-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz handrash #69642 üzenetére
"Egyszerűen még nem állt át az ízlésed az un. "gyümölcsős" ízvilágra, ezért érezted a kávézóit savanyúnak."
Én meg azt hittem azért érezte savanyúnak mert savanyú volt neki.... Nekem az a véleményem erről mint kisebbség, hogy ennek szvsz zsigerből kellene hogy jöjjön (lehet azért mert nálam sem jött és nem is jön). Akinek a receptorai túlérzékenyek a savanyú ízre és azt nem is tolerálja, azt átállítani merő erőlködés (jómagam is erőlködöm). Biztosan lehet és van is ilyen, de nem hiszek az őszinteségében. Soha ne higgy az úthenger alatt fekvő ember mosolyának őszinteségében
Mindazon által én nem jelenteném ki kategórikusan, hogy ami gyümölcsös az savanyú, mert ez nem igaz. Ilyen a méltán itt is nagyon (és álatalam is) kedvelt etióp yirgacheff, számos kenyai. És hogy ellenpéldát is mondjak, ittam kávézóban savanyú monsooned malabart, ami nem a gyümölcsösségéről meg a magas savakról híres. Mondjuk ez utóbbit nem tudom hogyan sikerülhetett(Szeged, A2) elkövetni."Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
spanyoll
addikt
válasz gubabela #69653 üzenetére
A keret igazából képlékeny. Úgy indult az egész, hogy barátnőmmel rájöttünk, hogy nagyon szeretünk kávézni és hozzá nem értőként, de szeretjük a finom kávét is. Így jött az, hogy otthon ne csak úgy random főzzünk valamit valahogyan, hanem kicsit tudatosabban. Így lett egy kotyogós első körben abba való kávéval, utána egy french press (igaz az is ikeás, de jobb mint a semmi alapon), plusz így lett egy v60. Mérleget már beszereztem, hogy grammra pontosan tudjuk a kávét kimérni, hőmérőm van (igaz húshőmérő, de vízhőmérsékletet is ügyesen mér), hogy jó hőmérsékletű vízzel készüljön az a kávé.
Emellett pedig lelkesen nézegetek mindenféle videókat és olvasgatok, hogy mit hogyan kéne készíteni.
Ergo költeni 0Ftot szeretnék, de mivel látom, hogy nem mindegy az őrlés szemcsemérete (múltkor egy ujjnyi vastag zacc szembesített french pressnél, bár ott én is ludas voltam, nagyon buta tutorial alapján készítettem), ezért van tervben egy daráló. Múltkor kérdeztem is, kaptam jó tanácsokat, ergo megvan mit kéne beszerezni, de most nincs fölösleges "kidobnivaló" 10+ ezrünk ilyenre."Super perfundo on the early eve of your day."
-
And06
aktív tag
-
titusz248
csendes tag
Na végül hanyagoltam este a renekát és visszatértem az LM 17g-osra, annak a pogácsája egészen egyenletesnek tűmik. Amit meg most nem értek, hogy 17g-18g-mal próbáltam nem rossz a lefolyás, viszont ugyanolyan finom őrlemény kell mint a renekába. Elszabtam rá vagy 5 adag kofit mire elhittem.
-
paramparya
őstag
Apropó IKEA, ezt próbálta már valaki?
https://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/90358962/Külön szűrőt nem lehet venni hozzá, ami nem biztos hogy hosszú távon jó, de eleve olcsóbb az egész mint a fémfilter, amit a Chemexhez lehet kapni.
-
der_
tag
Kaptam egy csomag kávét kapucínertől. A pörkölés ideje március 10. Ezt mikor lenne optimális felhasználni? Minél előbb vagy várni vele kicsit? Kotyogó v french press semmi extra.
-
adp
őstag
válasz GAgyiXyXy #69651 üzenetére
Szerintem eloszor mindenki az olasszal kezdte aztan szepen atallt az ujhullamra, nekem kb 3/4 - 1ev kellett, elotte nekem is minden savanyu volt, szoval simam valtozik az izles. Ugyanigy voltam a borokkal, regen csak az edes, feledes borok,ma mar meg nem innam
[ Szerkesztve ]
-
spanyoll
addikt
Persze, ezt én teljesen elhiszem, hogy ha rendes minőséget akarsz akkor ahhoz kell a minőségi eszköz.
DE: egyrészt mint írtam nem vagyok annyira vájtnyelvű, hogy a sok kis plusz nüanszos kiélvezzem, egyelőre csak szépen lassan szeretnék fejlődni, másrészt ha addig nem lesz őrlőnk, amíg össze nem rakunk egy cm 702-re, akkor biza jó sokáig a bolti előre őrölt szart fogjuk inni... annál meg úgy hiszem jobb a nem tökéletes házi őrlés is, ahol max sufnituninggal, de kihozhatok többet az egészből."Super perfundo on the early eve of your day."
-
HÁZIGAZDA
hát a mezei, bolti 700 ft-os száraz bor is kuka
azt meg nem tudhatom, hogy hány top aszút kóstoltál már (szepsy, demeter, meg még vagy tíz termelő), de azok valami csoda, nemzetközi szinten is
de mindegy is, nekem is megvolt a "csakaszáraz", meg "csakavörös" korszakom borban, kinőttem. jó legyen (kémia nélkül).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Koczó93
őstag
Kávéológián gc 50ért!
-
mutyi
őstag
Az miért van, hogy 1 fokozat eltérésnél pl. egészen más lesz a kávé lefolyása?
Örlő Graef cm800, gép Gaggia Baby Twin.
Ha pl. 11-es fokozaton őrlök,akkor gyönyörűen indul a lefolyás, elkezd szépen csepegni, vékony egérfarokban folytatódik, viszont így nem tud lefolyni 25-30 mp alatt a 25-30 ml mennyiség.
Ha egy fokozattal durvábbra veszem, akkor pedig sok esetben már nem lesz meg ez a csepegős lefolyás és a vékony egérfarok, talán csak az elején,de gyorsan átmegy egy gyorsabb kifolyásba. Ez hozza a 25-30 mp 25/30ml mennyiséget,cserébe nem olyan mint szerintem lennie kell a tökéletes lefolyásnak.
Ezért akarnék kipróbálni egy Catler cg-8030-at vagy egy Baratza Sette 270-et.Valaki írta tegnap hogy a Baratza Sette 100 alatt van, de gondolom a 30ap-re gondolt,mert csak az van 100 alatt, a 270 vagy 270w meg jóval több sajnos, pedig erről a sette 270-ről nagyon jókat írnak. Nem tudom mivel több a 270W.
-
celf
őstag
Bazsee, lattam voltal Lalival sca sensory kepzesen. Milyen volt?
-
zolnagy
őstag
Sztem próbáld ki akár nagyon frissen is, aztán meglátod, idővel hogy változik. Attól is függ, hogy milyen kávéról van konkrétan szó. Ami french pressel jó, az nem biztos, hogy kotyogóba is jó lesz, illetve fordítva. Próbálgatni kell, mert a dologban még egy adag szubjektívitás is van. Ami vkinek ízlik, az a másiknak nem feltétlen.
-
coqito
tag
A G Rossi RR45 daráló 25000 ért ajánlott kategória lehet? Köszönöm!
Közben a keresés alapján látom ... hogy nem.
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
Ez milyen masina 1:25:40-nél..?
https://youtu.be/Mv2r7GUXYHU
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
mutyi
őstag
Ezt tapasztalom általában single shotnál 10 grammot használva és dupla shotnál is 16-16g-ot használva.
@nemethsza
Őszintén szólva általában az szokott jobban ízleni, amikor picit gyorsabb a lefolyás, nekem olyankor sokszor jobban kijönnek az ízek.
De a legnagyobb bajom, hogy nem elég cremas a produktum szerintem, nem olyan mint amikor új volt a daráló. -
#91073280
törölt tag
A túlkivonatolt jelző mennyire objektív? Mi van ha hozzá lehet szokni, mint a savas, gyümölcsös ízvilághoz? Onnantól kezdve a túlkivonatolás módjairól lehetne szó. Van olyan túlkivonatolt kávé aminek kiegyensúlyozott az ízvilága, vagy attól túlkivonatolt hogy a kis mennyiség ellenére megjelennek a fanyar zaccízek?
-
HÁZIGAZDA
válasz #91073280 #69684 üzenetére
fanyar zaccíz..
a túlkivonatoltság azt jelenti, amit jelent , magyarán, hogy túl tömény. van, aminek jól áll, van, aminek nem, van, aki szereti, van, aki nem. (szerintem nem azt jelenti, hogy valaki az adott, jó lefolyást még 20 mp-ig folyatja, addig, hogy már csak víz jöjjön kávé helyett)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
#91073280
törölt tag
Bocsi hogy alapfogalmakat akarnék tisztába tenni. De akkor ez megszokható, ahogyan a hosszú kávé után az eszpresszó, utána a risztrettó. A következő lépés a túlkivonatolt? Mi határozza meg hogy ízbomba risztrettó vagy túlkivonatolt?
(Szerintem csak akkor van gond ha felborul az ízek egyensúlya a túl hosszú kioldási idő miatt.)
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz #91073280 #69687 üzenetére
megmondom őszintén, ez az elméleti diplomás kávézás nem az én világom. nem akarok hülyeséget írni, hogy a nagybetűs szakma mit érthet túlkivonatoltság alatt, majd megmondják a feketeövesek (manio, hol vagy, amikor szükség lenne rád?). szerintem azt jelenti, amit írtam, de érthetjük úgy is, hogy annyira nagyon kivonatolt, hogy már rossz.
engem egyébként azért nem érdekel a pontos terminológia, mert más a célfüggvényem: finom kávét akarok inni, ahhoz meg mindegy, hogy hogy hívjuk, a lényeg, hogy ha számomra már túlkivonatolt, akkor a következő csapolásnál változtatok, picit gyorsítok a lefolyáson és/vagy hamarabb állítom meg.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
nemethsza
tag
Ha ízlik, akkor az a jó. 🙂 max. csukott szemmel iszod, és odaképzeled a cremát.
Én legalábbis általában úgy készítek minden kávét, ahogy nekem a leginkább ízlik. Hogy mit ír a biblia hőfokban, grammban, időben, lefolyásban, pont lesz@rom 😀"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
nemethsza
tag
Ó, édes anyám 😟
[link]"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
WiZARD
addikt
Coffee Extraction and How to Taste It
persze elméleti ez is, és kóstolással kiegészítve lenne igazán érthető/érezhető
(#69693) nemethsza szerintem ezzel nincs baj, adott lap szintjéhez képest nem is ír hülyeséget.
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
sublett
tag
sziasztok!
Az mitől van, hogy bármilyen finomra is őrlök egy elvileg 2-3 hónapos pörkölést mégsem tudom úgy tamperolni, hogy a kosár oldalán ne legyen repedés és emiatt ne ömöljön át rajta a víz?
(feltételezzük azt, hogy a kávé nem döglött, hnem én vagyok a béna)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Telekom mobilszolgáltatások
- DIGI Mobil
- Motoros topic
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Xbox tulajok OFF topicja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen