-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kzolisajnos
csendes tag
válasz fragola.6035 #114865 üzenetére
Én egy Tx10-et reszelgetek. Esztergáltattam egy 1/8-os közcsavart a pumpa és az opv közé, és csak egy másfél mm-es furatot kértem bele. Beépítés után a manometer szögegyenesen áll, míg korábban 2-3 bár tartományban ugrált a mutató.
nem értem az okát, de érdekes. -
WarLock07222
tag
válasz Toobee #114883 üzenetére
Én bevallottan nyomkodom a hőfokot is, bár abszolút nem mikro-állítgatásokként, hanem a radikális nézeteket vallom ez ügyben
Egyébként amíg van egy értelmes (és kontrollált) flow rate, addig nagyjából mindegy (persze túlozva), hogy 1 vagy 3 vagy 8 baros nyomás mellett jött le a kávé. Nagyságrendileg ugyanaz az ital.
Ezért sem értem továbbra sem azt, hogy miért mennek sokan a nyomás profilozás irányba, mikor a végeredmény szempontjából majdhogynem elhanyagolható infó.
Mégegy dolog: vannak olyan kávék, amik fröcskölni fognak. És pont. Bármit is csinálhatsz velük.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz WarLock07222 #114902 üzenetére
nem vagyok jó minta, mert a saját pörijeim nyilván mind egy kaptafára mennek ilyen téren is, de nekem utoljára akkor kellett hőfokolnom, amikor sötétebbre pörkölt kofi is játszott, ahol tényleg le kellett menni ilyen 88 fokokra, míg a hőigényesebb világosnál meg olyan 93 fokra. de ez még a régi, túlbonyolított, zárt kazános világban volt, a nyitott kazánnál 90 fok és csókolom.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
qvik27
tag
Hali!
Fio F64 evonak hogy lehet leszedni az előlapját?
Szeretném kiszedni az antistatic grid-et.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Kulbi
aktív tag
válasz eastsider #114903 üzenetére
akupunkúrás tű, több webshopban is van, bár 100-as kiszerelés, még van belőle bőven
<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
Toobee
veterán
válasz WarLock07222 #114902 üzenetére
Klasszik vonalon érdeklődött a topiktárs, ezért nem kevertem bele a zöldkávé vonalat, amit például te tolsz
https://barbieripnk.hu/
-
senior tag
válasz WarLock07222 #114914 üzenetére
El is adom a Gene-t, mer’ úgysem kell…. nem divat már a perkeltkávé
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
HSM
félisten
válasz WarLock07222 #114902 üzenetére
"Ezért sem értem továbbra sem azt, hogy miért mennek sokan a nyomás profilozás irányba"
Lehet, hogy én tanultam túl régen a fizikát, de mintha a kettő nem lenne független egymástól a kávéfőzés esetében...#114914 WarLock07222 : Nincs is jobb reggelre, mint egy fekete citromlé...
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz WarLock07222 #114907 üzenetére
ja, én mindig presszóból indulok ki, foglalkozási ártalom
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HSM
félisten
válasz Cathfaern #114917 üzenetére
Azért egy fokkal barátságosabb a "nem ajánlott" felirat a nagy piros betűs "nem alkalmas" helyett.
#114918 WarLock07222 : Én személy szerint nyomásszabályzást szoktam írni, de valószínűleg igazad van abban, hogy valójában inkább a vízhozamot szeretném majd szabályozni. A cél annyi, hogy bizonyos kávéknál lassabban induljon a főzés (~előáztatás) míg másoknál inkább a lefolyás végén csökkentenék a vízhozamon.
-
JackFeryll
őstag
válasz WarLock07222 #114918 üzenetére
Szerintem azért nézi az ember a mérleget is közben csak 100 ezres mérleg nélkül nehéz flow rate grafikont nézegetni.
[ Szerkesztve ]
-
iatti
aktív tag
-
general
addikt
Igen, ha folyamatosan ezt inná az ember, kimosna minden ásványi anyagot a szervezetből, kb ilyesmi. Napi két kávényi nem árt.
Én inkább azt kérdezném, hogy amit a desztillált vízhez hozzá kell keverni, az igazából mi végett van? Ez nem tiszta számomra. PH érték szabályozás? Hogy megy ez pontosan? -
hogyaza
csendes tag
válasz WarLock07222 #114902 üzenetére
"Ezért sem értem továbbra sem azt, hogy miért mennek sokan a nyomás profilozás irányba, mikor a végeredmény szempontjából majdhogynem elhanyagolható infó."
Erről írj már légyszíves részletes tapasztalatot és egy kb. know-how-t!Mert szerintem sok topiktárs nevében mondom hogy azért,mert keveset tudunk róla,és a triakos pumpaszabályzás elterjedése miatt nem is jött elő itt mint igény.
Biztosan olvastad pár napja amit SoundOn kollégával diskuráltunk.Én abból világosodtam egy picit,hogy ez is opció lehet,(köszi SoundOn)ráadásul az Ő verziója úgy működik,hogy nincs összefüggésben a nyomással.(Ezt mondom HSM kollégának is).
Állandó nyomás alatt lehet szabályozni a flowrate-t.De fogalmam sincs egyenlőre,hogy ezt alkalmazva mire lehet számítani. -
qvik27
tag
-
roBEEsz
csendes tag
Na haló!
Megfogalmazódott bennem egy nagy kérdés.. mégpedig hogy mi a franc megy félre??
Van egy 2018-as Classicom (9 bar OPV) és egy Specialitam. Az utóbbi időben már egészen jó pressokat húztam (nem állítom, hogy maxon volt az élvezeti faktor, de legalább a lefolyás tetszetős volt..)
Aztán mondván mindig van hova fejlődni, vettem egy Tadamm maroktampert, (mert előtte szerintem nagy hibafaktor volt a tamperelésem), illetve kapott egy 3D nyomtatott single dose modot a specialitam (pumpálós sztori)... Na most én kb. ezek óta datálom, hogy sokkal rosszabb eredményt hozok.. Az íz sem olyan, a lefolyás meg pláne nem..
Magamban jelenleg a következő lehetséges hibafaktorokat raktam össze:
1, Nem jól WDT-zek - Ezt végülis valamilyen szinten el is tudom vetni, mivel WDT nélkül sem volt jobb sokkal az eredmény.. sőt..
2, Nem jól van beállítva a maroktamper - Ezt úgy állítottam a megfelelő mélységre, hogy kézi tamperrel tampereltem és arra igazítottam - ergo elvileg ennek jónak kéne lennie.
3, Specialita nem alkalmas single dose-ra - én személy szerint azt látom, hogy rohadtul nem konzisztens ahogy ezt a 18g babot leőrli, de lehet hogy tévedek...(viszont ha nincs single dose, van őrlőben rohadó bab..)
4, Öreg lenne a kávém? - dec. elején pörkölt Impresso - Brazil , dec 24-én lett bontva a zacsi, azóta Coffeevac konténerben pihen..
Lehetséges, hogy csak szoknom kéne az új felállást?
Jelenleg a folyamat így fest:
-18g kimérve
-Darálva
-Kipumpálva Specalitából a portába
-WDT
-Puck perfecter
-MaroktampEgyébként maga a pogácsa nem néz ki annyira vészesen, talán 1-2 nagyon apró pici lyukat látni rajta, de szépen kijön egybe a kosárból..
Esetleg valakinek bármi ötlet, észrevétel?
Köszke!
-
public NMY
csendes tag
https://www.mahlkoenig.de/de/products/x54-allround-home-grinder?variant=39630520418385
valaki esetleg próbálta, használja már?
[ Szerkesztve ]
-
general
addikt
válasz sz.zs. #114930 üzenetére
Köszi a választ!
Most már én is kipróbálnám, de kicsit elvesztem a hozzászólások között, kaphatnék egy bevált, hülyebiztos, érthető receptet, mondjuk 5l (vagy akár literenként, mindegy) desztvízhez pontosan mi és mennyi kell? Ha jól emlékszem szódabikarbóna, meg valami keserűsó, de utóbbit nem vágom annyira, mi is az, hol érdemes beszerezni?
Illetve ha palackos vizet kere az ember, mennyi legyen az össz. ásv.tartalom, vagy mire kell figyelni?
Előre is köszönöm, ha újra leírja valaki.
[ Szerkesztve ]
-
Warloo93
tag
válasz roBEEsz #114933 üzenetére
Egy szlovák fórumon olvastam, hogy ha babtartályal használod az őrlőt akkor a babok súlya végett másképp őröl. Ez abban látszódik meg, hogy ha egy adagot őrölsz finomabbra kell állítani az őrlőt.
Őrlőben rohadó babot meg ki tudod küszöbölni valennyire ha a tartály helyett egy csövet raksz fel amibe egy 50-60g bab fér +egy súly kell rá, hogy mindig konzisztensen nyomja a kések közé.
-
senior tag
válasz general #114935 üzenetére
Szerintem 0,8 g keserűsó és 0,2 g szódabikarbóna kezdésnek jó lehet. Én még anno többet raktam bele ( 1,2 és 0,25 ill. volt, hogy 2 és 0,5), de azóta változott a “világ”. Gyógyszertárban mindent megkapsz fillérekért. Jah és ezek a mennyiségek 5 l vízhez vannak, de úgy, hogy kiveszel belőle egy pohárnyit, azt felmelegíted ~ 60 fokosra, belerakod a sókat, elkevered s ha feloldódott visszaöntöd.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Cathfaern
nagyúr
válasz general #114935 üzenetére
Én most kevertem be pár órája az első próbámat, ebbe 0,3 szódabikarbóna és 0,8g keserűsó ment 5l vízhez. Én nem melegítettem, egy kis üvegbe ment szobahőmérsékletű kb. fél liter desztvíz, rázogatással elég hamar elegyedett.
Szódabikarbóna bárhol élelmiszerboltban, keserűsó gyógyszertárban. Simán bemész és mondod hogy keserűsót kérsz, én is azt hittem néznek majd rám, mint a csodabogárra, de szó nélkül hozták
[ Szerkesztve ]
-
Karex
senior tag
válasz roBEEsz #114939 üzenetére
Itt védeném meg a házibarkács single dose specialita vonalat. Ha a korábban linkelt 3D cuccot használod, ahhoz "jár" egy plusz súly, ami épp arra szolgál, hogy lefelé nyomja őrlés közben a babokat, szimulálva ezzel a babtartályban lévő nagyobb mennyiséget. Én ezzel egész jókat hozok össze (specialita + régebbi GC), de lehet, hogy csak igénytelen vagyok.
Az nem derült ki a leírásodból, hogy miben érzed, hogy nem olyan a minőség? Keserű, savanyú, nem egyenletes lefolyás, stb.? -
Peti...(16v)
tag
válasz sz.zs. #114877 üzenetére
Kösz! Lehet, h nem várom meg, amíg bejáratod az F-est. Annak idején a C-s késnél meggyőzőbb volt az azonnali lelkesedésed
Ebként nekem elég a szűk tartomány, úgy is kezd kimenni a divatból az őrlő és hőfokállítás
Viccet félre: osztom amit Tobee és a többiek írtak, a hőfok nálam is ritkán változik, az őrlőn meg nagyon max 2x kell tekerni, hogy meglegyen az ideális lefolyás. Sőt, ami mindig meglep, hogy ha jó egy kávé, akkor az mindenhogy jó, gyorsan, lassan, eltalálva, elrontva, kotyogóval és Flairrel is… A rossz kávé meg mindenhogyan rossz, csak nagyon ritkán sikerül valamelyik eszközzel többet kihozni belőle, de akkor sem lesz jó, max jobb.#Brumi: kösz neked is! SSP-t most kihagyom, elég volt az állványt kiköhögni
-
Bazsee71
őstag
válasz roBEEsz #114933 üzenetére
A tömörítésre gyanakodnék utoljára, szerintem az kicsit túl van misztifikálva. Maroktamperrel nem nagyon lehet hibázni.
3-4 hét alatt bontva azért öregszik már a kávé, a vákuum pedig szerintem ilyen formában kifejezetten ártalmas.
public NMY: 1-2 héten belül lesz nálam egy, majd beszámolok róla, ha sikerült alaposan kiismerni.
-
Peti...(16v)
tag
-
HÁZIGAZDA
válasz Peti...(16v) #114942 üzenetére
"Sőt, ami mindig meglep, hogy ha jó egy kávé, akkor az mindenhogy jó, gyorsan, lassan, eltalálva, elrontva, kotyogóval és Flairrel is… A rossz kávé meg mindenhogyan rossz, csak nagyon ritkán sikerül valamelyik eszközzel többet kihozni belőle, de akkor sem lesz jó, max jobb."
hát, igen.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
roBEEsz
csendes tag
válasz Karex #114940 üzenetére
Én végül emellett döntöttem, elég sokan használják.. de lehet hiba volt..
Ránézésre nekem nem tetszik az őrlemény, nem tűnik túlságosan homogénnek.
Alapvetően már mielőtt váltottam volna a maroktamperre, illetve a a single dosera, viszonylag szép, csatorna nélküli lefolyások jöttek nakeden..
Most, hogy megléptem ezt a két változtatást, valamiért be is csatornásodok, illetve a lefolyás sem szép... (tény és való, hogy jelenleg kicsit túl finomra van állítva az őrlésem, kicsit érzem is hogy keserű.. de szerintem ennyire nem durván..)
Szóval nem tudok rájönni, hogy mely tényező lóg ki a sorból..
-
HSM
félisten
válasz Cathfaern #114925 üzenetére
"ha bármi "mérgező" tartalma lenne a víznek, akkor nem lehetne desztillált víz"
Miért ne lehetne? A desztillációs eljáráson átesett víz utána egyáltalán nem biztos, hogy az emberi fogyasztásra is megfelelő higiéniai körülmények között folytatja az útját.#114926 koxx: Ha már a túlélést írod, én ugye erre írtam legutóbb, hogy szerintem mindenkinek túl kéne élnie egy ivásra is alkalmasnak hirdetett kutyulnivaló víz felárát. Pl. az általam választott ~200Ft/L árú víznél 2*25ml-re számolva napi 10Ft, a másik szélsőértékeddel 3*60ml esetén 36 forintról beszélünk.
A filterezőket most nem számoltam bele, ott nincs sok haszna kímélni a felszerelést a vízkőtől.#114929 hogyaza : "ráadásul az Ő verziója úgy működik,hogy nincs összefüggésben a nyomással"
Szerintem itt van egy kis képzavar, valószínűleg abból fakadóan, hogy pontosan hol mért nyomásról és pontosan hol mért vízhozamról beszélünk....#114941 general : Kérdés, eléggé lelágyítja-e. Elég vegyes tapasztalatokat lehet erről olvasni.
#114806 bluesfan: Ami nálam még napi gyakorlatban bevált, hogy a Glenda-val főzés előtt felrakom a szűrőtartót a már előkészített kávéval, és nem egyből indítom, hanem várok pár percet (~2), amíg picit átmelegszik a kosár. A túl sok ebből egyértelműen rossz eredményt hoz, de eltalálva jók a tapasztalataim.#114942 Peti...(16v) : " ha jó egy kávé, akkor az mindenhogy jó, gyorsan, lassan, eltalálva, elrontva, kotyogóval és Flairrel is"
Áhh, nekem más a tapasztalatom. Nagyon rosszul lefőzve a világ legjobb kávéjából is lehet főzni egy egyszerre savanyú és keserű szörnyűséget. Nem megfelelő felszereléssel pedig főleg. Az tény, hogy a rossz alapanyagból viszont a drága felszerelés és a tökéletes technika sem fog jó presszót hozni. -
senior tag
válasz Peti...(16v) #114944 üzenetére
Megkérdezed a fórumon jelenlévő pörkölőket, hogy van-e esetleg valami késbejáratásra alkalmas anyaguk.
A C kést berakás után egyből bejárattam 8 kg anyaggal, az F-nél ez most a napokban lesz kivitelezve
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
RetepNyaraB
veterán
válasz roBEEsz #114946 üzenetére
Csak távolról belevau:
a coffevac és hasonló bödönök addig jók, míg tele van. Kiszorít valamennyi levegőt a babok közül, többit kitölti a CO2. De ahogy csökken a bab, egyre több a levegő, ahogy öregszik a bab, nem jön belőle CO2 - ergo félúton elkezd megdöglendeni. Fekete bab lassabban, világos perk meglepően gyorsan képes ugyanerre. Szóval én ha használom is (kettő van belőle ) előbb belerakom egy simítózárasba a szajrét.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Ez a mondat angolul?
- Milyen TV-t vegyek?
- A Samsung hazánkban is piacra dob idén egy friss Micro LED tévét
- Futott egy Geekbench kört egy új HTC készülék
- HBO Max & OD topic
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- RAM topik
- A személyre szabott reklám lehet a streaming következő slágere
- PlayStation 5
- Synology NAS
- További aktív témák...
- Eladó 0km-es új elektromos roller (iScooter i9)
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Tissot Prx Férfi Karóra eladó! Ingyen posta!