-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kozsy18
tag
válasz Alvarez81 #48351 üzenetére
Az őrlemény teljesen jó, lefolyás normális, bár tény, hogy lisztes (4 katt). Eredetileg is ilyen zöldes, szürkés színe volt a köveknek.
Az eredetiségét nem tudom, vannak különös ismertetőjelei az utánzatnak/eredetinek?"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Bazsee71
őstag
válasz sz.zs. #48353 üzenetére
Kávéológián dobd be a kérdést, ott decca fórumtárs rendelkezik egy ilyen géppel. Akár rá is írhatsz. Amit tőle láttam (csak képen), az szép pörkölés volt.
Tudtommal nyersen, de jól elzárva egy évig is eltartható. Persze ebből is mindig jobb a friss, de nem kell aggódni a hónapokon.
-
HÁZIGAZDA
urak, szakik: szeretnék a compak k10-hez egy minél kisebb babtartályt. tudtok javasolni valamit?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
https://barbieripnk.hu/
-
jolti
senior tag
A garat átmérőbe illő inox cső? Vagy, ha nagyobb, akkor leesztergáltatni belőle. Mármint, ha a favastagság engedi. Mondjuk egy 10-15 centis darab. Azt le is tudod zárni egy bele illő tamperrel, vagy fém koronggal, ami babokkal együtt süllyed, elzárva őket a levegőtől.
[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
Elkelt a HG-One Sok finom kávét az új tulajnak!
-
kozsy18
tag
Immár egy presszó és egy filter után kijelenthetem új kedvenc kávém van:
Paljoc májsztró Etióp Yirgacheffe alkotása.
Ez az illat megbabonázott, filterben egyértelmű, de espressoban is? Soha nem tapasztaltam még ilyet.Köszönöm!
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
-
HÁZIGAZDA
urak, 58-as vst/ims szűrőszett (dupla/szimpla) + tamper szett (58 mm / 41 mm) is kéne nekünk a kávézóba, van valakinek eladó jó áron?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
-
HÁZIGAZDA
na, a brando peru szemre pont ezerszer szebb a hondurasnál, de a guatemalánál is. homogén, szép árnyalatú pörkölés lett belőle elsőre, viszonylag hamar kész volt és nem is nagy hőfokon.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mrhero
tag
válasz kozsy18 #48350 üzenetére
Nálam is észrevehető hasonló mintázat, ha nagyon bele akarom látni, de közel sem ilyen mértékben. Viszont lehet, hogy eredetileg is ilyen volt. Eddig nem őröltem vele túl sokat (néhány kg), de ezután sem fogok, mert le lett fokozva hordozható kemping-darálóvá. Az Obellel sokkal jobban muzsikál a Brikka is. Nem gondoltam volna, hogy ekkora lesz a különbség.
Mihez használod a 4-es fokozatot? Brikkához 6 alá nem mentem. Néhányszor kipróbáltam 4-5 körül ha jól emlékszem de egy örökkévalóság volt 15-18g kávét megőrölni és nem is ízlett annyira a végeredmény.
-
Bazsee71
őstag
Mivel fragola éppen csúcsra húzza Majort, így a héten nálunk is előkerült a Brikka és a Skerton. Kísérletezni nem volt kedvem, így espresso macchiato lett a reggeli ital, ami a Pacific Tarrazuval igen jót mutatott, meg is lepett. Jobb ez, mint amire emlékeztem.
Felavattam az Iwakit is, CM Finca Tono-val. Kicsit sajnáltam a CM kávét Skertonnal őrölni, hatalmasat szór a szemcseméret a french press tartományban.Nem lett rossz, de szerintem lesz ez még jobb is. Ebben az időben inkább Kalitával próbálkozok tovább, főleg hogy többet mutat a kávéból, mint a cold drip, illetve a szükséges tartományban valamivel jobb is a Skerton.
Azonban nyáron keményen be lesz fogva az Iwaki, szuper lesz frissítőnek. -
kozsy18
tag
válasz mrhero #48376 üzenetére
Eredetileg szép sima volt, ez a mintázat szépen fokozatosan alakult ki.
Ami zavar, hogy ami onnan hiányzik, az a kávémba ment. Hiába jó a biokompatibilitása a kerámiáknak, de azért na...
4-est presszóhoz (15,5-16,5g/->27-30g), 7-8 V60.Szerk:
Pont most lesz 1 éves az eszköz. Valahol 10 kg körül van az átkurblizott mennyiség.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Casto
csendes tag
Sziasztok, elektra micro casa a leva-val kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Mi a véleményetek róla? Kinti fórumokon azt olvastam, hogy "csak" 8bar a nyomása és ez néha, bizonyos kávéknál kifejezetten hátrányos. Iletve volt aki panaszkodott rá, hogy a kialakítás miatt átforrósodik az egész szerkezet és ezért nehezen kezelhető. Viszont a youtube videókon ezeknek én nem látom nyomát (ja de, egy emberke volt, aki sütőkesztyűvel fogdosta a masinát) )
-
soldier2
őstag
Érdekes dolog ez a nyomásprofilozás, sokak szerint a pumpás gépeket vagyonokért tudják a rugós karosok nyomásprofilját reprodukálni (pl LM Strada stb). Általában a fokozatosan, de viszonylag gyorsan magasra emelkedő majd lassan folyamatosan csökkenő nyomás (akár 12 bar) a világosabb pörkölésű kávéknak, az alacsonyabb csúcsnyomás (akár 6 bar) a sötétebb pörkölésű, lazább szerkezetű kávéknak tesz jót. Ha ezt mint ökölszabályt elfogadjuk, láthatod is hol fog a szokásos pumpás gépek stabil 9 barjahoz képest többet hozni a (rugós) karos, és hol jön ki az előnye. Azért, hogy ne legyen ennyire egyszerű a helyzet ittam nagyon finom közepes pörkölésű (dominálóan gyümölcsös ízvilágú) kávét Kávékalmárnál az Olympia Club-ból, aminél a csúcsnyomás 6 bar körüli. Az Electra állítólag az őrlemény finomságára is nagyon érzékeny, könnyebben befullad (mint a rugós karos kisgépek általában).
A gép felmelegedik, akárcsak a Pavoni, nem is kicsit, hiszen 120 fok körüli benne a víz és nincs szigetelése.Jveres: a közeleg már a bolondulásod" úgy hangzik, mint aki tud valamit, lesz még egy HG1 eladó hamarosan?
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
Alvarez81
csendes tag
válasz kozsy18 #48350 üzenetére
Megnéztem, az enyém teljesen máshogy néz ki. 2-3 év használat, de csak hétvégente 2-4 kávé, ami akkor összesen olyan 4-5 kg lehet.Tehát az éleken szinte semmi lapos kopás nincs, csak legalul van lapos rész, de az gyárilag is volt, emlékszem rá. Viszont az alsó perem, ami neked olyan élesen elkülönül az élektől, az nekem összekopott az élekkel, tehát a néhány tized mm-es perem eltűnt. Vagy nem is volt, és nálad csak a komolyabb kopás miatt látszik. Vagy csakmás a forma...
Egy-két sérült rész azért van és koptak az élek is, mert nem tűnik olyan élesnek, de nem vészes. Az állórész, meg mintha tök új lenne.[ Szerkesztve ]
-
mauimagic
aktív tag
Üdv! Brikka tényleg köröket ver a Szarvasi kotyogóra? Adnék neki egy esélyt, mert mégiscsak hazai...
Daráló nélküli (használt is) presszógép is szóba jöhet, csak nem tudom 30-40k-ból lehet e valami használhatót keríteni... ez alatt azt értem, ha gépet veszek, akkor már legyen használható a tejhabosítója is.
-
Casto
csendes tag
Akkor tőled első kézből tudok tapasztalatot szerezni a gép melegedésével kapcsolatban
Tényleg igaz, hogy nagyon nehéz eltalálni vele a hőmérsékletet és 2-3 kávénál többet nem lehet húzni vele egyszerre, mert után túl melegszik és csak olyan népi praktikákkal lehet valamelyest ezt kordában tartani, mint a hideg vizes rongy rátekerése a fejre?
Nagyon szimpatikusak nekem ezek a manuális gépek, de tényleg félek tőlük egy kicsit...
-
HÁZIGAZDA
az elektrát felejtsd el, nem éri meg az árát. én mondjuk - szintén 2-3 év - pavonizás után nem lennék ennyire egyértelműen lelkes, nagyon jó gép, de igazából elég macerás a fejhőmérsékletével foglalkozni. a caravel sokkal inkább kezesbárány az elméleteim szerint, de gyakorlati tapasztalatom nincs még vele igazán.
más: urak, a 41 mm-es tamper talp pontosan milyen átmérőjű? megmérné nekem tolómérővel valaki, aki gyári lm szimplával használja és tökéletesen elégedett a méretével?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Nem kell félni tőle, de nem annyira egyszerű használni mint egy pides gépet, és itt a végtermék térfogatát is limitálja a fej mérete (pavonival 30 ml, a Cremina max 40 ml-t tud trükkök nélkül). A pavoni is túlmelegedik 2-3 kávé után (sőt már az első után is magasabb hőmérsékletű vizet kap a kávé), de egy hidegvizes borogatás csodákra képes. Nem kell félni tőle, de szeretni kell a vele járó pöcsölést, vagy gyorsan eladás lesz a vége.
Zscz: a nyomásprofilozás nem egyenlő egy begyakorolt profil megismétlésével. Az ami benne van a kezedben jó eséllyel nem annyira a pumpás gépek téglalap (na jó trapéz) alakú nyomásprofilja, sokkal inkább a rugós gépek asszimetrikus fordított V-je (meredek de nem hirtelen emelkedés, és lassú nyomáscsökkenés a készítés ideje alatt). Ez egy jó profil (talán az egyik leggyakrabban használt, de ha tévednék javítsatok ki) de itt is érvényes, hogy kávéfüggő a dolog.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bikebutcher
csendes tag
Sziasztok!
Ez érdekes cikk lehet a kóstoláshoz mindenkinek, ha volt már akkor sorry
-
HÁZIGAZDA
-
Ulf
tag
Na, tegnap megjött az én Silviám is Próbaüzem indul. Már rendeltem kávét, de azok még nem lesznek itt, van hely Bp-n ahol azonnal tudnék szerezni megfelelő kávét?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xiaomi M365 kijelzővel eladó
- Egyszer összerakott, majd visszabontott LEGO Technic (42154) 2022 Ford GT eladó
- Veroval compact BPU 22 automata felkaros vérnyomásmérő, új állapot, nem használt, féláron eladó
- Meseszép Montblanc Summit XL Chronograph 7060 (Csere 1TB új Steamdeck-re is.)
- Eladó hibátlan Xiaomi Scooter 3.Alig használt!100km-el,garanciás!