csak kapszulás lesz."
-
killerjohn
addikt
-
weinmaker
őstag
Majd jobban odafigyelek

Mondjuk az is érdekes kérdés, hogy mi számít annak, mert ha megnézel más újságot, hírportált akkor tele vannak ennél durvább dolgokkal is, és nem nagyon látsz x-et
Amúgy ahol egy adott terméket reklámoznak, az egyértelmű, de ebben az esetben inkább hír volt, nyilván egy kis reklámmal az adott cég részéről. -
válasz
Peti...(16v)
#25914
üzenetére
a pr cikkek nem egyértelmű megjelölése súlyos hiba és szerintem is elég flegmán reagáltak rá sokáig, de talán most már konzekvensek lesznek. ha nem, részemről abszolút ér sípolni.
-
válasz
Peti...(16v)
#25912
üzenetére
picit elragadta a hév a kollégát, nagy baj nem történt

-
válasz
Peti...(16v)
#25909
üzenetére
nemtom, én nem látok egymásnak esést, vita volt valamiről oszt annyi. fórumban elég tipikus dolog, arra (is) van
a celebeket viszont sorold fel, légyszi, most már kíváncsi vagyok
-
bbuffy
senior tag
válasz
Peti...(16v)
#25909
üzenetére
Fórumcelebek...

-
Peti...(16v)
tag
Két hét múlva újabb kávés próbálkozás, remélhetőleg nem a nespresso támogatásával: Buongiorno Italia
Jön innen valaki?Szép volt ez a mai egymásnak esés

Az bosszant a legjobban, hogy az ilyen OFFos baromságokra rendre előkerülnek a fórumcelebek, ha meg ON lenne a téma, akkor kihal a topik... -
nemethsza
tag
Hali,
tud valaki jó kávézót Egerben? -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
soldier2
#25905
üzenetére
Még nem néztem hideggel. Egyszer majd kipróbálom.
De nálam is jelentkezett ez a túlmelegedés dolog. 15 fokozatos a tűzhely, 8-ason melegítettem, aztán vissza vette 6-osra és nem engedte feljebb vinni.
Hagytam fél percig kikapcsolva, aztán 8-ason kapcsoltam be, rátettem a kávéfőzőt rögtön.Az előmelegített vizet Kávékalmár videójában láttam, hogy jobb és gyorsabb eredményt lehet elérni vele.
-
soldier2
őstag
válasz
radi8tor
#25903
üzenetére
Ha forró vízzel töltöd fel, az nem tesz jót a kávénak állítólag. Az én házi adapterrel az a baj, hogy ha előmelegítem az adaptert, és kicsit hosszabbra húzódik a melegítés, akkor van, hogy túlmelegszik a tűzhely, és letilt. Eddig 1x fordult elő, ott nagyon rossz lett a kávé. Ha hidegen teszem fel (mind a vizet, mind az adaptert) akkor 5 perc is kell amíg robban. Nálad van ilyen? Hideg indítással próbáltad? Ha jobb a gyári megveszem, mert a feleségem még podot sem akar megtanulni használni a Gaggián, a robbantóssal viszont elboldogul. Lehet, hogy killerjohnéknak is egy Brikka lenne a jó választás melóba? Nálunk sajnos nem játszik, tűzvédelmi okból nincs rezsó
Szarakodna a fene a POD-al. -
dozó
tag
válasz
killerjohn
#25880
üzenetére
Beszély fragola -val, hátha be tud nektek szerezni egy Quick Mill Acquaviva-t az talán bírná a gyűrődést, habár hogy bírná a napi 200 kávét, azt csak a hozzáértők tudják megmondani.
-
soldier2
őstag
válasz
radi8tor
#25898
üzenetére
Adaptert vetted, vagy úgy készíttetted ismerőssel, esetleg magadnak csináltad? Nekem is van egy fémlap, amivel működik, de sokkal tovább tart míg pukkan, mint a régi kerámialapon.
Paljoc: hogy te mennyire mazochista vagy. Azért ezeket 15 percig nézni, nem semmi önuralomra vall.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Vállalom telefonok,tabletek javítását ,(szoftveres hibát is,frp lock-ot is)márkától fügetlenűl
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő



Elég nagy pocséklás.

(Majd lesz itt rend!) 





kép szerint kettővel vettem visszább. Kérdés a képen a gyári állapot van e?...





