Új hozzászólás Aktív témák

  • Tyrel

    őstag

    válasz Cifu #44181 üzenetére

    Tehát szerinted nem baj, hogy még mindig egy 3+ éves GCN platformot tud nyújtani csak az AMD? Ugyebár pár éve azt kommunikálták, hogy ez a legfontosabb piaci szegmens, mert itt fogy a legtöbb kártya. Így hozták ki a Polarist.

    Amikor a Polaris megjelent még az a szint (és 1080p) volt a mainstream amit képviselt is, csak azóta eltelt pár év. Az hogy a Polaris/GCN hány éves az pedig irreleváns, ha az 5500/XT nem tud sem olcsóbb sem gyorsabb lenni nála. API támogatottságuk ugyan az, gyakorlatilag user-experience-t tekintve minden ugyan az lenne, kivéve hogy a Polaris drivere nem bugos. A Navi 14 egyedül az alacsonyabb fogyasztásában hozhatna előrelépést, ezért említettem a Notebook vonalat.

    Persze ha lesz neki olyan variánsa ami harcba tud szállni a 1660 Super/Ti szériákkal, annak már lehet létjogosultsága, csak valószínűtlennek tűnik hogy idáig fel fog érni, ezért hiányolják mások is a nem létező 5600 szériát.

    Pedig nagyon kellett volna, ahogy az 5500 is....

    Nem mondom hogy az 5600 nem kéne, csak azt hogy szerintem nem lesz. Nincs miből megépíteni. A Navi 14 nem ér fel idáig, a Navi 10-nek meg túl jó a yield-je és egyébként is jobban megéri eladni egy lényegesen drágább kategóriában.

    Ellenben ha a best selling listákat nézem a különféle amerikai webshopokban, akkor azért nem az RTX 2080 Ti meg az RTX Titan vezeti, hanem a 150-250$ körüli kártyák (Polaris és a GTX 1060(Ti) és a 16x0 széria), ahova néha beszuszakolódik pár 400-500$ körüli alternatíva (RX 5700(XT) és 2060 Super, 2070 Super).

    Darabszámra nyilván nem a felső kategória vezeti a listákat, de egy eladott 2080 Ti-n nem is annyi haszon van csak, mint egy 1650-en. Persze jóval kevesebb megy el, egyrészt nem osztogatják ingyen, másrészt az eladott hardverek jelentős része OEM ill. boltilag összeállított gépekben végzi, azok meg szeretik ilyen módon kiszórni raktárról a régi cumókat. Pl. 1060-nak már semmi létjogosultsága nem lenne, ha tájékozottabbak lennének a vásárlók.

    Az sem utolsó szempont, hogy sok embernek (beleértve a fiatalabb generációt is) a gaming jelenleg megáll a League of Legends szintjén, oda meg nem kell atomerőmű.
    Ezeket az embereket viszont a Polaris még mindig tökéletesen kiszolgálja, pont ezt is mondtam: miért vezessenek be egy 5500-as szériát, ha az egyetlen érdemi előrelépést csak fogyasztásban tudja nyújtani? Pláne hogy ebben a kategóriában nem is számít, mert egy 150W-os GPU-nak nincs hangja és gigawattos platinum tápot sem kér.
    Ráadásul Polaris-ból még mindig vannak készleteik, sőt ha gyártják még (?) azt is olcsóbban tudják mint a Navi 14-et, hiszen nem az amúgy is nagyon szűkös 7nm gyártókapacitásukra kell bezsúfolni.

    Hol van az előrelépés Navi 14 vs Polaris fronton? Miért kell jönnie, mivel fogja megváltani a világot? Az AMD-nek többe kerül, a fogyasztónak meg érdemben nem lesz jobb vele semmi, sőt jelenlegi driverekkel inkább rosszabb.

    Ezzel szemben a Navi 12 még mindig egy óriási piaci űrbe érkezne, ha jönne. Az ő kategóriája az, ahol semmijük sincs, az eladások 100%-át bukják itt jelenleg.

    [ Szerkesztve ]

    Turenkarn

Új hozzászólás Aktív témák