-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
válasz phranxinatra #114103 üzenetére
A CJ nincs egyszinten a casmoval
-
K1nG HuNp
őstag
Akinek van Aergrindja mondjon már pár settinget, light roast v60hoz és aeropresshez, hogy milyen beállítások kellenek
nekem jelenleg aeropress erős kávéhoz 1:8, aeropress filter stílus 2:0, v60 2:2(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()
-
RetepNyaraB
veterán
válasz phranxinatra #114106 üzenetére
Sztem simán
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Cathfaern
nagyúr
válasz phranxinatra #114106 üzenetére
Közelebb van hozzá, mint a Cracker Jack szerintem is. CM mindenképp egy külön kategória, külföldiek között is. De Roastopus meg Awaken (szerintem) elég közel van hozzájuk.
-
MODERÁTOR
válasz phranxinatra #114106 üzenetére
Igen
-
phranxinatra
aktív tag
Szerintem az RO nincs egy szinten a CM-mel, viszont nálam a CJ simán pariban van az RO-val. Mondjuk én egy ideje szinte csak afrikai kávékat iszom, ezen a vonalon tudom összehasonlítani őket.
-
konzumpro
senior tag
válasz Cathfaern #114096 üzenetére
Kipróbáltam, nem is vészes, ki lehet rá találni a workflowt, egyszerűbb ha van hattyúnyakú vízforraló, ha nincs akkor se bonyolult, eggyel több forró dolgot kell fogdosni. Még automatához vágtam filterkorongokat, az jó volt Mokinába. A végeredmény egy jó balanszú átmenet a filter és a mokka között, de nincs sok összehasonlítási alapom. Talán kicsit túlkivonatolt a durva őrleményhez képest. Nem biztos hogy jó lesz finomabb őrleménnyel.
-
lszlfrng
csendes tag
Egy vendéglő pincéjéből kikukázott (és kifizetett), 35 éves HX-es gép felújítása arra volt jó, hogy a kávégép alapjait megismerjem. Drága és időigényes mulatság volt. Már úton van az új kihívás ezért reménykedve keresi HX-ért rajongó gazdáját. A fórumtársaknak kedvezmény jár.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz phranxinatra #114111 üzenetére
Szerintem sem. Az Awaken talán közelít (legalábbis idén úgy tűnik nagyot léptek előre), de a CM még mindig messze kimagaslik az itthoni piacon.
-
bigmasterg
addikt
Eureka Mignon single dose teszt: [link]
-
K1nG HuNp
őstag
Flair neoval akad valakinek innen személyes tapasztalata? Szerintem ez lesz az itthoni kávézásom csúcsa, elektromos gépet nem vennék, a flair neo egy kis spórolással még megérősnek tűnik ha valóban espressó az ami kijön belőle.
(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()
-
rastacsz
tag
válasz bigmasterg #114117 üzenetére
Hát....
hány panasz lesz a tölgy kupakra, ami a tartályra passzentos, de anyagában vékony? Ha nálam törne el, biztos, hogy az ideg szétcseszne.
A gumiharang, ami miatt kb az egész piaci bevezetés csúszott már második negyedévet, az első óvatlan mozdulattal leüthető?!
A krómozott részek komolyan műanyag, nem sikerült megcsinálni bármilyen fémből?
A sorjás zárólap a babtartályban nagyon tré, tényleg azt fogja meg az ember mindig, mivel a gyári best practice szerint álló motor, zárt lapka mellett betöltöd a kávét, majd bekapcsolod a készüléket és csak a már forgó késekre ereszted rá a kávét...
A szereld magad állítócsavar meg röhej... Milyen jó, amikor van valami egy adagnyi, arany árban mért kávéd (casmo limitált széria, vagy ninetyplus) át akarod tekerni filterre de a gomb csak forog és vagy nekiállsz megszerelni az őrlőt, vagy szervizbe küldöd, vagy beszoptad...
A pumpa használata miatt, a motortérbe jutó őrlemény mennyiségen a fószer pozitívan csalódott. Hát én nem. Egyéb mignon esetén is, a gyári, utólag megvehető pumpa is kidolgozza a késtartó és a csodás műanyag felső zárólapba applikált tartály fogadó betét között az őrleményt. Egy tömítés, vagy pontos illesztés megoldás volna, de sokaknak az is segített, hogy a felső késtartóban a csavarokat 7mm hosszú helyett 6-ra cserélték. De ebben nem lógott ki, akkor mégis, hol sikerült utat találnia az őrleménynek, egy direkt pumpásra tervezett örlőben??A motor kondiját pedig komolyan két aszott kábelkötegelővel rögzítették??
Ez így nagyon suttyó lett.
De biztos niche bérenc a fószer, meg amúgy is, előszériás gépet kapott...K1nG HunNp
Flair classic + nyomásmérő, vagy fölötte.
A neo flow control, azaz nyomásfokozós "kosara" a bolti téglára lett kitalálva. Ha otthon őrölsz, akkor ahhoz egy (nem hario) őrlő és a nakedesíthető kosár kell, vagy a pro, de annak macerásabb a melegítése, cserébe hosszabb kávé lehet az outputja.[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
mclord
aktív tag
válasz JózsefK #114114 üzenetére
Én filterről tudok nyilatkozni
CM
Többször nyúltam olyanba bele ami nekem nagyon kapufa volt úgy 1.5 éve már nem is vagyok előfizetőjük.Kapuczíner
Még sok volt a kapufa , ritkábban a siker , de a Guji pl jó volt legutóbb amit kaptam.Maran
Itt 50-50% 2 -t kostoltam egyik talált másik kapufaBagira
Most vettem elsőnek tőle , idáig a Guatemla betalált, a másikat még nem bontottam ki.Gardelli , Coffea Circulor (nálam ők az idei év nagy felfezettjei), Morgon , trio amit ellenben sokat fogyasztok, ami részemre az ideális ízek, én ízlésemhez ezt a szintet itthoniak nem tudják képviselni.
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
fragola.6035
aktív tag
válasz bigmasterg #114117 üzenetére
Ebből a videóból kb. annyi jön le, hogy ha nincs műszaki érzéked, és nincs ízérzéked sem, nem értesz semmit a darálóhoz, de legalább van egy kis esztétikai érzéked, akkor elmehetsz darálótesztelőnek. Kb. az a minőség, mint amikor AVX Béla tesztel.
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
-
Skizz
addikt
685-ös Delonghihoz, ha 57-es a szűrője, akkor létezik, hogy nem létezik nyitott szűrő? Csak 51-es jön szembe mindenhol.
-
sndrngy
csendes tag
Sziasztok! Gaggia Classicnál (2005) nincs gőz. Ha bekapcsolom a gőzölést, akkor hallhatóan elkezd forrni a víz a bojlerben, majd pár másodperc alatt visszanyomja a vizet/gőzt az OPV túlnyomás ágán a tartályba. A gőztermosztát jó (legalábbis a PID szerint felfűt), a gőzcsapon rákapcsolva a főzést jön a víz, szóval az sincs eldugulva. Egy enyhe citromsavas átjáratást azért csináltam, de nem oldotta meg a problémát.
Ez OPV hiba? Mi a gond? Javítható lehet az OPV-t szétszedve vagy új kell? (Ha jól látom sehol nem kapható éppen, legalábbis Expolygonnál és Cadynél készlethiányos.)
Bármilyen ötletet, tanácsot, segítséget köszönök előre is.
-
qvik27
tag
válasz JózsefK #114114 üzenetére
Amivel én mindig minimum teljesen rendben voltam:
CM,
Red Baggies,
Warda (bár ez csak pár zacsi volt).Ha már elhangzott a Maran meg a Bagira:
Bagirát nagyon szerettem, de érzésem szerint a az utóbbi két évben visszaesett a minősége.
Marantól egyszer vettem (szükséghelyzetben) kenyait egy kávézóban, ahol nem tudni, hogy hogyan került a 250g-os zacsira 1000g-os címke, ami nem öntapadós volt, hanem iskolás papírragasztóval került rá... Aztán "adjunk esélyt" felkiáltással rendeltem a webshopon néhány fajtát. Pech. volt három gyenge meg egy jó. A Keramo volt egyedül jó, de az is nagyon messze elmaradt a CM Keramo-tól, amiből (sajnos csak) 1kg-ot vettem át Wizard fórumtárstól. No, ebből lehetett jól érezni a különbséget.
(Ja: csak presszó meg presszó alapú tejes izék.)10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
konzumpro
senior tag
válasz Cathfaern #114096 üzenetére
Na most a második próbálkozás nagyon kellemes gyümölcsös ízű lett. Tegnap az őrlőt 14 körülire állítottam, 3 a presszó, ma 7 lett, csak belekerült az őrlemény a kosárba és a felesleg egyenesen lehúzva, a virágzó kávé nem nagyon fér a kosárba.
Valahogy sikerült mégis összetekerni filterrel és egy plusz dolgot is kipróbáltam a kommentekből: van aki kevés vizet önt a felső részbe, hogy azzal találkozzon a kávé, ne a forró fémmel. Bevált, nagyon világosnak tűnt végig ahogy főtt, a végeredmény tisztább mint a durvább őrleménnyel és mokkából még nem bújt elő ilyen gyümölcsösség, élesebb ízek, bevált a teóriád, működik finomabb őrleménnyel a dolog!
Ideje elővenni a Brikkát hogy Mokaként (megemelt súlyszeleppel) is ki tudjam próbálni ezt a főzési módot. Vagy talán kéne egy kétszemélyes Moka Express, bár ez a Grosche is hármas, akkor marad a Brikka. Mert finom a Mokinából, de eléggé kevés, kb. 40 ml, úgy hogy a szelepig megy a víz, a kosár is kap vizet a felöntéssel és még a felső rész... -
MODERÁTOR
válasz qvik27 #114128 üzenetére
Nálam a Maran leszerepelt mind a kávézójukban mind pedig szemes kávéban. Valamit nagyon nem találnak el.
Nyáron ittam egy Costa Ricát náluk, itthon egy ilyen flat white a lefolyóban landolt volna. Pedig azon a Spiriten ilyen sz.rt elkészíteni már kihívás.[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
Roastopus Kenya filter pörkölés még mindig. 10.27-i pörkölés, de múlt héten nyitottam, ez most nem volt fagyóban. Multi késsel, legfinomabb állás. Volt egyel druvább próbálkozás is, az nem lett ilyen szép, de így 2 órával egymás után kóstolva, nem tudnám megmondani, hogy melyik ízlett inkább (más kivonatolási arány is, de alapvetően hasonló a két csésze). Az eleje nem látszik, de ~3 mp körül max vízhozamon, még megjelenik az első pár csepp, majd elzár teljesen 4-5 mp-re és igyekeztem 3g körül tartani a vízhozamot onnantól. Továbbra is a bogyós vonal dominál nálam: berkenye, csipkebogyó, talán még valami zöldalmás ízt is bele tudok gondolni. Van nálunk többféle szeder is, a korábban érő fajtának van hasonló ízvilága, fanyar, de azért megbújuk benne az édesség is. Tudom, fanyar jelzőt olvasni nem feltétlen kellemes, de nagyon jó a balansz.
Ez meg a durvább:
https://barbieripnk.hu/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz konzumpro #114129 üzenetére
Köszi a tapasztalatokat
K-Plus-omon espresso elvileg 3.0 és alatta, én 4.5-ön szoktam Brikkázni bloom nélkül, azon mindig jó volt, lentebb sose tudtam menni (érdemben, 1-2 klikk úgyse sokat számít). 1 személyes kotyogóssal meg 5.0. Szóval kíváncsi leszek meddig jutok így.
Csak az én kísérleteim majd később jönnek, mert épp most bontottam egy kávét ami túlzottan is ízlik filternek, szóval most napi 2x megy a 90+-os 10g-os recept a szokásos 13g filter + 7g kotyogós helyett -
Cathfaern
nagyúr
Nekem idén pozitív csalódás volt Lucky Cap viszont. Korábban nem sok jót ittam tőlük, de idén két zacskót is vettem tőlük kényszerből, és mindkétszer meg voltam vele elégedve. Pedig az egyik (világos) espresso pörkölés volt (kávézóban pont elfogyott a filter), de kifejezetten jó volt filternek is. De persze ez elég kis merítés, lehet csak szerencsém volt
[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
válasz fragola.6035 #114124 üzenetére
[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz fragola.6035 #114125 üzenetére
Köszönöm, tőled hallani ilyet az duplán számít.
A pumpa amikor szétszedtem nem nagyon volt vízköves, de kíváncsi voltam, hogyan készült. Aztán nehezen, de összeraktam. Az oldalán van egy csavar (talán valamilyen bypass), de nem jöttem rá mi célt szolgál. A videó végén a képek között vannak pumpásak.A legtöbb pótalkatrészt a gastroparts-tól vettem + expolygon meg danetti.
Kétszer ennyi cucc van, mert nem kellett mindent cserélni. Sok plusz tömítést vettem, ha elbaltáznám legyen kéznél csere.Az ára azért ennyi, hogy biztosan elvigyék. A gép 30 volt, alkatrészek még kétszer ennyi plusz a munka. Befigyelt egy kicsi autogén hegesztő is, de azt már eladtam. Mivel ehhez a szakmához is sok idő és befektetett munka kell, (ami nekem nincs és nem is lesz) ezért nekem megmarad hobbinak.
[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
válasz rastacsz #114136 üzenetére
Ahogy látom, nem oda irányít a link, ahonnan másolva lett...
Szóval a bike-bbq-beer nevű op jó hosszú élménybeszámolója lenne amiben kifejti, hogy unta a mazzer méretét, meg azt a sok pangót...
mondjuk, két napja posztolta, hogy gondolkozik a mazzer lecserélésén, ami furcsa, mert pár ezren várhatnak Európában az előrendelt őrlőre, ő meg a hétvégén "rendelte" meg.
Seems legit...There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
hoffman_
nagyúr
válasz sz.zs. #114139 üzenetére
ez teljesen szubjektív. én nagyon örülök a Super Jolly-nak és fragolafehérben piszok jól néz, de azért egy rossz szót nem tudok vetni senkire, mert épp egy Oro vagy Niche tetszik neki és azt szeretné a konyhapultra.
az esztétika is egy nagyon fontos elem, még ha nem is mindenkinek és ugyanúgy. az, hogy nincs Major minőség Niche méretben és design mellett, borítékolható, a fizikát nem lehet pénzzel kikenni. ettől függetlenül szerintem fehérben az Oro a legszebb daráló, amit ma pultra tudnék rakni, kinek a pap, kinek a paplan : )rastacsz:
ha egy singledose modot nem csinált meg, amit tényleg szinte bárki bármikor megold, akkor nem csoda, hogy sokallta a pangót[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Lüm-tec m85 Svájci szerkezetű Amerikai microbrand
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Tissot Prx Férfi Karóra eladó! Ingyen posta!