-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
nincs azzal gond, hogy próbálják kimaxolni a témát, mert talán szolgál számunkra is pár tanulsággal. amit utálok, az ez a dogmatikus, messiásvárós, lelkes rajongói csoport, akik a téma ütőerén tartva a kezüket az egészből annyit vesznek le, hogy mi az új tuti.
holnap egyébként szétrúgom a mazzert és veszek fragolától egy olyan ek-adagolót. ek ugyan nincs még alá, de már csak azzal is jobb lesz a tds, mint a mazzerrel. szar olasz széncsákány.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
djboris
csendes tag
TDS és az extrakció eléggé mást jelent. Csöpögős kávé egy túl nagy koncentrációjú kávét feltételez, ebből következik az alacsonybb extrakció. Extració alatt kávés nyelvezetben értsd extracion yield. Az belátható, hogy az extrakció is úgy működik mint az oldódás kémiában. Minél nagyobb a koncentráció annál nehezebben tudunk oldani. A világosabb pöri általában nehezebben oldódik. Ezért szeretjük az ilyen fogalmakat elkerülni, mint pl. újhullámos risztretto. Abból csak citromlé lesz. Újhullámos kávékat ezért érdemes picit hosszabbra húzni. Minél világosabb.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz djboris #71702 üzenetére
Vegulis a tapasztalatom is ez: világos porinel inkább gyorsított (nagyobb mennyiség jön folyamatosan, összességében is több ml, de nem tart sokáig az egész, <30 mp) lefolyások váltak be, nem a szerényen csopogos egy percig. Viszont eddig úgy tudtam, hogy ilyenkor inkább aluloldom (kivonatolom) a kávét. Meg gondolom a higítási arány csak az egyik tényező, a másik az időtartam, a hőmérséklet alakulása, a nyomás alakulása.
tds: szárazanyag-tartalom
extrakció: kivonatolásmi a különbség köztük? én eddig azt gondoltam, hogy magasabb extrakció = magasabb szárazanyag-tartalom, de szívesen bevallom, hogy sosem néztem utána a fogalmaknak rendesen.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
djboris
csendes tag
Uh ezt igy nem egyszeru leirni roviden. Osszeszedem a gondolatokat, hogy erthetoen leirjam. Eloljaroban siman van alulextraktalt (extrahalt - hu de nem szeretem ezt a szot) magasabb TDSsel mig tuloldott alacsonyabbal. Sot a nagyon rovid, jellemzoen nagyon finomra orolt kavek a legtobb esetben aluloldottak. Igerem leirom erheto peldakkal hamarosan. Ha valaki meg nem eloz addig. Tuti vannak itt nalam sokkal okosabb emberek is max szerenyek.
[ Szerkesztve ]
-
Deadzone41
őstag
A problémát én abban látom, hogy a mérhetetlen cinizmus amivel kezelitek(ed) a más véleményt, teljesen ellehetleníti az értelmes párbeszédet. dogmatikus, messiásvárós? Szerintem a "szakma" pont hogy nem a voodoo irányába tart, hanem a tudomány, a szisztémás probléma kezelés felé.
btw. attól nem lesz rosszabb számodra a mazzered, hogy valaki egy cikkben leírta, hogy van jobb (örlemény minőségben, mielőtt a gépészmérnökök félreértenek) . Nekem is az van, és nem fáj. Sőt, még azt is el tudom fogadni, hogy aki megtapasztalt egy jobb örlőt, nem menne már vissza.
And06 "hype, áltudomány, fellengzés, fingfűrészelés" Ok ez is egy vélemény, de vitatkozz valamelyik állításával inkább -te nem így tapasztaltad, a te kísérleteid nem ide vezettek, te nem ezt mérted, stb. mert ezzel így nem vagyunk előrébb.
1, vannak akiknek ez a szakmája, és még ciket is írnak róla. Lássuk be, az otthoni preszózgatás eléggé kis szubkultúra, szólhat ez a baristákak is.
2, ez a lényeg, ennek örülünk
3, senki nem írt olyat, hogy öntögesd ki a kávét 20-asával, viszont ha valaki megteszi helyetted, és leírja a tapasztalatait cikk formájában, inkább örülj, lehet tud valami konstruktívat mondani számodra, amitől holnap jobb kávét főzöl. -
Peti...(16v)
tag
Jöhetnek a szénné pörkölt robusztaszemek és az aluloldott kávék!
Viccet félretéve, lehet hogy a legújabb hullámos kávékhoz tényleg nem ez a legelnökebb választás, de nekem akkor is nagy öröm, mert évek óta vágytam rá. És persze remélem, hogy a kávék ízében is érezhető lesz a változás.
(Lesz mit takarítani rajta... Nem is értem, én képtelen lennék ilyen mocskos dolgot kiadni a kezemből, még úgy is, hogy tudom, soha nem fogok találkozni a vevővel.) -
Csápájev
őstag
válasz Peti...(16v) #71706 üzenetére
Ismeretlenektől nagy csodákat lehet vásárolni, az biztos...
Sok jó kávét vele,nagyon jó kis cucc[ Szerkesztve ]
-
kk831228
addikt
válasz Peti...(16v) #71706 üzenetére
Honnan...???
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Daneeka
senior tag
Fijug az édeset úgy kell elképzelni, hogy a filterpörkölt (így talán nem szenesedik el a cukor) etióp száraz (nincs lemosva a “gyümölcslé”) kávé szemek hordják még a cukrokat a cseresznyéből magukon és ez átkerül a kávéba vagy megfelelő magic eszközparkkal (EK stb.) kijön bármiből?
Szerk: ezt továbbgondolva ha valaki elszopogatna egy ilyen epres/egyéb gyümölcs kávé zöld babját akkor érezne valami édeset?
[ Szerkesztve ]
-
Csápájev
őstag
válasz Daneeka #71709 üzenetére
Elvileg az újhullámos kávéknál a pörkölésnél megállnak azon a szinten ahol a zöld kávéban lévő cukor karamellizálódik , ezért édesebbek.
10:18nál esik erről szó,de az egész videó érdekes -
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #71705 üzenetére
a mérhetetlen cinizmus kiváltója pár túl lelkes/hangos ténymegmondó, aki laza mozdulattal dob a kukába kb. mindent, ami az előtt volt, hogy "a szakma" és ő rápörgött valami újra. maradjunk annyiban, hogy egyik sem jó. és hogy remélhetőleg idővel mindkettő elcsitul és jut valami konklúzióra ez az egész. egy időben minden bor szar volt, amit barrique hordóba tettek. volt olyan időszak, amikor 13,5%-os alkoholfok fölött nem lehet jó bort csinálni, mert az egy hulladék, alkoholos, gejl szar. egy az egyben be lehet helyettesíteni egy-egy kávés körbe, de tényleg. kinőttem már ebből, ritkán van az, hogy a spanyolviasz épp pont most találódik fel. divathullámok viszont vannak.
ezzel együtt scott raónak adok a szavára és minimum érdeklődéssel olvasom. ellentétben például matt pergerrel, aki a szememben többször hülyét csinált már magából.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Peti...(16v) #71706 üzenetére
wow, gratula, ilyet szerettem volna én is, de akkor csak eggyel nagyobb volt. kiváló daráló egy jó fekete olaszhoz!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Deadzone41
őstag
válasz Daneeka #71709 üzenetére
Az édességet úgy kell elképzelni, hogy balanszban vannak az alap ízek, mint édes, keserű, savanyú, sós. Nem ugrik ki semmi zavaró irányba. Persze édes irányba zavaróan sose fog kiugrani. A száraz feldolgozásnak ehhez nincs köze, bár jellemzően ezek édesebb kávék, itt az a lényeg, hogy a gyümölcsöt rárohaszták a magra, ettől kap egy fermentált ízt, mint mondjuk a sajtok. A kávéban lévő édesség inkább a pörkölésnél képződik, gondolom az összetettebb szénhidrátok átalakulnak cukrokká, a cukrok meg a fehérjékkel reakcióba lépnek, ez a maillard reakció.
tehát a zöld kávé szopogatása közben sok jóra ne számíts a gyümölcse amúgy finom, ebből teát is főznek, ez a cascara.
-
Daneeka
senior tag
Ez a videó megvolt anno de akkoriban ezen átsiklottam és off de kár, hogy Zsombi (a fehérpólós aki nem UP) már nem nagyon sörblogol pedig kb. ő volt az egyetlen anno aki már akkor is basztatta az okádékot öntő főzdéinket amikor még a romlott szart is körbetáncolta a sajtó.
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz Deadzone41 #71705 üzenetére
a baj azzal van, hogy adott időben 1 jó őrlő van és csak az, és mostmár úgylátszik (a cikk szerint) egy gép, és csak az a jó, minden más egy fos. (és talán mi is rájövünk, ha egyszer talán majd iszunk egy jó kávét - ezt mondja)
ez az amit parci is kifogásol. aztán holnap (vagy valamikor) felülnek valami új hypehullámra, onnantól az eddigi csilliós csodagép lemegy a futottak még kategóriába, és az új gép lesz a császár.
de akinek ez tetszik, csinálja.ja, és mindezt úgy, hogy a 20ból 19 kiöntött kávét valószinüleg elégedetten szürcsölne a kávés közösség 98%a, de nekik ihatatlan mosogatólé. na ennyi, nekem csak a fellengzés(és mellé a megmondás) b.xa fel az agyam.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Daneeka #71714 üzenetére
jaja, a sört nem is mondtam, pedig ott is megvolt, hogy áhítattal pörgették a nyelven a romlott szart és magyarázták az összetettségét, meg mindent. és ott is mindenki helikopter volt, aki valaha sörhöz nyúlt az aktuális nagy szent sörforradalom előtt.
hát, én ezek miatt cinikuskodom, sokadszorra a kávénál már nincs türelmem az egész cirkuszhoz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Peti...(16v)
tag
-
kk831228
addikt
válasz Peti...(16v) #71718 üzenetére
az szép....
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Csápájev
őstag
válasz Peti...(16v) #71718 üzenetére
Láttam már pár Ebayről érkezett gépet,én is onnan vettem eddig mindhármat,ami nálam megfordult.
Jófogásról egy összevissza karistolt Mazzert felemás késpárral, szóval egyáltalán nem csodálkozom. -
hentes555
senior tag
Na tegnap megérkezett a gondolás féle kávé, postán maradóval is a rendelés után második nap átvehettem
Hülye kérdés: Ezt a kávét cukor nélkül "illik" inni vagy ugyanúgy cukrozni kell mint a "többit", mint amit most is használnak valami aldis féle?
"Tiefe Brunnen muss man graben wenn man klares Wasser will"
-
Peti...(16v)
tag
Srácok!
Ki mit ajánjl a daráló fém alkatrészeinek zsír- és szagtalanítására? Valamivel le kell takarítanom mindent, az ecsetelés, porszívózás kevés lesz, de félek, hogy egy sima mosogatószeres tisztítás is kárt tehet az alu alkatrészek felületén. Mi az amit használhatok, és mi az, amit feltétlen kerüljek?Illetve egy kérdés a Major, Kony, Robur tulajokhoz: hogyan tudom leszedni a fekete garatot a babtartályról? Egyszer mintha lett volna itt erről szó.
-
HÁZIGAZDA
válasz Peti...(16v) #71728 üzenetére
sajnos a fekete csoda leműtése a világ szívása. sehogy, leginkább. én feszegettem, barmoltam, az egyik fekete karmantyút eléggé el is nyaltam. készülj arra, hogy egy óra és full leizzadsz. és ne szaladjon bele a csavarhúzó a kezedbe!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
kk831228
addikt
-
-
Peti...(16v)
tag
válasz Peti...(16v) #71731 üzenetére
Meg is van a kis rohadék
Dremellel leszdtem a plexi peremét a résen keresztül, és így ki tudtam feszegetni. -
HÁZIGAZDA
nekem nem volt eszközöm ehhez, de én is ott támadtam végül emlékeim szerint, lapos csavarhúzóval. aztán, amikor lejött, szépen le is csiszoltam a peremet ott teljesen, így ha kell rokonnak darálni sokat, vissza tudom csúsztatni a helyére a tartályt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
pacuha69
csendes tag
válasz Peti...(16v) #71728 üzenetére
Nekem nem kellett alkalmaznom, de talán hasznos lehet.
https://www.home-barista.com/grinders/removing-interlock-collar-from-mazzer-kony-hopper-without-breaking-it-t6308.html
Gratula az őrlőhöz. Szép darab.
Ja, most látom, már sikerült. Akkor lassú voltam
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
-
zoknee
csendes tag
Sziasztok!
PIDelésekből megmaradt jópár alkatrészem, kellékem, amitől most megválnék. Aki most tervezi, ezeket nem kell megrendelnie az ebay-ról
1 db SSR-25DA szilárdtest relé - 900Ft
2 db SSR-40DA szilárdtest relé - 1000Ft
1 db Rex-C100FK02 PID + K hőelem - 3000 Ft, van egy zártszelvény darab, ezt ingyen adom hozzá, ha érdekel valakit.
1 db Sestos D1S-VR-220 - 7600 Ft
60x30x1,5 mm-es rozsdamentes zártszelvény, 1,5m (XMT7100-as PIDhez jó) - 4000Ft
csúszó saruk - 40Ft/db
Y saru (230V-ba közdarab a táp levételhez) - 80Ft/dbA PID-ek csak kipróbálva voltak, beépítve nem. Doboz nincs hozzájuk. Budapesti átvételt preferálok, nem akarok a postára járni ilyen kis dolgokkal.
Érdeklődni privát üzenetben.[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
Ez a sok indulat bevallom engem meglep. Szimpla tényekről tapasztalatokról érdemesebb beszélgetni. Sokat vitatkoztam az EKval kapcsolatban is amikor jöttek ellenérvek, de nem feltétlen dőltem a kardomba, inkább megmondtam nem szerintem nem így van. Hogy ez miért okoz ekkora törést embereknek ha azt mondják az örlőjükről hogy szar, bevallom nem egészen értem. Tök egyszerű ezt lekezelni, “nem szerintem nem az” Ez sokkal bölcsebb megoldás mint megmondó embernek hype-követőnek nevezni (ezáltal minősíteni) azt aki írta. Célszerű nem emberekről csoportokról hanem inkább gépekről, eljáràsokról, modszerekről beszélgetni btw...
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz djboris #71740 üzenetére
Mert pl. a Mythosról azt mondja, hogy jó őrlő, a Mazzer pedig szar, pedig a mazzer műszakilag kiváló, a Mythos pedig eléggé kérdéses.
A benne lévő 50 dolláros kés alapján ítél meg egy 2-3 ezer dolláros gépet. Nem azt mondja, hogy a Mazzer kése nem jó, hanem a Mazzer nem jó. És olyan kávés celebek mondják ezt, akiknek a műszaki érzékük még nullánál is is alacsonyabb, de mivel a kávés társadalom nagy részének is, ezért jól be is nyalják.mert mondaná azt valamelyik, hogy a Mazzer ZM kés, a 40 dolláros árát meghazudtolva nagyon jó, csak a Mazzer mérnököknek eszükbe juthatna már az az 1 dolláros bekerülési költségű fejlesztés, hogy 1.5-es helyett talán 1-es menetemelkedésű állítógyűrűt kellene csinálni a klasszik darálókba.
És most ezt nem az EK ellen mondom, mert nagyon szeretnék egy EK-t, ami még szerintem éri is az árát, ellentétben a simonellivel.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Peti...(16v)
tag
válasz fragola.6035 #71738 üzenetére
Kösz a tippet! Már patika tisztaságú minden, de büdös, úgyhogy holnap megint szétkapom és nekiesek féktisztítóval.
Más: széthúztam a venti gyorscsatiját, így nem fog feleslegesen zümmögni. Akit zavar, pár perc alatt meg tudja oldani, csak a talpat kell hozzá levenni, és onnan már minden simán megy. -
Peti...(16v)
tag
válasz fragola.6035 #71741 üzenetére
Kéne valami csigás tekerentyűt szerkeszteni, ami egy áttételen keresztül forgatná az állítógyűrűt. Akár egy kis Ascasoról áttenni, csak a csigát kéne a Mazzer tárcsához igazítani.
[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
válasz fragola.6035 #71741 üzenetére
Nincs is ezzel baj. Mi megértjük egymást. Igazából pont ilyen érvekre lenne szükség mint amit leírtál, szemben azzal, hogy megyek és kidobom a mazzert a kukába. Az nem vezet sehova, viszont az ilyen érvekkel alátámasztott megközelítés, szerintem kifejezetten építő.
-
Lefty
addikt
Valakinek nincs esetleg elado paljoc cseszeje?
-
CB
senior tag
Espresso csésze engem is érdekelne. Ha valakinek van felesleges, akár egy darab, érdekel.
Lényeg, hogy tetszetős legyen. Sajnos paksi vagyok (vidéki), így csak posta játszik.
Sajnos még egy csészém sincs, mert csak most kapott el a hév.40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
HÁZIGAZDA
válasz djboris #71740 üzenetére
a módszer az, hogy jön egy új királyság, és minden régi szarrá válik. ezerszer leírtuk már többen is, hogy ez a baj. akár darálóról, akár módszerről, akármiről van szó. nekem tök közömbös, hogy szar-e a mazzer robur, mindössze azért mulatok rajta, hogy ezt mondják ilyen határozottan páran, mert volt idő, amikor azt tartották ugyanezek az emberek a szupernek. hiteltelen az egész így, az a baj.
de amúgy is mindig végtelenül irritáló, amikor valaki mondja a frankót, függetlenül attól, hogy amit mond, az hányad részben igaz.
a kidobom a kukába pedig ún. gúnyolódás. elnök. de lassan olyan leszek már ezzel, mint szegény mylord3 a kávéológián, márpedig azt sem szeretném, úgyhogy abba is hagytam.
de akkor írok konkrétumot is, persze ek-hoz nem tudom mérni: az őrlemény térfogata akár a duplája annak, amikkel eddig daráltam, nem függetlenül attól, hogy teljesen rögmentes. remekül eloszlatható így, nem kell pofozgatni, kevergetni, hústűvel szurkálni ahhoz, hogy jó lefolyást kapjunk (jó vízterítésű géppel). nekem az eddigi legjobb darálóm, persze nagyon kevés volt csak.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #71741 üzenetére
jó, azért tegyük hozzá, hogy a robur hiába 2000 dolláros, nincs hozzá másik mazzer kés, így nehéz különválasztani a kettőt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
djboris
csendes tag
Az EG-be már nem a Robur kés került hanem tárcsás. Bármit is jelentsen ez. Sokan az HG leggyengébb pontjának pont a robur kést tartják. Mindettől független Tim Wandelboe kávézójában szintén egy Robur van. Bármit is jelentsen ez is.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Képeken az egyik kameráját elvesztő Sony Xperia 10 VI
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- Egyre közelebb a Poco F6 startja
- Fujifilm X
- Mindent megtudtunk az új Nokia 3210-ről
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest