-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
brumi1024
veterán
válasz rastacsz #116296 üzenetére
Próbáltam Flairt, Robotot és 9B-t is hosszabban, sok egymásutáni shotra a Robot a leginkább alkalmas, olyannyira, hogy egy legénybúcsút is bevállaltam vele (15 fő).
koxkids: Nem nagy dolog a lehűtés, hideg víz alá kell tenni egy ideig az egészet, anélkül egyébként sem lehet szétszedni. Nem ez a legalkalmasabb több shot készítésére, de nem megoldhatatlan. -
Zen42
tag
válasz paljoc #116283 üzenetére
Mondjuk az se normális aki a zacskó kinézete alapján vesz kávét. A célom pont az volt, hogy rámutassak, hogy sajnos a szelepek elvárható működése a mégoly tetszetős vagy jó minőségűnek gondolt zacskókon sem garantált. Attól, hogy a te zacsijaidnak vékonyka az anyaga, még lehet rajta jó a szelep, amúgy pedig a szigszalag és a postásgumi megoldanak minden problémát.
Ha jól sejtem, hogy melyik az említett "másik fórum", onnan majd' egy éve töröltem magam megelőzve a bannolást.
Egyébként meg Parcinak van igaza. (#116283)[ Szerkesztve ]
-
PeterAgos
csendes tag
válasz qvik27 #116293 üzenetére
Persze, komoly hőt tárol és forró. Ha óvatlanul kezeled, könnyen okoz égési sérülést. Azonnal le kell hűteni. Előfordult, hogy terepen használtam, de előtte bekészítettem egy 5 l-es kanna hűtő/mosogatóvizet. A Brikkát sem volt érdemes főzés után fogdosni. De van annak varázsa, hogy a világ végén is jó kávét tudsz inni. /Egyszer a helyi zöldséges cimbi sóhajtozott, hogy de inna egy finomat... 5 perc múlva ott rotyogott a furgonja hátuljában a 9B és valóra vált a kívánság./ Én ezért ugrottam bele a vásárlásba. Viszonylag ritkán használjuk, de akkor nagyon (...jót tesz a boldogság-faktoromnak).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz billyjoe #116300 üzenetére
Picopresso tapasztalatokra kíváncsi leszek Szemezek már vele egy ideje, ideális kiegészítője lenne a "nagyrészt filterezek, de néha még is jó lenne egy espresso" vonalamnak: jó áron van, review-k szerint espresso képes, és könnyű elpakolni a szekrénybe amikor használaton kívül van
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz brumi1024 #116301 üzenetére
Köszi nektek!
Hordozhatóság szempontjából a 9B jobb lenne
Együtt tudok élni a hűtéssel, évi pár alkalom lenne a 3-4 fős főzés, javarészt csak 1-2 adag menne.
Flair is jó lenne mert könnyen szétszedhető, de a vízhőfokkal játszani kell, bár ugye van előnye is, hogy “profilozható”, ellenben a 9B-vel ami mindig ugyanazt az eredményt hozza.
Neked amúgy mi a véleményed 9B-ről, ha már hosszabban használtad?
Ahogy nézem lehet rendelni bármilyen alkatrészt, talán sok garanciális probléma sem lehet vele, masszív szerkezetnek gondolom. -
degec
senior tag
-
rastacsz
tag
válasz Zen42 #116281 üzenetére
Ezt csak most olvastam.
Ilyent nem szabad írni. Vagy írd meg az előzményeket is egyben, mert visszaolvasni luxus, miszerint te azt gyanítottad, hogy mindegyik szelep átereszt befelé is (vagy mi volt a pontos felvetésed), különben jön a szrvihar, hogy itt leszólják a mestör portékáját... És a ph-n milyen gonoszság folyik. Igen, a milyen procit vegyek topikban IS csak leszólják őtet. E!
Szegény topiklakó ismerősei meg őrlődnek, hogy kin ér röhögni.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
stereofan
tag
válasz degec #116308 üzenetére
ha van keret ezek nagyon jó gépek amiket említettél, ezen kívül ami hasonlóan jó minőség: grimac, spinel, la piccola sara.
vannak olcsóbb/egyszerűbb típusok is: la lollina
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
roBEEsz
csendes tag
Halihó!
Még igencsak zöldfülűnek tartom magam az otthoni pressozásban, de arra hamar rájöttem, hogy a kávé frissessége egészen új szintre emeli az élményt.. Ennek a felismerésnek köszönhetően az egyszeri 1 kg-os rendelést felváltotta a 4x250g, főként sötétebb pörkölés vásárlása (P&Y CM, Warda alap szortiment)Az első zacsi általában szupersztár, bármiféle probléma nélkül..és különösebb probléma még talán a másodikkal sem volt.. Viszont mire eltelt bő 3 hét és megnyitottam a bontatlan harmadik zacsit, már nem ugyanaz a látvány fogadott a nakeden és ízben is éreztem, hogy valamivel halványabb.. a negyedik zacsi ma kerül kinyitásra..
Ezt a szériát úgy tároltam, hogy nyitás után egy + zacsiba tettem őket és mindkettőből kinyomkodtam a levegőt + hűvös spejz..
Jelenleg abba gondolkodok, ha holnap megérkezik a friss szállítmány, hogy kettő mindjárt ahogy van megy a fagyóba, vagy esetleg egy plusz zacsival kiegészítve.Azt hallottam, hogy a fagyasztásnak is lehet némi hátulütője.. Erről tudtok valamit? Nem gáz ha nyitogatva van a fagyasztó? Várnom kell míg kiolvadnak a babok? Ha nem így, akkor hogyan kéne tárolnom?
Kösz-kösz!
-
this_is_why
csendes újonc
Sziasztok! segítséget szeretnék kérni őrlő választásban.
Kizárólag eszpresszóhoz keresek őrlőt, 3 versenyző van talpon:
- Fiorenzato F4E Nano
- Eureka Mignon Specialita
- Macap M2E - ez viszonylag új, digitális adagolós ez is márÁrban kb. hasonló összegért beszerezhetők. Nagyobb, meg használt gépek nem érdekelnek. Köszi
[ Szerkesztve ]
-
PeterAgos
csendes tag
válasz roBEEsz #116312 üzenetére
Nekem volt egy tapasztalatom - bocs, ha elsőre butaságnak tűnik. Rájöttem, hogy az ember alkalmazkodó képessége rendkívüli, a jót is hamar megszokja. Ezért, amikor kétségeim vannak a babokat illetően, akkor elmegyek a sarki fagyizóba kávézni (finoman szólva közepes alatti, igazi fekete leves), utána másként kóstolom az otthonit. Ez olyasmi, mintha a Forbes lista szereplői elmennének egy hétre operátornak valamelyik multihoz.
[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
válasz roBEEsz #116312 üzenetére
Megveszed a kávét. Simítózáras zacsiba bevágod. És vagy berakod a hűtő azon rekeszébe, ami nincs nyitogatva, vagy a fagyasztóba.
Fa bontod a csomagot, akkor a már fél-egy napja szobahőn (vagy azon a hőmérsékleten, ahol a megkezdett zacsi van, míg el nem fogy) tartod, bontás nélkül. Különben a pára a hideg szemeken lecsapódik. Rosszabb esetben megszívja magát és te is megszívod, betapad a kések közé. (been there done that)
Ha kivetted a hűtőből /fagyasztóból, már nem megy vissza.
Nem nyomkodjuk ki a "levegőt", a zacskóban más a kávét körülvevő gáz összetétele, mint a zacsin kívül. Kinyomkodás majdnem olyan nyerő, mint a kiöntve, egy nyitott tálban tárolni.
Fagyasztás után páran arról számoltak be, hogy gyorsabban tud dögleni a kávé, de ez nem tudom, volt-e dupla csomag tesztelve.@this_is_why
Miért akarsz elkölteni sok pénzt, hogy utána vegyél egy használt, jobb őrlőt, olcsóbban, ezeket pedig nagy(obb) bukóval eladd? De kinek mi...@PeterAgos
Igen, erre kiváló egy nagyon másmilyen csomag kávét tartani, ami arcon tud csapni. (pl nekem van egy alza, ami nem jött be, vmiért eléggé sötétre pörkölték és a füstös ízek dominálnak erősen)[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Zen42
tag
válasz rastacsz #116309 üzenetére
Ja, űbergonosz vagyok mert "a mester" zacskóin rosszak a szelepek kivétel nélkül? A dolgot bárki ellenőrizheti, ha meg idegelik a tények az az ő baja. Szerintem János (Kapucziner) ha olvasta, megnézi és a következő zacsikkal már nem lesz probléma. A "mester" viszont hőbörögni kezd szokása szerint. Nem véletlenül tűntem el a fórumáról nem sokkal azután, hogy létrehozta. Elviselhetetlen volt az a hülyeségáradat és a cenzúra amit produkált.
-
roBEEsz
csendes tag
válasz rastacsz #116315 üzenetére
Köszi a hasznos információkat!
Jelentem, hogy nyílt a közel egy hónapos P&Y Choco Madness, és brutál jó pressot húztam belőle. Gyanítom, hogy a harmadik zacsinál a levegő kinyomkodása vághatott oda a baboknak.. Most csak ahogy van zártam, plusz ment bele egy extra simitozacsisba es irany a spejz holnap reggelig.
@PeterAgos ez az ötlet tetszik! Gyanítom, hogy sok esetben amire itthon már húzom a számat, az ütné a környékbeli kávézókat. Majd referencia gyanánt iszok az automata gépből is (mióta megvan a karos setup rá sem néztem)
-
rastacsz
tag
válasz roBEEsz #116317 üzenetére
Ja, azt elfelejtettem, hogy a zacskóból a kávét egy ideje kanállal szedem ki, nem pedig öntöm, így egy leheletnyivel tovább bírja. De ez lehet erősen placebo is.
Erre sokkal jobb a warda, impresso csomagolása, azaz a szélesebb-laposabb , mintsem a keskeny-magas.
(Szerk.: a szemes kávé és a zacsiban lévő levegő hőingadozása a kávéban lévő gázokat is meg tudja "rángatni", ezért sem jó a hideg-meleg tárolás váltakozása)Kéretlen-kelletlen, de most bontottam egy november 29-én pörkölt roastopus starfish espresso pörkölést, ez a Bombe - Etiópia, száraz feldolgozás. 3 ricnivel durvább őrleményt kíván, mint az előző roastopus seahorse espresso, koa - Nicaragua (dec. 01. pörkölés)
Egységesen volt tárolva (2-3 hétig 20-21°C, saját csomagolás, bontatlanul. Azóta pedig simítózáras zacsiban hűtő aljában, rekeszben.)
A starfish nagyon szépen hozza az őszibarackot, a szamóca kicsit elmarad, a bergamott pedig utóízben van.Viszont hosszabb aránynál egy szárazabb, barackmag, meggymagos kesernyés íz jelenik meg, a starfishnél 1:2,7 fölött már ott van, 1:3-nál pedig erősebb. Ezt már november óta megfigyeltem, több kávé esetén is ott van, más-más aránynál jelenik meg. A víz is változott, a pörkölő is, a kávé meg végképp. Sőt, a 151B késsel is volt, most az F-fel, és a tesztelt super jolly, valamilyen, jelzés nélküli késénél is.
[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
senior tag
válasz sz.zs. #116215 üzenetére
A mai összehasonlító “tesztem” az utolsó ebben a témában, ugyanis a Heycafe helyét átveszi a Kony E.
Saját pörkölésű Kenya Kiangai K30 <<>>151C:
17g > 38g 30 sec - nem tudtam különbséget tenni a két ital között.
Őrlemény minőségben egyébként szerintem kb. ua.-t hozza a két kés.
Felső kettő kép a K30.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Cathfaern
nagyúr
válasz rastacsz #116318 üzenetére
"Erre sokkal jobb a warda, impresso csomagolása, azaz a szélesebb-laposabb , mintsem a keskeny-magas."
Van amúgy valami oka, hogy elég sok pörkölő használ olyan zacsit aminek nem a tetején van a nyitó, hanem az oldalán? Felhasználóként ezekkel mindig csak a macera van, önteni is egyszerűbb azokból amiknek a teteje nyitható.roBEEsz
"Most csak ahogy van zártam, plusz ment bele egy extra simitozacsisba es irany a spejz holnap reggelig."
Én azt is el tudom képzelni, hogy a hideg spejz -> meleg szoba -> hideg spejz váltás se tesz jót neki. Ugye kondenzálódás probléma, hőmérsékletkülönbség és páratartalom függvényében szerintem itt okozhat gondot. Én amit használok azt szobahőmérsékleten tárolom már, csak ami vár a sorára az van a spejzben (nyilván az is működik, hogy hidegben méred ki és csak azt viszed be a szobába amit rögtön felhasználsz). De nem végeztem összehasonlító tesztelést, szóval lehet ez kevesebbet számít, mint gondolom. -
Warloo93
tag
Sziasztok.
Mitől lehet minden presszómban, ilyen egységes kesernye, mokkás szerű izé? Próbáltam a hővel lejjeb menni egészen 88fokig(víztéríttő lyukban ugyan az a hőmérséklet mind a piden) de mindig ott van. Közepes pörkölés, semmi szén. Őrlő egy mazzer SJ kitudja milyen állapotú késekkel és egy rézcsöves baby. -
senior tag
válasz Zen42 #116322 üzenetére
Nem bííírok már minden alkalommal 2 kávét inni
De miután a Niche-t anno azért adtam el, mert a 151C sokkal jobbnak bizonyult, valszeg itt is az lesz, hacsak nem számít ízben a(z esetlegesen) más fordulatszám ?! Jah és a Kony-ban jelenleg egy kitudjamilyen állapotú kés van.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Warloo93
tag
-
Bazsee71
őstag
válasz Cathfaern #116320 üzenetére
A magunk részéről tudok nyilatkozni, anno több hónapig kerestük azt a gyártót, aki kis mennyiségre (10.000 db) is vállal egyedi tasakot, és ezzel a kialakítással volt elérhető. Meglepő, de a zip lock és a szelep együttese eléggé megritkította a mezőnyt.
WarLock07222: a cuppingon kívül egy szándékosan egyszerű metódussal tesztelem az espressokat: Bestprotect szűrőből víz, 1:2,3 körüli arány, 30-35s alatt, 8 baron. Így - nálam legalábbis - jól működnek, 1:2,7 körül már inkább filter pörköléssel érdemes próbálkozni, egy combosabb előáztatással,
-
rastacsz
tag
válasz Bazsee71 #116328 üzenetére
Ezt a receptet elmentem. Filtereket pedig nézem.
Neked a majort a ZM késekkel filterre sikerült anno belőni? Láttam, hogy te is kérdezted, de neked sem jött válasz@WarLock07222
Ez a keserű, csonthéjas mag jelleg megvolt már a téeszes kávéknál is, de talán még korábban is, amire cseresznye íz volt megadva.
Múltkor kaptam huehuetenango-t, megörültem, de le is tört a lelkesedés, mert közepesen-szenessötét pörkölés volt (jó, dél olaszhoz képest biztos nem volt sötét) atc forgalmazásból. Eszembe jutott, hogy az egyik kedvenc kávéd és lecsesztél, mint a pengős malacot, hogy szenvedtem vele. Ezzel nem szenvedtem, langyos-meleg vízzel is füstös-karcos ízek. Zéró gyümölcs.@sz.zs.
Nincs kisebb/single kosár?
Ilyen szempontból örülök a flair "kicsi" töltetének. Viszont nem nagyon lehet nagyon hosszúakat tolni vele.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Bazsee71
őstag
válasz rastacsz #116329 üzenetére
Nem feltétlenül ez a legjobb recept, csak egy stabil, működő beállítás. Ezen felül azért mindig eljátszok a nyomásprofilozással, csak így legalább van egy biztos alap.
Őszintén szólva nem emlékszem már, hogy filtereztem-e a ZM késsel, tippre azt mondanám, hogy nem.
Viszont egyszer meander fórumtársnál összeeresztettünk pár kézit (Lido, Kinu, Comandante), és arra emlékszem, hogy a végén azért csak átdobtunk egy adagot a ZM késes Royalon, és elkente az összeset (ott és akkor, azzal a kávéval, 3 hobbi kávés arc szubjektív véleménye alapján). -
WarLock07222
tag
válasz Bazsee71 #116328 üzenetére
Nálam azt hiszem, hogy eddig csak filter pörkölés fordult meg tőled, legutóbb novemberben a Siren és a Squid. Leginkább a Squid esetében volt az utóízben valami, amire nagyszerű megoldást jelentett a hőmérséklet ejtése. Onnantól (szinte) bármilyen aránnyal okés volt nálam 1:2.2 és 1:8 között. Ugyanez egyébként V60 esetén is segített, egy forró blooming, majd hűvösebb folytatás formájában.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Zen42 #116322 üzenetére
Ugyan az összehasonlítás a késekről, nem a gépekről szól, de ha a Kony viszonylag széles presszó tartományát ( sokkal precízebben állítható őrlemény finomságát ) valahogy át lehetne ültetni a Majorba, nah az lenne a csúcs daráló számomra.
Ebből a szempontból a heycafé is jobb a majornál ( más az állítótárcsa menetemelkedése ), viszont sepregetés - ráindítás szempontjából a c késes major a legkényelmesebb, kicsit vizezve a babokat konkrétan ráindítani nem, sepregetni alig kell. Ezt nézve a Kony a mély, szűkülő garata miatt valami pumpát igényelne, csak ennél nálam mindig ott van a félelem, hogy olyan helyre fújom be az őrleményt ahova nem kellene hogy bejusson.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
-
mutyi
őstag
Pascucci kávéból melyik a leginkább olaszos, autentikus, amely csokis, kakaós ízvilágot takar?
A Brasil mono origine ilyen lehet?
Szeretem ha a babszemek kissé olajosak. -
billyjoe
csendes tag
Picopresso első tapasztalatok:
A kávé Casmo La Claudina espresso pörkölés (étcsoki, ringló). Kb 16.5 grammból kb 40 gramm. Az NZ-n kb 3 pöttyel kért durvábbat mint a Robot, de még mindig túl finom. Alapesetben az a jó, ha 8-10 pumpálás után megjelenik a kávé, majd 10 mp előázatatás és utána szép egyenletes pumpálás (kb 1 másodpercenként). A harmadiknál kb 12-13 pumpálás kellett.
Maga a workflow élhető, elő kell melegíteni a tartályt, közben daralás, wdt, stb, majd lobogó vízzel kell felönteni (kicsit hasonlít mondjuk a flairhez). Plusz a csészét is érdemes előmelegíteni, mert elég langyos a végeredmény.
Amit még meg kell említeni, hogy kell majd rá valami szigetelés, mert a harmadik shotot konkrétan kesztyűben pumpáltam
Na de maga a kávé. A harmadik már egész jó volt, minimális keserével (túl finom őrlemény), de szépen hozta az ízjegyeket. Testességben, selymességben és édességben elmarad a Robottól, de az ízjegyeket talán picit jobban ki lehetett venni. (most még nem is fair a Robothoz hasonlítani, hiszen azt már másfél éve használom)
Ugyan ez csak az első benyomás és finom hangolni kell még sok mindent, de az elég meggyőző hogy egy casmoból korrekt kávét készített. Már csak az a kérdés, hogyha megtalálom a tökéletes daráló beállítást, akkor vajon elég lesz-e neki az egykörös előmelegítés. Folyt.köv. -
brumi1024
veterán
válasz koxkids #116307 üzenetére
Hát ezt igazából neked kell eldönteni. Nekem tetszik, hogy a 9B "fix profillal dolgozik" (E61-en tudok játszani), és ha megvannak a megfelelő alapanyagok, akkor elég stabilan ugyanazt tudja egymásutánban is. Illetve számomra előny volt még, hogy hordozhatóbb, mint a Robot, pláne hogy egy kis gázégőre is fel lehet dobni. Összességében nagyon bevált, 2 hete pl 2 héten át csak azt használtam, nem untam meg, pedig reggel és délután is 2-2 presszót csináltam vele. De a Robot/Flair is nagyon jó választás, attól függ mi a cél.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen program, ami...?
- Főzőcskés topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Windows 11
- Videós, mozgóképes topik
- Visszavonta az Intel és a Qualcomm Huawei-hez kiadott exportlicencét az USA
- Autós topik
- AMD CPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen