-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jveres
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #72645 üzenetére
Grat!
-
Clemi
veterán
Nos megint user error volt. Betettem a darált kávéhoz is a POD -os kávéhoz kitalált műanyag betétet az 1sz-es szűrő alá. Bele daráltam frissen a Tchibo family kávéból egy adagot 5-ös finomsággal a Graef darálóból kicsit erősebben lenyomtam és kb 50ml vizet engedtem át rajta. Mióta megvan a gép, ez lett a legjobb kávé amit ittam belőle.
A leírásban csak a nagy szűrőt említi és ott írják, hogy ha 1 adagot akarok főzni akkor 1-1,5 kanál kávét tegyek bele. Na ezen a módon próbálkoztam és lett a trutyis zacc és a keserű savas lötty a végeredmény, majd a jobb, de brutál erős kávé mikor teleraktam a kosarat. A kicsi szűrőt nem is említi csak mint kávépárnához való szűrőt.Most én tudok valamit rosszul és működnie kellene az 1 adagos főzésnek a nagy szűrőben is az aljára tömörített kávéval és lényegtelen, hogy akkor a felső szűrő nem nyomja le a tartóban lévő kávé tetejét, hisz fel sem ér odáig? Vagy valaki "hozzáértő" írta meg a használati utasítást és fórum nélkül ha vesz valaki egy ilyen gépet issza a szar kávékat?
-
pacuha69
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #72645 üzenetére
Gratulálok, nagyon komoly.
-
hifis50
csendes tag
Készítettem 2 videót a kávégép mozgatásáról. Ez most egy ideiglenes kis elektronikával történik, ahol az irányító pálcika mindkét irányban mozgat. A véglegesnek szánt verzióban a csillapított kar csak lefele mozgatja a dugattyút, a golyósorsó visszaeresztése nyomógombbal fog történni.
Az első videón a maximális sebesség látható, a másodikon pedig próbáltam egy egész lassú fordulatot kihozni.
Első videó
Második videó -
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #72660 üzenetére
A motor és a bolygóműves hajtómű együttes zaja. Érdekes, hogy lassításnál van egy fordulat, ahol éles hang hallatszik, ez valószínű a lépéstévesztés hangja, talán lehet igazítani a szoftveren, hogy ez ne legyen. Hasonló hangot ad a motor, ha túl gyorsan billentünk a vezérlő pálcikán, ekkor már meg sem mozdul, csak sivít. A végleges, csillapított kezelő karral várhatóan sokkal könnyebb lesz kezelni a motorfordulatot.
[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Azért nem reménytelen a helyzet. Az első otthoni kávé próbálkozásom fényképe. Casino Mocca La Esperanza, 18g, 1:2 arány, 89 fokon. Persze szó nincs arról, hogy tartani tudtam a 9 bart. Egyből az elején túlhúztam a motorsebességet, kiakadt a nyomásmérő mutatója (legalább 20 bar), visszavettem, akkor meg alászaladt. Szóval gyakorolni kell még ezt, de kinézetre nem lett rossz az eredmény. (Ízre azért elég savanyú volt.)
-
-
hifis50
csendes tag
Kézi működtetésű karos gép csak kisszűrős kivitelben létezik, és végül is elég népszerűek. Nagyszűrősben ez az első, a motor csak "rásegít" a kézi vezérlésemre. Úgyhogy akár még jól is működhet.
De persze az igazsághoz tartozik, hogy ha a nagyszűrős rugós - karos gépre rászereljük Kávékalmár nyomásmérőjét, ott is lehet a karral játszani.
Két dologban tudhat többet ez a kivitel a nagy rugós - karosoknál. Egyrészt tényleg tud 60ml-es igazi duplát, (akár 1 deciset is), másrészt precízen belőhető a vízhőfok.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
A tökéletes vízterítést se feledd. Max a gőz fog hiányozni egyeseknek, de nekem biztosan nem.
Hifis50: Kösz a választ. Jó tudni, hogy 24V-on is tudja az akár 20 bar-t. Ez komoly tényező lehet, ha bekerül a Tesco polcaira a sok 15 bar-os kacat mellé . Egy kérdés fogalmazódott meg: csapoláskor elég alacsony fordulaton megy a motor, és dolgozik rendesen. Próbáltad már, hogy hajlamos-e túlmelegedésre?[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Koczó93
őstag
Friss pörkölésű Yirga, elég csepegős lett de, ízre elnök
[link] -
Dr.Anonymus
addikt
Sziasztok!
Szeretném a segítségetek kérni.
Lelit Anna espresso gépemhez keresnék méltó őrlő társat.Ajánlottak már Graef CM702-et, Imat Lux-ot, Iberital Challenge-t, de nem vagyok tájékozott a témában.
Csak egy megbízható, aránylag könnyen tisztítható kávé darálót keresek, ami megfelelő finomságra tud őrölni.
Árban kb. 50-60e felé nem szívesen megyek, csak ha tényleg indokolt, mert akkora a különbség ami miatt jó befektetés.Előre is nagyon köszönök minden segítséget, tippet, tanácsot.
-
bacskait
tag
válasz Dr.Anonymus #72674 üzenetére
Van egySan Marco SM90A, Mazzer SuperJolly gyári késeivel 50-ért, ha nem mennél el az SJ áráig. Iberitalról váltottam rá., nagy különbség volt..
-
soldier2
őstag
Szégyen gyalázat. A termoblokkos csoda a Graeffel sorozatban veri el az otthoni gépparkot a Paljoc Rwanda-val. Bár a melóban gyakrabban ihatatlanul savanyú (főleg ha valamit elhanyagol az ember az előkészítésben) de a top 3 kávét is ez a géppark hozta.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
hifis50
csendes tag
Lesz ez még jobb is, de mivel a felvétel sikerült, csak feltöltöttem az alábbi videót. Híg lett a kávé, továbbá mivel egyszerre hatfelé kell figyelni, a mérleget nem kapcsoltam be. Mivel itt aztán nem egy gombnyomás a kávékészítés, izgalmas dolog, mi jön össze ezzel a géppel. Az látszik, hogy tartani a 9 bart a jelenlegi kis karocskával csak körülbelül lehet.
-
soldier2
őstag
-
soldier2
őstag
válasz Peti...(16v) #72686 üzenetére
Rosszul látod, ez nem "bug", hanem "feature". Coffee machine. HiFi edition . Persze jó lenne a mezítlábas silent edition is, de a motorból jön, elég nehéz lesz megszabadulni tőle.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Clemi
veterán
Hali,
Csak egy kérdés... A Segafredo Crema kávét a Graef darálón hányas finomságon ajánljátok darálni? Nem akarok kísérletezni, ha van valakinek tuti bevált receptje erre Meg amúgy a különféle kávé fajtákra van valami ajánlás a darálás finomságát illetően? -
senior tag
1.,Nem hinném, hogy itt bárki is szokott Segafredo-t inni.
2., Minden Graef daráló más és más fokozaton adja ugyanazt a finomságot.
3., Próbáld ott, ahol más kávé jó, aztán kiderül, hogy kicsit finomítani, vagy durvítani kell az őrleményen?!
Ezt nem lehet kisérletezés nélkül megúszni, hacsak nem találod el tök véletlenül.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #72685 üzenetére
Van ezen a próbadarabon egy alulméretezett alkatrész, a kétkarú emelő (vagy himbának is neveztem). Ez meghajlik a terhelés alatt, és emiatt mint egy íj, ez is rádolgozik a nyomásra. Ez is nehezíti a korrektebb nyomás tartást. Ezt nyilván kijavítjuk még ezen a kisérleti darabon. (A hajlítgatások miatt akár el is törhet ez az alaktrész.)
De ettől függetlenül azért felmerült bennem, hogy össze lehetne hozni egy kényelmesebb nyomás felfuttatást. Most ugyanis az a baj, hogy fel tudom úgy gyorsítani a golyósorsót, hogy bőven 9 bar fölé szalad a nyomás. Tehát csak kellő óvatossággal lehet gyorsítani, ami hosszabb előáztatást jelent. De műszakilag megoldható lenne egy olyan csúszó kuplung berakása a motor és a golyósorsó anyája közé, ami a 9 barhoz tartozó forgatónyomatéknál csúszik meg. Így hiába forog gyorsabban a motor, a golyósorsó nem forog vele csak annyira, hogy megáll a nyomás 9 barnál. Ekkor bátran gyorsíthatunk, túlszaladni a nyomással nem fogunk.
De ez persze csak egy ötlet, tovább bonyolítaná a szerkezetet, várjuk meg, hogy működik a véglegesnek szánt működtető kar.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz Peti...(16v) #72686 üzenetére
A filmen hallható egy kellemetlen sivító hang egy bizonyos (lassú) fordulatnál, ez biztos szoftverből kigyomlálható. A többi inkább a motoré az áttétellel együtt, ez egy burkolt példányon csillapítható valamennyire.
-
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #72690 üzenetére
a felvételből nehéz megítélni, de mintha nem csak a felfuttatás volna nagyon "nagy kilengésű", hanem mindenféle állítás. magyarán, úgy tűnik, mintha finomabb szabályzás kéne.
az egyébként - szerintem - nem baj, ha nem lehet azonnal rádobni a 9 bart a pogácsára, hanem pár másodperc, mondjuk maximum 5 alatt épül fel. ami nem jó, ha az a pár másodperc van vagy tíz és kötelezően legalább annyi.
a motor hangja tényleg elég egzotikus, de ha valakinek először mutatsz egy ulkát, az is nehezen bírja ki röhögés nélkül.
izgalmas, hajrá!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
hifis50
csendes tag
Igen, minden pálcika kitérítés érzékeny, de ennek az az oka, hogy most 30 fokos tartományra van elosztva a teljes fordulatszám szabályzás, álló helyzettől a maximumig. A tervezett csillapított nagy karos szabályzó 60 fokos tartományban dolgozik, és egy sokkal hosszabb kinyúlású kar tartozik hozzá, tehát egy nagy íven mozgatjuk, ezért most azt gondolom, az sokkal használhatóbb lesz. Ezt ennek a próbapéldánynak a véglegesítésével rakjujk be (burkolatokkal, kapcsolókkal, csatlakozókkal együtt), és a szoftvert is a kollégám véglegesíteni fogja. Meglátjuk, ez mennyire lendít a kezelhetőségen.
-
hifis50
csendes tag
válasz Peti...(16v) #72694 üzenetére
Ebben a gépben nincs kazán, de elektronika viszont bőven. (A léptetőmotor a tápjával és a vezérlőjével, az Arduino panel, pid az ssr-rel és a hőszondával. Rengeteg madzag, kapcsoló, lámpa.) Ezeket nem lehet szabadon hagyni. A fejrész lehet külön előreugró egység, de mögötte már dobozba kell zárni a többit.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Az ötlet, hogy ennek a kávénak a hosszabb lefolyás áll jól viszonylag rövid előáztatással, és ez az olaszos lazaság miatt néha bejön, otthon meg eddig többnyire csöpögős lett az eredmény az elején, és mivel nem volt hely a fagyóban lehet, hogy hanyatlik már a kávé. A másik különbség, hogy a melóban letolok 5-6 duplát, akár 3-at zsinórban, így nem öregszik a kávé. Vsz tarthatnám a hoperben is rr a 2-3 napra amit egy zacskó bír.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
tag
Nézd: kb. ugyanezen az áron kapsz lényegesen komolyabb blendet, pl. a Kapuczinernél. Egyébként meg be kell próbálni az őrlésfinomságot meg a pontos mennyiséget kb. minden kávéhoz. Amíg persze a nyomásfokozós kart használod, nincs akkora jelentősége, az nagyobb játékot enged, de kevésbé jó minőséget ad a tapasztalatok alapján. Szerintem az OPV az, ami egy elengedhetetlen elem, főleg a csillió bar-osnak reklámozott gépeknél. Ha nincs benne, szerintem tetess bele. Itt a fórumon van több komoly úriember, aki ezt meg tudja csinálni.
BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
Clemi
veterán
válasz qvik27 #72699 üzenetére
A nyomás fokozó kar, hogy enged nagyobb játékot? Vagy kevésbé lesz érzékeny a gép az őrlés finomságra úgy érted? Az OPV-t betenni (az lenne a hőmérséklet szabályzás?), nagyjából buknám vele a 2 év garit. Egy új Gaggia Viva Prestige gépem van alig egy hete, egy Graef 702 darálóval.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest