-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hogyaza
csendes tag
Valamennyit haladtam csak a Classic projectemmel.Nem volt pl bekalkulálva hogy a nyomorék oltás után állandóan beteg leszek,meg a vízjáratok fúrásánál beletöröm a fúróhegyet a takony vörösrézbe.Tök könnyű volt találni egy huzalszikra forgácsolással foglalkozó céget,akik kioperálták a hegyet 3 hét alatt horror áron.
Még kell csomó apróság,takarólemez,meg konzol a tűszelepes csapnak a gőzcsap helyére.Azzal lesz a nyomásszabályozás.Meg szerkeszteni egy bekötési rajzot,majd vezetékelni.Minőségi kapcsolókat is kapott.
Így állunk most.
-
zolnagy
őstag
válasz hogyaza #114504 üzenetére
Nem szeretnék feltételeket szabni, hogy minek feleljen meg.
Mondjuk minden érdekelne vele kapcsolatban. Gondolom van összehasonlítási alap egy eredeti GC-vel. Tehát ahhoz képest a lefolyás egyenletessége, vízterítés, hőstabilitás. Gondolom teljesen más lesz az egész. De a legfontosabb, hogy a csészében ez mennyire mutatkozik meg. De nyilván ezt majd akkor tudod megválaszolni, ha kész lesz és próbálgatod már egy ideje. -
lszlfrng
csendes tag
Tudja valaki, hogy hol lehet kapni K típusú hőelemet (thermocouple) aminek a végén m3-as menet van? Aliexpress 1-2 hónap alatt hozza ki és nekem mostanában kellene 1-2 darab és ha lehet nem horror áron.
Válaszokat előre is köszönöm. -
Bazsee71
őstag
válasz qvik27 #114498 üzenetére
A termőterület tengerszint feletti magasságával is van összefüggés: minél magasabban terem, annál kevesebb a kártevő, jó eséllyel kevesebb koffeint is termel a növény.
WoC-n kóstoltam egy brazlt, ami természetes formájában szinte koffeinmentes volt. Elsőre nagy volt az öröm, hogy ez milyen jó, semmi utólagos kémiai kezelés. Aztán mondták, hogy az tényleg nincs, viszont masszívan kell permetezni, mert a koffein hiánya miatt minden kártevőnek ki van téve.
-
icm
tag
válasz hogyaza #114501 üzenetére
Kérdeznék:
3 járatút direkt raktad így? Amit nem látok most, hogy a víz hol lép be a kazánba.
Rézcső - ez 8as külső átmérőjű és csak egy kört csavartál körbe ugye?
Bojler - forrasztottad a karimához vagy laza karima van rajta ami csatlakozik a főzőfejhez?
Milyen fűtőpatront vettél? Miért csak 4db-ot? Oké a 6 több helyet foglalna el.. teljesítményben ez is elég?"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Toobee
veterán
Ki hogy áll a ferment vonalhoz? Mindben van egy karcos, tolakodó íz, amit általában valamilyen likőrös, boros jegyként írnak le. Szerintem simán csak gejl, sok. 2022-ben nem tervezek fermentért pénzt adni
https://barbieripnk.hu/
-
Bazsee71
őstag
válasz Toobee #114510 üzenetére
Minden kávé fermentált.
Komolyra fordítva a szót, ha anaerob vonalról közelítünk, elég nagy a felhozatal a gyenge-közepes vonalon, ezzel próbálnak meg gyengébb minőségű zöldet magasabb áron értékesíteni.
Vannak üdítő kivételek (meg olyan is, ahol meg nem mondanán, hogy anaerob folyamat volt), ahol csak ráerősít a természet adta ízjegyekre, de valóban kevés.
Az csak személyes véleményem, hogy elég sok a hasraütésre fermentált tétel, elég kevés lehet a szisztematikusan, dokumentáltan végrehajtott folyamat.
A Bányai farmon Tóth Sanyi által pl. iszonyatos energia van a projektekben, dokumentálva, felügyelve, visszakövetve, évről évre fejlesztve.
Másik pozitív tapasztalatom az egyik zöldkávé beszállítóval volt, ahol most Apró Franciska is dolgozik. Elég szép mintasort küldtek vakkóstolásra, majd online kielemeztük és részletesen be is számoltak róla, melyik milyen eljáráson esett át, mik a tapasztalataik, merre haladnak.
Utóbbiakban szerintem van jövő.[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok!
Kávébab tárolásáról lenne kérdésem.
Ahogy visszaolvastam, sokan fagyasztóba rakják adagonként / több adagként a kávébabot kibontás után, és úgy veszik elő a frigóból ahogy fogy..Nálunk sajnos a fagyó elég kicsi, tele van minden mással.
Működik a tárolás (pl. vákumos dobozban / zacsiban) akár simán hűtőben is? Az is segít megőrizni a kávé frissességét?
Adagonkénti tárolás nem megy, de ha kisebb mennyiségben pihen az örlő babtartályában, és majd ha elfogy (pár nap után), utána tölteném a hűtöttből, az is jó út? -
Warloo93
tag
válasz adriankoooo #114513 üzenetére
Szia.
Írtam privátot -
hogyaza
csendes tag
A 3 jaratút igen,mivel így adja ki az e61 vízterítőhöz a lyukkiosztás.
A rézcső felső pontján van egy könyök,ott lép be a víz a "kazánba".Ami valójában nem is kazán,mert nem nagyon van benne víztér,csak vizet terelgető járatok.Igen,8-as a cső,és egyszer van tekerve.130centi.
Laza karimával csatlakoztattam a fejhez.A "kazánon" van egy perem,azon szorítja le a fejhez.
5db patron van benne.
4db 8x80mm 315wattosak.Ezek a felsőszűrő fölött 5mm-rel végződnek.Fűtik az egész testet,egyben a fejet is.
1db 8x40mm 160wattos,ami az orsómenetes hüvelyben (középen) van.A víz amikor belép a rézcsőből,a menetes hüvely tetejének (3.kép) ütközik,ami lefelé perdíti a fej irányába.Ha esetleg esik a hő csapolás közben,a kis patron ráfűtéssel közvetlenül fűti a beáramló vizet.
Ami még érdekelhet,az ez:
Zsugorkötéssel lett összerakva. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #114510 üzenetére
Nekem ízlik, én rumos ízvilágként írnám le. Volt egy Awaken-es Uganda ősszel ami egyenesen sport csokira emlékeztetett, kifejezetten finom volt A problémám inkább, hogy mivel elég domináns ez az íz, ezért az ilyen kávék nagyon hasonlítanak egymásra, és a második után unalmas lesz. Azt nem mondom sose fogok venni, de ha veszek, utána pár hónapig figyelek, hogy ne vegyek megint.
-
vicces1
aktív tag
válasz hogyaza #114519 üzenetére
Hajrá!
Ne nagyon törődj a "nevében GC" véleményekkel.
-ez majdnem olyan mint ha azt mondanám, hogy egy WRC Toyota Yaris csak a nevében az meg a vázban eredeti, pedig abban sem egészen, mégis ez az alap.
Csak mögötted nem állnak milliós marketing érdekek.Magadnak építed. Nekem és sokaknak ez ámulat, a szokványos tuningosoknak meg némi irigység, vagy színlelt közöny.(lehet)
Nemzetközi barista fórumokon elismertebb lenne, itt talán már túl hardcore
- Ha az Emirátusokba készítenéd valami herceg-sejknek 10ezer USD-ért, mindjárt menő lenneXiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
zolnagy
őstag
válasz vicces1 #114523 üzenetére
"Ne nagyon törődj a "nevében GC" véleményekkel."
Most te valamit nagyon félreértettél az én hozzászólásomban.
Én ezt elismerésnek szántam, hogy valaki képes ennyi energiát beletenni, hogy gyakorlatilag egy saját gépet alkotott. Erre utalt a "a csak vázban és csepptálcában eredeti GC" megjegyzésem. És drukkolok hogyaza kollégának, hogy összejöjjön neki. -
rastacsz
tag
In hungary we don't say well done, nice job, we say de raértek bazmeg, and I think it's beautiful.
A gaggia classic fb csoportban van egy csóka, aki egy októberi vásárlású gc-t épít át/körbe. Azt nem teljesen értem, ezt viszont inkább.
Más
Kézi őrlők esetében mennyire szükséges a gördülő csapágyazás? A comandante c40 - re nem találtam, hogy sikló, vagy gördülő, a kinu és 1zpresso tudom, hogy golyós acél (kinu esetén rs, 1zpresso esetén zz) helor/option-o pedig kerámia csapágyas, de pl a lido sima sikló.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
qvik27
tag
válasz rastacsz #114527 üzenetére
Csapágyazás: ismereteim szerint a siklócsapágyak leginkább egy (tengelyátmérőhöz) meghatározott fix fordulatszámra jók. Szóval ezen logikázva a kézi (kézbe vehető kisebb) őrlőknél nem igazán alkalmas fajta.
(...persze nem tegnap volt, amikor ilyesmit tanultam.)Más: opalglide késekkel van valakinek tapasztalata?
[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
NagyGL
csendes újonc
válasz Toobee #114510 üzenetére
Én a CasMo Frinsa Collective-jét kóstoltam először, mint fermentált kávét. Annál azt éreztem, hogy tényleg nagyon érdekes, és a maga szokatlan módján finom is - örülök, hogy kóstoltam, de azért nem innék ilyet minden hónapban. Utána még kóstoltunk néhányat, és nekem az volt a tapasztalatom, hogy egy erős feldolgozásból adódó íz mellett több kávé még keserű is volt (lehet, hogy sötétebbre is húzták a pörkölésnél).
Ittam viszont egy anaerob fermentálással készült tanzániai kávét egy külföldi pörkölőtől, és abban pont úgy volt, ahogy Bazsee és pbalint írta: elsőre nem is mondtam volna meg, hogy fermentált, annyira ráfeküdt a természetes ízeire, aztán a 2 leginkább eltalált lefolyásnál konkrétan tokaji aszú utóíze volt (még most is emlékszem rá, teljesen lefagytam, amikor az első kortynál beütött ).
Szóval szerintem ízlés kérdése, meg lehet jól és kevésbé jól is csinálni.
Scott Rao erről is írt Instán az évértékelőjében, hogy (szabad fordításban) "2021 nehéz év volt a kávé szempontjából, részben azért, mert nagyon erősen berobbantak azok a "kísérleti" feldolgozási módszerek, amik a process ízzel letompítják a kávé természetes ízeit".
-
HoTDoG
tag
Sziasztok,
Ma reggel felrobbant a Bialetti kotyogós kávéfőzőnk.
[kép]
Hálistennek senki nem állt a közelében amikor megtörtént, így szerencsére nem lett sérülés. A konyha falát majd takaríthatjuk még egy darabig... Közel 10 éve használunk kotyogós kávéfőzőt, ez a modell pedig nagyjából 3-4 éve volt szolgálatban. Viszont ezek után köszönöm szépen, nem kérek belőle. Sokkal szomorúbb sztori is lehetett volna.
Bár nem nyomkodtam bele az őrölt kávét, de valószínűleg túlságosan finom őrlésű volt. Emellett lehet, hogy a víz is picit több volt benne és esetleg a elérte a szelepet. Plusz az is lehet, hogy valami eltömődött, elgyengült az anyag. Valószínűleg több hibás lépés, karbantartás hiánya, megfáradt anyag kombinációja okozta. Egy biztos, hogy kora reggel félálomban többet nem fogom nézegetni, hogy pont jó-e a vízmennyiség, megfelelően van-e benne a kávé, egyáltalán megfelelő-e az őrlése, illetve, hogy a vízkőtől van-e bármi problémája. Mert ha nem és nincs szerencsénk, akkor jobb esetben csak égési sérülés, rosszabb esetben vakulás, arccsonttörés, stb.Milyen kávéfőzőt ajánlottok? Elsősorban egyszerűbbet keresnék, minél kevesebb hibázási lehetőséggel . Ha szükséges és megéri, árban 100-200 is lehet a plafon. A kapszulásokat kerülném. 2 felnőtt, alkalmanként vendégek kiszolgálására.
Nagyon köszi!
[ Szerkesztve ]
-
icm
tag
válasz hogyaza #114519 üzenetére
Szép műszaki megoldás. Mind a kötés, mind a "hőmérséklet" szabályzás.
A képeket felületesen nézve átsiklottam, hogy középen is fűtőpatron van - azt hittem oda került a hőelem. De írtad, hogy nyomás szabályzás lesz...
Azért ha nem titok a kazán belsejére is kíváncsi lennék a járatokra (nem kopálni tervezem). Számomra a rézbojler szerepel a távoli tervek között, de anno erről beszéltünk is. A karimás csatlakozásnál nem jutottam tovább. Konyhát is felujítom és épp barista világítást is tervezem párhuzamosan így mindig van ami holtpontra kerül valami miatt. Ahogy az egész projekt amikor két hete eltömődés volt: első csőforrasztásom nem sikerült hibátlanul. Sok forraszanyag lett a belépő víz könyökénél (ezt értelem szerűen nem láttam) ami idővel levált, de a szűkítő megfogta. Így nem a kazánba vagy 3 járatúba került. Hasznos visszajelzés is volt, hogy jó helyen van az a szűkítő."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
icm
tag
válasz qvik27 #114528 üzenetére
Annyival egészíteném ki, hogy a meghatározott fix fordulatszámot, hogy mindezt tartósan. Az egész siklócsapágy lényege, hogy létrejöjjön az olajfilm a tengely és furat között amihez egy-két fordulat nem elég. Kézi örlőnél azt is meg kellene oldani, hogy a kenőanyag ne érintkezzen a kávébabbal, ne kerüljön kapcsolatba vele. Zárttá tenni - akkor egy zárt ipari csapágy máris készen van - és utóbbi is a kulcsa a dolognak. Polcon van. Az ipari ráadásul majdnem gondozás mentes.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
senior tag
Pörkölt már valaki kakaóbabot?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Cathfaern
nagyúr
Fogy a hely a konyhaszekrényben, szóval eladóvá vált két cuccom
- kerámia April Brewer (csak maga a brewer, nem a teljes készlet! A csésze nem eladó). Igény esetén April papír filter is eladó hozzá (50 db, bontatlan csomag). Teljesen meg vagyok vele elégedve, viszont megvettem az üveget is, és az jobban tetszik kinézetre.
- Clever Dripper. Ugyancsak nincs vele gondom, de a Switch 2 az 1-ben, szóval helyhiány miatt az marad.Hirdetésfeladás közben vettem észre, hogy holnap lesz 20 éve, hogy regisztráltam a PH!-ra
-
mutyi
őstag
Ismeri valaki a Marziali kávékat?
Most volt lehetőségem kipróbálni Rómában, nekem nagyon bejött,én kifejezetten a sötétebb pörköléseket kedvelem.
Hoztam is belőle, remélem itthon is hasonló ízeket tudok majd kicsalni.Sok éves kávé fanatizmus után egy érdekes felvetés fogalmazódott meg bennem:
Létezik, hogy minél nagyobb kiszerelésben van a kávébab, annál jobb?
Évek óta törekszem arra,hogy 250 grammos vagy 125-ös csomagolásokat vegyek, hogy minél frissebb maradjon a kávé és gyorsan elfogyjon.
A múltkor is kénytelen voltam venne 500-asat abból a típusból, amiből 250-eseket szoktam és meggyőződésem hogy szebbek és olajosabbak maradnak ugyanolyan pörkölés mellett az 500-as csomagolásban,mint a 250-ben. -
parloc
csendes tag
Fiorenzato F4 e nano vásárlását tervezem, de ahonnan meg tudnám rendelni, nem tudják biztosan megmondani hogy ez a v1 vagy v2 típus. Tudom ugyanaz mindkét őrlő de a v2 nekem ezzel az "újabb" kijelzővel jobban bejön.
A weblapon egy régebbi kép van az biztos hogy a v1, de az csak illusztráció. Annyit sikerült kiderítenem hogy 2021.évben lett gyártva.
Ha kérek képet a dobozáról abból meg lehet állapítani hogy melyik verzió az? Sajnos azt nem sikerült kiderítenem hogy a v1 típust ebből meddig gyártották. -
rastacsz
tag
icm és qvik27
Oké, akkor egyszerűen csak sima golyós. Az ebben a méretben elvan az axiális terheléssel is(amit a kések között a kávé okoz) , a tekerés okozta radiális mellett. Úgyis az olcsóbbak csapágyfészke csak két ponton van megtámasztva.
Lido egyébként perselyes, de azt kiejtettem és a kinu, comandante is árban húzós, de főleg azért nem, mert espressohoz való késprofil.
Nekem pedig elsősorban filterre kellene egy (super jolly /ode/xeoleo/akirakoki őrlőknél is) olcsóbb, de stabil megoldás(max 60k, mint egy 64-es brewing kés ) amit nem kell még szitán áttolni.
Hario kézik kiestek, eléggé sok minden keletkezik, csak nem egységes őrlemény.
Néztem az avx kínálatát, de sokminden nem derül ki, csak az, hogy espressora filterre és mindenre jó.
Timemore c2, g1?
1zpresso jx-pro? Vagy?korábban is kéziben gondolkoztam, aztán lett belőle egy schärf xmill. Segítsetek, hogy ne legyen újra így
@parloc
Kvx adok-veszek facebook csoportban van egy 115-ös irányáron, de az alsó késtartót is leszedte a tulaj, úgy takarította/fotózta. Nem ismerem a fiorenzatot, nem tudom, hogy vissza lehet-e tenni normálisan, vagy utána szabályozni kell, különben üt a kés. Fragola tudja megmondani, hogy érdemes-e.[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz rastacsz #114542 üzenetére
Ha filterre kézi örlő és nem akarsz kompromisszumokat, akkor vagy C40, vagy 1ZPresso K-Plus (2021-es verzió) vagy 1ZPresso K-Max.
Ha ennyit nem akarsz érte adni, akkor jx/jx-pro-ról jó tapasztalatokat szoktak írni, de azért az inkább espresso felé közelít (több a fine). Amúgy ha csak filter, akkor nem éri meg kiadni a többet a pro-ra, igazából csak a több fokozatban jobb.
Illetve amiről túl sok tapasztalatot nem olvastam, de egy nem régiben készült nagy összehasonlítás alapján figyelmet érdemel a Normcore Grinder v2. Árban nagyon baráti, és a videó alapján a legjobbakkal versenyez. De még egyszer, ezen az egy összehasonlító videón kívül mást nem hallottam még róla.
-
Bazsee71
őstag
válasz parloc #114541 üzenetére
Hát, ahol nem tudják megmondani, hogy mit árulnak, onnan nem érdemes erőltetni a vásárlást.
Nem tudom mi a hivatalos jelölés, de több alkalommal változtattak már rajta, jellemzően 1-2 évvel ezelőtti típusok vannak forgalomban (tiszta króm állítógyűrűs, és tavaly már az is változott). December környékén futottak be az első darabok az érintőkijelzővel.Mahlkönig X54 kb F4 E nano árban lesz, arra érdemes lehet ránézni.
sz.zs.: Jelen.
-
parloc
csendes tag
válasz Bazsee71 #114545 üzenetére
Köszi a segítséget!
Még a Quamar m80 van ilyen árban ami érdekekt volna de visszaolvasva a fórumot akkor inkább a Fio f4.Azt többen dícsérték a pangó ellenére is.
Ez a mahlkönig x54 valóban jó lehet. De még nem nagyon olvastam utána.@rastacsz
Köszi utánanézek a használtnak is.De elsősorban új érdekelne. -
Zen42
tag
válasz WarLock07222 #114492 üzenetére
Nem használtam eddig semmi ilyesmit, de egy problémás kávé miatt rákényszerültem, hogy a filteres kávé papírjából köröket vagdossak a pogácsára és leesett az állam, olyan durva volt a különbség a lefolyásban. Nyilván ez egy egyedi eset, csak felmerült bennem, hogy szívesen kipróbálnám inkább a puck screent a papír helyett mert nem akarok vagdosással tökölni. Először tartottam attól, hogy elvesz valamennyi hőt az elején, de nem lehet annyira számottevő, legalábbis nem olvastam ilyen problémáról. Az általad említett konzisztencia az ami engem érdekel inkább a takarítási rutin eddig is belefért.
Melyik gépen használod? Kivonatolás tekintetében és ízre is van különbség?
Jut eszembe, próbáltad már esetleg a kosár aljára helyezett szűrőpapírral is? Nem a konzisztencia végett csak úgy.
@hyperspace és billyjoe köszönöm szépen! -
beleriand72
tag
"a mi gépünk a legjobb az országban", "Michelnek kiküldjük tesztelésre", "ő a Loring pápa"
Komolyan aki unatkozik olvasson odaátról, megéri.
Kérdésem hozzátok: tényleg ez a Loring gép a legjobb (akkor miért nem tud vele világosat, rendesen pörkölni), Michel az atyaúristen?MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- ASUS routerek
- Modern monitorokra köthető 3dfx Voodoo kártya a fészerből
- LEGO klub
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- A Samsung hazánkban is piacra dob idén egy friss Micro LED tévét
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- További aktív témák...
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Mata összteleszkópos kerékpár
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó