-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gery0505
tag
válasz zolnagy #115098 üzenetére
Ízben milyen különbség van a VST és a Reneka között? Én Karácsonyra kaptam a családtól egy 18g-os Reneka kosarat, de a VST-hez még nem volt szerencsém. A Renekának nincs ellenállása a vízzel szemben, csak amit a kávépogi kifejt.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
zolnagy
őstag
válasz Gery0505 #115103 üzenetére
Valószínűleg a kosár alakja miatt mások az ízek a VST ill IMS esetén nálam. A VST az egyenes falú (az IMS nem), azaz az alján nagyobb a keresztmetszet, e miatt finomabbra kell őrölni ugyanabból a kávéból. a finomabb őrlés meg önmagában módosítja az ízeket is. Melyik kávénak melyik jön be jobban. A VST talán a világosabb kávékhoz jobb, de nem törvényszerű. A Reneka nekem teljesen más volt ezekhez képest. Ebből a szempontból az IMS és a VST sztem közelebb van egymáshoz.
-
Nutra
tag
válasz petfoto #115102 üzenetére
petfoto
Karácsonyra leptem meg magam a géppel (Annát váltott, így most 57->58mm átállás is van) Először a nyitott karra mentem rá és még épp a szűrő vagy tamper előbb kérdésen vacilláltam - kb ennyire jó az a gyári cucc (többre semmiképp).
Akkor megy a tamper és szűrő rendelés.[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz Nutra #115100 üzenetére
Itt 58,5-öt írnak: [link]
Egyébként azt gondolom, hogy a precíz tamperek a VST szűrőknek állnak jól, a majdnem hengerpalást oldal és a nagy lyukacsos felület miatt.
Már a Renekánál is látom, hogy a szűrő széle felé lassabban indul a kivonatolás, és tovább is tart - nyilván, mivel a lefelé szűkülés miatt a tömörség a tamperelés következtében a szűkülő átmérő miatt az oldal felé nagyobb lesz. Az IMS Superfine-nál ez méginkább jelentkezik (persze más különbség is van).
Persze azt nem tudom, hogy az a kávé ízlik-e jobban, ami teljes mellszélességben viszonylag egyenletesen kivonatolódott, vagy az, ami közép tájon jobban, oldalt meg kevésbé, de erős a sejtésem, hogy pl. az IMS Superfine formánál egyenletesebb kivonatolást lehet elérni, ha nem precíziós tamperrel nyomjuk, hanem egy sima 58 mm-essel.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz Gery0505 #115103 üzenetére
Tiszteletben tartva, hogy valaki az eperhabot szereti, valaki meg a csokikrémet:
a nagyobbacska lyukak megengedik a több fine italba kerülését, és ettől ér[t|z]ésem szerint testesebb, krémesebb lesz a kávénk, az apróbb lyukacsoknál (Reneka, IMS Superfine) meg egy időben egyenletesebb lefolyás érhető el, gyümölcsösebb ízvilággal.
Én hedonista vagyok ebben a tekintetben, mindegyiket is élvezem, bár tejes italokban nekem a gyümölcsös dominancia kevésbé tetszik.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Bazsee71
őstag
válasz Gery0505 #115103 üzenetére
Én azt tapasztaltam, hogy a finom őrlemény bele tud ülni a hálóba, amivel csökkenti a szabad áramlási keresztmetszetet, így összességében nagyobb ellenállást adott ugyanaz a szemcseméret. Ergo nekem a Reneka mindig durvább őrleményt kért, mint a többi kosár.
zolnagy: Ezt osztom, IMS és VST nálam érzésre közelebb van egymáshoz, mint a Reneka bármelyikhez.
Megjött a kedv, holnap elő is veszem a Renekát. -
McNamara
Ármester
Na most felcsigáztatok. 1-2 hétre nincs esetleg valakinek kölcsönbe egy VST kosara Budapesten? Kíváncsi lennék mit tud.
-
senior tag
Próbált már valaki Mazzer Kony-ba 192C háromfázisú kést?
Parci: és ha valaki zölden issza, mint Toobee elmondása szerint WarLock07222?
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
HÁZIGAZDA
https://index.hu/belfold/2022/01/17/idegmereg-van-a-kaveban-rakkelto-lehet/
nem kéne világosra pörkölni....................
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
hyperspace
őstag
válasz Parci #115116 üzenetére
Ahogy nézem eléggé határérték alatt van mindenki.
1kg világos kávéban 7mg is lehet.
Napi 0,5mg/testsúly kg felett van mozgási zavar.
80kg-os embernél 40mg, vagyis majdnem 6kg kávé naponta. Én hiszek a kutatásnak, de nem életszerű.ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
senior tag
válasz hyperspace #115117 üzenetére
Akkor én a 110 kg-ommal akár 7 kg kávét is megihatok naponta! Megnyugodtam...
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
HÁZIGAZDA
válasz hyperspace #115117 üzenetére
persze, no meg már millió kutatás volt, más téren meg előnyös a kávé, és ezek egyébként sem ilyen igen-nem dolgok. no meg szenvedélybetegek vagyunk és kész.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
konzumpro
senior tag
Találtam egy kutatást ami talán segíthet eldönteni, mit és mennyi ideig érdemes pörkölni.
-
lszlfrng
csendes tag
Volt valakinek már olyan ötlete vagy tapasztalata, hogy a rézcsőtuning helyett egy kicsi thermoblock használjon?
Tegnap szétszedtem egy Dolce Gusto Krups KP1003 gépet és találtam benne egy kicsi thermoblock (>1000w) amiben egy hőérzékelő (ptn) elem is be van építve.
Szerintetek érdemes a gondolattal foglalkozni? A hőelem típusát ismeritek?
Minden választ előre is köszönök!
-
Gery0505
tag
válasz Bazsee71 #115110 üzenetére
Zolnagy, Qvik27, Bazsee71: Köszi szépen a választ. Valóban így van, az apró szemcsék beleragadnak a finom hálóba, ezt leginkább tisztításnál érezni, hogy úgy kell kikaparni belőle a szemcséket. Ez a jelenség nem áll fenn a VST-nél, vagy bármelyik szűrőnél? Szoktam figyelni a lefolyásokat a naked karral, és néha azt látom, hogy ugyanannál a beállításnál, és ugyanakkora mennyiségnél néha vannak olyan foltok ahol kevésbé jön a KV. Pedig ugyanúgy készítem elő a pogit. Őrlök, utána mini habverővel megkeverem a kosárban az őrleményt, elegyengetem, hogy egyforma lapos legyen, majd jön a tamper. Az nem lehet, ha esetleg tovább keverem picit (Ezt mondjuk még nem figyeltem meg) hogy a Fine leül a kosár aljára, és eltömi jobban a szűrőt? A múltkor valaki feltette, hogy egy cseh fórumon olvasta, hogy másképp őröl a gép, ha van bab a tartályban, és másképp, ha csak egy adagot őrlünk. Egy adagos őrlésnél nem keletkezik ilyenkor több Fine? Ha van bab a tartályban akkor egységesebb az őrlemény?
Parci:Hogy érted, hogy a Reneka szűrővel teljesen más lesz az eredmény, mint a VST vagy az IMS esetében? Miben lesz másabb?Nem akartok esetleg egy következő VST rendelést elindítani, abba én is beszállnék. Csak a méretet nem tudom, hogy hány g-ost lenne érdemes szerválni. A Profitec Pro800-hoz milyet javasolnátok?
"Failure is always an option." Adam Savage
-
McNamara
Ármester
15 kosár engem is érdekelne
-
hogyaza
csendes tag
válasz lszlfrng #115125 üzenetére
Ez régebben előkerült már többször is.Bennem is megfogalmazódott,utána is néztem külföldi fórumokon ahol volt aki megcsinálta.De az jött ki konklúziónak,hogy a rézcsőtől nincs hatékonyabb.Ráadásul egy nem kívánt melléktermékből csinálsz előnyt nemhogy plusz energia ráfordítással,hanem fölösleges/hulladék energia újrahsznosításával.
Tapasztalatból mondom,hogy az a kis teljesítményű termoblokkocska töredékét nyújtaná csak a rézcsőnek.
Én csak lebeszélnélek róla. -
mutyi
őstag
Most vettem egy TDS mérőt.
Számít mennyi vízbe dugom bele?
Meglelő eredmények születtek:
csapvíz: 265 körül volt
ugyanazon a csapon van egy Grohe Blue aktívszénszűrős csap: 293
Lidl lúgos víz amivel a gépet használom: 370
Hogy lehet keményebb a szűrt vizem mint a sima csapvíz?
A lúgos víz hogy keményebb,miközben gyakorlatilag nincs vízkő a gépben ezzel használva? -
Cathfaern
nagyúr
válasz mutyi #115133 üzenetére
TDS mérő nem vízkeménységet mér, hanem oldott (ásványi)anyag tartalmat (total dissolved solid). A szűrő lágyíthat attól a vízen, hogy plusz anyag kerül bele.
Hasonlóan a magas ásványi anyag tartalomtól még lehet lágyabb a víz (ha azok nem olyan anyagok amik vízkövet / vízkeménységet okoznak).
Viszont egy sima szénszűrő nem lágyít semmit az vízen, az csak "tisztítja" a vízet (meg ezek szerint hozzákever egy kis szenet ) .
A lágyítós szűrők (Brita, BWT) amúgy alapvetően úgy működnek, hogy nem csökkentik a TDS-t, csak a vízkövesítő anyagokat kicseréli olyanra ami nem vízkövesít.
[ Szerkesztve ]
-
Gery0505
tag
válasz SteelCowboy #115135 üzenetére
Nagynak érzed a 18-as kosarat? Egyébként az új géphez nekem adtak egy 14g-os gyári kosarat, lehet pont emiatt, hogy a kisebb mennyiségű KV a kosárban ne exponálja túl a kivonatolást?
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
tag
Oké, Srácok, látom szépen gyűlnek a VST kosarak, akkor szerintem összeütünk egy rendelést. Gondolkozzatok el légyszi, hogy kinek milyen kellene. Bár nem tudom honnan szoktuk rendelni.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
ZeCse
csendes tag
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz Gery0505 #115136 üzenetére
A világosabb kávékat hosszabbra szeretném engedni, mondjuk 1:3 körülig, de a 18g-os kosárral nem jön össze sehogy. Ez a manuál- és rugóskaros gépek sajátossága, hogy egységnyi víz fér a hengerbe, azt tolja át a kávén a dugattyú. Mínusz az a víz, amit megköt a pogi. De nem úgy van, mint a pumpásoknal, hogy elindítom a csapolást és tetszőleges idő/súly után befejezem.
Persze a menekülés vékony ösvénye a fellini, de a Pro800-on sosem próbáltam.
VST rendelés innen szokott jönni, ha nem változott azóta.We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
thomasrc
tag
Újabban a Silvia elkezdte nálam azt csinálni, hogy bekapcsolva elkezd "sziszegni" vagy nem is tudom hogyan fogalmazzak.
Készítettem róla egy fél perces hangfelvételt: [link]
Az elején a bekapcsológomb csattanása és a PID hallattszik, majd szünet és a végén hallatszódik a lényeg.
A hang valahonnan a bojler felől jön, de nem jövök rá, hogy mi lehet ez. Először azt hittem, hogy vízkő pattog a belsejében, de alapos citromsavazás után is adja ezt a hangot, ráadásul eleve Oscar-t használok, tehát nem szabadna vízkövesnek lennie. Amit pluszban megfigyeltem, hogy ha néhány másodpercig csapolok belőle vízet, akkor elhallgat. Illetve még annyi, hogy a felvétel előtt 8 órát állt (reggel kávéztam, csak akkor nem volt időm vacakolni a felvétellel), de ha többet áll, pl. egy teljes napot, akkor egészen hosszú ideig hallani ezt a sziszegő, pattogó hangot, nem csak néhány másodpercig, mint most a felvételen.
Valaki tudja, hogy mi lehet ez? Baj lenne a géppel?
[ Szerkesztve ]
-
laskaimiki
újonc
Tisztelt fórumtársak! Nincs valakinek esetleg eladó QM 0650-es gépe?
-
lszlfrng
csendes tag
Nem jó kérdésre válaszoltam. A konkrét kérdés ez volt: (#115143) laskaimiki
Szoktam itt nézelődni. Találtam a keresett QM 0650-est és a szállítási költség is barátságos.
[ Szerkesztve ]
-
lszlfrng
csendes tag
válasz hogyaza #115132 üzenetére
(#115130) Warloo93
(#115131) hogyazaMegfogadom a tanácsotokat. bármilyen logikusnak is tűnik egy 1300W-os előmelegítő. Egy réteg 8-as rézcsövet kap és jól bebugyolálom. Ezzel 0,6L lesz a kapacitása.
Akkor is felejtős a thermoblock, ha gőzölök a géppel, és a gőzölés eléggé megkavarhatja a rézcső-tuningolt bojlert és rendszert?
Legutóbb bebuktam a "mazzer mini pumpálást" és ha akkor jobban hiszek a fórumban akkor nem generálok magamnak problémát.
-
hogyaza
csendes tag
válasz lszlfrng #115145 üzenetére
Én nem értek a gőzöléshez,de szerintem ott annyi van a gépben mint potenciál,ami gyári állapotában rendelkezásre áll.Nem hiszem hogy külső rásegítéssel eleget lehetne hozzátenni.
De ha lenne hely a termoblokknak,akkor tehetnél inkább bele helyette egy gőzbojlert.
Van egy 15-18 közötti classic lemez bojlerem fűtőbetéttel feleslegben,ami szerintem megfelelhet gőzre.Neked adom szívesen,csinálhatsz duálbojlerest.
Támogatom a saját tuningot.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vicces képek
- Gaming notebook topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Foxpost
- A pápa egyre jobban tart a romlott AI veszélyeitől
- Milyen program, ami...?
- ZIDOO médialejátszók
- BestBuy topik
- További aktív témák...