-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adp
őstag
válasz Deadzone41 #72103 üzenetére
Az nem lesz jo, egyreszt fogalmad nem lesz az osszetetelrol masreszt az Na nem jo a kavenak
-
mdav88
senior tag
Nincs elfekvoben valakinek pavonihoz tamper? 49mm, vagy kell hozza a 49.5?
-
beleriand72
tag
válasz Koczó93 #72105 üzenetére
Gyönyörű az R58 és a R60v, biztosan az lesz a következő, de most ha a Silvia és a Halálcsillag mellé megemlíteném, azt hiszem költözhetnék a garázsba.
[ Szerkesztve ]
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
Krav85
újonc
Sziasztok! Gaggia classic 2006 os gepem van, eddig mukodott rendesen. Most nem folyik a víz a felsoszurobol, max csepereg. Mi lehet a problema?
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #72113 üzenetére
És mi az? Titok?
(#72112) And06: LOL ezt jól kifigyelted. A gép valóban gyönyörű. Gratula Koczónak és sok jó kávét vele.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
desigo
senior tag
Miért van az,hogy a Gaggia Classicnál 10-ből 8 kávé készítésekor gyorsan leömlik a kávé?
Kávé ugyanaz,Iberital Challenge ugyanannyit őröl,tamperelés ugyanaz.
GC rég bekapcsolva,felmelegedve.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz desigo #72119 üzenetére
Az időjárással, hőmérséklettel együtt változik picit a kávé is, és ezzel az ideális őrlő beállítás is, állíts az őrlőn, hogy jól jöjjön le 10-ből 8x, figyelj az előkészítésre, oszlasd el egyenletesen a kávét a karban (wdt) figyelj, hogy egyenletes legyen a tömörítés és 10-ből 9x fog jól lejönni.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
djboris
csendes tag
Témaindító.
Nyomásprofilozás nem feltétlenül a jó út. Ezt már a Strada-nál lehetett látni. Sajnos azóta pár gyártó az LMet követve ebbe az irányba ment. Kivéve a Dalla Corte Mina és a Decent. Ők inkább a flow(átfolyás, térfogatáram, tömegáram magyarul) profil irányába mennek. Habár a Mina inkább csak vezérelt a Decent viszont szabályzott is. Miért nem jó a nyomásra szabályozni? Mert ez egy pozitiv visszacsatolású szabályzás azaz öngerjesztő a kávé készítés szempontjából. Amikor csatornásodik a pogácsa(Scott Rao-tól tudjuk, hogy mindig csatornásodik max kisebb nagyobb mértékben) akkor leesik a nyomás. Ilyenkor nyomásra szabályozva növeljük a nyomást mégjobban elősegítve a csatornák kialakulását, bővítését. Aki dolgozott automata nyomás profillal pl. Strada-n az elvileg tapasztalhatta, hogy amint ekezd csatornásodni nagyobb teljesitmenyen kezd dolgozni a szivattyu ezáltal a tömegáram is nő, jobban csatornásodik mégjobban leesik a nyomás és végül kapunk egy 10 másodperces italt csak mert picit csatornásodott pl. az elotte lévő shothoz képest. Viszont ha a flowra szabályzunk akkor a csatornásodás ellen dolgozunk. Itt a negatív visszacsatolás. Ahogy megnő a tömegáram visszavesszük, hogy csökkentsük ezt a hatást. Fura, hogy még mindig csak a Decent (lesz) az egyetlen teljes átfolyásprofilos gép. Pár srác aki ebben dolgozik azt mondta, hogy a precíz nyomásmérés sokkal olcsóbb mint a precíz átfolyásmérés. Simán lehet, hogy ez az oka. Ha nem értetek egyet, helye van a vitának, csak kérlek ne a személyemet támadjátok, hanem a leírtakat challengeljétek (bocs de annyira ideillik ez a szó)[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz djboris #72122 üzenetére
Többekkel beszélgettem már erről, és ugyanezen a véleményen voltunk/vagyunk. A Decent egyébként tud nyomás és átfolyás profilt is, velük az egyetlen problémám a termelésben és folyamatszervezésben látható komoly hiányosságuk. Illetve, hogy az aktuális vevők is még csak béta tesztelők, hosszú ideje nincs végleges konstrukció.
Talán a jövő évi Host-ra már más gyártók is előállnak ezzel az opcióval. Szerintem ezt is meg tudják oldani költséghatékonyan, hogy ha átemelik a szükséges eszközt egy bejáratott iparágból (és nem akarják feltalálni a spanyolviaszt).
Továbbá egy "vitaindító" gondolatot én is bedobnék: az átlag felhasználás tekintetében az automatákban látom a jövőt. Egyre nagyobb hiány a képzett munkaerő (aktuális példa: balatoni éttermek), és szerintem a legtöbb kávézó ott vérzik el. Például Budapesten elvétve iszok olyan jó kávét, mint a szegedi Kék Elefántban, ahol töredéke a géppark értéke egy nagyvárosinak, de állandó és lelkes személyzet van. Inkább találkoznék 10-ből 10x egy 8/10-es kávéval, mint 10-ből 1x 10/10-essel, és 10-ből 9x 6/10-essel (ez kb. a budapesti tapasztalatom). Ez csak erősítené azon helyek létjogosultságát, ahol konstans hozzák a 9-10/10-et. Nagyon kíváncsi leszek a WoC automata szekcióra.[ Szerkesztve ]
-
lagoon79
tag
-
HÁZIGAZDA
válasz djboris #72122 üzenetére
eddig sem a személyedet támadta senki, hanem a hipszter-jelenséget, aminek persze te is részese lehetsz, ha ultrahipszter módon viselkedsz
az érvelés logikusan hangzik. viszont rögtön elgondolkodtam, hogy ha ez így van, akkor ezt látnom kéne a nyomásmérőn is, nem? magyarán, elkezdek csapolni, beállítom a nyomást, az pedig elkezd esni. ha durván csatornásodik, van ilyen, de mégsem ez a jellemző, általában stabilan tartja. szóval annyira akkor mégsem csatornásodik.
nem tudom jól megfogalmazni, de elég sok kávéval a hátam mögött én inkább úgy mondanám, hogy nagyon-nagyon ritka a tökéletes lefolyás. tehát amikor a teljes pogácsa, minden részén azonos mértékben vesz részt a kioldódásban. ezt a nyomásmérő nem követi (az akkor is tud stabil lenni, ha a lefolyás csak "jó"), ízben viszont ez dönt el mindent (és például az ek43 hiányát úgy is lehet részben kompenzálni, hogy az ember valahogy mégis megoldja a tökéletes lefolyással a jobb extrakciót több esetben).
nem tudom egyébként, hogy otthon ezeknek mennyi jelentősége van. amióta űrgaggiázom, azt figyeltem meg, hogy még annyit sem használom a nyomásprofilozást, mint a dalla cortével előtte.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
djboris
csendes tag
Elvileg Lalihu triak tuninggal ha lehúzott teljesítménnyel csapol akkor talán lehet látni. Persze ez a szivattyú munkagörbéjének a kérdése, hogy éppen akkor hol dolgozik. Full kakaón biztos, hogy nem fog látszani.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #72128 üzenetére
gondolkodjunk tovább: beállítok 7 bart és úgy csapolok. van jelentősége az egész kérdésnek, ha az opv-nek kell beavatkoznia 7 barnál és nem a pogácsa engedi át akármilyen alacsony nyomáson a vizet? a csatornásodás azt jelenti az én olvasatomban, hogy nem tud ellentartani a pogácsa annyira, amennyit én kérek tőle.
a másik dolog meg, hogy nyomásprofilozásnál pont, hogy ugyanúgy tudsz kompenzálni csatornásodásnál, mint egy karos géppel: ha látszik, hogy túl gyors a lefolyás, csökkented a nyomást. igen, így 9 bar helyett 3-4 baron csapolsz akár, de legalább mented a menthetőt.
egyébként meg látom ám, hogy mire megy ki a játék, szegény fragolának már készítitek be a következő kötelező tuningkört , pedig még ki sem hűltek az űrgaggiák.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
Van jelentősége, mert attól hogy 7 bart állítasz be, a munkapontod ugyanúgy elkezd elmászni, és állandó nyomás mellett nő a térfogatáram (attól függetlenül, hogy az OPV szépen tartja a 7 bart). A potival amúgy ezt valóban lehet korrigálni, de nálam még mindig a régi pumpa van a gépben, továbbra is elég hektikus.
A nyomásprofilozós gépek viszont nem hogy nem mentik a menthetőt, szépen elkezdik feltolni a térfogatáramot, hogy a beállított nyomásértéket tartani tudják. Mondhatni helyzeti előnyben vagy a potival.Remélem is, hogy fragola veszi a célzást, és már készül a hiperűrgaggia.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #72133 üzenetére
cseréld már ki , tényleg ég és föld. az én mostani gaggiámban is cserélni kellett volna, pedig elég újszerű, de akkor sem jár olyan precízen, mint fragola gaggiájában vagy mint a dc-ben, amikor új lett. igazából kérdés nélkül cserélném ezeket, ha már nyomiprofi tuningot kap a gép, mert 3500 ft és onnantól tuti jó.
a nyomás mellett növő térfogatáramot sem értem egyelőre, az ulkának van egy hozamgörbéje, ott meg van adva, hogy 7 barnál mennyi vizet nyom, az egy darab érték. ha az opv dolgozik (és dolgozik, különben nem maradna 7 baron a manométer), akkor az összes többi vizet ő dobja el, nem? egyébként ez látszik is a gaggiánál, hogy az opv ágán visszadobott víz sok.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Csápájev
őstag
Ha valakinek van eladó Bialetti Mukka Expressz kotyogója,az írjon nekem legyen kedves.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz djboris #72122 üzenetére
Scott Rao nélkül is tudjuk, hogy nincs tökéletes és nincs két egyforma eloszlás a szűrőben, a tökéletes vízterítés is várat még magára, ezért azt gondolom, hogy a Decent féle előre programozott profiloknak még nagyon nincs itt az ideje.
A manuális gépekben hiszek, mint a Mina vagy a Slayer. Nagy (fém)tömeg a hőmérséklet stabilitásért, mechanikus tűszelepek/fúvókák a flow beállítására.
Hogy van-e szükség az egész shot alatt flow szabályozásra, ezt én nem tudom, de szerintem nincs. Csak a nyomás felépülésének lassításánál van jelentősége, utána már a beállított 9 bár nyomás határozza meg az átfolyást.
Ipari (kávézói) felhasználásnál a Slayernél használt két lépcsős rendszernél bonyolultabb rendszereknek szerintem semmi haszna nincs. Nem beszélve arról, hogy az eléggé elmaradott darálókés gyártás miatt még mindig az őrlemény minőségnek van a legnagyobb jelentősége.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
meander
tag
válasz djboris #72122 üzenetére
Nem tudom miért kéne támadni a személyed, de most már meg akarok felelni az indirekt ösztönzésnek. Nesze
A flow/nyomás profilozásban pedig teljesen egyetértek. Valószínűleg mert lelkes Rao olvasó vagyok. Plusz szerintem teljesen logikus is. A Decent és flow profilozással viszont egyelőre nem vagyok meggyőzve. Nincs semmilyen bizonyítékom, de egyszerűen ösztönösen nem tetszik az a gép. Túl olcsó, gagyi megjelenésű, gagyin prezentált, tele hibával ahhoz, hogy mindent tudjon. Egyébként én is úgy tudom, hogy tömegáramot pontosan mérni és arra szabályozni drága mulatság. Azonban ehhez is csak ösztönnel tudok közelíteni, nem ismerek árakat. Az viszont biztos, hogy az a Swagelok tűszelep, ami a DC-ben van nem olcsó mulatság. Újonnan 200EUR körül mozognak az alap modellek. Nem is tudom meddig nézegettem E-bayen mire találtam egyet olcsóbban. És ez csak egy sima tűszelep. A kávés technológiához mérten precíz meg minden, de semmi extra. Érdekes tehát ez az irány, de jó lenne ha a komolyabb R&D háttérrel rendelkező gyártók is beállnának mögé. ...hozzáteszem az is igaz, hogy lassan lesz egy Decent Magyarországon is, akkor talán okosabbak leszünk, hogy megvan-e a szent Grál.
-
hifis50
csendes tag
válasz djboris #72122 üzenetére
Ebben a cikkben is szó van erről, és ajánl egy egyszerű hardveres korrekciót, ami ezt a visszaszabályzást kiiktatja. (Egy jumpert kell a vezérlő panelen átrakni más pozícióba.) Én ezt megcsináltam a La Marzocco Shot Brewer-en, és kézi működtetésnél jó is volt, de így kiiktatódott az usb-s program feltöltés, ezért visszacsináltam a dolgot.
Egyébként nehéz a La Marzocco Stradát a csúcs GC-vel hasonlítgatni ebből a szempontból, mert másképp produkálják a nyomásprofilt. A La Marzoccoban fogaskerék szivattyú van, és ennek a fordulatszámával operálnak. (A GC-ben nem tudom, hogy csinálja Fragola a szabályzást, de itt visszacsatoló kör, ami reagál egy esetleges csatornásodás miatti nyomásesésre, gondolom nincs.) -
meander
tag
Fejlemény azoknak, akiknek viszket a tenyerük a 83mm-es SSP késre. Szerintem egész használható infót küldött most a koreai. Legutóbb azt mondta, hogy a ZM kése volt a minta, ezért megkérdeztem, hogy az eredeti ZM késhez képest milyen különbségekre lehet számítani. Íme a válasz:
A Mazzereknek nincs három lépcsős késprofiljuk, mint a Mahlkönignek, ezért a ZM kését úgy módosította, hogy ennek legyen. Ez elősegíti, hogy egyneműbb legyen az őrlemény (filter felhasználás). Ugyancsak több foga van a késnek, mint a ZM-nek (presszó felhasználás).Egyébként a képeket nézegetve nekem a legtöbb kése nagyon hasonlónak tűnik. Ez például szerintem nem sokban hasonlít a ZM késére, inkább az ő "védjegye" kezd ez lenni. Szép kés, de nincs most rá 350 dollárom. Ha valaki meglépné, akkor szóljon.
-
Bazsee71
őstag
Cserélném én, az új Ulka is ott pihen a fiókban vagy 2 hónapja, de tanulva az eddigi otthoni bütykölésekből, inkább majd fragolára bízom. Most azt céloztam meg, hogy majd nyaralás idejére leadom, mert nem akarom nélkülözni.
Az állandó nyomás mellett növekvő térfogatáramot következőképpen magyaráznám:
Adott a pumpa és a rendszer, mindkettő a maga jelleggörbéjével. Ahol a kettő metszi egymást, az lesz a munkapontod. Egy dolog jön még be a képbe, az OPV, ami egy határolást visz a rendszerbe, vagyis a jelleggörbe egy ponton átáll vízszintesbe. Attól, hogy 7 bar-on határol az OPV, a csatornásodás által a rendszer ellenállása folyamatosan csökken, tehát a pumpa is egyre több vizet tud szállítani adott nyomás mellett (persze addig a határig, amíg ezt a jelleggörbéje engedi). -
hifis50
csendes tag
válasz djboris #72122 üzenetére
Csak egy kis fantáziálás arról, hogy jó lenne, ha jó lenne... Hamarosan kiderül, hogy működőképes-e a motoros - dugattyús kávégép fejlesztésem. Ha igen, kezdődhet az agyalás a programozható vezérlésről, és itt szóba jöhet az átfolyás (vízhozam) programozása annak mérése nélkül is. Ez abban az esetben lehetséges, ha a dugattyú alá a kávékészítés indításakor nagyjából légmentesen folyik be a víz. Mert ebben az esetben a pillanatnyi vízhozam, (a folyadékáram) egyenesen arányos a dugattyú elmozdulás sebességével, vagyis a léptetőmotor fordulatszámával. Márpedig ezt erre találták ki, vagyis simán lehet egy előre megadott görbe szerint változtatni a fordulatszámát.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz hifis50 #72141 üzenetére
A pumpás géppel valóban nehéz áramlást szabályozni, de a dugattyúval a világ legegyszerűbb dolga (a Creminán is sokkal inkább van hozam mint nyomásszabályozás feneketlen karral, hiszen eszméletlen mértékben rááll az ember keze egy idő után, hogy melyik az az ideális lenyomási sebesség, ami ok. Aztán ha befulladna vagy csatornásodna szinte tudat alatt reagál a kar. Egy motorral és elektronikával ez sokkal precízebben szabályozható. Átfolyásmérésre meg olcsóbb gépekben bőven elég lehetne egy gyors reagálású mérleg. Vsz olcsóbb mint a tűszelepes megoldás.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
djboris
csendes tag
-
Bazsee71
őstag
válasz Keresztapper #72143 üzenetére
Nem hülyeség, szerintem is a kettő együttesen adja a rendszer jelleggörbéjét. A víz pedig mindig arra megy, amerre könnyebb.
-
soldier2
őstag
Ahogy djboris is írta, ha a lefolyás sebességét használod ahhoz, hog állíts a pumpa teljesítményén (ezáltal a nyomáson) akkor ez már áramlás profil, mivel azt használod indikátorként. Ha ragaszkodsz az állandó nyomásgörbéhez (pl egy V profilnak megfelelően állítod a pumpát) akkor nyomásprofil. A kézzel való nyomásállítás gyakorlatilag tetszőlegesen változhat akár csapolás közben, attól függően, hogy épp mit figyelsz. A két folyamat között leginkább akkor van különbség, ha a gép van programozva egy adott nyomásra (ez esetben ha csatornásodik akkor az ellenállás csökkenését az áramlás emelkedése követi, míg ha áramlás kontrollált módban, ha csökken a pogácsa ellenállása, akkor automatikusan esika nyomás. A lényeg, hogy a [nyomás / (kávé pogácsa ellenállása X áramlás)] = állandó.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
djboris
csendes tag
válasz hifis50 #72141 üzenetére
Esetleg nem terveztek picit nagyobb gépet is? Sajnos a 30g körüli itallal a világos pörkölések nagyrésze kiesik a citromlé effekt miatt. Ok értem én tessék sötétebbre pörkölni, de mégis ha 50-60g ital is kijönne belőle azzal az úhjullámos italokat is lehetne vele nyúzni rendesen.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Képeken az egyik kameráját elvesztő Sony Xperia 10 VI
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- Egyre közelebb a Poco F6 startja
- Fujifilm X
- Mindent megtudtunk az új Nokia 3210-ről
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Vadonat új, csomagolt O'neal kerékpáros termékek
- Eladó Garmin Venu 3 okosóra Árcsökkenés
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen