-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
celf
őstag
Pedig szerintem az nagyon egyszerű lehet, ha csak Nordát pimpel az ember. Gyógyszertárban lehet megcsinálják a MgSO4 oldatot, amiből pipettával egy nagyon kicsit beleraksz az új üveg Nordába. Kész is a következő 2L elég pro víz. Annyi, hogy miligrammozni kell.
Amúgy most én is lekóstoltam itthon 5 különböző vizet, bár én sehol nem vagyok rutinban vagy tudásban.
Meg nehéz is volt, mert ha vizet cuppingol az ember, ahány víz, annyi forraló kéne. Nekem 2db van itthon a gooseneck és egy sima konyhai. Szóval egyrészt így szétcsúsztak kicsit időben vízek felforrásai az újratöltögetés és a melegedés miatt. Aztán a kezdő hőmérsékletek sem bizt. h. fokra pontosan egyformák voltak. Közben meg stopperezni, hogy melyik pontosan hol tart...
Vaktesztnek sem volt mondható, kb. előre "tudtam", hogy mit fogok érezni, de ettől függetlenül meglepett, hogy mennyire hozta a papírformát. Asszony is kóstolt mellettem, neki nem mondtam egyrészt meg, hogy melyik cupban mi van, meg azt sem, hogy melyiknek milyen íze kéne legyen, és nagyából ugyanazon a véleményen volt, mint én.Ezek a vizek voltak:
1. Norda
2. Norda + Vera (50/50 arányban - én ezt használtam az utóbbi időben)
3. Vera
4. Flow (Dewláék) saját vize
5. csapvízeredmény:
1. savanyú, vékony gyenge valami
2. savanyú (furcsamódon)
3. édes - finom
4. kis savasság és édesség is - finom
5. a szókásos mocsok íz, amit a Nordázás, Verázás előtt mindíg éreztem a kávékban -
Peti...(16v)
tag
Tök jó, hogy ezt megosztottad, érdekes tapasztalat.
Bennem mindig az a kérdés merül fel, hogy egy eszpresszó gépen átküldve mi rakódik le, és mi jut el valójában a pogácsáig ezekből az ásványi anyagokból. Mert egészen más közvetlenül nyakonönteni az őrleményt, meg átküldeni egy bonyolult és néhol forró csőrendszeren. Én főképp a vízkő kizárására kezdtem Nordázni, az már egy másodlagos előny, ha az ízre is pozitív hatással van. De ha most elkezdem tuningolni, akkor annak lehet, hogy vízkő lesz a vége, és akkor adtam a szarnak egy nagy pofont...
A másik, amit már múltkor is kérdeztem, hogy beépített vízszűrő betét esetén van -e egyáltalán értelme ennek a mókának? -
celf
őstag
válasz Peti...(16v) #72454 üzenetére
Rá kell mérni TDS-mérővel a vízre miután kijött a gépből.
vízszűrő betét alatt BWT patront, vagy RO vizet, stb-t értesz?
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
válasz Peti...(16v) #72456 üzenetére
nem lehet bypasselni? vagy úgy, ahogy van kiszedni
-
MODERÁTOR
Catler gepekbe muszaj hasznalni a vizszuro kapszulat ha verat toltok bele vagy felesleges? Mert ha nem akkor nem cserelgetnem 2 havonta 2e/db-ert...
-
Koczó93
őstag
Igyekszem nem elfogult lenni Tény h nincs benne a nyomásszabályzás, még biztos lehetett volna mit kihozni belőle. A pogácsa kinézete nem volt rossz igazából a réz vízterítő és az "ipari felsőszűrő" mellett. De sokkal világosabb savanyúbb kávék születtek vele általában.
Baker: Természetesen nem azt állítom hogy alkalmatlan a gc világos kávéra csak én azt tapasztaltam hogy nehezebb elkészíteni vele és többször volt citromlé. Nagyon jó gép szerintem, és kicsit sajnálom mert egy ilyen újszerű, gaggiám biztos nem lesz többet
-
paljoc
tag
En oscar zsakot aztatok a catlerekben itthon, nem hasznalom a gyari “tampont”.
Egy helyen meg a ballonos Clearwater-rel etetik a kis daralos catlert, kivancsi vagyok mi lesz hosszabb tavon, a palackra irtak szerint 50mg/l az asvanyi anyag tartalma, kisgepek nem vizkovesednek, meglatjuk. -
norby_42
aktív tag
válasz Peti...(16v) #72401 üzenetére
Akkor világos. Régen én is abból ittam, de a mostani kedvenc csészéimben elfér a dupla.
Eat pasta, run fasta
-
soldier2
őstag
Presszóra is nézted vagy csak cupping? Nálam presszónál sokkal kevésbé markáns a különbség. Ha érzem egyáltalán.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
WiZARD
addikt
válasz zolnagy #72466 üzenetére
Még a tesztüzem szó is túlzás, de ha arra jársz, és bent vagyunk (többnyire, mert még bőven van tennivaló), akkor gyere nyugodtan, és mondd hogy ki vagy (mert csomó bámészkodó bejön)
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
Elekellek
csendes tag
Próbálgatom a Parcitól vett Compak K10-et. Mivel az elmúlt napokban ketten ittunk kávékat, főleg a 23 grammos VST-t használtam, ahol a 23 grammból 2x25ml italt szoktam készíteni. A rendes eszpresszót 16 grammból csinálom, 27-28 grammot célozva végeredménynek. A kávé mindig valamelyik világos P&Y SO.
Mivel megszoktam, hogy a kések összeérésétől legfeljebb 30°-ra visszafelé van az ideális őrlőállás, alig találtam meg a megfelelő pozíciót, mert bő fél fordulatot lehet még finomítani az őrleményen. De ami a legérdekesebb: ahhoz, hogy a fenti eredményt 25-30 másodperc alatt elérjem, ebből a darálóból jelentősen nagyobb szemcseméretű, szemre és tapintásra is érezhetően durvább őrleményre van szükség.
Az eddig használt Fiorenzato F5-nél általában shotos pohárba őrölök. Ha rögtön a kosárba darálok, bő fél osztásnyival finomabbra kell vennem a beállítást, különben túl gyors lesz a lefolyás – ennyit számít a pohárból a kosárba öntés során történő tömörödés. Ez a fél osztás viszont egyáltalán nem látható vagy érezhető az őrleményen. Amúgy Paljoc különböző kávéi között maximum másfél osztásnyi különbség van ezen az őrlőn.
Ez azért érdekes, mert az azonos végcélhoz tartozó őrleményfinomságok közti különbség a két daráló között meglepően nagy. Az F5 tölcséres, a K10 dózeres, ez nem tudom, mennyit számít.
Tudtok erre a különbségre megfejtést? Tehát még egyszer: minden körülmény azonos, a kiindulási értékek és a végcél is azonos mérhető jellemzőkkel bír, kizárólag az őrlők/őrlemények különböznek. (Persze az íz is más, de még nem kóstoltam vissza a Fiót.)
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Elekellek #72472 üzenetére
a 30 fok kontra 180 fok engem is megviccelt anno, de ez egyszerűen abból adódik, hogy más a kúpos és a síktárcsás kések közti távolság változása egységnyi fordulattal az állítógyűrűn. ergo normális.
az őrlemény érdekes, sajnos már nem emlékszem eléggé a mazzer minire ilyen szempontból, de mintha én is azt tapasztaltam volna, hogy durvább, egységesebb az őrlemény, sokkal légiesebb, a kávé meg jobbabb (kevésbé karcos, kevésbé keserű, picit vékonyabb, ízesebb, gyümölcsösebb). én anno nem sokat agyaltam ezen, örültem, hogy púder helyett egy szép, jó állagú őrleménnyel lehet dolgozni és többek között ezért is gondolom azóta is, hogy jó darálók ezek.
legutóbb egyébként, amikor a gitwe sehogy sem adta ki itthon, a budapest baristasban megmutatta az őrleményt a barista csajszi, az is elég "durva" volt.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Kotyogósból melyik manapság az ajánlott? Egy ismerősöm kérdezte és rávágtam a brikkát de kicsit soknak találja az árát.
Köszi.
-
paramparya
őstag
Ha Graef 702-ről upgrade-elnék, akkor ez egy értelmes lépés lehet?
PID-elt GC van mellé, rézscső és szűkítő még lehet bejátszik.Kicsit persze azon is el vagyok bizonytalanodva, hogy mennyire érdemes az itthoni tökéletes eszpresszót kergetni, ha már a filter számomra hibátlanul megy.
-
Rush77
aktív tag
válasz mdav88 #72476 üzenetére
Hát passz.
Rengeteg ismerősöm van akik (sajnos) még megelégszenek a wienerextrapalomasárgacsíbó szintű dolgokkal (direkt nem kávét írok).
A másik oldalt meg azok képviselik akik hajlandóak lennének többet áldozni az alapanyagra de gépre már nem. (ez az ismerősöm ebbe a halmazba tartozik). Nem értem de mindegyNa majd még masszírozom, hogy 10-ért van egy hely ahol van brikka.
[ Szerkesztve ]
-
Elekellek
csendes tag
Az oké, hogy a finomabb állítási lehetőség normális, sőt, kimondottan örömteli.
Az őrlemény tényleg egy szép habos felhő, nem a megszokott púderféle, de mégis sokkal nagyobb szemcsékből áll. Ezért lep meg, hogy ennyivel durvább őrlemény hozza ugyanazt a lefolyást. Kíváncsi lennék, ha csúzdás lenne, nem dózeres, vajon még durvábbra kéne állítani?
Az érzékszervi benyomásokról még nem mertem írni, de az irány egyértelműen az, amit írsz. Szóval marad a gép, akármilyen nagy is (jó, tudom, a műfajon belül ez a legkisebb.
-
tommyx
tag
[ Szerkesztve ]
-
Upo
addikt
válasz Elekellek #72481 üzenetére
Én csak belevau mert annyira nem értek hozzá, de mintha olyant olvastam volna, hogy az egyenletes szemcseméretben van a kutya elásva. Ez tudja, a gyengébbek meg mindenféle összevissza méreteket produkálnak, közte a púdert is.
Belegondolva, az egyenletes szemcsék között a víz egyenletesen megy át, az összevissza méretnél meg ahol a nagyobbak közt több a púder ott kevésbé. Ahol kevesebb a púder ott meg utat tör, még ha nem is látszik, kezdődő mikro csatornásodás előfordulhat, itt jobban kioldja, "hígabb" lesz mint a púderesebb részeknél, ahol lehet hogy rendesen ki se oldódik. Az ezekből összekeveredő "blend" adhatja a rosszabb ízhatást.Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
vicces
addikt
ha nincs crema akkor az a kávé halott, ugye jól emlékszem. ilyen kávé is már rég volt a kezeim alatt.
ez a stuttgarti mókuskából. szóval most nagyon nem boldog vagyok. az őrlőt már szinte teljesen lecsavartam de még mindig zubog egy picit. tapasztalatnak jó volt.
szerencsére van még jófajta paljóc kofi a fagyóban.[ Szerkesztve ]
:)
-
paramparya
őstag
válasz paramparya #72477 üzenetére
A kérdése felbuzdulva (és hogy van itthon decaf casmo, szóval nem halok bele a kísérletezgetésbe), főztem két kört Aergrinddal
Az első átzubogott, másodjára lejjebb állítottam érezhetően (izomláz lesz). Így is gyorsabban folyt (20mp 34g), de azt egyenletesen, nem úgy mint a Catlerrel. Itt 3 mp után már folyt, végig ugyanúgy, a Catlerrel kellett sokszor 10mp, hogy beinduljon, de 20mp fölött már ömlött.
Lehet, hogy inkább a Lido felé kacsingatok az upgraddel. Nincs valakinek egy Lido E eladó?
-
SierraFox
tag
válasz paramparya #72489 üzenetére
Lido E az nincs de Kinu M47 az van.
-
norby_42
aktív tag
válasz mdav88 #72476 üzenetére
Képzed, van egy ismerősöm, akinek vittem kávét a sima kotyogósába (kézi darálóval daráltam neki) és teljesen elégedett. Már beszereztem neki a következő adagot, Pin-Up lesz.
Szóval sima kotyogós+friss darálás is lehet a következő lépés. Megkóstoltam egyébként, nem egy csúcs, de meg lehetett inni cukor nélkül.Eat pasta, run fasta
-
Rush77
aktív tag
válasz norby_42 #72493 üzenetére
De itt jön a képbe az a két csoport akit írtam. (most a mi "fajtánkat" hagyjuk ki ebből a képletből).
Hogy vannak akik minimálisan sem akarnak eszközre és/vagy alapanyagra költeni.A te példádban szerintem meg nem életszerű, hogy mással daráltatok kávét folyamatosan vagy akárcsak szívességből folyamatosan másnak darálni mert ugye itt megint bejön a képbe, hogy van jó alapanyag de harmadik fél nélkül (aki ledarálja) már nem működik a dolog és ott kötünk ki, hogy minimális eszközt sem hajlandó/tud/akar/nemérdekli megvenni ami ez esetben ugye pont egy őrlő lenne vagy az ismerősöm esetében egy brikka.
-
Elekellek
csendes tag
válasz von toth #72484 üzenetére
Hát a következő minőségi szint a síktárcsás. Kúposokból már csak néhány
nagyobbböszme dromedárt tartanak jónak, talán egy kézen fel lehet sorolni, melyik típusokat. (Én meg hittem Parcinak meg a K10-es legendának, és most adódott a lehetőség megnézni ezt a dolgot. Amúgy mindig is arról volt szó, hogy sík kés a kés).[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Elekellek #72496 üzenetére
nincs ilyen különbségtétel, nagyon jó síktárcsás és kúpos darálók is vannak (és rosszabbak is). még mindig használnak roburt csúcs helyeken, ahogy van mythos one, meg ek43 is. most éppen a legtöbbre tartott őrlők síktárcsásak, de pár éve fordított volt a helyzet. a mi szintünkön meg aztán pláne van ilyen is, olyan is jó. annyi, hogy kúposból kevesebb van (ha levonod a 38 mm-es alapgépeket).
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen