-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szszab
csendes tag
válasz zolnagy #35299 üzenetére
köszi megnézem
Mindenkinek aki gyakorlatban is ismeri: Valaki a Gaggiákról egy sorrendet fel tudna állítani pár szóban (előnyök hátrányok, megbízhatóság) csak mert én nézegettem az összeset csak nem tudom mi a különbség pl baby és egy classic között stb köszike
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz szszab #35301 üzenetére
Classic és a Baby belül kb ugyanaz, a Babyben műanyag az opv, beállításkor van, hogy eltörik.
Coffee, Evo - nincs háromjáratú, a kazán ugyanaz mint a Classic/Baby párosban.
Baby primo modello - narancsárga festés,nagyobb bojler, több benne az anyag, mint bármelyik otthoni kis Gaggiában.Többi felejtős.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
tariattila
veterán
-
And06
aktív tag
válasz tariattila #35303 üzenetére
ez amúgy nem fehér, hanem elefántcsont féleség. az enyém is ilyen szinü, bár nem a gyári festés már.
-
Daneeka
senior tag
Engem nem izgatnak az élettani hatások, örökélet meg tvshop, egyszerűen pár évvel ezelőtt elkezdtem kutakodni, hogy mi lenne az ideális módszer a helyi csapvíz kezelésére ami túl kemény és főleg túl sok HCO3 volt benne (sörfőzés szempontból néztem, utóbbi pl. nem hagyja eléggé elsavasodni a cefrét) és az RO-ra jutottam. (deszt drága, gyanta+só csak lecseréli a Ca+Mg-t Na-ra, ő is kiesik, (ilyen amúgy van a házban, mosógépbe meg ilyenekbe van kötve, nagy kék doboz amibe néha be kell önteni egy zsák sót, hogy lassabban vízkövesedjenek a masinák amikbe innen megy a víz de az íze már magában is furcsa) más szűrők meg nem elég finomak hogy befolyásolni tudják a víz ásványianyag tartalmát)
(Amúgy így találtam rá a "jó" kávék világára mikor keresgéltem a különböző ásványi sók ízhatásaira és nem nagyon volt semmi értelmes találat kivéve az ex-világbajnok Colonna-stb. pár publikációja azt megtetszett a méregetés)
[ Szerkesztve ]
-
Keresztapper
senior tag
válasz kukacmolnar #35296 üzenetére
Én vízlágyítót és mechanikus szűrőt használok úgy, hogy a lágyított viszet forralás és lehűtés után teszem a gépbe.
http://palscoffeetech.com/
-
mgy
senior tag
válasz tariattila #35303 üzenetére
Gyönyörű a Primo fehérben is sárgában is. Alakul az enyém, de szerencsére nem kapkodós.
-
mgy
senior tag
Nocsak, tuning Caravel szűrő! :-O
-
Bazsee71
őstag
Tegnap este fragola fórumtársnak köszönhetően egy GC tulajdonosa lettem. Én is csak ajánlani tudom, nagyon korrekt, az átadott gép nagyon szép állapotú, a tampere pedig tényleg a legjobb vétel.
Amíg nem rendezem a víz kérdést, addig most csapvizet kap. Sikerült kisebb vitákat generálnom a kérdésemmel, de úgy látom, tényleg érdemes lenne pár házi mérést elvégezni a különböző módszerekre.
Első tapasztalatok: Hetedjére sikerült csak kicsalogatnom egy már majdnem elfogadható szintű kávét a gépből (30s alatt 22ml), hát van mit tanulni. Nem gondoltam volna, hogy a CM 702-esen is ennyit számít egy fokozat az őrlési finomságban. A szórásra még rátesz, hogy valószínűleg elég eltérő nyomással tamperelek még.
És egy újabb kérdés: bottomless/naked portafiltert honnan lenne érdemes beszerezni? Úgy olvastam kezdetekben a tanuláshoz igen alkalmas. Barista szaküzletnél láttam eddig, de ott az 58mm-es nincs készleten.
-
Deadzone41
őstag
válasz Keresztapper #35306 üzenetére
A forralásnak csak akkor van értelme, ha utána leszűröd a kicsapódott cuccot.
Bazsee71: ne az űrtartalmát mérd az italnak, hanem a súlyát. Különben sosem tudod kizárni a változók közül a főzési arányt.
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Amúgy egy TDS mérővel meg lehet mondani, hogy mennyit lágyít a kancsó, ezek elég olcsók neten (ilyen ~10$) sajna a lényeget nem árulja el bár azt is lehet méretni laborban.
(amúgy a vízművek oldalán fent szokott lenni, hogy mi folyik a csapból, nem csak haszontalan keménységi fokban hanem összetevőkre lebontva, van hogy be kell telefonálni) -
Daneeka
senior tag
válasz Deadzone41 #35311 üzenetére
Ráadásul a forralásos lágyítás eredeti, hatékony formájában kiszámolt mennyiségű pickling lime (ez magyarul valamiféle "étkezési mész" lehet) kell a vízbe forralás előtt, utána meg órákat kell várni amig lesűlyed a kicsapódott fehér cucc.
(amúgy a Ca áll össze a CaCO3-ál de csak kb. saját tömegének a kétszeresével, szóval pl. egy tipikus itthoni vízből (80ppm Ca, 300ppm CaCO3) ki tudsz forralni mondjuk 60 Ca-t meg 120 CaCO3-at, minden más marad. -
Keresztapper
senior tag
válasz Deadzone41 #35311 üzenetére
Mint írtam is, szűrőt is használok, de a forralás célja - még ha ennek elérése, vagy tartós fennmaradása nem is biztosított - inkább a csírátlanítás és a klór elpárologtatása lenne.
Persze simán kiderülhet, mint gondolom ki is fog, hogy dilettáns a módszerem, de nekem eddig működik, vagy legalább is működni látszik, mert se a gépből kilépő víznek nincs szaga, sem a tartályban állónak, és vízkő nyomát sem láttam még sehol.
Szóval nekem jó így. )
http://palscoffeetech.com/
-
kukacmolnar
csendes tag
válasz Keresztapper #35306 üzenetére
Köszönöm a válaszod, de vízhálozatos gépről lenne szó, tehát a forralás nem lesz kivitelezhető.
A jelenleg használt primo baby-m hez pedig Norda vizet használok. -
csabulaxi
senior tag
capuccinóhoz kerestem vastag üveg csészét, ez jött szembe , igaz teás, de ez legalább nem rozsdásodik .
a metroban tudnak valamit."A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."
-
Bazsee71
őstag
válasz Deadzone41 #35311 üzenetére
Eddig úgy álltam hozzá, hogy ~25s alatt kell 30ml-nek lefolynia. Az utólagos súlymérésből mit tudok levonni? Tartsam a 25s-ot és úgy hasonlítsam össze az eredményeket?
-
lagoon79
tag
válasz Bazsee71 #35318 üzenetére
jól csináltad, de ezek csak útmutatásként irányadó számok. nálam esetek 90 százalékában nem az előírt mennyiség és időadatok működnek. kávéja válogatja, melyiknek mi áll jól. próbálgasd, kicsit lassabb-gyorsabb lefolyással, kevesebb illetve több őrleménnyel, más-más hőfokon. viszont egyszerre csak egy paraméteren változtass. ott állj meg, ahol a legjobban ízlik a végeredmény, a többivel meg ne törődj.
-
jveres
csendes tag
Eladó Quick Mill Vetrano 2B kávéfőző
Gépváltás miatt eladó a címbeli profi kávéfőző gép (eredeti ár 605e Ft, jelenleg ~2100EUR)
- 2014. novemberi
- napi 2-4 adag kávé készült vele
- csak Norda vízzel “etetve"
- rendszeresen tisztítvaFő paraméterei:
- kávébojler: 0.75l
- gőzboljler: 1.4l
- E61-es fej
- függetlenül vezérelhető (PID) csapolási és gőzölési hőmérséklet
- rotary pumpa könnyen elérhető (megbontás nélküli) finomhangolással
- külön csapolás-, és gőznyomás kijelző műszer
- lekapcsolható gőzbojler
- vízhálózatra/lefolyóra köthető
- külön állítható magasságú talpak
- rozdamentes acélváz
- éjszakai hangulatvilágítás
- 26 kg
- 1 és 2 kifolyós szűrőtartó
- szimpla és dupla QM szűrőExtra tételek, amiket hozzá adok:
- IMS E61 200IM felsőszűrő (eredeti ár: 4.5e Ft)
- QM típusú nyitott szűrőtartó (eredeti ár: 25e Ft)
- VST szűrő (18g) (eredeti ár: 12.5e Ft)Ár: 550e Ft
-
Deadzone41
őstag
válasz Bazsee71 #35318 üzenetére
Inkább úgy csinálld, hogy fix főzési arány pl 20g kávé(szűrőkosara válogatja mennyi fér bele) 40g ital, ez 1:2 főzési arányt ad. Az arányt ízlés és kávé válogatja, a töményebb oldat testesebb, viszont lehet túl koncentrált lesz az íz. Újhullámos kávéknál 1:2 ből szoktak kiindulni. Ha ez megvan, lődd be hozzá az őrleményt, ha keserű, égett akkor gyorsítsd a lefolyást, ha savanyú, gabonás akkor lassítsd. 20és40 másodperc körül keresgélj. Ezen felül még képbe jön a hőfok is, amivel szintén lehet játszani, de véleményem szerint csak akkor, ha a többi változó variálásával már tudsz jobb eredményt belőni.
-
zoomon
tag
Van itt valakinek mazzer minije, sima dózeres változatban?
-
Keresztapper
senior tag
válasz Bazsee71 #35318 üzenetére
Én legtöbbször a lefolyást nézem, és az ital színét, állagát. A millilitereknél számomra nehéz kérdés, hogy ezt cremával együtt, vagy enélkül mérjük. Ha már mindenképpen mérhetnékem van, ami ritkán fordul elő, akkor inkább a szűrőbe tett őrlemény, és a kifolyt ital tömege, amit nézek, de az esetek 99%-ában az első vizsgálati szempontot alkalmazom.
[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
-
soldier2
őstag
válasz jveres #35320 üzenetére
Mikor írtad, hogy nemsokára eladó lesz, nem arra gondoltam, hogy még ma Mi lesz helyette? Strietman?
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
soldier2
őstag
válasz jveres #35329 üzenetére
Grat. Lassan, de egyre több a karos gép Anno Az R58 és a Vetrano közt gondolkodtam, aztán nem lett egyik sem, pedig nem rosz gépek.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
szszab
csendes tag
válasz soldier2 #35302 üzenetére
és a baby twin?vagy ennyiért van jobb?
mégezt a fixárasat is néztem[ Szerkesztve ]
-
-
celf
őstag
Látom kicsit lecsengett ez a víz-vita.
Brita szempontjából annyit szeretnék hozzátenni, hogy Aeropress 35g Has Bean Jabberwocky kézi rhino őrlővel legfinomabb méretűre őrölve + 220ml Britás víz, 92 fok, 2:15 másodperccel, eredmény: sokkal savanyúbb kávé mint csapvízzel.Hogy a desztvíz/alacsony ásványianyag tartalmú víz káros vagy nem káros: ez nagyon érdekes kérdés. Tényleg az az orvosi álláspont, hogy *elviekben* a desztvíz lassú méreg. De nem hallunk tömeges mérgezésekről sem. Bár epidemiológiailag azért még van idő, hogy befusson pár jó kis krónikus betegség. Szóval soha ne mondd, hogy soha
Pár pro és kontra:
1. a szervetlen anyagok tényleg nehezen vagy alig szívódnak fel a bélcsatornából. lásd a rossz minőségű kálcium forrásokat. Ha valamilyen aminósavhoz van kapcsolva a kálcium, máris sokkal jobb a biológiai hozzáférhetősége.
2. meg lehet nézni, hogy húsokban, zöldségekben, magvakban mennyi ásványianyag tartalom van tipp: nutritiondiscount.self.com
3. érdekesség, hogy ha jól emlékszem, pl. túlélő szakértők sem tanácsolják pl hogy hegyi forrásvízből a túl sokat igyunk, mert alacsony az ásványianyag tartalma a víznek és kifáradáshoz vezethet. nyilván túlélési körülmények között, alacsony tápanyag meg ásványianyag bevitellel
4. dietetika szakon a semmelweis egyetemen alig foglalkozna ezzel. tanára válogatja, hogy A-t vagy B-t mond.
5. orvosok amúgy végképp szarnak rá, kivéve, ha kutatóorvos/vegyész emberről van szó, akinek ez a kutatási területe. Be lehet iratkozni a semmelweis könyvtárba, az egyegemnek rengeteg orvosi folyóirathoz van előfizetése. go ahaeadVan egy érdekes doku: Slingshot. A segway feltalálója csinált egy víztisztító rendszert ami forralós technikán alapul. Coka Cola Company azóta átvette a technologiát, cserébe elviszi a világnak azon részére, ahol nincs rendes ivóvíz. Nyilván azok az emberek örülnek, hogy ihatnak egyáltalán, de az éhezés ott is ugyanúgy jelen van. Rengeteg ember kellett volna meghaljon azóta elektrolit hiányvan.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz szszab #35337 üzenetére
Az amerikai nem jó, mire idekerül rohadt drága lesz. Az angol, ha működőképest ír, jó lehet, nem is kér sokat érte. Persze el kell vinni fragolához, hogy rakja rendbe, tegyen bele pidet, +/- rézcső tuningot. Nem jössz ki sokkal olcsóbban. Szívesen válaszolok privátban, ha kell, nem vagyok profi, de nem is nyúlom le mások vételét - nehezen tudom elképzelni másról sem itt a fórumon.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vendingo
veterán
válasz soldier2 #35345 üzenetére
A fórumot többen olvassák, mint ahányan rendszeresen írnak.
Akik aktívan fórumoznak azokról én se nagyon nézem ki, hogy lenyúlják a vételeket, de pl. már előlem is vittek el dolgokat. Én ha bizonytalan vagyok, akkor inkább privátban zaklatom a többieket.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- LEGO klub
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Külpolitika
- Windows 11
- További aktív témák...