Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz Byk01 #21319 üzenetére

    Én nem tudom, hogyan sikerült kiolvasnod ebből, hogy nálam az 1-2 mm eltérés az ekv. 35mm-től probléma. Azért írtam a 23mm-t mert ez van a legközelebb az ekv. 35mm-hez és például a Fujifilm is ezért csinált az X-rendszerre egy XF 23mm f/1.4-et.

    Nem azért írtam a 23mm-t mert a full frame 24mm már nem jó. Csak szerencsétlen volt a megfogalmazásom, arra akartam rávilágítani, hogy a DSLR gyártók egyike sem foglalkozik azzal, hogy direkt APS-C-re tervezzenek ekv. 35mm objektívet. Gyakorlatilag az van, hogy a DSLR gyártók még ha direkt APS-C-re is adnak ki üveget (tehát FF képkör nuku), akkor sem ekvivalens gyújtótávolságokban gondolkoznak, hanem a tradicionális FF gyújtótávokat csomagolják újra kisebb képkörrel.

    MILC-re ezzel szemben több ekv. 35mm körüli is van:

    Fujifilm XF 23mm f/1.4 R
    Olympus M.Zuiko 17mm f/1.8 (és f/2.8)
    Canon EF-M 22mm f/2

    Sokkal jobban szeretem a MILC gyártókat, hogy ekvivalens gyújtótávolságokban gondolkoznak. Fujifilmre például nincs egy darab 50mm objektív sem, van helyette 56mm, ami már ugye jóval inkább klasszikus portré, mint az ekv. 75mm.

    (#21320) Colonel993: Természetesen nincs gond azzal ha FF üveget raksz APS-C-re, de ilyet ugye nem is mondtam. Egyébként ezek a kis olcsó fixek is sokszor kirajzolják az FF képkört (az 50mm f/1.8 biztosan, mert raktam már rá D800E-re is).

    De nézzük csak a Nikont:

    24mm f/2.8D - 150.000 Ft
    24mm f/1.4G ED - 560.000 Ft

    Előbbi szó-szó, igen öreg, 1986 óta van forgalomban, ráadásul problémát okozhat a fókuszmotor mizéria, belépő vázakkal nem lesz AF. Ha kiadnának hasonló fényerővel egy modern, optikailag is fejlett új verziót, akkor még beleférne a szódával elmegy kategóriába a nem túl acélos fényerő miatt (ennyi erővel egy fényerős zoomot is vehetsz, aztán becsavarod 24mm-re). A 24mm f/1.4 már sokkal jobb, csak nagyon jó kérdés, hogy a legdrágább APS-C váznál is 200 ronggyal drágább objektívet ki fogja megvenni. Egyébként a Canon esetében is hasonló a felállás, míg a Pentax eleve nem is számol az FF-el. Sony-nál van egy Zeiss 24mm f/2.0 potom 370 ezerért.

    Az meg már csak szubjektív, hogy én egy objektívből nem csak a képkör középső részét kérem, hanem az egészet, mert ami a sarkokban történik az is érték. Jó példa erre a Samyang 85mm f/1.4, amit FF-en imádok és mindenki más is aki szereti az igazán hangulatos, természetes vignettálást. Ez APS-C esetén egyszerűen lemarad.

    De ami az egészből a lényeg: Jogos volt az észrevétel a megfogalmazásom kapcsán, tényleg van megoldás az ekv. 35mm körüli gyújtótávolságra. Amit én kifogásolok, hogy a gyártók többsége viszont tojik rá, hogy direkt APS-C-re is adjon ki ilyet.

Új hozzászólás Aktív témák