-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
72lakiluk
tag
-
Cathfaern
nagyúr
válasz mézespálinka #115049 üzenetére
Részben ahogy értem csak a szokásos "nem vállalunk felelősséget" szöveg.
Illetve azt írják, hogy mivel nem tartalmaznak a receptek kálciumot, ezért bár nem fog vízkövesedni, de elkezdi kioldani a tartályt, mert a vízkő egyben természetes védőréteget is képez. Aztán hogy ez így van-e az passz."We don’t recommend any of these recipes for espresso machines due to the risk of corrosion. Since these recipes don’t contain calcium, they won’t form normal limescale – but without a small amount of limescale forming a protective layer, water has the potential to damage equipment."
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #115043 üzenetére
"Vannak kv fajták, amelyekből képtelen vagyok számomra elfogadható dolgot varázsolni (igazából a világos tételek nagy része, de főleg a kenyai cuccok)."
Azért ehhez azt még hozzátenném, hogy nem mindenkinek jön be mindenféle kávé. Kenyai kávéért azért van akkora rajongás, mert szinte csak tiszta sav, nincs benne más. Ami nem mindenkinek jön be, mint ahogy valakinek nem ízlik a fermentált "alkoholos" ízvilág, vagy van akinek nem ízlik a száraz (natural) feldolgozás által megjelenő déligyümölcsös ízvilág.Nyilván lehet játszani paraméterekkel, hogy ezek az ízek kevésbé domináljanak, de szerintem ha neked sokadik próbálkozásra se jött be a kenyai, akkor nincs semmi gond a kávé lefőzésével, csak neked ez a fajta kávé nem jön be.
-
hogyaza
csendes tag
válasz mézespálinka #115056 üzenetére
Nekem régebben a RO+csapvíz 2/3:1/3 kombótól eldugult a szükítőfuvóka.
Nem is keverem többé. -
HSM
félisten
válasz Cathfaern #115054 üzenetére
"elkezdi kioldani a tartályt"
Ez nem minden receptre/gépre igaz szvsz.
Én pl. az rpavlis féle receptet használom, az elvileg "réz alapú" gépeknél "gépbarát" [link] . Illetve vannak még itt leírva érdekes dolgok. (rpavlis kémia professzor volt.)
Persze, garancia erre sincs, de rossz tapasztalatot sem olvastam még a receptre, jót viszont igen.
Nyilván elképzelhető, hogy pl. a manapság "divatos" rozsdamentes acél bojlerek illetve speciális bevonatok máshogy reagálnak rá, nekem olyan sosem volt a "listámon", nem foglalkoztam vele.
Illetve alu gépekkel tuti dob ki tapasztalatokat innen is a kereső, errefelé elég sok a hardcore űrgaggia.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz #72961024 #115059 üzenetére
De, befolyásolhatja. Elvileg ezért van értelme annak amit a Fecoter csinál, hogy nem csak a keménységgel meg PH-val foglalkozik, hanem megpróbál minden paramétert pontosan belőni. Gyakorlatban koxx hasonlította csak össze a topicból, ő nem érzett érdemi különbséget.
SCA ajánlás szulfát mennyiségre amúgy csak annyi, hogy szaglással ne legyen érzékelhető a vízben.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Cathfaern #115057 üzenetére
Jó persze, de iszom mondjuk egy príma hondurasit valahol, veszek egy zacsit, otthon elsőre "hmm picit savanya, nem olyan, mint a boltban volt, na de lesz ez jobb, elsőre ígéretes" és innen általában csak lefelé visz az út a zacskó végéig
Afrikait már csak filterre, pedig tudom, hogy finom presszóban is. Bosszant, na.Kicsit tanulmányozom Warlock kalkulátorát (telefonról nem volt szerkeszthető sajnos; read only - úgy meg nem nagyon kalkulál), illetve megpróbálom megszeretni a kísérletezve literenként baszódás rögös útját - szerintem egyből megöl a nejem és a gyerek közben kimászik az ablakon ...
De köszönöm mindenki segítségét, látom többfelől is érdekes téma ez.
Ja, BWT drága és nem fér el. RO nem drága és nem fér el. Nem játszanak sajna."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #115066 üzenetére
Gépről se lesz szerkeszthető, kell róla készíteni egy másolatot, utána tudod csak szerkeszteni
Egyébként opció az is, hogy ha egy kávézóban iszol egy nagyon jó kávét, akkor megkérdezed hogy kávébab mellé vehetsz-e a vizükből is (pl. ha árulnak fél literes ásványvizet, veszel egyet, kiöntöd / megiszod, és megkéred töltsék fel, feltéve persze hogy a csapvizük ugyanaz, mint ami a kávéba megy... ) Aztán akkor azon tényleg nem múlhat.
-
-
Zen42
tag
válasz mézespálinka #115061 üzenetére
Egyikbe se, csak ne csapvizet hígíts föl az RO vízzel hanem az RO-ból keverd ki a kávésvizet.
-
őstag
Sziasztok!
1kg-os kiszerelésben vettem Alza szemes kávét..
Eltenném a frissesség megőrzése végett.
Jó opció a 100-250g-os kiszerelésekben üvegbe porciózni és fagyasztani? Vagy elég neki így külön porciózva a hűtő is? -
mabandi1
tag
Sziasztok. A segítségeteket szeretném kérni. Nemsoká meglesz a tuningolt GC a Caffe35-től. Őrlőnek egy Mazzer Royal van 151C késsel. Kérdeztem Fragolát hogy milyen kosarat vegyek a géphez, ő egy sima IMS dupla szűrőt ajánlott amit meg is fogadok, csak gondoltam rá hogy veszek egy másikat is esetleg mit ajánlanátok hozzá? VST? Reneka? Meg érik a borsosabb árat vagy inkább hagyjam a fenébe?
Tamperből most sajnos nincs neki, pedig nagyon tetszik. Mindenképp minőségit szeretnék venni, jobb esetben úgy is csak egyszer kell megvenni. Tadamm-ot néztem, méretből 58.5 gondolom jó lesz, csak a vastag vagy a vékony talpasat jobb megvenni kezdőnek? -
general
addikt
Én is használom a "szimpla" IMS nanotech kosarat (12-14gr), de nekem az a komoly gondom vele, hogy ha annyit töltök bele, hogy a 100forintos tesztnek megfeleljen, akkor nem tudom rendesen letamperelni, mert túl magasan kezd szűkülni a kosár, a tamperemet nem tudom lejjebb nyomni, mert maga a kosár nem engedi..., puha marad a kávépogácsa teteje Elég fura gebasz. Mindez 57mm-es cuccokkal, tamper 57,5mm.
Ráadásul ha a Lelit Anna gyári naked portafilterbe teszem, akkor nem szorul fel rendesen a tömítésre, fröcsköl a víz, mert az IMS kosár pereme mintha kicsit más lenne, laposabb, mint a gyári kosaraké, azokkal nincs ez a gond. Mindkét IMS nanotech kosárnál jelentkezik ez a gond.
Már cseréltem tömítést fent, ugyanez. Hogyan tudnám ezt vajon megoldani? Tudom, cseréljek kávégépet.. De az egyelőre nem megoldás sajnos. -
HSM
félisten
válasz general #115078 üzenetére
Az akkor egy másik 12-14g kosár, mert az enyém 58mm-es... No, és az duplaként volt nekem eladva, ilyen: [link] .
Saját kép a pereméről: [link] (bal oldali a régi gépem gyárija), tökéletesen felfekszik nálam a Glendán a gyári Lelit naked karral.
100 forintos tesztet én nem szoktam, de az 58mm tampert (azt hiszem ilyen [link] ) szó szerint elnyeli, soha nem volt gondom a fennakadással azzal a kosárral. Nálam azzal volt inkább "gond", hogy 11g és alatti kávékkal nagyon nehéz volt értékelhetőt húzni vele, kb. 12-től viszont tényleg rendben volt.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz mabandi1 #115075 üzenetére
IMS megbocsátóbb, mint a VST, kezdetnek. Tamperből vastag talpút vennék, azt jobban megvezeti a szűrő fala. Tadamm remek, csak győzd kivárni. Én lehet, hogy egyből disztribútort is vennék tőle, úgyis a világ végéig tart, mire elkészül. Meg öntő tölcsért a kosárra. Meg naked kart egyből. Meg csinálj WDT-t minél vékonyabb varrótűből pl.
Visztula@ nem lehet sztem egy az egyben hivatkozni egy ásványvíz összetételére a pancsolt vízzel szemben, mert ott más összetevők is vannak (még a nordában is). A pancsolt víz meg egy laboratóriumi homonkulusz, Löw rabbi góleme.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz RetepNyaraB #115080 üzenetére
. Dupla bocs
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Cathfaern
nagyúr
válasz #72961024 #115074 üzenetére
Mert nem az ásványi anyagok összepakolása cél, hanem a megfelelő vízkeménység és PH biztosítása. Annyira kevés ásványi anyag kerül bele a vízbe, hogy annak az ízét úgyse fogod kiérezni miután lefőzted a kávét. Ezért nem is az a cél, hogy a víz ízét befolyásoljuk. Azt akarjuk befolyásolni, hogy a víz hogy viselkedik amikor átengeded a kávén. És ezt leginkább a PH és a vízkeménység befolyásolja.
Ezeket lehetne más ásványi anyagokkal iis elérni, csak a szódabikarbóna és a keserű a legkönnyebb elérhető és a legfelhasználóbarátabb alternatíva, mert gyógyszertárban / háztartási boltban simán kapható és egyik kezelése és tárolása nem igényel speciális eszközöket vagy körülményeket.
A szódabikarbónával belövöd a PH-t (desztillált víz PH-ja 6 körül van, szódabikarbónáé meg 8-9 között), keserűsóval meg kiegészíted ami kell ahhoz, hogy elérd a kívánt keménységet. De ezt el lehetne más vegyületekkel is játszani, lásd pl. a linkelt excel táblát, keserűsó helyett lehet kálium-bikarbonátot is használni szódabikarbóna helyett, vagy kalcium-klorid-ot keserűsó helyett. Csak míg a keserűsó teljesen ártalmatlan (ilyen mennyiségben, nagyobb mennyiségben hashajtó hatású), addig a kálcium-klorid tisztán erősen irritáló hatású és célszerű védőkesztyűben / szemüvegben dolgozni vele (meg nem belélegezni). Szóval egyszerűbb a keserűsóval dolgozni.
[ Szerkesztve ]
-
Zen42
tag
válasz Cathfaern #115073 üzenetére
Mondjuk ha Gaggiám volna akkor inkább beletennék egy hangyányival több szódabikarbónát puffernek, de hogy a réz és sárgaráz kazánokat nem bántja az hótziher.
Egyébként az ajánlásban szereplő szöveg arról, hogy a vízkő védi a kazánt a korróziótól, csak annyiben igaz, hogy ha valaki alacsonyabb pH-jú vizet tesz a kazánba akkor az ott lévő vízkő azonnal megoldja a problémát. Viszont pont azért van minimális mennyiségű szódabikarbóna a kevert vízben, hogy a kazánt megvédje. -
Zen42
tag
válasz Cathfaern #115083 üzenetére
Szerkesztési hiba került a hozzászólásodba: "keserűsó helyett lehet kálium-bikarbonátot is használni szódabikarbóna helyett"
Én magnézium citrátot használok mióta csak keverem a vizet. Volt aki azt írta, hogy az gondot okoz állítólag, de nekem semmilyen negatív tapasztalatom nem volt eddig vele. -
general
addikt
Ma ezt találtam víznyomozás közben. Ismeri esetleg valaki? Felhívtam a készítőt, (érdekes módon nem tudták megmondani, milyen és mennyi az oldott ásv.tartalom, de ígéretük szerint visszahívtak majd), szóval 3x szűrt víz, szénszűrés az első, nem tudom, mi a második és a Pí cucc a harmadik. kb desztvíz árban van, az 5l 400Ft asszem.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz WarLock07222 #115045 üzenetére
Vacakoltam kicsit a táblákkal:
ha azt gondolom a KH emelés segíthet a savanya féken tartásában (de iszom filtert is és nincs kedvem külön vízzel szopódni), akkor egy 100/50 belövése az eddigi kb. 80-90/23-30 helyett az tévút? (kv most épp Roastopus, ízlésem nincs/sose volt, jx-pro kézi). Tényleg parádés lefolyásokat tudok csinálni szemre, legalább 80%-ban, csak az íze a rettenet lutri - nyilván valami igénytelen cuccot nem művészet egyformára húzni, az megy."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Cathfaern
nagyúr
Van egy víz kalkulátor ami kiírja azt is, hogy az adott víz mennyire lesz korrozív, illetve vízkőre hajlamosító, kifejezetten espresso gépekhez [link]
-
WarLock07222
tag
válasz RetepNyaraB #115089 üzenetére
Szerintem nem tévút. abszolút megér egy próbát. Zsákutcába tuti nem futsz, max több tapasztalatot gyűjtesz Az biztos, hogy az eddigi ~23-30 közötti KH az baromira éles, még sima filterre is. Az már majdnem cupping érték.
#115036 brumi1024: Sok okosat még ennyi együtt töltött idő és shot/brew után még nem nagyon mondanék a pohárban lévő teljesítményről. A workflow nekem baromira bejön, de igazából ezért is vettem a többi opcióval ellentétben. Nagyjából 0-0.1 marad bent a beöntött vs. kiköpött adag között, ami szerintem teljesen jó. Az építés baromi jó, mindenhez iszonyat jó hozzáérni. A hangja - szerintem hangos, de nem kellemetlen. Én 3-as fokozaton használom (ami olyan ~500rpm), ezen a fordulaton a hangjával sincs para - viszont az őrlés végén felpörög max-ra, hogy kiadja a maradékot, ekkor nyilván zajosabb.
De hogy picit a pohárban lévő cuccról is szó legyen: Iszonyat gyorsan extraktál egy a 98HU kés. Egy sima TurboBloom a maga 16-17 secjével simán hoz 21-22% extrakciót mindenféle varázslás nélkül. Filter detto - volt egy CasMo tétel a highlightsban, ami 1:30 alatt átszaladt a V60-n a "szokásos" filter álláson, de nem volt hiányérzetem utána. Alapvetően nagyon lágy, selymes, de ugyanakkor tiszta ízeket produkál. Néhol nekem már túlságosan is édes a végeredmény (pl. a ma reggeli espresso egy Awaken etióp filter pörkölésből már szinte olyan ízeket dobott, mintha cukrot raktam volna bele. Ami szembetűnő volt a CasMo highlights-ból (vagy a standoutcoffee 400 órásából), hogy a ferment/anaerob kávék is jobban adják, nem bántó az a tipikus ízjegy, ami az összesben hasonló módon előbukkan. kozsy18 tud még talán az ízekről nyilatkozni picit, ő éppen jelen volt az első presszónál, az akkor még nyers késekkel Most hétvégén áttoltam rajta 6kg-t, így 5 fokozattal arrébb is ment a nullpont, ami eléggé drasztikus szerintem. Úgyhogy most lehet "újból" kezdeni a mókát. Amióta amúgy megérkezett, azóta a Niche és az Ode is pihenő állapotban várja a sorsát. Még agitálok rajta, hogy azoknak mi legyen a jövője
-
WarLock07222
tag
válasz WarLock07222 #115093 üzenetére
Hupsz. Nem a linkelt Awaken kávé van nyitva, hanem a Halo Beriti. Ezt már nem találtam a shopban.
-
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Valaki rendelt mar toluk vagy szokott?
One eleven?
https://oneeleven.hu/Las-Lajas-Black-Diamond-100G ez eleg brutal aron van, tenyleg ilyen extra?
De mar a fancy kavek kozott is akar 1-2 3500-4000 Ft / 250g arban, ezekro lvan valakinek infoja?Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Nutra
tag
Szintén IMS kosár kérdés. Sage dual bojlerhez vennék, miután megjött a nyitott kar. Van sima, nanotech és superfine. (Annához egyszerűbb volt a világ, szimpla vagy dupla és más gyártó nem is játszott ) Ezek közül melyik ajánlott? Olvastam itt is, máshol mindenfélét, de
A nanotech 12/18gr a random favorit. Jó választás?
A katalógus szerint 58,4-es tamper kell hozzá, de Tadammnál csak 58,5-t látok. Jól gondolom, hogy elmegy hozzá? (A géphez adott gyári jobb, mint egy sima műanyag, de éppen csak...)[ Szerkesztve ]