-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #47742 üzenetére
ez a tippem nekem is... a napokban kiderül, kapok tuti jó minőségűt is
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Keresztapper #47746 üzenetére
azt, hogy nagyon krémes, nagyon csokis és a keserűség minimális benne. én nem ezt keresem egy kávéban, nálam savak nélkül tuti lapos. szóval mondjuk a paljoc-féle dark choco madness-hez hasonlít, miközben én a normál choco madness-t kedvelem (szép savak és rumos-csoki)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
tommyx
tag
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #47753 üzenetére
nekem is jólesik egy csokis néha, de mondjuk három napig képtelen volnék azt inni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Neck
veterán
válasz gubabela #47728 üzenetére
A cél a frissen darált kávé lesz, csak sajnos rengeteg kávé van itthon, mivel sikerült rendkívül kedvező áron vennem ebből a Karavánból. De iszom szorgalmasan, hogy fogyjon, és vehessek végre valami finom babkávét, meg egy kézi darálót.
asszonyka lepadlózott a Cappucino funkciótól, baromi jó tejhabot csinál a gép - és ezt így mondom, hogy Jura Impressa géppel van összevetve. . .
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
edk-
őstag
Nem bírok zöldágra vergődni a brit számazású 14g-os LM kosárral. A Nemox Luxot 3(!) fokozattal finomabbra kellett állítanom, mint a normál kosár esetében. Így is 14g őrleményből 25mp alatt 33g kávé jött le a frissen tisztított Gaggia Classicon. A crema csapnivaló. Ebben a galériában: http://imgur.com/a/JNmQ2 a következő képek láthatóak:
Az őrlemény a karba öntés után
Hústűvel kevergetés és oldalról kocogtatás után
Zömítés után
Eredmény
A levétel után a pogácsa felszínén áll a víz
Nem egyben jön ki, hanem szétesve
A kosárban sok olajos maradványAz alapanyag nem túl jó (a fahordós lidülös), de a gyári kosárral jobb eredményeket kaptam. Mi lehet a hiba?
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
-
soldier2
őstag
Minden valószínűség szerint a hiba a szar kávéban keresendő.
P.S. világosítsa fel valaki tudatlan fejemet, miért veszünk sok tízezerért prémium gépet, darálót, sok esetben még prémium szűrőt is, és etetjük az egészet bolti takarmánnyal?
P.S. 2 vsz csak úgy érezted. Nem volt az jó úgy sem, és nem is lesz az. Arra gyanakszom, hogy a VST-vel kioldódnak olyan anyagok amik a gyárival nem. Kocogtatást, ütögetést felejtsd el, megkavarod hústűvel, tömörítesz és kész.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
Én a 17g-os Stradát használom, sosem jön ki egyben a pogácsa, van hogy kézzel kell kipiszkálnom, annyira beletapad. Ha véletlenül ki is jön, akkor egyből szétesik. Továbbá nálam is mindig van egy kis víz a felszínén. Pedig pont ez a része sima ügy volt a Renekával, se víz, se szétesés. Most sok minden változott nálam, meg még fog is kicsit, de majd ha belőttem mindent, akkor egy próbára visszatérek rá.
-
adp
őstag
Nekem is van egy ilyen kosaram is. Nem tudom milyen tampert használsz, de nekem a lali félével 15.5 alatt nem tudom tömöríteni, mert megakad, javaslom próbálkozz több őrleménnyel! Nálam 15.5-16.5 közt kávétól függően hoz jó eredményt. 16 általában mindig jó. 17 felett csatornásodik AP filterrel is. A graefon kb 1 állással kér finomabbat mint az IMS. Az a tapasztalatom, hogy a savasabb-gyümisebb kvkkal muzsikál jól. A klasszikusabbakhoz 80%-ban nem annyira jó. Ezt kb 20 fajta kv-ból vontam le.
[ Szerkesztve ]
-
-
gubabela
senior tag
Azèrt ne a legdrágábbakat vedd, felesleges bele, ez a gèp mèg nem fogja tudni azt amit egy ajánlott. Az összefoglalóban vannak jó pörkölők, tőlük lehet frisset rendelni. Egyèbkènt tènyleg nem rossz a tejhabosító rèsze, azèrt persze egy alap főzővel (már az ajánlottak közül) ès nèmi gyakorlással jobb vègeredmèny hozható össze.
-
Sinisi
senior tag
Nálam az volt a tapasztalat, hogy a robusztás blendeknél az alu egyértelműen jobban teljesített a crema színénél (talán ízre is de erre már nem esküdnék). Ettől függetlenül megérni megérheti, de én nem venném újra (estleg ha áttérnék az S.O.-kra és az aluval nem boldogulnék).
-
Sinisi
senior tag
Rézcső nem volt, de a felfűtés kellő volt.
soldier2: A végeredményen az látszott, hogy a rézvízterítővel készült shotok sokkal sötétebb barnára színezett kremát adtak az aluhoz képest ugyanolyan hőfokon. Amikor hosszú idő után visszacseréltem az alura kb. nem hittem a szememnek, de a pid állítgatása mellett is maradt a szemmel látható különdbség.
Nem az alut védem, csak azt mondom, hogy ha most állnék választás előtt akkor inkább egy ims vagy egy ipari felsőszűrőt vennék a gyári helyett és elhalasztanám a rézre váltást. Persze ha a későbbiekben úgy érezném, hogy szükségem lenne rá akkor vennék egyet.
-
kozsy18
tag
Nekem megjelenésre a szűrőtartó gyári szűrője (Spaziale, ~18g) produkál hasonlót. Az Isomac szűrője kisebb ugyan (~16g), de ahogy szemre néztem a Spaziale finomabb. Ami segített rajta a durvább őrlemény, vagy kisebb tamping erő, de a lefolyás nálam nagyon meglódult, ezért nem használom, majd egy IMS-et szeretnék próbálni.
Ez egy tipp, nekem így volt hasonló (de jó minőségű, friss kofival).A képekből nem derül ki, de a tamping után a kosár falán maradt kávét behúzod és újra tömöríted?
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
gubabela
senior tag
válasz mrhero #47775 üzenetére
Köszi neked is. Webshopjukban most csak a szènsavas ès a fèl literes van, de akkor oda is benèzek, hátha.
Rèz-alu tèmához
Èn is jobban szeretem az alu vízterítőt, nekem ízre is jobb az azzal kèszült kávè. Nem akarok hitvitát gerjeszteni, nem szándèkozom senkit sem meggyőzni ès tisztában vagyok a kockázattal is, de nekem ez a vèlemènyem ez a tapasztalatom ezzel kapcsolatban. -
kozsy18
tag
Ha a grouphead lehúzza, akkor valahol össze fog tömörödni és nem lesz homogén a pogácsa, mellette csatornásodhat.
Tamperrel próbáld meg körkörösen előtömöríteni és a végén teljesen, hátha jobb lesz, de a tuti egy pontos tömörítő. (Persze nem kell Pullman BigStep )
Őszintén az enyém se 100-as, de én 2x tömörítem és közte koccantok egy picit, ami nálam bevált."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
vtechun
veterán
Grat. Ez jó kis gépnek tűnik otthoni célra, lehet nekem is ez lesz a Brikka helyett. Akkor eladó lesz egy 2-es Brikka (10 körüll).
Brikka téma: mostmár egyértelműen savanyú minden, amit vele főztem, nem csak nekem másnak is. Csináltam egy Dolce gusto patkolást.
A tchibo féle Wiener melange (nem gagyi ABC-ben kapható) kávéval. Ez előre lett kotyogóra daráltatva a pár hete. Ezt a munkahelyi Dolce gusto gépben lefőztem. Kicsit csálén jött le, de sikerült. Izgultam, hogy ne legyen savanyú, nem is volt. Teljesen rendben volt. Szóval a kávé nem lehet ludas. Már csak az a kérdés, hogy az én brikkám nem hibás-e?
-
Bazsee71
őstag
válasz vtechun #47781 üzenetére
Ne haragudj, lehet nem szándékos, de ez már tényleg a troll kategória. Ha annyi nem megy, hogy vegyél egy normális kávét, akkor tényleg add el a Brikkát.
Lehet, hogy a Dolce Gusto elkeni az ízét, de attól az a kávé még sz@r. Amikor mellényúlok, és nagyon rossz kávét veszek, akkor az megy haza szüleim szuperautomatájába. És nem azért, mert a Gaggia Classic képtelen jót húzni belőle, hanem azért, mert a Saeco ahhoz képest egy híg valamit produkál, amiben a rossz ízzel együtt minden elvész. Ezzel csak arra próbálok rávilágítani, hogy rossz a gondolatmeneted, és nem lehet már jobban hangsúlyozni, hogy normális kávéval kell etetni. Sokan leírták, sokszor, de látszólag falra hányt borsó.
-
von toth
tag
Most jártam a pacificnél Esztergomban. A megközelítés kicsit vadregényes, de a hely non-plus ultra. Ipari gépek, minden kávé vehető-vihető. Engem a boltban azonnal meghívtak piazzara és egy pin upra (akinek a pin up nem jön be annak a piazza sem fog) tökéletes kiszolgálás, barátságos légkör fogadott. Ki útba tudja ejteni, tegye. MOst Rome-ot vettem, mert nekem a csokivonal jön be.
-
meander
tag
válasz Bazsee71 #47698 üzenetére
wow te aztán elhivatott vagy felgyülemlik igen, de még őrlés alatt rápumpálok és csak egészen kevés marad (pl. 1-2 rög ) de ezek nem nagyon érdekelnek, ugyanis az onnantól elég konstans. Ha mondjuk egy hónap alatt mégis felgyűlne több, azt kisöpröm. Kb. ennyi. Az imént épp meg is jött a finom LXR, úgyhogy nekiállok délután tesztelni a tölcsért
-
kozsy18
tag
válasz kozsy18 #47744 üzenetére
Visszakanyarodva, reggel nem volt alkalmam és időm bohóckodni a konyhában, így a kép lemaradt. Ja meg flatwhite lett belőle...
De most ismételtem azzal a különbséggel, hogy tovább engedtem (40sec).És finom is volt
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
HÁZIGAZDA
rutinos gene tulajoktól kérdezem, hogy nekik nagy átlagban mikor indul az első reccs (és kb. hány fokra szoktak fűteni)? tudom, hogy mi mindentől függ, de mivel egyelőre semmit sem hallok belőle, legalább ökölszabály szintjén egyszerűsíteném a változókat.
gondolom 220-240 fok közé fűtünk kb., na de az első reccs? 12 perc? 10 perc?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Keresztapper
senior tag
Én kábé 8 percig tartom a hőt 170-180 fokon, aztán all the way up, és így az első reccs 12-14 perc közé tehető (kb 225 fokon állunk ekkor).
Annyit azért meg kell jegyezni, hogy minél tovább "szárítod" a babokat az elején, annál halkabb lesz az első reccs. Mondjuk nekem könnyű, mert alig látok, viszont a légyfingot, de még a másoidk reccset is meghallom. Bár ezt nem szoktam nagyon sokáig hallgatni.
Jah, és kábé úgy melegítem elő, ahogy te is próbáltad, tehát 170-180 fok 4-5 percig, aztán vészleállítás, és gyorsan beleöntöm a cuccot.
[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
-
HÁZIGAZDA
válasz Keresztapper #47795 üzenetére
az a fura, hogy elvileg ez így pont fordított, mint szokás, nem? amennyire tudom, az első reccsig szokták nyomatni (valamennyin), aztán abból visszavenni. a cél, hogy a babok hőmérséklete onnantól már lassan emelkedjen.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz Keresztapper #47795 üzenetére
Ezt sajnos én is tapasztaltam. Mikor jól elnyújtottam, semmit nem hallottam a reccsből. Gondolkodtam, hogy ki is dobom, biztos nem jó, aztán végül mégis iható lett (persze nem a legjobb). Ilyen szempontból a Brando féle Columbia Ace National Winner/ Cundinamarca igen barátságos, olyanokat reccsen, mint ha tényleg popcornt pattogtatnék, ha túlszárítom, ha nem. A dolog szépséghibája, hogy ez egyik legdrágább zöldjük...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen