-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
Mindenkinek, aki ugrott:
Nyilván nem gondolom az ikeás kerregőt egy szintűnek a nanofoamerrel (melyet nem, nem használtam saját kezűleg, csupán alapozok pár jelentősebb arcra innen a totyikból), vegyétek észre a viccet is néha"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Diocles
aktív tag
Hali! Most találtam rá a topikra. Elolvastam az összefoglalót és ajánlott presszó gépeket találtam benne, de kávédarálót nem.
Én szeretem a jó kávét, erről már nem kell győzködni.
Tudtok fasza darálót ajánlani max 100 ezerig, ami presszóhoz is elég jót darál? Egyelőre főleg filtert, aeropresset szeretek inni, de ha már most befektetek, olyat szeretnék venni, ami majd egy felújított Gaggiához is elég jót darál. (A kézi kávéőrlést már meguntam, azzal csinálom a kezdetek óta.)
Ha ne adj isten 100 ezerig nem fér bele, akkor mit ajánlanátok, amiért nem kell a vesémet is odaadni?
[ Szerkesztve ]
-
hoffman_
nagyúr
válasz WarLock07222 #113799 üzenetére
igen, eddig eljutottam én is, néztem, de ugyanattól tartok, hogy nagyon hülyén mutatna a legtöbb karon, mert a nyak és a kar maga méretben nagyon különbözik. ha más ezen nem akadt fent, akkor megnézem, lehet, hogy nem is probléma, csak nekem tűnik így látatlanban
: )"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
celf
őstag
ide is beírom, ha valakit érdekel, rendeltem kawa.coffee-ról kávét, és van egy kis eladó.elbszták a rendelést és több jött. jelenleg fagyasztóban van. egy világos brazil, teljesen kellemes. loringon pörkölnek. casmonak vannak sötétebb filter pörijei.
másik egy omniroast mosott etióp.
brazil
etiop[ Szerkesztve ]
-
Nikla
tag
Sziasztok, egy pár napja vacilálok, mert úgy érzem az egyszerű kávés topic ehhez kevés, az itteni mélység túl sok.
De inkább egy profitol fikázást mint egy hozzá nem értő től tuti tippetSzóval szeretnénk fentebb lépni a kávé világában, de a kapszulát és az ESE asszonynál kizárt (ne menjünk bele), automatát én nem szeretnék mert arra a napi átlag 3 kávéra ami kettőnk közt elmegy túlzásnak érzem. (És a hangjától én falra mászom)
Amit szeretnék: egy kézi darálót, egy egyszerűbb gépet és betanulni (beidomitani magam) az alapokra.
A topic összefoglalót átrágtam többször és mindig eladók a 3. kivánalmam kapcsán; nem vagyok műszaki ember - azt már értem picit hogy miért fontos friss kávét frissen örölni, de mint mondtam a beidomitásnál elsőre mélyebben nem mennék - szóval a gép, a legnagyobb bajom hogy az ajánlott gépek vagy csak használtak - amibe félek belemenni mert nem értek hozzá - vagy 100 környéke.
Tudtok kérlek ajánlani valamit az én hülye fél világomra?
Mi lenne az a gép amit újonnan lehet kapni és azért 50nél megáll? Amihez nem kell gépészkedni de azért meg tudom rajta tanulni a szakmát?Köszi előre is. :)
És igen, tudom hogy nem lesz olyan, a fele kidobódik az élménynek, de én úgy érzem inkább kicsiben szeretném elkezdeni és onnan megtanulni, mint belevágni a közepébe és "ott áll a teljes búvár cucc a szekrényben" legyen megint a vége, mert sokat akar a szarka....
Ha a hangya saját súlyának 50x -esét bírja el, akkor 10g hangyát le lehet küldeni egy sörért :)
-
qvik27
tag
válasz zolnagy #113802 üzenetére
...szóval ami nem megy ki a szelepen, az bent marad. Ez igaz.
Azt, hogy a szén-dioxid tartaná frissen a kávét, én még nem olvastam, bár az oxigéndús levegőnél nyilván jobb (ami persze úgysem tud bemenni).
Ez a cikk sztem. elárul valamit, ha többről nem, legalább a kérdés összetettségéről:
cikk.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Nikla #113808 üzenetére
Delonghi dedica.
Ha megtetszik, majd kidobod belőle a nyomásfokozós szűrőt és veszel bele normálisat aliról. De kell hozzá egy őrlő. Amíg nyomásfokozós szűrő van addig mindegy az őrlő minősége nagyjából."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
weinmaker
őstag
A Korzó fészen most egy Sage kávágápet lehet nyerni. Csaxolok!
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
bigmasterg
addikt
válasz weinmaker #113811 üzenetére
Ér ez a gép egyáltalán egy megosztást?
Rákerestem itt a fórumban, de semmi sincs róla. Okkal?
Gyanítom, hogy csak egy giaggia és társai mellett nincs sok esélye.Most elkezdtem videókat nézni róla, J.Hoffmann belevette az 500Ł alatti összehasonlító videójába. (Amit már láttam korábban, csak elfelejtettem, hogy ez is benne van).
Azt mondja, hogy a gőzölős része egész jó, sőt espresso része is okés annak, aki nem hobbistáskodni akar, csak simán kávézni. -
bbuffy
senior tag
válasz bigmasterg #113812 üzenetére
Egész jó gépek, a helyén kezelve.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
konzumpro
senior tag
válasz bigmasterg #113812 üzenetére
Az elődje az automata gőzölővel jó volt. De ez még jobb lehet, manuálisan könnyebb nem elrontani a tejhabot. Kávéban olyan mint a Barista Pro, csak nem lehet hőfokot változtatni a piden. De nem is nagyon kell.
-
z00li
senior tag
Sziasztok!
Van egy DeLonghi Dedica Style EC 685.W típusú kávéfőzőnk. Szemes kávét szoktunk darálni, de ahogy olvastam a topikot egy kézi őrlővel jobb minőséget lehet elérni. Ehhez a géphez valamelyik Hario kézi őrlő jó lehet? Segítségetek előre is köszönöm!
Üdv: Z
-
qvik27
tag
válasz bigmasterg #113812 üzenetére
...hát, a leírás alapján biztosan:
" Ez egy szuper minőségű kávégép, amely nemesacél és fém-ötvözetből készült. 1500Watt, 15 bar pumpateljesítmény, ..."
Egyébként melyik típusról van szó konkréten?10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz z00li #113817 üzenetére
Mivel daráltok most?
Itt van egy Kinu - azt mondják sokan, hogy az jó eszpresszóhoz.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz lszlfrng #113792 üzenetére
Nektek külön köszönöm a válaszokat.
(#113793) vicces1
(#113794) p.lac
(#113795) sz.zs.
(#113800) (#113809) qvik27Összefoglalva (hogy mások is rátaláljanak):
Kérdés: hogyan tároljuk a frissen pörkölt kávét?
1Lehetőség: légmentes, egyirányú szeleppel ellátott zacskóban pár napig, esetleg 2 hétig és utána úgy ahogyan vásárlás után is tennéd.Olvasgattam "a kávépörkölők kézikönyvét", ott azt írja a szerző, hogy a kávé öregedéséért elsősorban az oxigén felel. Vagyis az oxigéntől kell elzárni. A egyirányú szeleppel ellátott, aromazáró tasak (+1). Azt, hogy kell-e pihentetni és mennyi ideig, arról nem szól a könyv (sok másról sem). Arról viszont ír, hogy a fagyasztás az egyik legjobb, hosszútávú tartósítás, csak használat előtt kell hagyni lassan kiolvadni. hogy utána ezt meddig kell felhasználni, arról nem ír.
Nekem megmaradt tucat aromazárós zacsi azokon jó a zárócsík, abba beleöntöm és jól lezárom. Ha puffad, akkor termeli a szén-dioxidot. Ha nem használom fel, akkor megy kiporciózva a fagyasztóba.
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
Ez a flow kit + Acaia volt a legjobb dolog, ami történhetett egy öregecske HX géppel. Végig lehet játszani szépen: blooming shot, rövid vagy hosszú előáztatás, emelkedő, ereszkedő profil stb. De ha nem akar az ember foglalkozni ezzel az egésszel, akkor se árt a világos pörköléseknek egy kis blooming/előáztatás, azt simán megoldod kézből, szemre, Acaia sem szükséges. Ez a La Cabra kenyám vége (filter pörkölés), nagyon jönnek az ízek.
Ez meg a Puchero Mystery, egy jó hosszú előáztatással.
Itt már inkább bloomingot próbáltam:
https://barbieripnk.hu/
-
Nikla
tag
válasz RetepNyaraB #113810 üzenetére
Köszi, a piros nagyon jól is néz ki
A szűrő keresgélése közben jött szembe az AVX - az ő gépeik milyenek?
Mert ahogy nézem kb az van az a 60-as Delhongi és a komolyabb gépek 100-120 közt - így ha most delonghi+szűrőt - ezek meglepően drágák - akkor már majdnem ott vagyok ahol pl egy EM TB1 2021 ? - itt a fórumban csak az elődjéről találtam egy keveset, szóval gondolom hanyagolandó.
A másik amit szeretnék megkérdezni az a saeco poemia - ez ugye jóval olcsóbb, így egy normális(abb) daráló férne bele.. viszont sokszor ehhez hasonlíthatják a dedicat..
Tudom hogy a tanulás első lépése, hogy hülyének és elveszettnek érzi magát az ember.. de basszus, le a kalappal urak/hölgyek és kávéfőzők, soha nem hittem hogy ez ennyire bonyolult témakör A legdurvább dolog a főzésről készült .shot file-okHa a hangya saját súlyának 50x -esét bírja el, akkor 10g hangyát le lehet küldeni egy sörért :)
-
LazacX
tag
válasz Nikla #113826 üzenetére
Talán inkább darálóra költenék több pénzt a kezdésnél. Ha beválik a home presszó, csak a főzőt kell lecserélni. Ha nem válik be, akkor meg úgyis mindkettőt. A nyomásfokozó mentes kar/szűrő elég fontos tartozék lenne.Amúgy meg kizárt a motoros daráló? A presszóképes kézik elég drágák, emellett egy alap Graefet azért elég nehéz megverni ár/értékben.
[ Szerkesztve ]
-
weinmaker
őstag
válasz bigmasterg #113812 üzenetére
Ingyen ha nem jó, akkor csak engedd el. Nem szoktam erőltetni senkinek. Csak, mint lehetőség dobtam be, nyilván szerencse is kell hozzá.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
VCsaba1
újonc
Sziasztok.
Vásároltam egy 2009-es gyártású Gaggia Classic karos kávéfőzőt. Sajnos a gép nem működik. Bekapcsol a gép, felfűt, majd amikor a szivattyú elkezdi nyomni a vizet kb 1-2 mp-ig lenyomja a biztosítékot. Tudnátok nekem segíteni, hogy mi lehet a problémája? Esetleg van e Nyíregyháza környékén hozzá értő ember aki meg tudná nekem csinálni? (Hivatalos szervízben külső ránézésre azt mondták hogy gazdaságtalan a javítása, jobb ha nem foglalkozom vele.) A belsejében vezetékek nem érnek össze, belső folyást nem látok. Köszi ha segítesz. -
Cathfaern
nagyúr
válasz adriankoooo #113831 üzenetére
+1. Én is nagyon jól el vagyok kézi őrlővel, viszont amíg a Hario-m volt, addig nagyon gondolkoztam az elektromoson (jelenleg max a sík kések miatt váltanék).
Bár azért felhasználási terület se mindegy, ha minden reggel le akarnék főzni 2 duplát világos pörkölésből, akkor nem nagyon akarnék tekergeti, mindegy mennyire kényelmes az adott kézi -
qvik27
tag
válasz weinmaker #113828 üzenetére
Off: Bocs, de -megértésem szerint - nincs ingyen.
A termék/márka hirdetését és némi kapcsolati információt ad a játékban való részvételért minden résztvevő, IMHO.
On: A masina ismertetőjében azért érzek némi rokokós túlzást meg furcsaságot, főleg, hogy ennek a közösségnek lett bedobva.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
bigmasterg
addikt
válasz qvik27 #113834 üzenetére
Az aláírást korábban nem figyeltem, hogy ez igazából önreklám.
Korábban örlő volt ugyanígy berakva ide.
Ott [link] még viccesebb volt a leírás.
"Most egy igazán komoly kávéőrlőért (az ára közel 100.000 Ft) lehet játszani a Sage jóvoltából."
Nincs ezzel semmi baj, hogy olyan rakja be, akinek semmi köze a céghez és csak felhívja rá a figyelmet, mint bármilyen akcióra.
Ott kezd el morálisan billegni a dolog, amikor valaki a saját boltját, oldalát, stb. kezdi el reklámozni. -
adriankoooo
senior tag
válasz bigmasterg #113835 üzenetére
Weinmaker egy kicsit régebb óta van itt, szerintem mindenki ismeri és nincs vele gondja, hogy beírja ide.
-
weinmaker
őstag
Nem ennek a közönségnek lett bereklámozva, hanem mezei usereknek, csak beírtam ide is, hogy hátha valakinek jól jön ha megnyeri. Az meg ugye nyilvánvaló, hogy egy cég aki ad karácsonyi játékra cirka 2-300.000 értékben gépeket, az elvárja, hogy valami fényezés is legyen a dologban. Ne legyünk már álszentek. De ha zavar benneteket, eskü nem fogom betenni ide. Nekem ettől, se több, se kevesebb elhihetitek.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
billyjoe
csendes tag
válasz Toobee #113839 üzenetére
Érdekes. Én most járok kb 4 kiló körül vele, de nekem ezek a nagyon hosszú előáztatós, viszonylag lassú shotok eddig nem igazán jöttek be ezzel az MP késsel. Inkább a turbok (Robottal), kb nulla előáztatással, 20 sec körül 6-7 barról ejtve 3 körüli g/se-el (sokszor nagy spriccel, hiába ment át rajta viszonylag sok kávé).
Ha úgy csinálom mint te, akkor jóval tompábbak az ízek, inkább hasonlít az NZ-hez olyankor.
Nekem most 2-3 között mennek a kávék. Nagy általánosságban elmondható, hogy vagy turbo, vagy befullad kb 1-1 lépték. (Grammal lehetne játszani, de én kimérem mindig mézesüvegbe fixen a 16.7 grammot, így az nem játszik.) -
-
weinmaker
őstag
válasz fragola.6035 #113840 üzenetére
Ezt csak megerősíteni tudom. Az enyém és két ismerősé is ott volt Fragolánál, és nem kellett bankot rabolni, hogy kiköhögjük a javítás árát.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
qvik27
tag
válasz lszlfrng #113821 üzenetére
Több dolgot ír a cikk az öregedésről, az egyik jelentős valóban az oxidáció - enek megakadályozására egy jó megoldás a zacsi.
Ami nekem a várakozást (pl. 2 hét) eléggé megmagyarázza, az ez:
- methanethiol (sensory properties: garlic, cheesy, cabbage, rotten eggs),
- propanal (sensory properties: ethereal, winey, earthy, whiskey, cocoa),
- 2,3-butanedione (sensory properties: buttery, creamy, sweet, vanilla),
- methylpyrazine (sensory properties: nutty, chocolate, peanut, green).
...és hozzá:
If we take 100% percent as the starting point after roasting, we have only 20% of methanethiol left after 2 weeks, but about 60% of butanedion and propanal and 80% of methylpyrazine.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
zolnagy
őstag
válasz qvik27 #113809 üzenetére
Jó cikk, összefoglalónak jó. Nem érzem, hogy sokkal több információt adna, mint amit itt a fórumban már sokszor kitárgyaltunk. Sok olyan következtetés van benne, amire ugyanígy tapasztalati úton jutottunk itt a fórumon. Tehát ami információ az itteni kollektív tudatban összegyűlt, az helyesnek tűnik