-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bajnokpityu
félisten
nekem csak egy gondom van, a menetemelkedés.
értem én, h atomkirály a ZM filterre, de én inkább presszoznék, Ha ott úgy működik, hogy 15mp vagy 40mp egy ricni, akkor nagy a para.
Heycaffenak nincs 900Wos kisfordulatú böszmesége?
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #61147 üzenetére
erre az szokott lenni a home-baristás megfejtés, hogy ezeket nagy forgalomra csinálták, hanyagul, szénné pörkölt olasz kávékhoz, ahol nem számítanak a nüanszok, a lényeg, hogy gyors legyen. és hogy nézd meg, hogy a kést is tudod mozgatni a késtartón, mielőtt meghúzod a csavarokat, ergo az egész pontatlan, ergo kuka, és valami monolith nevű csodaszer a gyógyír mindenre. frankón olvastam, hogy a mazzer egy pontatlan szar.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #61152 üzenetére
most írta meander, hogy ennél sokkal jobb a helyzet. a leírása alapján kb. olyan, mintha ricninként fokozatos lenne a normál mazzer. azzal azért együtt lehet élni, ha amúgy a kés annyira frankó.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
Nem is nyomok a válasz gombra, annyi minden felreppent itt.
Ha a Royal működik ZM késsel, akkor a Major is fog, ugyanaz a menetemelkedés. De kell hozzá fragola, hogy atompontos legyen, különben megette a fene. Valószínűleg nálam is ez volt. A késtartó fel lett szabályozva, de a tengely vitt bele játékot, nem is kicsit.
Fragola többször leírta, hogy a kúpos őrlők elviselnek egy kis játékot - ezt amúgy a kialakítása is magában hordozza -, a síktárcsás darabok a rendkívül háklisak. Engem pacuha69 teljesen meggyőzött, egy Koppi kávét ittam nála, bődületesen jó volt.
Toobee, szerintem az kimondottan érdekes lenne, főleg ha soldier2 is megjelenne a HG1-nal. A Macskakőben nem éreztem érdemi difit a K10 és az M47 között, bár ott benne lehetett, hogy nekem a PY LXR még nem villantott.
Azt hiszem alakulgat a következő Kávérandi, meg a téma.
Szerk.: A Warqee-nak egyértelműen jót tett a 93 °C, sokkal hátrébb szorult a fekete tea, és jobban jött a barack. Lehet reggel még 92 °C-ot is kipróbálok. Mandarin eddig nekem sehol, de hát ezen nem csodálkozom, a 2/3 is rekord.
[ Szerkesztve ]
-
meander
tag
válasz bajnokpityu #61152 üzenetére
olvass vissza, nem ez a helyzet
-
-
-
Bazsee71
őstag
Félve kérdem, hogy van-e információtok Reykjavikban ajánlott kávézóról, amit kár lenne kihagyni?
-
Lefty
addikt
A CM702 daralo most 27990 az edigitalnal ha valaki most szeretne venni (mint en).
-
vTamas35
csendes tag
Ja én is ezt gondoltam és mégis... Ráadásul az őrlemény finomságának beállítása mellett (mert nem volt elég változó) a fordulatszám is befolyásolta a kivonatolás hosszát Mondjuk azt a mai napig nem értem, hogy mitől csatornásodott folyamatosan egy hónapig, azóta pedig tökéletes annak ellenére, hogy ugyanaz a rutin. Vagy ennyit számít az az 1-2 kiló bejáratás az új késeknek, vagy tényleg rá kell hangolódni. De ahogy látom itt azért sokan szívnak azzal, hogy megevesszük az elvileg sokkal jobb darálót aztán egy-két hónapig rosszabb az eredmény mint előtte...
Bazsee71: Kicsit lemaradtam, mi lett a végeredmény a ZM kések csapatpróbájának Majorral? Ott is túl kicsi az espresso tartomány a menetemelkedés miatt?
[ Szerkesztve ]
O1G
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #61159 üzenetére
Ki nem hagynám, csak legyen időpont jó előre, hogy tudjam úgy szervezni a beosztásom. Azért jó lenne, ha ezeken az új ipari dögökön addig lemenne legalább 10kg, arra az esetre, ha tényleg valós dolog lenne ez a bejáratós dolog. És szintén szükség lenne egy stabil pides gépre is (a HX legutóbb nem muzsikált szépen). Nem mondom, hogy a Cremina alkalmatlan lenne a feladatra, de digitális fejhőmérő hiányában akadhatnak nüansznyi eltérések (ha nem akad más, megpróbálok szerezni egyet, de összehasonlításra szvsz pides gép kellene).
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
ronin s8
senior tag
Tudom, kicsit bulváros, de talán valakinek újat is mond: [link]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #61171 üzenetére
Támogatom, hogy jó előre legyen időpont, mert én meg párommal mennék Budapestre, neki pár héten belül már a novemberi beosztást is le kell adni.
Nem tudom ki mennyire mozgatná a masinát, de meandernél a késsel nem lenne gond, az már most is majdnem bejáratott, és ha jól látom, akkor Parcinál is pörögnek bele a kilók.
Szívesen mozgatom GC-t, a nyomásszabályozással is tudunk játszani, szerintem ez is fontos lenne. Kérdés, hogy mennyire alkalmas folyamatos tesztelésre, de szerintem 5-10 perces körökkel nem lehet gond.
A tesztkávé pedig lehetne most CasMo, hogy igazán megizzadjon vele a társaság.
vTamas35: Nálam igen küzdelmes volt az espresso beállítása, de mint kiderült, a forgórészben igen nagy volt a játék, így inkább meander tapasztalataira adnék, nála eddig jónak bizonyult. Ami tanulságos lehet, hogy ehhez bizony baromi pontos gép kell, szóval fragola a kulcs tényező. Nem tudom még, hogy lesz-e alkalmam a szabályozott Majorral újra nekifutni a tesztelésnek, illetve őszintén szólva már csak kávézni szeretnék, kedv sem sok van hozzá.
Nem tudom a Majorod járt-e már a ballószögi klinikán, de azt a gyári késsel is érdemes megejteni, utána meg már egy próbát szerintem megér a ZM kés. Ha sikerült elkapni, akkor nagyon jó kávé volt az eredmény.Parci: Ha ez megnyugtat, munkaügyben megyek, lófrálásra talán fél nap jut, és pont úgy szervezték, hogy az olasz nyaralásunk tervezett indulása előtt 4 órával landol Ferihegyen a gép, szóval egy élmény lesz összeszervezni. Lehet sajnálni.
[ Szerkesztve ]
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Megérkezett Fragolától a rommá tuningolt szilviám. Köszönet a gyors és szakszerű munkáért! Nagyon pöpec lett.
És mindjárt telis-tele vagyok kérdéssel. Kezdem is az elsővel. Laci 118 fokra állította a pid-et, ekkor mért 92 fokos vizet, ami +26 fok. Van-e valakinek tapasztalata az xtm7100 pid-el, érdemes-e beállítani az offsetet, hogy 92 fokot mutasson? És ha beállítom, valakinek tapasztalata 1 fok a piden mennyi a pogácsára kerülő vízen? Kevesebb, esetleg több mint 1 fok?Mindjárt első reggel álmosan 113-ra lett állítva, jól előfűtve, a kedvenc kávém nem volt nyerő, lapos lett. Persze ez a mínusz 5 fok miatt is lehet. Mivel kapott szűkítést is, a lefolyás is dadogott mint günter vizelete mielőtt elkezdte használni a prostamol unot. Szóval lehet az örleményt durvábbra kell venni csupán a szűkítés miatt?
Délután kivallatom a kiscsajt, koffein mérgezés közeli állapotba kerülök az tutti.Milyen időnként kell, egyáltalán kell-e futtatni a pid-en az auto tuning-ot?
Még gyorsan rendelek egy okos konnektort, hogy teljes legyen az örömöm és reggel már felfűtve várjon silvia...
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
bajnokpityu
félisten
válasz GAgyiXyXy #61175 üzenetére
Nincs értelme silvián offsetet állítani, két okból: egyik, hogy pár nap alatt kitapasztalod, milyen számot mutat a kedvenc KVidal, amikor izlik. Másik meg, hogy nálam a silvia valami ritka furcsán reagált a hőfokállításra, és mai fejjel elég valószinűnek tartom, hogy nem lineáris a dolog. Hogy tutibiztos legyek ebben, mérnem kellett volna a kilépő vizhőfokot, de hamarabb eladtam, mint, hogy megérkezett a műszer.
Tehát, hiába veszel le mondjuk 10fokot a piden, nem 10fokkal lesz hidegebb a kijövő viz. ezért kb hőfokonként kéne offsetet állítani. Anno nagyon furcsálltam, hogy cirka 25 fokos intervallumot használtam, miközben az emberek maximum 8 fokos kilépő vizhőfokokat mondtak. És most is kb 6-8 fokot használok a Vibiemmén, ezzel el tudom érni kb a végleteket.
Amikor elmondtam ezt a tapasztalatot a Mesternek, helyeselt, hogy igen, a silvia ilyen, tehát nem egyedi eset voltam.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz bajnokpityu #61176 üzenetére
Aha. És hogy érdemes mérni a kijövő vízhőfokot? Be kellene áldozni egy szűrőt hozzá? Esetleg gagyi gumi vakszűrőre applikálni a szondát? Vagy elég ha ráfogatom a szűrő aljára? Érdekelne.
Biztosan nem lineáris (egy ideig tuti), iszonyat nagy a hőtehetetlensége a fejnek is és a kazánnak is.[ Szerkesztve ]
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
-
HÁZIGAZDA
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Oké, igen egyszer kell. És mikor érdemes? Hideg indításkor, vagy ha már bemelegedett gép, kvázi hőstabil?
Közben hazaszaladtam, mert nem hagyott nyugodni ez 113/118 probléma, 118-on húztam is egyet, visszakaptam amit vártam kinézetre, nagyjából ízre is, bár mintha enyhén sok lett volna a hő, hangyányit mintha keseredett volna.
De az is lehet, hogy ez már az izgalom miatt volt. Majd délután higgadtan.... most legalább lenyugodtam kicsit"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
-
gpbenedek
csendes tag
válasz Bazsee71 #61174 üzenetére
Az espresso embassynak van/volt egy bérelhető tanterme a belvárosban, ahol voltak gépek is (Lm, de typusra nem emlékszem). És biztos vannak még más oktató helyek is, akik bérbe adnák. Pénzbe kerül, de egy kérdést megérhet, és lehet, hogy a CasMo beszerzésben is tudnak segíteni.
-
őstag
Szasiztok,
páromnak megtetszettek a filter kávé italok, melyeket kávézókban fogyasztott, így otthon szeretne heti egy két alkalommal saját részre készíteni.
Ahogy utána nézegettünk egy V60 vagy Kalita wave filterezőre, őrlőre, mérlegre és hattyú nyakú kiöntőre lesz szükségünk első körben a friss kávé mellé. Leginkább az őrlő kiválasztásával küzdünk ezek közül. Első körben azt gondoltam, hogy egy Hario SKerton/mini mill is elegendő lesz, de ahogy utánanéztem azt olvastam, hogy belépő szintnek, utazó őrlőnek jó, de sokan tovább léptek valamilyen komolyabb kézire, vagy a gépi őrlőre.
Mit tudnátok ajánlani kézi őrlő kategóriában? Olyasmit keresnék, ami már egy jó kompromisszum, nem gond ha külföldről kell beszerezni, csak ne egy hónapot kelljen rá várni. (Egy nagy elektromos őrlőt nem szeretnék kirakni viszonylag kis méretű konyhánk pultjára, amit hetente egyszer használnánk, így maradnánk a kézinél)Válaszaitokat előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz Bazsee71 #61187 üzenetére
Persze, igen, de arra gondoltam offsettel újraindítom. Próba cseresznye.
bajnokpityu@ Reggel 113-on hőhiányos volt a kávé, most 118-on meg majdnem mint régen. Én ebből arra gondolok, hogy ha nem is 5 fokot, de 2-3-at jelentett az eltérés. Megpróbálom az offsetet és újra auto tuning.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
gpbenedek
csendes tag
Nekem a hario mini mill filterben nem hozta az átütő tiszta ízt. Zavarosabb volt, kicsit kesernyés olykor. AP-ben és V60-nál is ezt tapsztaltam. (és a kettő azért elég más ízvilág, állag) A graef cm802 sokkal jobb. (és a 702-is, ami egyébként meglepően kicsi élőben)
Én kézi darálóból mindenképpen KINU m47-et vennék, ha most kezdeném.Az M38 olcsóbb, de arról nem tudok semmit. Kancsóra még nem szántam el magam, mert van egy tejkiöntőm, aminek jobban visszahajlik a csőre, és tejhabot nem, de vizet kiválóan tudok vele önteni. Viszont szülinapomra lehet, hogy meglepem magam eggyel
Ár/érték arányban ezt látom a legjobbnak
Kicsit spórolósabb edisön egy ikeás húshőmérővel párosítva.
Vagy közepesen spórolós megoldás, húshőmérővelV60-at nagyon szeretem.
Szóval én ha most kezdeném, és lenne otthon sima vízforralóm:
- vennék egy kinu darálót
- egy 2500 Ft-os 0.35 ös tejeskancsót visszahajtott csőrrel
-ikeás (vagy hasonló) hőmérőt
- egy v60-at[ Szerkesztve ]
-
Jackx
tag
Sziasztok.
Olvasgattam a fórumot, és láttam hogy milyen ajánlások voltak abba az irányba, hogy milyen a minőségi kávé.
Ennek ellenére, én szeretnék ajándékba venni egy kapszulás kávégépet!
A barátnőm főként tejes kávét iszik, de nem kell hogy tudja a gép gőzölni, habosítani, vagy bármi.
Azt olvastam, hogy a Dolce Gusto kapszulás kávégépek pont ideális lenne az ő igényeire, de szeretném megkérdezni, hogy szerintetek ezek a Krups gépek jó választás volna-e? Esetleg másik gép/márka 15-30 ezer között?Tudom hosszútávon a kapszulák miatt drága, és sokan az eszpresszó esküsznek, de itt most mást szempontok vannak
-
Joe63
tag
Sziasztok!
Eladnám Saeco Via Venezia gépemet + Nemox Lux kávédarálómat.
Kávéfőzőről: link
A daráló fokozatmentessé alakítva.
Nagyon keveset használtak, podos gépre váltás miatt lettek eladók.
Ár egyben 40 ezer Ft.Érdeklődni PÜ-ben.
[ Szerkesztve ]
• Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet. És attól szar, hogy meg is történik.
-
soldier2
őstag
Amit gpbenedek írt azt csak megerősíteni tudom. Ha számít a hely akkor darálónak valamelyik Kinu (itthon a KVX forgalmazza), vagy a kis Graef (702). Kéziben a Kinu motorosban a Graef alatt nem éri meg nézelődni, ha kávézóihoz hasonló filterkávét szeretne. Amit szintén nem szabad elfelejteni, hogy Omniából nem lesz jó filterkávé, de Sárga Tchiboból sem. Amiket kávézóban használnak azoknak a kávéknak az ára 10000 ft fölött van többnyire kilónként.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!