-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
djboris
csendes tag
"Láttyátuk feleim szümtükkel mik vogymuk. Isa pur es chomuu vogymuk."
Remélem jövőhéttől ez lesz a nyelvezet itt Az a baj, hogy a nyelvi hibajavítóm ezt az ékes magyarságot is hibásnak látja és két szó kivételével aláhúzza.
Ja már vágom, a latin, török, szláv, germán (meg mittudomén) már beépült a nyelvezetbe, kár érte... -
-
paramparya
őstag
válasz djboris #71951 üzenetére
Még jó, hogy kávéról nem nagyon van itt szó, mert akkor gyakran felmerülne a
filterszűrős kávé isA főiskolai programozásórák jutnak erről eszembe, ahol szintén kötelező volt mindent magyarul hívni, és olyan szépségek jöttek elő, mint az egyke minta (lásd. visitor pattern). Tök vicces tud lenni a túlmagyaros modorkodás, nem kell túl komolyan vennni és akkor szórakoztató
Iszok is egy kapuccsínót, egy lapos fehér most túl sok lenne.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz djboris #71951 üzenetére
Az idegen szavak azért épülnek be, mert egy területen népek keverednek és azért épülnek be, mert egyre szélesebb körben használják.
Ha én azt mondom 100 embernek, hogy igyunk meg egy batch brew-t, valószínű, hogy 99,5 nem tudja, hogy miről van szó. Kávézó árlapján a brew szerintem ultra ciki.https://caffe35.webnode.hu/
-
paramparya
őstag
válasz fragola.6035 #71952 üzenetére
Olaszországban és Barcelonában bárhol, különösen a nagyvárosok belvárosán kívül mindenhol olyan szinten van a vendéglátás, mint itthon az olyan helyeken, ahol ki kell írni angolul is, különben az olcsójánosokból nem fog megélni ugyanazt a minőséget produkáló hely.
80%-ban külföldiek tartják el az ilyen helyeket, és a magyarok 99%-a aki megengedi magának és igényli is szintén tud angolul. És általában nem azok csinálnak ebből hiúsági kérdést. Emellett mindenhol kötelező magyarul elérhetővé tenni a kínálatot, így csak kérni kell és kapsz magyar étlapot.
De persze tudom, igazából vidéken ezerkettőből olyan kétfogásost főznek, hogy azt a francia mesterszakács is megirígyelné, ha tudná mi a jó, és csak a belvárosi hűvös srácok túlmenőznek.
A batch brew ugyanaz: aki filter kávét iszik, és nem a szarvasi + omnia kombinációra gondolok, azok tudni fogják. És ők a célközönség, nem az átlagos hazánk fia. Az ország 99.9%-a tejjel és két cukorral fogja kérni a kávét, minek főznek egyáltalán savanyút a hülyék?
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz paramparya #71955 üzenetére
Nagyjából egyet is értek.
Bár ezerkettőből nincs kétfogásos menü, de háromezerből van nagy lapátnyi érlelt angus.
Ezeket viszont nem értem:
80%-ban külföldiek tartják el az ilyen helyeket, és a magyarok 99%-a aki megengedi magának és igényli is szintén tud angolul.
belvárosi hűvös srácok[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz paramparya #71953 üzenetére
ezt hívják relativizálásnak. senki sem szittya magyar topikot akar. viszont az ultramenőző angolozás, angol kifejezések magyarul ragozása akkor is lehet ciki, ha valahol máshol biztos a magyarkodás is túltolható. szerintem sima igényesség, hogy megpróbál-e az ember normálisan beszélni, vagy annyira chuck norris, hogy inkább idomuljon a nyelv hozzá és mindent lehet.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
paramparya
őstag
Nekem ez már teljesen természetes, talán azért is mert amerikaiakkal, újabban egyéb európaiakkal dolgozok napi szinten egy eleve olyan szakmában, aminek nincs nagyon magyar irodalma, és nem is érdemes, mert úgyis minden anyag angolul van. Fölösleges is magyarul erőlködni ha éppen magyar kollégával beszélsz, egyszer csak úgyis felmerül ugyanaz a téma nemzetközi társaságban. Itt a szakmai szavakra gondolok, akár olyan alap szinten is ami magyarul is ismert, mint class/osztály.
A specialty coffee (különleges kávé?) világ is hasonló, nem a népdalkutatók mintáján fejlődik a szakma, hanem igenis nemzetközi szintről szívjuk be a tudást (még ha a casmos kávék nekem eddig mind jobban tetszettek, mint a legutóbbi londoni beszerzésemből bármelyik pörkölőtől a háromból - de ők sem a macikávétól jutottak ide). Aki itthon előre viszi ezt az egészet, akár mint pörkölő, akár mint barista (kávéfőző?), ő ezekkel elsősorban angolul találkozott, (itthon) főleg olyanokkal beszél, aki szintén angolul tájékozódik erről, így ez egy tök természetes nyelvezet lesz. Nem fogják a tejet milknek hívni ettől, mert az eddig is természetes volt nekik, de shotokról nem beszéltek gyerkkorukban, ezért ez már így épül be.
Magyar nyelvű fórumokon már másod- és harmadszintű tudásátadás megy, ahol elő is jönnek az ezzel kapcsolatos frusztrációk: én vagyok a legokosabb, de senki nem hallgat rám. Az "aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja" önvigasztaló hozzáállás.Viszont saját tapasztalatok szerint egész szépen magyarul beszélnek ennek ellenére is az újhullámos kávézókban Budapesten. Nem washed-nak, hanem mosottnak hívják a mosottat, pörkölési profilok vannak, stb. Viszont ahogy az internetre sem lett a világháló az eltejedt szó (néhány modoros kivételtől eltekintve), néhány kifejezés ami furcsa magyarul már csak ilyen marad. A brew-nál például kijön az, hogy magyarul minden főzés, míg angolul erre van tíz kifejezés, a főzés tárgyától és technikájától eltérően. Angolul meg brew a filter és társai és a sörfőzés, aztán van a "pull an espresso shot", és az étel főzésére is külön szavak vannak. Míg itthon (lásd lentebb) inkább az "adag" szó a fontos: legyen jó sok és boldog a has, boldog a férfi.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz paramparya #71955 üzenetére
Már megbocsáss, de ha magyarul beszélő társaságnak angol étlapot nyomnak a kezébe Budapesten az GÁZ (így, csupa nagybetűvel). Akkor is zavar, ha jól beszélek angolul (hát még akkor ha történetesen németül beszélek jól).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz paramparya #71961 üzenetére
Azt azért tudd, hogy pl. a számítógépet computernek hívták legalább 15 évig a magyar nyelvben is, ma már elég hülyén hangzik.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz paramparya #71961 üzenetére
adtam neki egy 10 sec-es preinfusiont, aztán feljebb ment a temp, extraktáltam izomból, végül egész brew jellegű lett a shot.
mondom, mindent lehet hülyén is, meg igényesen is. a kivonatolás nem ciki szó, jól is fedi, nem kell extrahálni sem. de nem is az egyes kifejezéseken lovaglás a lényeg, hanem, hogy megpróbál-e az ember normálisan beszélni vagy nem.
amerika jópofa hely amúgy, 3+ évet éltem ott, szóval hidd el, bátran tudnám tolni én is angolt. csak szerintem nem menő önmagáért.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #71965 üzenetére
Írtam is neki egy kérdést, hogy vajon milyen fordulatszámra szánja.
Más:
Van itt olyan, aki napi szinten presszózik kézi őrlővel, és nem HG-t vagy Pharos-t használ? Ha igen, akkor mennyire szokható? Most egy hetet voltunk anyóséknál, ott a Skertont használtam, és nem lettünk közelebbi barátok (az más kérdés, hogy nem is alkalmas presszóra).[ Szerkesztve ]
-
paramparya
őstag
Én ilyeneket szerencsére nem hallok, ettől én is kivagyok
Budapesten főleg a My Little Melbourne Brew Barban szoktam inni, ott tök normális a srác, aki legtöbbet ott van, Espresso Embassyban is, meg még a Kontakt ami játszik, kár hogy a nitros cold brew-t leamortizálták idénre. Itt szerencsére mindig normálisan beszélnek.
Az ilyen overly cool embereket én sem bírom annyira. Ez különösen itthon furcsa, New Yorkban ugyanaz már fel sem tűnne. Nekik természetesebben is megy, olyankor ugyanaz kevésbé idegesítő, mint amikor érezhetően megjátszott.
Na de szerencsére vannak jó példák is bőven, szerintem még inkább a rosszból van kevesebb, pedig én is adaptált falusi gyerek vagyok, szóval a sznobériával ki lehet kergetni a világból
(#71966) Bazsee71: Én egyszer próbáltam az aergrinddal, azzal azért kihívás volt a filterhez képest. Azért még gondolkozok, hogy veszek egy Lido ET-t, hátha az jó lenne presszóra és filterre is. Presszót egyelőre úgyis csak hétvégén főzök csak szinte, annyit talán kibírok. A graefnél a két fokozat közti nagy ugrást már érzem, és ha jól értem itt a beszélgetést akkor úgysincs jó elektromos őrlő, vagy annak külön szoba kell mert akkora.
[ Szerkesztve ]
-
paramparya
őstag
válasz fragola.6035 #71963 üzenetére
Azok mekkora hipster srácok lehettek akkoriban amikor ráadásul még senki nem tudott szinte angolul. Before it was cool, le a kalappal!
Erre most már a számítógépet nem használja senki szinte. Mindenki laptop-ozik meg server-ezik, de majd 2030-ra lesz öltető meg kiszolgáló ha minden jól megy. -
Bazsee71
őstag
válasz paramparya #71967 üzenetére
Remélem WoC-on lesz kint pár tekerentyű, bár nem tudom kávéval lesz-e lehetőség kipróbálni. Elektromossal szerencsére révbe értem.
norby_42: Rövid időszakokra kellene kézi, na meg ha éppen valamiért nélkülöznöm kell a HC-t. Viszont szempont, hogy olyankor akár egy válltáskába el tudjam tenni, ami eléggé szűkíti kört (ezért is írtam, hogy Pharos és HG kiesik). A Kinu árát abszurdnak tartom, a Commandante pedig nem győzött meg. Nehéz ügy.
[ Szerkesztve ]
-
SierraFox
tag
válasz Bazsee71 #71966 üzenetére
Én szinte napi szinten használok egy Kinu M47-et (ami amúgy most eladó a Mazzer érkezése miatt). Abszolút szokható, kicsit pepecselni kell vele, de nem vészes. Mondjuk a világos pörkölésű kávéknál ha presszóra darálok akkor azért nem mosolygok. De egy Paljoc pörköléssel simán elbán.
-
krupiz
csendes tag
válasz Bazsee71 #71966 üzenetére
Én napi szinten használom a Lido ET-t(több, mint 1 éve folyamatosan), ált. 2 szimpla/nap, PY szinte teljes kínálatával etetve. Filterre hébe-hóba. Összehasonlítási alap a Graef 702, Ascaso I-mini. Nagy ténymegállapításokat nem tudok tenni, holott mindegyik eszközt több mint 1 évig használtam, (jelenleg is megvan mindkét elektromos, pihennek a szekrényben). Az elektromosakat és a Lido-t párhuzamosan használva, összekóstolva talán 10 kávét készítettem. Biztos az én ízlelőbimbóim alulfejlettek , de nagy különbséget nem sikerült kiéreznem Azt én is tapasztaltam, - mint többen írták már, - hogy női kézbe adva a Lido-t és világosabb alapanyaggal megtöltve nehézséget jelent az egyenletes tekerés (espresso szemcseméret).
-
meander
tag
válasz fragola.6035 #71965 üzenetére
Láttam, írtam is neki. Kíváncsi vagyok válaszol-e, hogy milyen profilt követett. Nyilván, ha ez egy peak profil lenne az komoly izgalmat okozna (nyilván nem az), de ha azt mondja hogy a saját kését igazította meg egy kicsit, akkor az nekem nem ér olyan sokat.
Most próbálom kiismerni egyébként a konyt, mert nem hagy nyugodni, hogy Amszterdamban a White labelben, Berlinben a Bonanzaban és a Keletben is használták, tehát jónak kell lennie.
-
-
Deadzone41
őstag
ssp major kés Nagyon beindúltak, ez szerintük multifunkci, filter+presszó
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #71978 üzenetére
szokás szerint ennél egy kicsit több infó kéne a késről. de ha valami csúcs daráló késének a profilja, akkor vonzó cucc lehet.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
paramparya: K30 késes HeyCafe 600. A Majort kezesebbnek, robosztusabbnak éreztem, de minden másban jobb ez a "kis" gép.
Parci: Nem próbáltam a Commandantét, de amit múltkor is posztolt a "fejlesztő" talán Instán, az nem igazán győzött meg arról, hogy általános iskolás szintnél komolyabb "mérnöki" teljesítmény van mögötte. Ha lesz alkalmam azért kipróbálom, még meggyőzni is hagynám magam.
Mindenkinek köszönöm a válaszokat, arra az egyszerű következetésre jutottam, hogy azért még alszom párat a dologra.
-
SierraFox
tag
Most jutottam el odáig, hogy kicseréljem a Mini E-ben a késeket. Valami utángyártott volt benne. Borzasztóan rögösített és kb. 20 másodperc alatt darált le 17 grammot. Az F64 Evo késsel mint ha kicserélték volna a darálót. Majdnem fele annyi idő alatt darál, és sokkal szebb az örleménye.
-
handrash
őstag
válasz paramparya #71953 üzenetére
Iszom, ha már szépészkedünk!
😁[ Szerkesztve ]
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
Rush77
aktív tag
Na hát úgy néz ki, hogy mindig fosik valamit a kutya. Egy váratlan esemény miatt most eléggé kiköltekezek (hosszabb távra) és a segítségeteket szeretném kérni a lehetséges megoldással kapcsolatban
Az volt a terv, hogy lecserélem augusztus környékén a catlert és veszek valami SJ vagy hasonló kategóriájú őrlőt.
Viszont most az a helyzet állt elő, hogy nagyon nagyon max 70k lesz a keret a cserére (beleszámolva a catlerért kapott kb összeget is).
Ebben az ársávban mi az ami használható?
Az igények.
- Főleg presszó de néha filterhez is lenne használva
- Az se baj ha halkabb mint a catler
- relatív jó minőségű legyen és legyen hozzá elérhető (áron is) alkatrész.Ami eszembe jutott mint lehetőség a jelenlegi felhozatal alapján (aztán majd mondtok véleményt)
- SM9x (90, 92, stb...)
- Compak k6Köszi.
-
Rush77
aktív tag
Nem feltétlen ragaszkodom az SJ-hez csak ugye azt szokás javasolni (amit meg is értek mert jó cucc). A várással az az egy gond, hogy az események fényében az megint egy újabb fél év mire ki tudnám köhögni a többit hozzá.
Amúgy nincs problémám a catlerrel azon kívül, hogy nem tudom már finomabbra állítani ami néhány kávénál szükséges lenne. Ezeknél a kávéknál kb 16-20mp alatt jön le a dupla ami az ízén is érződik. -
mdav88
senior tag
válasz Rush77 #71986 üzenetére
https://www.gasztroapro.hu/ital/kave/kavedaralo/san-marco-ipari-kavedaralo-szamlasan-49097.htm
Sm90et nem vennek batar es csunya. Sm92 szebb kb azonos muszaki tartalommal, olcson.
Compak k6 oriasi garattal rendelkezik, otthonra nem annyira idealis, de egyebkent korrekt darab.
-
Rush77
aktív tag
Közben kifutottam a szerkesztési időből.
Ha meg elkopna a kés megy a gép a kukába. Itthon a catler nem ad nekem hozzá alkatrészt mert, gastroback van ráírva az elejére. Németországból meg 70 euro a kés a gastrobacktől. Annyit nem adok érte mert az közelít a gép értékéhez.
Köszi mdav88. Ezt néztem én is de meg kell várnom az augusztust.
-
Kávé Kálmán
tag
Sziasztok!
Kb. fél éve dolgozunk egy mérnök cimborámmal egy okostelefon app-on, amit az eredeti elképzelés szerint a manuál (Pavoni, Cremina, Strietman, Faemina, Flair) és rugós karosokra (moderrn lever group, amit Bosco-nak is neveznek) gyártott nyomásmérő kitjeink kiegészítésének szántunk. Aztán rájöttünk, hogy mindenre ráakasztható, ami nem szalad el előlünk (LM GS/3 MP, R58, Aeropress, kotyesz :-)). Az applikáció egy bluetooth-os jeladóval kommunikálva logolja a nyomásprofilt. A szép a dologban, hogy az ötlettől az Acaia is belelkesült és kiadta nekünk a szoftverük fejlesztői kódját, így azt is integrálhattuk. Innentől voltaképp választható, hogy az ember a nyomás vagy a flow-profilt favorizálja.
Smart Espresso Profiler lett az App neve. A logolt adatokon túl elmentett profilok reprodukálására használható, illetve az igazán elvetemültek/analitikus lelkek egy form kitöltésével a készítés valamennyi paraméterét rögzíthetik. Ez aztán remekül alkalmas egyes paraméterek megváltoztatásának ízre gyakorolt hatásának "megfogására".
Ismerve a magyar kritikai hajlamot és leleményességet :-), dőreség lenne kihagyni az itteni kávés szürkeállományt ebből. Most érkezett ebbe stádiumba a dolog (a home-barista-n spontán spekuláció indult róla néhány hónapja a lever altopicban, amit tegnap tereltem át a marketplace szekcióba).
Ezt a beharangozót tegnap editáltam az aktuális állapot bemutatásával. A grafika még finomul, de a fő funkciók már működnek.
Az előző verziókről lőtt szpotok itt találhatók:
https://www.naked-portafilter.com/smart-espresso-profiler/
Nagyon kíváncsiak vagyunk a véleményetekre, legfőképp arra, ami nem tetszik, amit másként csinálnátok.
Üdv!
Gábor
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- World of Tanks - MMO
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Ukrajnai háború
- Stellar Blade
- AMD off topik: VGA, CPU, APU és minden, ami AMD
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Így építsd a billentyűzeted!
- Linux felhasználók OFF topikja
- Bemutatkozott a Moto G32 4G
- Luck Dragon: MárkaLánc
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen