-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#85578752
törölt tag
válasz SteelCowboy #91249 üzenetére
Mókás lenne egy házi kontroller mert touch szenzorok is vannak, pumpát is kell szabályozni, áramlásmérő is van benne, alacsony vízszint érzékelő. De valami hasonló gicar-arduino cserén dolgozott már valaki:
https://github.com/mbixby/arduino-espresso-machine -
#85578752
törölt tag
válasz SteelCowboy #91249 üzenetére
Ó itt kimeríthetetlen forrása van a projekteknek amik arduinora épülnek. Gaggiához is!
https://playground.arduino.cc/Main/CoffeeTronics/ -
Toobee
veterán
válasz SoundON #91255 üzenetére
Köszönöm, meg is találtam. Ha esetleg más is keresné.
-
handrash
őstag
Milyen papírt szoktatok rakni a felső szűrő és a pogácsa közé?
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
senior tag
válasz DanielK #91262 üzenetére
Kelleni nem kell. Picit javít(hat) a vízterítésen, de leginkább a felsőszűrő tisztá(bba)n tartása a cél vele. Ergo nem lesz zaccos és ritkábban kell vegyszerrel takarítani a gépet.
Szerk.: ketten is megelőztek[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
#85578752
törölt tag
válasz handrash #91267 üzenetére
Ha kontrázik, akkor nem.
Más. Volt már Graef CM702-m, szinte újan adtam el, mert a Bambinohoz jobb lett volna egy Sage őrlő, nem a BCG820 hanem a BCG600. De aztán végül ment a Bambino és maradtam őrlő nélkül (leszámítva a dripre nagyon jó tuningolt Hario slimet).
Most presszóképes és stabil őrlő után nézelődve, a CM80x-et kihagynám, a CM702-n gondolkodom újra, de a következő lépés tényleg egy Mazzer lenne valahol 100-120e környékén? (Költői kérdés, ha nem kell ötször próbálkozni egy beállított értéken, hogy egyszer sikerüljön eltalálni az elfogadható lefolyást akkor megéri.)
Ha viszont így van, bocsi a Sage-ről való lebeszélésért @DanielK, mert így minimum 100e-rel drágább lesz a mutatvány, viszont csodálkozom hogy a műanyag csodában nincs bosszantó elállítódás (vagy pedig még a teszten is előforduló ingadozásnak is pont ez az oka, akkor viszont kb. egy szinten van a Sage BP-ba beépített őrlő a Graef CM702-vel) -
72lakiluk
tag
válasz #85578752 #91268 üzenetére
A Mazzer tárcsát ha eltekerem, akkor bizony hajszálpontosan nem tudom visszatenni az előző állásba. Éppen ezért - mivel egy nap kétféle kávét iszok - kellene vennem egy kézit. Akkor egyiken a reggeli, másikon a délutáni esti kávé forogna. Vigye már el valaki a Lollinát, akkor büntetlenül vehetek egy kézit
-
-
hkarcsii
csendes tag
Gaggia New Baby-n el lehet végez(tet)ni ugyanazokat a tuningokat, amelyeket a Classicon?
Jól tudom ugye, hogy az OPV cserével érdemes kezdeni? Utána jöhet PID, esetleg nyomásmérő, rézcső?
Köszi szépen -
veterán
Eladóvá vált Greaf CM800 darálóm.
Képek később (tisztítás alatt), érdeklődni PM-ben. Ára: 30k
Sajnos doboza nincs meg, nem gondoltam, hogy eladom ezért idén kidobtam.Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
RetepNyaraB
veterán
[IMS single] szűrő GC-hez mekkora tampert fogad be? 58,5, mint a duplához?
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #91278 üzenetére
Igen. Viszont a szűrő többeknek nem (nekem sem) jött be. A La Marzocco egyes szűrő (vagy ilyen alakú) szűrőket viszont többen is elégedetten használják szimplának. Ehhez persze kellene egy 41 mm-es tamper és az azt megvezető betét, de én ezek nélkül is jobb kávét húztam, mint a fenti "IMS the single" szűrővel. Persze sokat pepecseltem, mire középre bejátszottam az örleményt. Ha rendszeresen használtam volna, akkor biztos beszereztem volna a kiegészítőket hozzá.
Egy olcsó LM klón: [link] -
senior tag
válasz RetepNyaraB #91278 üzenetére
Ha még nem vetted meg akkor ne tedd, pénzkidobás.
Zolnagy leírta melyikkel lehet jó szimplát készíteni.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
paljoc
tag
[link]
Egy forradalmian új pörkölési eljárás!🤭😆 /kipróbálnám, mert só, vaj meg pia van itthon, csak a csapkodó szablyámat nem lelem/[ Szerkesztve ]
-
skoos
őstag
Sziasztok! Gondoltam megkérdezem a kávéfőzésem minden apró kezdeti hibáját egyenként, de inkább leírom a teljes folyamatot és lehet csemegézni kedvetekre a hibafelsorolásban
bocsánat a szakzsargon teljes hiánya miatt.
Készülékek:
Gaggia Classic
ims duplaszűrő
22/30/44/60ml beosztású mérőpohár
Graef CM702
Qawa kávébabA helyzet: Szeretnék jó presszót, konzekvens minőségben. 6000Ft/kg kávéból, nem a legjobb, de egy erősen jó minőséget várok. Nem kell mandula és tökvirág . Napi 2x van lehetőségem kávéval bíbelődni ez sacc 4 csésze per nap.
A folyamat:
- Gaggiában a kar üresen és tisztán benne, bekapcs, vizet (San benedetto) is töltök a gépbe
- kis csöpögés látható a kar alján, kiveszem a kart, kis kávépor is került a szűrőbe. Papírral szárazra törlöm a kicsöpögést és a szűrőt. Enyhén kávédarabos, forró folyadékot törlök le a "kifolyóka" aljáról (a gép aján, a kar fölött, ahonnan a víz jön)
-darálok 16g kávét. 0-5 közötti finomságon, úgy érzékelem még nem itt van a legnagyobb hiba
- Ha felfűtött, a tisztaság oltárán kis üres vizet lefőzök, majd papírral szárazra törlöm a kifolyókát
- A kávét egy-egy erősebb nyomással tömörítem a szűrőbe, keménynek látszik, de pár kávé-porszem mindig van a tetején
- kar bent, gomb benyom. Kb 10msp erőlködés után jelenik meg az első kávécsepp, vantablack színben
- kb 15-20msp a 60ml lefőzése. Akárhogy darálom/tömörítem, eddig nemigen tudtam hosszabban. A kávé kb 5ml-től már nem ilyen sötét, gyorsan kiszőkül
- a kart kivéve elég vizes a kávézacc teteje, vízszintesen kell tartanom, nehogy kifollyon amíg a kukához érek. Szűrő ki, elöblít, kar elöblít, vissza a gépbe.
- a kávét szétporciózom 30/30ml-re
- kávéhabot csinálok, mert a feleségem capuccinósan issza
- habosítás után gőzzel kitisztítom a habosítócsövet, el is öblítem.
- a habosító tövét amire a habosítócsövet dugom szintén letörlöm/kigőzölöm
- a gépben maradt gőzt kicsapatom a kávéfőzés gombbal. Gőz, majd forró víz jön belőle. Papírral eltörlöm a szűrőt, kart és a "kifolyókát"
- megisszuk. Egész jó, de van még ebben tartalék.Összességében elég komoly macera és logisztika 60ml léért, de rutinnal remélem minden feljavul
Várom megtisztelő kommentjeiteket!
Sanyi[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Egy biztos, a kávé döglött! Ezért a sötét megindulás és gyors szőkülés.
Az sem elhanyagolandó, hogy melyik évjáratú Gaggia Classic ?
San Benedetto 415 g / ml ásványi anyag tartalmától pár hét alatt tönkre fog menni a géped a vízkőtől![ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
#85578752
törölt tag
Ascaso i-Steel I-2-ről mi a véleményetek?
Van egy eladó újszerű, bár a képek alapján eléggé leharcoltnak tűnik, az eladó szerint Graef őrlőmű szintű, de mivel fokozatmentes, jó lehet. -
RetepNyaraB
veterán
válasz zolnagy #91279 üzenetére
Láttam én is a Marcokkót, meg tesztet is. Rendszeresen iszom szinglit, mert olyan a napom. Ha nem kell, nem dobok ki az ablakon pénzt az IMS-re. Akkor ehhez viszont ildomos a kis tamper, meg a miafene az a betét? Linkelj nekem légyszi egyet!
Utsó kérdés mára a pucér kar. Van ennek értelme otthonra? Nekem tökmindegy hogy néz ki és nem hiszek abban, hogy a normál kar "megtöri" a kávét. Illetve egyelőre nem érdekel
Szóval?"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
#85578752
törölt tag
válasz RetepNyaraB #91289 üzenetére
Single kosárra olaszpresszón találtam trükkös tömörítési metódust.
https://olaszpresszo.hu/szimpla-videoval/ -
RetepNyaraB
veterán
válasz #85578752 #91290 üzenetére
Kösz. Ez rendes tampernek tűnik, nem mikrobi. Akkor beszerzek egy szűrőt, próbálkozom és meglátom tovább. A tamperbetét is aranyárban van, ráadásul ott nem kapható, ahol a szűrő igen. Külön bolt, külön kiszállítási díj. Grrrr.
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
BBéci
legenda
válasz #85578752 #91290 üzenetére
Nincs benne semmi különös, évek óta úgy tömörítek, de két lépésben, előtte egy kisebb ármérőjű tamperrel megnyomkodom a szűkebb részt is.
A kosár La Marzocco, 14-14,1 gramm őrleményből lesz 30-35 ml espresso. Parci tanácsolta, kipróbáltam bevált.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
vicces1
aktív tag
Ezt végigolvasni is megrázó volt.
(Szegény Gaggia.)
Ha tényleg normálisan akarod használni akkor időt kell rá szánni,és tanulni.
1. Elolvasod az összefoglalót, megszívleled
2. Friss pörkölésből kávét szerzel be. (ezt dobd ki) PallYotz, Kapucziner, Pacificaffe pl.
Mindegyiknek van ilyen olcsóbb blendjük és jók, (nem tök virág, de milka csokis, kakaós, stb.)
3. Tisztán tartod a géped. vakszűrőzés.
4. 18gr-os kosárba nem 16gr-ot teszel.
5. 16gr-ból,de legyen 18gr 40gr körül csapolsz max. 45gr,ha még nem jön a tré keserű íz, illetve nem szőkül.
6. Nem tudom mi az a kávéhab, de nem is szeretném.
Viszont ha szisztematikusan rányitod a hideg vizet a forró fejre azt előbb utóbb megunja és megrepedhet, tehát a gőzcsappal légteleníts, de elég ha hidegindításnál átfolyatod a fejét.
7. Használj duplakifolyót, ha ketten isztok egy duplát, bár cappuccinot nem szimplából kell.Mindezt remélve, hogy nem 2015-2018 közti lebutított Gaggia.
Ja igen, annál a S. B. víznél még a csapvízzel használat is jobb, nem beszélve az áráról.
Most látom, kár volt időt pazarolnom rá.....
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
senior tag
Annyiszor , de annyiszor ki lett már itt tárgyalva a víz téma.... Norda, Nestlè Vera, vagy keversz magadnak deszt. vízből a szintén itt sokszor leírt recept szerint. Vagy van még az Oscar vízlágyító párna, de azt nagyon odafigyelve kell használni, mert ha már csökken a hatékonysága, több kárt csinál mint hasznot.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest