-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #35599 üzenetére
A jó kávé utóíze sokáig megmarad. Igaz 4 órával még nem volt szerencsém, talán a rutinosabbaknak. Az biztos, hogy ha az általam fogyasztott kávéknak keserű utóíze van, ott valami elromlott (vsz sok volt a hő).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Eyesis
őstag
Sziasztok,
Gaggia Classichoz tudtok nekem jó vízterítőt? A gyári nagyon rá akarna gyógyulni a kávéfőzőre, egy ipari változat meg tök jó lenne, csak épp pont ott van egy lyuk, ahol ereszti a gép a vizet...Eyesis
-
lumija620
tag
Üdv
Van itt valakinek tapasztalata Hario Mini Mill darálóval?Tudtatok vele jó kávét készíteni?
Pár mondatban eltudnátok magyarázni a ThermoBlock rendszer lényegét? Így konkrétan leírva nem találtam eddig, de a hsz.-ekből ítelve kerülendő.
Végül letettem az akciós Delonghi Dedica-ról,mert nem lehet szabályozni rajta a kávé hosszát és szerintem a plussz 20K csak a külcsínyben keresendő, beltartalma megegyezik egy 30K-s géppel. Szóval most alapgépben, alapdarálóban gondolkodom, későb jobb daraló,jobb gép... -
soldier2
őstag
Soha nem ittam, és nem is tervezem (ha csak nem azt kaptam egyszer kóstolónak Blazetől gyakorolni ), de az órákig tartó keserű utóíz vsz nem normális. Az utóbbi időben a Choko madness volt a legsötétebb pörkölés ami megfordult, illetve a most is épp fogyasztás alatt P&Y Decaf, ami bár jó, de az jelentősen megdobja a kávéfogyasztást, így vsz nem leszek egy rendszeres decaf fogyasztó.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #35609 üzenetére
Hát én most megint vagy 40 percig hangoskodtam a gépekkel konyhában, de semmi jó nem sült ki belőle. Próbáltam 80 fokon is, úgy elég savanyú lett. Aztán vissza 86, 90, az sem volt jó.
(Még cukorral és tejjel sem.)
Aztán visszatértem PinUp-ra, az élvezhetőbb eredményt produkál, kis cukorral elkortyolom, de nem az én ízvilágom, abban is ott van az a kesernyés íz. Most böngészem megint a kávés oldalakat, keresem hol szúrhatom el. Az idő elvileg jó, 25s alatt jön le egy espresso. Gép rendesen bemelegítve, csapolások között 5-7 perc, hőfok stabil. A felsőszűrőt öblítem, és tisztítgatom is minden eresztés után. Gyantapatron miatt rossz a pH? Túl erősen tamperelek?Ne haragudjatok, hogy ezzel fárasztom itt a társaságot, de kissé tanácstalan vagyok. Az a helyzet, hogy nemrég szüleimnél egy Brikkával és egy Skertonnal ízre jobbat lőttem, csak egy kicsit citrusos savas utóíze volt, amit egy kis cukor szépen elvitt. Itt ez nem sikerül. Náluk Lidl Costa Rica Tarrazu-ból jött ez, még csak nem is egy premium kávé. Holnap lehet elhozok egy negyed kilót próbaképpen, és akkor talán kiderül, hogy nem az én ízvilágom amit most próbálgatok, vagy csak totál béna vagyok még.
Ha netán van itt gyakorlottabb kaposvári fórumtárs, akkor próbára adnék az alapanyagból, az ő tapasztalata is egy fontos visszacsatolás lenne.
-
Eyesis
őstag
válasz simi.esp.28 #35606 üzenetére
Élek én, csak épp már kevesebb a szabadidőm kislányom viszont már 1 éves Köszi a tippet, ezt beszerzem
Eyesis
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #35611 üzenetére
Van az úgy, hogy egy adott kávé nem az igazi, és olyan is van, hogy egyszerűen nem áll össze a szettel, baristával. Próbáld kicsit hosszabbra engedni, hátha úgy jobb, de nem valószínű, hogy megmenti a kávét. Legközelebb talán egy P&Y Java mix, Choco Madness, azok még nem túl drágák tanulni. Ha már stabilan megy, akkor próbálj valami SO világosabb pörkölést, de csak keveset egyszerre, van akinek nem jön be a savasabb ízvilág.
Eyesis: remélem nem jött be az egy évvel ezelőtti jóslatom, hogy a gyerek mellett felpörög a kávéfogyasztás
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
zolnagy
őstag
Silvanot szétkaptam. Kiszedtem belőle a gyári bazi nagy OPV-t, mert mellette bele volt már építve egy FOT a pumpa után, meg a gyárit amúgy sem lehetett tekergetni.
Na de itt jön a kérdés. Mi a szerepe a pumpa és az OPV között annak a kis leágazásnak. Ha egy sima leágazás lenne, annak semmi értelme, mert akkor ott el tud szökni a nyomás. Egy biztonsági szelep?
Erről beszélek: [link] -
tDr1v3r
veterán
Köszi srácok, szabadnapon majd kipróbálom a javaslatokat.
disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3
-
HÁZIGAZDA
-
zolnagy
őstag
Az a probléma, hogy a gyári OPV meg se mozdult. Már ilyen volt, amikor elhoztam, de akkor nem foglalkoztam vele, mert beállítottam a FOT-on (ill. ott be is volt állítva, én csak picit lejebb vettem 0,5 bart). Tegnap jött egy vezérhangya és szétkaptam. De így kiszedve se tudom megmozdítani azt a bazi nagy csavart, pedig áztattam citromsavban is, hátha. Satum sajna nincs hozzá, majd ha egyszer faterékhoz elutazunk. Jobb lenne pedig ez a gyári sztem, mert tartósabbnak néz ki, mint a FOT.
A T elem helyett véletlenül volt itthon egy könyök csatlakozó: [link]
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz zolnagy #35620 üzenetére
hmm, pedig az régen simán ment csavarhúzóval, bicskával, azaz vízköves lett
a gyári nem jobb amúgy szerintem, főleg, mert melegvizet dob el, ellentétben a FoT-tal (ami ezért is került bele), ráadásul az nem igazi opv, csak valami tágulási szelep (SiD anno magyarázott róla, nem emlékszem a részletekre).
persze az is igaz, hogy ha feltámasztod és szerelsz rá valami kart, tudsz nyomásprofilozni
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Agostino
addikt
válasz Bazsee71 #35611 üzenetére
mennyi őrlemény? milyen szűrő? nyilván távgyógyítani nehezen megy, de lehetséges, hogy amit jónak gondolsz nem az. nekem savanyú, kesernyés kávék akkor születtek, amikor nagyon a téma elején jártam, és nem hittem el, hogy 7 gr kávé teljesen elegendő. mutass esetleg képet az őrleményről stb. a tamperelés miatt személy szerint nem hinném, hogy változna az íz, maximum lehalna a gép ha bebikázod.
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
zolnagy
őstag
Lehet az volt a gond, hogy a FOT eldobta a felesleget, ezért a gyári szelepen már nem nyitott (nem érte el a nyitási nyomást) és idővel belevízkövesedett a szelep...
Tágulási szelep? Hmm ennek utánanézek, mert akkor nem is olyan biztos, hogy jó ha kivettem. Bár nem hiszem, hogy nagy kárt okoztam vele, ha nem is nyitott. Most pont az a felállás van, mint a Brasilia Ladynél. Ott sem volt 2 szelep. Egy FOT a pumpa után és ugyanígy belecsatlakozott a bojlerbe.
Na mindegy, azért megpróbálom feltámasztani a gyári szelepet isAmúgy ami miatt eredetileg szétszedtem az a pumpa kicsit furcsa hangja. Holnap este csinálok róla videót. Ez ugyanígy megmaradt a szeleptelenítés után is és egy alapos citromsavazás után is. Lehet kezdi megadni magát? Mondjuk nem olyan nagy tétel, ha cserélni kell.
[ Szerkesztve ]
-
-
zolnagy
őstag
válasz simi.esp.28 #35626 üzenetére
Köszi! Holnap este csinálok róla videót. A tartó sztem eddig is szakadt volt (?) De mindenesetre beszerzek egy újat. Expolygonban az ULkához való sztem jó lesz ide.
-
Bazsee71
őstag
válasz Agostino #35622 üzenetére
A szűrőt a géphez kaptam, szimpla, és LF van beleütve. Tömörítve kb. fél mm-rel a perem alatt van az őrlemény. Tölcsérrel és 41mm-es tamperrel csinálom, holnap délután megmérem hogy hány gramm, de egyelőre csak 1 gramm pontosságú konyhai mérlegem van. Lövök majd képet is.
Köszönöm mindenkinek a segítő hozzáállást. Remélem senkit nem riasztok el a Pacificaffe-tól.
P&Y kávékat is ki fogom próbálni, holnap pedig ha minden igaz kapok otthonról próbára az említett Tarrazuból. Szuperautomatán pár kilót elfogyasztottam belőle, Brikkához is használtam, valamennyire már ismerem. Egy próbát megér.
-
zolnagy
őstag
-
HÁZIGAZDA
válasz zolnagy #35628 üzenetére
az SiD műve, így tudta komolyabb szétbontás nélkül cserélni a pumpát. nem igazán kedvelte már ezt a szerelgetés műfajt akkor.
a tágulásira az utólag beszerelt opv mellett a világon semmi szükség sztem.
ja, ha már cserélsz pumpát: én ex-5-öt tennék bele, ez az ex-4 annyira nekem nem jött be. ex-5 + szűkítő és igazi gyilkos lesz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
korte73
csendes tag
Eladom Rancilio Silivia V4 készülékem, szinte új állapotban. A gép másfél éves, és tényleg patyolat állapotban van. A pid-et lali.hu építette be. A V4 infó is tőle származik, mert én elméletileg V3 nak vettem. Viszont ebben már cserélhető külön a fűtőszál ezért a V4.
Átlagosan napi egy kávé készült vele, ez látszik is az állapotán. Minden csapolás után áttöröltem a kartömítést. A gép tényleg patika állapotú.2014/06 a gyártási dátuma.
Van egy plusz egy kifolyós kar hozzá, illetve a gyári szűrőkosarak mellett egy Reneka 16g, vakszűrő, +1 új kartömítés.
A készülék Szegeden van, és csak személyesen vásárolható meg.
Ára: 180.000 Ft.
Képek:
[link]A pid beépítéskor készült képek (lali.hu):
[link] -
zolnagy
őstag
Igazából én se vagyok már biztos, hogy nem ilyen volt korábban is, lehet csak belemagyarázom.
Attól függetlenül lehet cserélem majd ex5-re. De a szűkítőhöz nincs kedvem most a bojlert szétszedni. Valahova a pumpa nyomóágába kellene betenni, de anno se találtam olyan alkatrészt, amit be lehetne applikálni ide (se expolygon, se danettinél). -
Bazsee71
őstag
válasz adriankoooo #35635 üzenetére
A héten lesz meg az 58mm-es tamperem, addig csak szimplázni tudok. Dupla toleránsabb, azért javasolt? Olyan szempontból nem bánom, hogy szimplával tanulok, mert így is a kávék jó része a lefolyóban landol, duplával még többet pazarolnék.
-
soldier2
őstag
Mikor? Miből? Hát mikor miből. Elég gyakran váltogatják, a Casino Mokka visszatérő kávé náluk. Ha a klasszikus olasz vonalat kedveled, messziről kerüld el.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adriankoooo
senior tag
válasz Bazsee71 #35639 üzenetére
Sokkalta toleránsabb.
Más: ittál már valódi eszpresszót? Csak hogy tudd, hogy kb. merre kell menned. Én amikor kezdtem még nem ittam igazi eszpresszót és szépen égettem a Pacificokat. Aztán ez a szokásom valahogy elmúlt a PY kávéknál...azóta nem is váltottam vissza, nem is fogok.
-
Bazsee71
őstag
válasz adriankoooo #35643 üzenetére
Egy ideje próbálkozom espresso-val, ha van alkalmam beülni valahol egy kávéra. Megmondom őszintén, hogy többnyire csalódás, de pl. pár hete Pécsen ittam egy szerintem(!) jót, az Pascucci volt.
Ezt meg csak így OFF-ként, mert még fővesztéssel jár, de múlt héten Bp-en egy Illy-hez volt szerencsém (nem én választottam helyet), amire a "kellemes" volt a legjobb kifejezés. Semmi kimagasló íz, de semmi rossz sem volt benne. A Pascucci köröket vert rá, de én már egy kellemessel is kiegyeznék most otthon. -
Agostino
addikt
ha olyan szempontból keresek kávédarálót, hogy kevés pangó őrleményt szeretnék, illetve adagonként darálok, mi lenne a legjobb választás mostanában? 55-60 000-as határokban gondolkozok jövő hónapban. a mostani graefemet cserélném, egy kicsit stramm modellre. illetve egy rossi rr45-öt nézegetek. ne tegyem...?
(#35627) Surda- : igen
[ Szerkesztve ]
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
adriankoooo
senior tag
válasz Bazsee71 #35644 üzenetére
Szerintem tuti jó leszel a duplával/más kávéval (mondjuk egy Spicy Italy, nyamm - ez az igazi eszpresszó). Én most játszok a szimplával, de látom a gyengeségeit, nem is nagyon fogom erőltetni. Ha már felfűtöm a vasat 20 percig, nem fogok egy nyomi szimplát inni.
Más nem nagyon szereti itt a fórumon, csak én meg Simi, de én szitálom az őrleményt (na jó, én egy kicsit meg is kavarom a tetejét), így kb. az összes csapolásom szép. Mondjuk ezt is csak azért csinálom, mert kizárólag nyitott karban csapolok.
Itt jön is egy kérdés: miért olyan k. nehéz kipattintanom a szűrőt a zárt karból? Csak egy késsel tudom kipattintanti, ez a mosást nagyban megnehezíti.
Egyébként csinálj egy videót, ha nem vagy biztos magadban. A nagy hibákat ki tudjuk szűrni úgy is.
[ Szerkesztve ]