-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
Emlegetett szamár. Sajnos már csak 16 gramm volt belőle, mondjuk itt megint előnyben volt a kézi, mert nem 14 gramm Gesha + 2 gramm előző kávét kaptam voodoo után. 18 gramm körüli töltettel kellett volna üzemeltetni a rendszert, emiatt sajnos nem lett olyan szép a lefolyás, mint terveztem, de az íz kárpótolt, az szerencsére nem sínylette meg.
https://barbieripnk.hu/
-
senior tag
Nekem az a véleményem, hogy ha tönkre nem is teszi, használni biztosan nem használ neki. Én ehhez tartom magam és mindenkinek el is mondom, hogy a gép állagának a megóvása érdekében inkább alternatív tejhabosítási módszereket ajánlok. A saját gépemről a gőzcsövet is leszereltem, a helyére van bekötve a manométer kapillárisa
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
coxymaxi
csendes tag
-
mutyi
őstag
Na jah, sajnos kiskorom óta fennáll a savtúltengés és azóta a reflux is, de nem vagyok hajlandó lemondani a kávéról.
Más szenvedélybetegségem nincs, de látom hogy ha az ember betart pár szabályt, akkor helyén lehet kezelni, csak nem lehetek felelőtlen tovább.
Így is el kell menni a gasztroenterológushoz mert tartok tőle hogy fekélyem van.
De a salvus+venter kettős és a víz úgy tűnik csodákra képes. -
Toobee
veterán
Azt hiszem ez a végletek topikja. Mindenkivel előfordult már, hogy túltolt egy-egy témát. Szerintem engedjük el nyugodtan, csak leírtam a tézisemet. Részemről nincs alu-para, használtam sokáig alu gépet sőt, kotyeszom még most is van. Illetve emlékszem még a kávépogi szűrős mérésre is, az is meggyőző volt.
https://barbieripnk.hu/
-
mgy
senior tag
Persze, mindent. Pékáru, sajt, felvágottak, zöldségek. Anya nagyon tiltakozott, mikor tizenéve hazahoztam az elődöt, de nagyon hamar nélkülözhetetlenné vált.
Azóta nem kell magyarázni a boltban, h milyen vékonyra kérem a bármit.
Iszonyat kín volt, mikor le kellett adni a kést élezni, valamiért csak több napra vállalták, hát, alig éltük túl. -
kurtuzov
senior tag
Stimmel. Engem is ez megjegyzés érdekelt. A nyomásmérő rendesen 10-11 bar környékén ugrált csapolás közben, már azt hittem én csináltam valami pogácsás akadályt.
Már fragolának is akartam írni mennyi kb az a pár másodperc, ami engedélyezett.
Én kb 5 menetben 5-10 mp idő alatt "légtelenítettem" a rendszert annyira, hogy lett egy jellegzetes erősebb rezgése.
Tuning mesterek: tényleg jó lenne, ha egy két hasznos tippet közreadnátok amint időtök engedi a pimpelések működtetéséhez/karbantartásához. Ezek aztán akár az összefoglalóba is bekerülhetnének.
Akár ez a légtelenítés: hogyan miként, milyen gyakran, stb.
Lehet nem a bazár előtt a legokosabb, de most kipróbálom az eredményt.
Tegnap ilyen lett a Roastopus Black Pearl:
93°C és 19g őrlemény. -
billyjoe
csendes tag
A robotot nem tudom elcsomagolni a kis táskájába, mondjuk az is igaz, hogyha lenne, a konyha állandó dísze lenne.
Otthonra elfogadnám a Spaziale helyett, csak reggel kell a gőz és nem mellesleg ki is vágnának vele...
Na de továbbra is tartom hogy a flair kinu páros volt a legjobb tavalyi vételem, egy percig sem bántam meg. Főleg a tegnapi nap után, jó játék lesz a leva profilját másolni, még úgy is hogy csak a nyomásmérő van. -
verti1
tag
Hűha érzésem soha nem a kézzel gyártás miatt volt. A kávé minősége miatt volt/van amit csak felnagyít a szerkezet egyszerűsége. A kávé minősége után a gyorsasága amiről nem nagyon szeretnék lemondani. Az öntögetős bohóckodással is 10 perc egy kávé takarítással együtt. Egy 20x30cm-es tálcán elférek a kiegészítőkkel együtt, egy cipős dobozban ha viszek mindent. Minden mindig tökéletesen tiszta, 0 pangó, mindig friss a víz, pont jó mennyiségű egy shot. Ezek persze az én szempontjaim és nekem fontos dolgok. Egyedül kávézok, nincs tejes ital stb.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Na, akkor erre nekem is van egy "coming out"-om... Szeretem a kávét. Nem csak a sajátunkat iszom. Nyugi! Nem ez a lényeg. De egy ideje, kb. 6-7 éve már, elkezdtem egyre jobban élvezni magát a készítést is. Nálam az eufória folyamatosan megmaradt. Ha új, fasza manuál csapódott a bandához, akkor durva felizzás jött és alig vártam, h valakinek húzhassak vele egy shot-ot. Persze szét lett mind borítva, hogy okosítható-e. Többnyire igen. A legszebb az, hogy mind (MIND) totál másként működik. Orphan bácsi (Doug Garrott) kurva jó fej volt a WOC-on Budapesten, amikor először találkoztunk. A faszi meg a "csaja" (Barb) amúgy nagyon fertőzőek. Na, szóval ő mondta, hogy faszák a gépek, amiket "meghekkeltünk", de a sorból hiányzik még a Faema Femina. A "dráma, ahogyan elkészül rajta a kávé, az odaver". Még abban az évben befogadtam egyet. És Dougnak igaza volt. Na, csak azt akarom mondani, szóval jön a lényeg: ezek a manuális és rugós gépek vagy dugattyúsok, ha úgy tetszik, az arra fogékony usereknek komoly örömforrásként szolgálnak. És nemcsak azért, mert a végén finom kávét isznak.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"a 10 percet sem értem, elég gyorsan megnyomom a gombot a gaggián"
Attól a pillanattól számítva, hogy megkívántad a kávét (a géped hideg). Nem életszerű, hogy egy Gaggia állandóan be van kapcsolva.
"a pont jó mennyiséget nem is értem, pumpás gépnél az bármennyi lehet"
Verti-nek a 36-40-es Flair Classic dupla shot pünkt elég, 15-17g kávéból
"az nekem nem megy le a torkomon, hogy egy megfelelő pumpás géppel ne lehetne ugyanolyan jó kávét csinálni, de tény, hogy ahhoz a pumpást jobban fel kell készíteni, komoly tuningokkal, míg ez a polcról ilyen."
Kimondtad a lényeget. "fel kell készíteni, komoly tuningokkal". Lehet készíteni a statekot, hogy itt a gépek hány százaléka lett annyira szénné tuningolva, hogy ez igaz legyen. Hány százaléka van az esprsso gépeknek tuningolva általánosan? Komoly = átfolyás/nyomás szabályozhatóság. A másik kérdés, hogy a szénné tuningolt gépet todja-e a gazdája használni egyáltalán. Nem annyira triviális dolgok ezek. Én azt gondolom, hogy a manuáloknál (amúgy törvényszerű) a visszajelzések direktebbek, ergo sokkal egyszerűbben, kisebb áttételekkel, késedelemmel kézbentarthatók a paraméterek.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Bármennyi lehet persze, de általában egy dupla 19g körül nekem sok a szimpla pedig kevés. A 16g-ból készült shot nekem pont jó.
Én még gyorsabban meg tudom nyomni, de a fél óra melegítést nem szerettem itthon. Reggel még oké volt a dolog, mert felkeltem bekapcsoltam, reggeli, kávé, indulás a melóba. De napközben amikor ittam volna egy kávét akkor volt, hogy nyűg volt a várás nekem. Amikor kávét szeretnék akkor 10 perc alatt megvagyok, erre gondoltam.
Nyilván lehet pumpás géppel is, de nekem jobban ízlik ezzel. Most is ugyan azt a kávét isszuk három féle gépen, folyamatos az összehasonlítás. Tegnap is ittam jó pár kávét és járok rendszeresen jobb kávézókba is a kontrol miatt nehogy az legyen, hogy ülök otthon a lila ködben. Azt kell mondjam, hogy nagyon jó kávékat húzok otthon. A robotot és a flairt is fel kell vértezni egy nyomásmérővel minimum, a polcról azért nem tudják ők sem. Persze sok gyakorlással lehet. Az előző hozzászólásban megfogalmazottak miatt viszont nekem nem kell pumpás gép vagy egy rotos háromszor annyiért ami ráadásul fél négyzetmétert elvesz a konyhámból és ugyan az a prodoktum mint a vacakkal.
-
verti1
tag
Ez egy vélemény, az enyém ahogy mindig elmondom. Túlzó kategorikus kijelentéseket se teszek szerintem, mindig próbálok óvatosan fogalmazni. A Flairrel kapcsolatban se egy hét után nyilatkoztam. Ez a dolog is megint csak a te felmérésed miatt jött elő, de szívesen beszélek róla. Tőlem függetlenül is sokan jutottak egyébként hasonló véleményre itt is és máshol is. Nincs két egyforma shot persze, nagyon sok a változó egy pumpásnál is. Ezekről amikről én beszélek eléggé kimaxolt gépek. Amiről én tudok nyilatkozni azok az általam használt gépek és az én ízlésem. Az meg, hogy kinek mi a jó megint tök szubjektív dolog. Pont ezért kell több féle kávét inni, több helyen. Nagyon vakon lehet otthon magában az ember. Viszont amikor a mindenki által dicsért és a szerintem is nagyon jó Roastopus Starfisbe belekortyoltam tegnap és tudom, hogy ezt otthon is elő tudom állítani akkor azért kicsit megnyugszik az ember, hogy annyira rossz nem lehet az irány. Ezért jók az ilyen rendezvények, találkozók, képzések. A dupla nekem a klasszikus 18/19 grammos kosár. A 14 és 15-ös kosár is lehet dupla, ki mit szeret, de azt ketté dobni szerintem már kevés. Egyébként egy teljesen más shot, mert ugyan akkora felület mellett sokkal vékonyabb a pogi.
-
coxymaxi
csendes tag
Most vagy az van, hogy Te olvasod félre a mondandómat (már másodjára, ráadásul egymás után) vagy én nem fogalmazom meg érthetően, amit szeretnék mondani.
Nem, NEM nyomatom, hogy Switch meg kételkedők meg stb...
Véleményezek, fórumozok.
Azt írtam, hogy nálam mi a helyzet ezen a fronton (manuál karos). Ámbár engem végülis tényleg nem kérdeztél meg erről.
Viszont én meg azt nem értem az írásaidból, hogy most akkor hányadán állsz ezzel a dologgal???
Egyszer mintha védenéd, egyszer pedig mintha támadnád! Nekem mindegy amúgy. -
Toobee
veterán
Ezt a pumpás gépet soha többet vonalat szerintem csak te képzeled hozzá. Sokszor érzek erős frusztrációt a hozzászólásaidban. Rajtad kívül most senki sincs elragadtatva a témában. Lehet ezt nyugodtabban is szerintem. Nekem meg sem fordul a fejemben, hogy megváljak a pumpás gépemtől, főleg hogy rotos, az meg úgy tudom újra divatba jött
https://barbieripnk.hu/
-
verti1
tag
Ez nekem volt plusz pont, én elvagyok vele, ennyi semmi több nincs a dolog mögött.
Pont most fogyott el két zacsi casmo kávé, a Columbiaival volt 3-4 olyan extra shot, hogy besz@rtam, de az etiop is nagyon zenélt. Én általánosságban beszéltem, hogy jól muzsikálnak a kávék. Lehet szőrözni, hogy egyik jobb másik nem. Mindenki olyan gépparkot válasszon ami az ő ízlésének fekszik, ennyi. Esik persze, de totál nem érdekel, mert jó az ital, elengedtem a dolgot. A starfish-el kiragadtam egy példát amit lehet megint sok irányból nézni, a lényege annyi volt, hogy nem otthon ülök és istenítem magam. Téríteni megint nem akarok itt senkit, csak fórumozok. Annyi féle az igény mint égen a csillag, felnőtt emberek vagyunk majd dönt mindenki ahogy szeretne. Annak viszont örülök, hogy ezekről ennyi info összegyűlt itt. A GC is elindult valamikor régen a sok sok tuninggal és a sok felhasználó igazolta a létjogosultságát, hagyjuk meg ezeknek is az időt. Nem kell otthonra kisgép, se nagy ezzel mi a gond? Elvagyok ezzel mi a baj? Fikázni meg senkit és semmit nem fikáztam. Most is van GC ahogy százszor leírtam, folyamatosan modolva van, probálom minél jobban kisimítani az ulkat, de akarok bele egy szabályozhato opv-t is, hogy lehessen profilozni. A Silvia-ba pl tegnap rakott ismerős fejfűtést, hogy csökkentse a fej külön életét. Szóval ezeket is naponta használom/kóstolom. Nehéz lenne rám olvasni, hogy nem ismerem mind a két oldalt.
[ Szerkesztve ]
-
coxymaxi
csendes tag
Én nem olvastam itt ki ezt a sorok közül. Szerintem egyikünk sem, aki most itt Flairt használ nem állította, hogy kidobandó az összes kávégép, ami nem manuál karos vagy nem F-el kezdődik és lair-ral végződik.
(De másold be a hozzászólás azon részét bárkitől, ahol ez elhangzott.)
Amúgy meg próbáld ki. Legalább tudod, megtapasztalod milyen készíteni vele és milyen a kávé vele.
Mert én úgy beszélek erről az eszközről (beszélek, nem térítek és szerintem senki nem teszi ezt itt, hangsúlyozom még egyszer), hogy legalább kipróbáltam, van összehasonlítási alapom.
Wilfa Svart, Hario Mini Mill, Hario Skerton Pro, Kinu Traveler, Fio F4nano,
Brikka, Mokka, Flair, Silvia, Aeropress, V60, La Spaziale S5 (ami még mindig eladó ).
DE! Ettől függetlenül!
Példa: a feleségem nem szereti a nagyon világos kávékat. Mondhatná Ő egy világos eszpresszóra, hogy sz@r és készíthetném bármilyen jól el neki, bármelyik eszközön, egyszerűen nem ízlene neki. Nekem meg igen.
Szóval Én elfogadom. Nem egyezik sem a kávé ízlésünk és a kávés dolgokhoz való hozzáállásunk sem. Ahogy Gábor megfogalmazta, valakinek már az öröm, hogy egy-egy számára csodált gépen dolgozhat. Nekem az. Nem csak a karos, V60-is és sok más. Szeretem ezt az egészet. Ebben is különbözünk, különbözhetünk.
Valakinek borsózik a háta attól hogy kézzel őröljön valaki kizártnak tartaná hogy várjon 40 percet egy gépre hogy üzem meleg legyen.
Így van ez jól. Szummára a saját nevemben beszélve:
Mindenkit óva intek attól hogy a szavaim hatására kipróbálja, ne adj Isten meg is vegye bármelyik eszközt amiről szót ejtek, véleményt formálok! -
mgy
senior tag
Na...
Alig várom, hogy újra legyen itthon pumpás gépem. Amíg nincs, előszedtem a régi Pavonit, Caravelt, gyönyörűek, imádom őket nézni, tudom, mekkora öröm volt velük anno a kávékészítés, de mostanra ez oda. Mára többet ér, hogy simán rábízom magam a pidre, a pumpára, nem lesem a stoppert, eleget melegedett-e már a boszorkány, vagy jól emlékszem-e, hányat kellett pumpálni tegnap, h jó legyen a kofi.
Továbbra is szépek, maradnak de szobadíszek, vagy ha összeszedem a bátroságot, eladom mind. -
verti1
tag
Rakok bele előbb vagy utóbb, le kellene ülnöm és megrajzolni a dolgot, de ennél azért árnyaltabb a dolog. Van benne szűkítő és dugattyús tágulási ami már ad egy előáztatást és lassú nyomásfelépülést. Persze ez nem profilozás, de nem az a szög egyenes durva 9 bar-os profil. Egyébként pár éve még az volt az isten vagy csak nagyon drágán volt más. Minden változik és fejlődik.
-
adriankoooo
senior tag
Szerintem is az lesz a legjobb, ha visszatérünk a "jó -e a Flair" kérdésre egy év múlva (bár a többiek már szerintem jóval régebb óta használják, mint én). Addigra, ha van biztosan elmúlik a köd. Ha BP-n laknék szívesen kölcsönadnám, szerintem te is megszeretnéd az egyszerűségét.
-
adriankoooo
senior tag
"amúgy rövidre fogom zárni ezt az egészet úgy, hogy itt lesz a robot, aztán használom, és majd szólok,"
Nekem itt egy óriási félelmem van, de ez 100%-ban a te dolgod: a Robottal elvileg bonyolultabb jó shotot húzni, a hőszabályozása miatt - csak nehogy emiatt negatív véleményed legyen. Egyébként kétségtelen, hogy a Robot a konyha dísze lesz.
-
coxymaxi
csendes tag
Vitázhatunk, de felesleges.
Ott kezdődött, hogy (igaz hogy nem engem, de) Flair használókat megkérdeztél, közvéleményt kutattál, hogy használtak-e előtte manuál karost.
Itt kapcsolódtam be én is.
Te állítasz valamit a cuccról úgy, hogy nem próbáltad azt konkrétan, nem én rólad bármit is. -
bluesfan
tag
"(most már) egy travellerrel tudok szolgálni, ha az is segít."
Ha már kezes és szobatiszta lesz a Je-plus, szívesen beállok vele egy tesztre. Lehet, hogy másokat is érdekel. Ha időben és valami helyen meg tudjuk szervezni, mindenki hozhatja, amije van.
...közben látom, hogy Toobee is hasonlóan reagált...
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
A robotnál azért a vízbemerítős módszer a nyerő, mert nem tudod lezárni a kosarat vagy a hengert, kifolyna a víz. A classic flairt könnyű lezárni és a kis tömege miatt gyorsan átmelegszik. Vízforralóval nagyon gyors a dolog. A Pro verziót szokták lábasban forralni vagy gőzölni, nekem macerás csipesszel kihalászni vagy kesztyűvel bohóckodni. Azoknak nagyobb a tömege, tovább tart a melegítés. A classicnál nincs értelme nagyon, mert könnyen, gyorsan melegíthető a vízforralós/öntögetős módszerrel. Egyáltalán nem nyűg a dolog, amíg előkészülsz, méricskélsz, darálsz közben megvan, csak pár mozdulat. Ha lenne a robotom akkor első dolgom lenne, hogy gyártanék egy dugót az aljára, hogy tudjam forralóval melegíteni és első körben fel is raknám a helyére, hogy gőzölje a dugattyút, mert ott megy el a legtöbb hő húzásnál.
[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
Köszi, engem annyira nem izgat az összehasonlítás, nekem elég, ha jó az őrlemény, amit kitekerek belőle. Csak azért dobtam be, hátha valaki szívesen látná egy asztalon az M47 Classic Kinuval, mert kb. azzal van pariban. Most egyelőre a Comandantéval tudom összevetni, mert azt már használtam.
Tekerni kb. egyforma nehéz(vagy könnyű) mindkettőt, viszont az 1Z-ben nagyobb a kés. Az őrleménye mindegyiknek kitűnő így elsőre. Az én C40-emen nem volt finomállító tuning, úgy jó nagyokat ugrott egy-egy fokozat a finomságban. Ez a kínai csodán alapból sokkal jobb. Azért ezen is látok esetleges gyenge pontokat. Pl. nem tudom, hogy a csúszásgátló borítása mikor kezd majd el lehámlani az összeeresztésnél, megeszi-e a tengely mágneses rögzítést a hajtókaron, vagy fordítva. Mennyire kopik, nyúzódik a felcsattintható őrlemény tároló a tartós használat során, mert elég passzentos. Minimális ütést ennek a késén is látok, bár közel nem akkorát, mint a C40-en. Amúgy egy korrektül megépített szerkezet, de ennyiért ez el is várható, azt hiszem. Ízekről majd később, ha már megfelelően kiismertem.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- BABOLAT AERO PRO TEAM 280 grammos teniszütő és labdaszedő
- Eladó 0km-es új elektromos roller (iScooter i9)
- Beszámítás!!! - Új Bontatlan Ducati Elektromos Roller PRO-II PLUS Irányjelzők - Számla & Garancia
- Stabil MoBalux fürdőkád belépő
- Zero 9 (Techlife X6) elektromos roller (35km táv, 45km/h sebesség)
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest