-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lefty
addikt
Jófogáson 50-ért van most egy GC
[ Szerkesztve ]
-
sgery
őstag
Sziasztok!
Hol érdemes javíttatni egy gaggia baby twint?
Üllőn lakok, múltkor kerestem párat vecsésen/bp-en de nem találtam senkit.
A szivattyúja rosszalkodik, ha nagyobb nyomást kell csinálnia akkor ki/be kapcsol, mint ha elérne egy 6bar nyomást és kikapcsol, 3-nál vissza...
Nem egy mai gép, már elgondolkodtam a cserén is de még talán túléli (múltkor a csöveken kellett húznom mert eresztett, ezáltal már egy két saru is korrodált benne meg ilyenek..). Illetve újjonan azt csinálja, hogy ha előmelegítem kb 30p után magától bekapcsol és engedi a vizet.
Ha pedig selejtbe menne, mit érdemes beszerezni? Én gaggia classicon gondolkoztam, de használtan nem találtam best buyt újonnan pedig 100e :/FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
pacuha69
csendes tag
válasz Deadzone41 #73037 üzenetére
Ezzel maximàlisan egyet értek. Ha màr esetleg a barista kikísérletezte, hogy a jelenlegi kàvé melyik eszközzel finomabb, akkor szolgàlja fel azzal és legyen a neve: filter kàvé. Szerintem még a szakavatott kàvé őrült sem mondaná azt egy barista ajànlàsra, hogy "nem, az enyémet mégis inkàbb a màsikkal készítse, amire nem mondta azt hogy ezzel jobb".
-
HÁZIGAZDA
az etióp rekóból vettem egy zacsival a pazarnál, mert tényleg jó volt és kíváncsi voltam, hogy itthon hogyan muzsikál. elvileg 23-án pörkölték, azaz pont jó kb., de mégis, mintha döglött lenne kicsit. így is az első, lejönni alig akaró lefolyás hasonló ízeket hozott, ám ahogy próbálom picit normálisabbra venni, laposodik a kofi. olyan párducmintás cremát viszont, mint amit ott csinált, itthon nem bírok, persze nem is lineával csapolom. pedig épp meg akartam dicsérni, hogy mennyivel kevésbé háklis cucc, mint egy jellemző casmo, aztán.......
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Wolfy999
tag
válasz pacuha69 #73054 üzenetére
Én jártam már úgy kávézóban, hogy kértem egy aeropresst és a barista srác azt mondta, hogy sokkal inkább ajánlja a V60-at azzal a kávéval, így végül az lett a rendelés. Szerintem ez a jó hozzáállás. A baristának legyen véleménye és ismerje a kávét, hogy tudjon ajánlani, de ha én mindenképp azt szeretném amit kigondoltam, akkor csinálja meg azt. Lehet például valaki otthon csak AP-t csinál és szeretné összehasonlítani azzal amit a barista csinál neki.
-
pacuha69
csendes tag
-
#91073280
törölt tag
válasz Deadzone41 #73044 üzenetére
Végülis van akinek mindegy, hogy rántott szelet vagy pörkölt készül a húsból.
-
#91073280
törölt tag
válasz Deadzone41 #73060 üzenetére
Akinek van tapasztalata többféle módszerről, lehet hogy jobban preferálja egyiket a másiknál. Akinek nincs annak tényleg nincs értelme tovább feszegetni.
-
HÁZIGAZDA
inkább írjátok meg, hogy van-e valami konszenzus, hogy melyik filter eszköz milyen. hogy mondjuk "aeropress-szel papírízű lesz kicsit, de szépen hozza a savakat", vagy a "chemex itt off, mert: ..."?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz #91073280 #73058 üzenetére
De az sem vezet célra, ha erőltetem a rántott húst, mikor éppen szarvas van a hűtőben.
Parci: Marco SP9, mert abból nagyon jókat ittam! Amúgy én itthon kb. csak a cuppingot tolom, pedig van Kalita, V60, meg Wilfa Svart Pour Over is. Többinél mind ott van ismeretlennek, hogy miként öntöd, milyen időközökkel, keversz-e vagy sem. A cupping teljesen konzisztens, csak az őrleményt variálom hozzá. AP-t 2 éve ittam Szegeden, akkor nekem jó volt, ki tudja ma mit mondanék. Chemexet annyira lehúzták Darálón, hogy azóta sem vitt rá a lélek, na de majd egyszer...
-
Deadzone41
őstag
igen, sima cuppingnál ott marad az alján. amikor 4 percnél megtöröd a tetejét, a habon lebegő szemek is lesüllyednek az aljára. 10 perc után már viszonylag tiszta az ital. frenchpressben is lehet csinálni, meg cupping brew-errel is, ezekkel meg teheted azt, hogy nem kanalazva iszod a kávét, hanem leöntöd óvatosan az őrleményről. érdemes egy papír pl. v60 szűrőn átszűrni, ha igazán tiszta italt akarsz. jó módszer, mert finom, és konzisztensen ismételhető a recept. aeropressel baromi sok a változó, én azért nem tartom jónak, mások az ital tisztaságát hiányolják. Rao itt ír mért nem tartja jónak a chemexet, ami érv még ellene, hogy drága, és a papír bele is drága.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #73069 üzenetére
oké, köszi az infókat, srácok! már csak x hőfokú vízelőállító alkalmatosság kell, de kihekkelem majd valahogyan, például a caravel pid-del
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
senior tag
Index kávéológián eladó Mazzer SJ, Pidelt Baby és Caravel...
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
#91073280
törölt tag
Próbálj ki egy kínai Osaka tölcsér klónt, olyan mint az Able Kone, csak míg az Able a harmadik generációnál tart, egyre kisebb lyukakkal, addig az Osaka-nál, meg az olcsó kínai klónban is kibélelték a nagy lyukút french pressben használatos fémhálóval.
https://www.ebay.com/itm/Coffee-Filter-Funnel-Drip-Pour-Over-Tea-Coffee-Dripper-Stainless-Mesh-Strainer/332485706768
Tiszta áttetsző kávét kapsz vele, olajokkal, amiket a papírok kiszűrnek. Még Chemex se kell hozzá, van csészére illeszthető talpas verzió, 2e forintért (naked Chemex).
Érdekes módon jobban szereti a finom őrlést mint a filterhez szánt durvát. Csak az arányokra kell figyelni, gyengébb verzió 10g + ~78g víz = 60g kávé, a tömörebb 15g + ~98g víz (ugyanúgy 60ml lesz).
Eddig nem találtam jobb módszert, tök más műfaj mint a presszókávé, inkább olyan mint a fruitcafé, gyantásan áttetszően olajos gyümölcsös ízbomba.
-
Bazsee71
őstag
Nem kell beszerezned hozzá semmit, sima vízforraló elég, amint kapcsol a termosztát, öntheted is. 60g/1000ml arányt tartsd, és készen is vagy (tipikusan 12g/200ml).
És így még Daráló Approved is leszel.Szerk.: fragola még nem tudja, de ki fogom próbálni tőle a Rattleware Cupping Brewert, egyébként itthon egy Ikeás FP-t használok, a pici pont jó méret.
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Bazsee71 #73084 üzenetére
Mostanában Cupping brewer-rel filterezek. Finomabbakat csinálok vele, mint a Kalitával, bár nem olyan tiszta az ital, néha átszűröm még V60-nal. Csak egy jó daráló és 100 fokos víz kell hozzá.
20/330-tól már nagyon jól használható, de 15/250-nel is jó.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Elekellek
csendes tag
válasz fragola.6035 #73086 üzenetére
Az egy igen kiváló eszköz! És az is tök jó, hogy már nem a HasBeantől kell megrendelni.
Itt egy britnek kinéző amerikai csóka meséli el hozzá a júzergájdot: [YT][ Szerkesztve ]
-
#04441088
törölt tag
Hali!
Nem tudjátok véletlenül, hogy a Nespresso-Krups XN 1005 Inissia géppel milyen kávékapszulák kompatibilisek? Valahol láttam, hogy a Lidl-os is az.[ Szerkesztve ]
-
#91073280
törölt tag
-
vTamas35
csendes tag
Nekem is jobban esik reggel egy [jó flat white] 2:1 tej:kávé aránnyal, délután meg egy jó dupla ristretto. De már nekem is rá kellene próbálni a filterre. Van valami jó hely ami nem a belvárosban van?
[ Szerkesztve ]
O1G
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest