-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mclord
aktív tag
Valaki nem tud Győrben egy jó kávézót ?, ha jól tudom a Kapuczinernek nincs kávézó részlege
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
-
vicces
addikt
ma megérkezett a naked kar. még a rendelésnél hozzácsaptam egy hario skertont. a graefot majd valahogy visszavetetem.
a szimpla szűrővel undoirtóan fröcskölt, aztán csak nem birtam ki és csináltam egy duplát is. nem csináltam videót én balga, de szépen összefolyt középen. viszont a szélén egy ponton úgy spriccelt, hogy a gépet és kb 20-30 cm-es környezetét egy vékony kávépermet boritotta be mindenhol. de nem lehetett sok viz (-kávé) ami igy szép spriccelt, mert valami elképesztően vékony permetnek tűnt számomra.
ez a csatornásodás miatt van? a pogi persze az egyik szélén kráteres volt.
.
megoldaná egy szélesebb tamper valószinűleg a gondot?különben a kv meglepően finom lett és a mennyiség is rendben volt a lefolyás végére
a gépiőrlővel talán kb 2x sikerült ezeket az izeket ebből a doboz illyből kihozni a rengeteg sok próbálkozásból.:)
-
soldier2
őstag
válasz vicces #43172 üzenetére
Felejtsd már el a tampert,amíg nincs rendes darálód. A Hario brikkához is határeset, ha visszacserélik a Graefet, agy veszel másik darálót és még mindig nem kerek, akkor gondolkodhatsz rajta.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vicces
addikt
válasz soldier2 #43173 üzenetére
oké!
Fiorenzato F4 Nano-val szimpatizálok, mert láttam valahol 429 euróért. persze most nem találom. de jó lenne tudni a felépitését. nem akarok megint gagyi műanyagba beleszaladni. a mazzereknél ha jól látom fémből van a menet amivel az őrlőt állitjuk. az nem fog kikopni.basszus mit találtam ma! a gasztronomiának szállitunk italt ugyebár. az egyik cimemen a személyzetnek a backstageben be volt állitva egy valamilyen dupla karos rancilio, és mellé egy rancilio rocky. a személyzet lengyel és bulgár vagy esetleg török. a gép gondolom ki van a nagyközönségtől selejtetzve. ők már másik gépen kapják a kávéjukat. majdnem rákérdeztem az őrlőre, hátha megválnának tőle, de gondolom inkább nem. úgyhogy nem is firtattam. viszont hogy már jó ideje nem volt egyik gép sem letakaritva az tuti, mert annyira retkesek voltak. de még a kávékarok is hányingerkeltően néztek ki.
különben szinte mindenhol mazzereket használnak. kv-gépeket sokszor találok a hátsó raktárakban is kiállitva az üzemből, várva a selejtezésre. legalábbis elég strapásak már ilyenkor, de őrlőt még soha sehol nem láttam így a hátsó lomtárakban. az új gépek meg azok a programozott digitális csodák 10-20 -x ezer euró értékben. a múltkor az egyik kávézóban panaszkodott is a néni, hogy nem győzik javittatni az új gépüket. és persze úgy fejezte be a sztorit, hogy bezzeg a régi gép az mindig működött, alig kellett javittatni.
[ Szerkesztve ]
:)
-
soldier2
őstag
válasz jveres #43176 üzenetére
A mosószergyártók örülnének
Vicces: egy egy olyan spriccelő sugárba mindenki beleszalad néha. Én legalábbis biztos
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Deadzone41
őstag
Ma megint próbálkoztam a gene-vel, sajnos nem jutottam előrébb. Kipróbáltam a 8 perces 160 fokos szárítást, az nem segített semmit. Kipróbáltam, a 205 fokos max hőt, de akkor meg beállt a pöri a sárgulás fázisnál, és percekig színe se változott. 230 fok nálam kell, hogy rendben eljusson a pöri a 2. reccs-ig. Szóval még mindig foltosodnak a szemek, bármit csinálok. Kipróbáltam azt is, hogy mi van, ha csökkentem a mennyiséget 250g-ról 150-re, de ez sem hozott sikert.
-
Balus
tag
válasz Deadzone41 #43181 üzenetére
Elmostad már?
A "pernyetisztító" lápát rendesen működik?
Több kávéval is produkálja? -
zolnagy
őstag
válasz levytee #43183 üzenetére
finomabbra kellett állítanom a Black LXR-nél és 3 fokot levettem. Így kb normál lefolyással jött, de meg lehet próbálkozni risztrettó irányba is. Holnap reggel kipróbálom még finomabb őrléssel.
Jók ezek az eszmecserék más topiktársakkal. Kár, hogy ritkán van rá lehetőség, meg a távolságok sem kicsik ugye...
[ Szerkesztve ]
-
Balus
tag
válasz Deadzone41 #43184 üzenetére
Ha valamelyik sötétebb pörkölésnél volt valami olaj, ami ráment a fémre akkor szerintem az lehet probléma.
-
lagoon79
tag
válasz Deadzone41 #43181 üzenetére
tobb leirast is talalni a neten, a komolyabban mind 235-250-es csumagazas porkolest preferaljak, elso reccs kornyeken kell csak visszavenni a hot. nalam ez jol mukodik. 200 grammal szoktam hasznalni.
-
jolti
senior tag
A jó múltkor találtam, mikor rendeltem, de akkor nem is figyeltem rá. Mostanában sokat téma ezért berakom, hátha segít valakinek.
Lehet nem olcsó, de manapság mi az? És ha nem kell kidobni pár pörkölést, akkor máris visszajött az ára.
A Kávépörkölők Kézikönyve - Scott Rao -
vikla007
aktív tag
Sziasztok,
Gaggia Babyvel (ims felsőszűrő, ims kosár 12/18, naked kar, pid, rézcsőtuning by fragola) és Mazzer Minivel kávézok.
Próbáltam már többféle kávét(PY, CM, Red Brick, Illy, gagyik,...), jelenleg Pacificaffe Ethiopian Yirga van(1 hetes)
Már inkább a gyümi jön be... (erős flat white-al próbálkozom)94° -on(17.6g a kosárba 35g lefőzve, 30mp, wdt van) néha kávés néha inkább gyümis. Ha lefele megyek kávés ha felfele akkor is...
Hogy lehet belőle csak gyümiset csinálni?
(elég lassan indul meg a lefolyás 12-15 mp-nél, igazából bármelyik kávénál...)[ Szerkesztve ]
-
Gravity1234
tag
válasz vikla007 #43189 üzenetére
Szia nekem a 17,6 gramm >> 35g >>> 30 masodperc eleg rovidnek tunik, dupla esressonak nem mondanam.
Szerintem illene kozel 18g-bol 45-50ml-nek lennie, az a 35g lemerve meg tuti meg 40 sincs.
Ha lassan indul meg, akkor tul finom, plusz a 30 masodperc alatt 35g is szerintem tul lassu, tul finom az orlemeny.Izzel kapcs, (ezt a kavet nem ismerem) de kb generikusan elmondhato hogy ha lefele mesz a homerseklettel jonnek elo a savak. en egyetlen (csokis, kaves izvilagu) kavet sem foztem 94-en, inkabb 90-92, ott mar eleg kavesak, 90 es 90 alatt pedig nekem mindegyik (sok azok kozul amit te is felsoroltal) savas volt.
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
vikla007
aktív tag
válasz Gravity1234 #43190 üzenetére
Köszi, igen én is így tudom, de ha lefele megyek akkor is egyre kávésabb lesz...
Eddig hosszabbra főztem(1:2,5), de javasolták az 1:2 arányt grammra és a max 30 mp-et.
Ezek most megvannak, de nem tudok elég gyümiset lőni...
-
Surda-
őstag
válasz vikla007 #43189 üzenetére
Szerintem állítsd a darálót úgy,hogy ne kelljen 12mp-et várnod a kv megindulására, az sok. Van egy tippem,hogy meg is ég így a kv.
És bár sokan írják a másodperceket és a millilitereket , én ezeket csak mint zsinórmérték használom.
Azaz,ha azt látom,hogy már nagyon szőkül a kv,akkor nem fogom kivárni a 30mp-et,csak azért,hogy meglegyen a ml...
Jobb egy finom ristretto,mint egy szr eszpresszo.
MOndjuk pont világosabb pöriknél nem teljesen igaz ez, ott azért még engedem szőkülés után is kicsit.
Ezeknél valahogy nem tud 100%osan tankönyvi lenni a lefolyás.
Sehol, kávézókban sem."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
-
vikla007
aktív tag
válasz Gravity1234 #43193 üzenetére
Igen, folyós tejhabot csinálok...
Valaki eszpresszót, más (akár dupla) risztrettót mond a flat whitehozPl.
http://beanlight.hu/kavekeszites-alapitalok/[ Szerkesztve ]
-
Gravity1234
tag
válasz vikla007 #43195 üzenetére
En magam is Flat whiteot iszom legtobbet, mert nagyon szeretem az intenziv izet azzal a kremes de nem habos allaggal. Meg sima espressot. Szerintem a youtube osszes videojat megneztem mar Flat white temaban 90% ban dupla espresso + gozolt tej, nehol dupla ristretto + gozolt tej. A dupla az mindenhol alap, hiszen pont ettol lesz masabb mint egy latte, vagy mas tejes ital, hogy eros, jol erezheto kaves.
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
vicces
addikt
válasz Toobee #43197 üzenetére
ez már nem nyaralós, hanem a normál "röghözkötő" felszerelés. nem túlzás ez egy kicsit?
én legutóbb bedobtam az előre ledarált plusz a maradék téglás kávét egy kisebb tupperware-s dobozkába, mellé a moka expressemet és csókolom! csésze, kiskanál, tűzhely meg volt anyámnál a konyhájában.
még igy is finomabb volt a kávé mint amit ő szokott főzni[ Szerkesztve ]
:)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Léghűtés topik
- Érkezik Magyarországa az LG szuper dizájnos hordozható projektora
- World of Tanks - MMO
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Ukrajnai háború
- Stellar Blade
- AMD off topik: VGA, CPU, APU és minden, ami AMD
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Így építsd a billentyűzeted!
- Linux felhasználók OFF topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen