-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicces
addikt
tegnap kitakaritottam a graefot.
volt benne gazdagon:
az első képen 1x már kiboritottam belőle a púdert.
nem mértem le, de szemre bőven 10 gramm felett gyűlt össze benne az elmúlt 1 hónapban.
takaritás után őröltem vele egyet próbaképp. 15 grammból csak 11 jött ki. pedig körbepofoztam. ennyit a pangó témáról.
az őrlőmű belső félének az alja körbe van esztergálva. egy vizszintes csik van rajta. a múltkor még az nem volt ott. azaz összeérnek a kések és eszik egymást. mikor összerakom a kicsi és a nagy gyűrűt - a racsnit és az őrlőmű külső gyűrűjét, azok műanyag menettel vannak egymásba forgatva és szemmel láthatóan van vagy 1 milliméter kotyogása. én folyamatosan küzdök vele. állandóan állitgatom az őrlőt. nem tudok egyforma kávékat húzni vele. vagy túl finom vagy túl durva az őrlemény.tegnap felszúrtam az illy konzervet. kb 4 hónapos lehet. az őrlő tegnap 5-ös fokozaton még jó volt. ma már nem fért bele a főzet a csészébe. már csak harmadszorra sikerült 3-as fokozaton a kv.
én az ajánlóba mindenképp beleírnám, hogy nagyon kompromisszumos ez az őrlő. /graef cm700 - cm800/
a hétvégén rágerjedtem a jolly-ra. az olyan szimpinek tűnik. de az október, november környékén megjelenő sette is szimpatikus egyelőre. de azt majd meglátjuk még.
külnben ez a normál állapot, csésze, mérleg és mindenféle bizgerentyűk a felette lévő 3 polcos szekrényben:
[ Szerkesztve ]
:)
-
vicces
addikt
válasz levytee #42954 üzenetére
jobban rezonál, mint gyári állapotában. az a rézkígyó miatt van egyébként a kazán körül. viszont nem tudom már milyen apropóból, de a tuning után kb 1 héttel lekaptam a tetejét. az oldalában van egy fekete csík fémléc. azt ilyen pici buzgeráns csavarok fogják össze a fémszínű oldallapokkal. ott találtam 2-t szemből nézve a bal oldalon felül, amik nem voltak rendesen meghúzva. de elég kevés is a hely a csavarfejek elött, nehéz hozzájuk férni. na azokat meghúztam és azóta mérföldekkel jobb a hangja. nekem már fel sem tűnik hogy rezeg. holnap reggel majd figyelek erre is, ha nem felejtem el és beszámolok.
:)
-
verti1
tag
válasz gubabela #42946 üzenetére
Dupla 16.5 grammból készült, szimpla 8.5 grammból. IMS mind a két szűrő. A vízterítő gyári alu, IMS felső szűrő. OPV 9.5 barra állítva órával. Ennél jobban nem tudom hogy lehetne jobban eloszlatni és tamperolni (persze lehet rosszul csinálok valamit) Kis habverővel körbe megyek, utána még hústűvel is WDT-ztem, majd elsimítottam a tetejét. Érzéssel tamperoltam, nem ütögetem se a tamperral, se géphez a kart, nehogy megrepedjen. Nem dagad fel a pogi, ott is kizárt a repedés/csatornásodás. Lefolyás rendben szerintem, mert 24-25 mp alatt dupla mennyiséget kapok. Ez a pöfögés, remegés van amit mondtak már itt. Megnéztem egy jó pár videót és mindegyiken így jött le. Hasonló kar és lefolyóval. Lehet a kar sajátossága vagy magas a 9.5 bar. Van egy röfi karom mindjárt lecsapom az alját... Kell egy naked, mert az mindent megmutatna...
-
gubabela
senior tag
válasz verti1 #42958 üzenetére
Ez így leírva jónak tűnik, bár szerintem felesleges a wdt és a habverő együtt (mindkettő ugyan azt csinálja), de biztosan nem az okozza a bajt. Próbáld ki esetleg másik kosárral, akár a gyári duplával, hogy akkor mi a helyzet. Az ims kosárhoz a méretpontos tamper javallott, mert a szélein könnyebben csatornásodhat.
-
adp
őstag
válasz vicces #42952 üzenetére
Én ezt azért cáfolnám a CM702-nél közel nem így van. Nekem nagyon jól teszi a dolgát.
Egyszer már mértem, de most lemértem újra, úgyis melegedett a GB egy szimpla erejéig.
Én mindig kipaskolom/ megdöntöm a gépet, így a bent maradt őrlemény az elenyésző, nincs 1g. általában 0.5 körül van, szemre is mindig ugyanaz kb ha takarítom. De kb ez a beragadt őrlemény, ami szerintem nem is 'mozog'Szétszedtem, kipucoltam aztán porszívó, bár most nem igen volt mit.
Aztán 10.02 be kifelé 7g körül jött, aztán egy kisebb paskolás és 9.64 lett. Múltkor is valami 0,4 körülit mértem. Az szerintem nagyon korrekt. Igazából nem hinném, hogy ezt bárki kiérezné olyan kevés. Megnézem melyik "nagy" gép hoz még ilyet.
Mindenesetre én nem a tartályba tartanám a kávét a helyedbe, mert akkor biztos, hogy lesz mindig 3-4g vagy több tegnapi kávéd, ami már ronthat, egy szimplán meg főleg!Én nagyon elégedett vagyok ezzel így. 30k-ért szerintem ettől nem kell jobb.
Más: Fragola féle szimpla szettel, mérföldekkel jobbat húzok mint a gyári duplával a pacific la piazzából. Hogy is van ez?
[ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
válasz jveres #42962 üzenetére
Ha wdt-zel akkor az is szétkapja a nagyobb rögöket, felesleges még habverőzni és ha habverőzől, akkor az is segít a jobb eloszlásban szerintem, de persze lehet, hogy nem jól tudom, én csak wdt-zek. Azonban mindenképpen szintezni kell utánuk tamperolás előtt.
(#42958) verti1: Még esetleg kipróbálhatnád, hogy durvábbra veszed a darálót pár fokozattal, hogy akkor mi történik.
[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
válasz gubabela #42964 üzenetére
"Ha wdt-zel akkor az is szétkapja a nagyobb rögöket,.." ..."ha habverőzől, akkor az is segít a jobb eloszlásban..."
Egyetértek. De a két technika eltér, mert másra használjuk. A habverővel soha nem lesz tökéletes az eloszlás, a hústűvel nem tudod teljes mértékben megszüntetni a rögöket. DE végül is mindegy, mert a végeredmény a fontos[ Szerkesztve ]
-
espada99
csendes tag
Sziasztok. Kapszulás kávéfőző vásárlásán gondolkodom, miután betértem ma a Media Marktba, laikusként lenne pár kérdésem.
Bent kiszemeltem akcióban DE-LONGHI Nespresso Essenza kávéfőzőt, ahol 19k-ből 7k visszajár utalvány formájában kapszulára.
A másik kiszemelt egy Nescafé Dolce Gusto Krups Piccolo volt, ez most 16k és nem jár hozzá utalvány. Ahogy nézem, ennek van már újabb verziója/fajtája Nescafé Dolce Gusto Oblo néven.
Melyiket érdemesebb venni ebben az alsó kategóriában? Kapszulák árában mennyire van különbség hosszú távon? Naponta ketten fejenként 1-2 kávét vagy cappuccinot csinálnánk vele, ha utóbbira egyáltalán alkalmas
-
vicces
addikt
lehet igazad van. én beletöltöttem 15 grammot és 11,5 jött ki úgy hogy felpofoztam. a képen az a kv van a mosogatóba szórva ami állandóra bele van tapadva. egyébként igen, most hogy igy irod az árat igy okésnak tűnik. de ma délután is 2 duplát öntöttem ki.
szerintem ez az örlőmű holtjátéka miatt lehet. egyszer finomabbra máskor durvábbra őröl ugyanazon a beállitáson.
a másik, hogy a tamperem 58 mm-es és lehet egy 58,5-es is elférne a rancilio kosarában.
a harmadik a kv. kimondott friss kv legutoljára még paljóctól volt. nem is volt ennyi problémám. gondolom a friss jobban tolja cremát és a vizet is másképp veszi fel a kosárban. persze ott is kellett állitani az őrlőt, de csak 1 irányba és az ugye normális ahogy öregszik a kv.
tegnap óta a kv az illy-s dobozban van. még. ha megdöglik a végét úgyis bezúditom a babtartályba.
a harmadik kv ma pici cukorral nekem már tűrhető lett. de csak harmadszorra. és ez igy annyira nem buli.:)
-
verti1
tag
Na erre jutottam estére a délutáni barkácsolás után:
Egy vagy kettő kicsi spriccelés van benne, egész egyenletesen indul, de a végén eltolódik balra. Vagy a vízterítő miatt és a furatok elhelyezkedése miatt. Vagy ferde a gép, de ennyire azért nem. Félre tamperolva nincsen az biztos. Holnap azért ellenőrzöm a nyomást. Mennyi az arany középút egyébként? 9 vagy 9.5? vagy nincs számottevő különbség? A tamper egyébként 58.5 mm-es. Egyébként a kávé isteni...
Elnézést ha valakit unja már a nyűglődésemet...
-
Gravity1234
tag
135-145 Ft/ kapszula, 2-4-et isztok naponta.
Frissen porkolt szemes kave fajtatol, minosegtol fuggoen 2000 - 3000 Ft/250g
16g-bol jon ki egy atlagos dupla espresso, azaz 15 dupla, kvazi 7-8 nap alatt isztok el egy 250g-os zacsit.2000/7, az 285Ft/nap
4x135Ft (kapszula)/nap az 540 Ft/nap.Fele arban vagytok minosegi kaveval, persze kozel 8-10x tobbe kerul a gep + orlo. 80-120 ezer + 35-50 ezer (azokkal amiket itt ajanlanak/unk).
Az arkulonbozet durvan ezzel a fogyasztassal a kapszulaval osszehasonlitva, legen 100 ezer, es napi durvan 250 Ft-ot sporoltok a kaven, 400 nap, bo 13 honap alatt terul meg, utana mar a kapszulaval jartok rosszabbul.
Ezt erdemes szembe tenni azzal, hogy a kapszulast bekapcsolod, benyomod es megiszod 5 perc alatt, az eszpresso + orlo parossal minimum 20-25 perc mire bemelegszik uzemi hore. Kenyelmeseknek nem jo.
Izben, minosegben nem tudok nyilatkozni mert sosem kostoltam kapszulast, en espresso + orlo melle tettem le a voksom anno es azt is iszom + Flat whietot.
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Pé
senior tag
válasz fragola.6035 #42949 üzenetére
tök jó.. nekem pont az ellenkezőjét mondták az expolygonban
-
Bazsee71
őstag
válasz vicces #42952 üzenetére
Nekem CM702-es van. A pangó őrleményt ilyen módon még nem mértem, de korábban is volt már téma, hogy nálam tized grammra kijön a kávé amit beletöltök (paskolok, indítgatok). Vagy minimális a pangó őrlemény, vagy ennyire pontosan minden egyes alkalommal ugyanannyi cserélődik a pangóból.
Nálam az őrlemény minősége csak a kávé öregedésével változik, nem tapasztalom az általad leírtakat.(#42966) espada99: nálunk az irodában korábban egy komoly Nespresso masina volt. A kapszulák ízében volt ugyan eltérés, de szerintem alapvetően egyik sem jó. Csodaszép marketing van körülötte, csábítóak a különböző ízvariánsok leírásai, de a valóság távol áll tőle. Más gyártó kapszuláival egyenesen borzalmas volt a végeredmény, így csak a méregdrága gyári maradt. Most egy ilyen szuperautomatát nyúzunk, közepes minőségű kávéval etetve számomra még ez is elfogadhatóbb végeredményt produkál, a kapszula árának töredékéből. Szüleimnek egy Saeco-ja van, idáig az volt nálam az etalon, de be kell látnom, hogy ez a Jura sokkal okosabb szerkezet (öblítés, tisztítás, beállítási lehetőségek), a minőségéről pedig majd csak évek múlva nyilatkoznék, eddig minden rendben. Ha netán emellett döntesz, felár nélkül kérheted acél kazánnal. Na nem azért, mert az alu kinyírna, hanem mert tartósabb, és nyugodtan lehet citromsavazni.
-
adriankoooo
senior tag
Ha logikusan kezdünk gondolkodni, akkor is fragolának van igaza, mégha működhet fordítva is.
Tehát miért mindig a feliratra húznád fel a szűrő peremét, amikor ott elvileg szivároghat (persze nem fog, mert ahhoz jó erősen húzzuk fel a kart) -> a jó tömítéshez sima felület kell.
-
soldier2
őstag
válasz Gravity1234 #42972 üzenetére
Üdv. Hogyan boldogulsz a Malabarral?
Verti: nem unjuk (énlegalábbis biztos nem), és a két kezem összetenném, ha ilyen lefolyást kapnék a most a zacskó végét járó Kenyával. Az íze még jó, de a lefolyás már nem az igazi. Köcvetkező filmezésnél próbáld közelebb tenni a telefont, hogy a fényt a kávéra mérje.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
jolti
senior tag
válasz audi100td #42963 üzenetére
Látom mire haza értem már kaptál választ.
Annyi még, hogy mérd le tolómérővel az egész átmérőjét, a belógását a kazánba (hosszát), és két kimenet távolságát és az átmérőjét az egyiknek. Ezek kellenek, kérni fogják a boltban. Meg nem árt leegyeztetni, mert a kép az csalós. Ha 1-2 mm difi van a kimenet távolságában, az nem gond, annyit lehet óvatosan feszíteni rajta.
Ha nem jó ez a Danettit is kérdezd meg.
Ha végképp nem találsz, mehet a bojler fúrása.[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #42979 üzenetére
Megpróbálom, momdjuk én lefelé tekertem volna 9 felé, de ezek szerint nem biztos, hogy jót teszek. Inkább legyen kicsit magasabb nyomás és finomabb őrlemény ezek szerint.
-
-
jolti
senior tag
válasz adriankoooo #42976 üzenetére
Ha a felirat bármiben is befolyásolná a tömítettséget, akkor nem oda tennék, hanem az oldalára, vagy sehová.
-
kaligula
tag
válasz tariattila #42988 üzenetére
Lehet félreérthető voltam, helyesbítek: 2 jókora termoblokk. 35 ezres lenne ez a gépcsoda. Van egy eladó rézbojleres POD-os Dal Tio-m is.
[ Szerkesztve ]
rovidkv.reblog.hu
-
soldier2
őstag
válasz meander #42989 üzenetére
Minden asebességen múlik. Lassan keverve inkább rögösít, ha viszont emeled a sebességet, akkor nem. A Hg1-nál nem a rög az ellenség, hanem az adagonkénti darálás miatt az egyes frakciók (eleje/vége) össze kell keverni. Erre a tű alkalmatlan. Utána viszont egy vékony tűvel a homogenitáson lehet javítani, de ez már néha kicsit sok. H vendég van általában kimarad, nehogy rámhívják a pszichiátert
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
And06
aktív tag
válasz jveres #42993 üzenetére
"what I believe to be the most effective and practical choice for professional baristas."
tehát profiknak a legjobb, amit el is hiszek, hiszen a kávézóban gyorsan kell jó eredmény. otthon, akinek van ideje WDTzni habverzőzni, jobban járhat azokkal.
azt is irja, hogy a rögösödés nem számit, ami igencsak érdekes. -
jveres
csendes tag
Nyilván mások a szempontjai, de valóban egy gyors és relatíve jó eredményt adó módszer. Az időt semmi nem helyettesíti.
A rögösödéssel egyetértek. Szerintem az eloszlás jobban befolyásolja az ízt, mint a rögösödés. Ő pedig nyilván abból indul ki, hogy az általa használt csúcs darálóknál a rögösödés minimális. -
looser
addikt
válasz vicces #42952 üzenetére
"én az ajánlóba mindenképp beleírnám, hogy nagyon kompromisszumos ez az őrlő. /graef cm700 - cm800/"
A 80x ugyanazon a skálán több fokozatot kínál, így kevésbé kompromisszumos megoldás. Nekem nagyon tetszett egyébként, de azután mégis győzött a fokozatmentes iránti vágy és lett belőle Iberital :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
HÁZIGAZDA
válasz jveres #42993 üzenetére
irulok-pirulok, én így csinálom hosszú idő óta. annyi, hogy az elején átkeverem egy hústűvel, de alapvetően először tömörítő kocogtatás, aztán kiegyenlítő és régóta érik bennem, hogy ha technikásabb lennék, a hústűt is elhagyhatnám. pedig sosem olvastam semmi cikket róla
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
paljoc
tag
Csináltunk egy kis próbát hifis mesterrel a Combattal es a Varioval. A kofi a száraz yirgám volt.
Így első blikkre a gyors teszt két dolgot mutatott, nagyon klassz a daráló is meg a yirga is!
Komolyra fordítva: határozottan érezhető, hogy a Combat részletgazgagabb ízvilágot produkált, vibrálóbb savakkal, míg a vario produktuma krémesebb állagú, teltebb, de kissé "elkentebb" ízkavalkáddal örvendeztetett. Szinte biztos h a Vario többet ad a porszerű apróbb őrleményből, míg a Combat egyenletesebb szemcse összetétellel dolgozik. Erre ha igaz mérések is lesznek a közeljövőben! Hogy melyik az előnyösebb az sokmindentől függhet, akár filter/eszpresszó vonalon nézzük, akár egyéni ízlés alapján is eldőlhet. Plusz még ott a fordulatszám variálhatósága. Kíváncsi leszek a tapasztalatokra a hosszabb távú és alaposabb próbálgatások során a többieknél, minden szempontból nagyon patent kis masina, gratula hifisnek és kollegáinak mind a hosszú és kitartó munkához, mind az eredményhez!!!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest