-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pacuha69
csendes tag
válasz jveres #59968 üzenetére
Már egy ideje feltornásztam az arányomat 1:2-re. Vetranoval nem ízlettek az ilyen arányú italok, lehet ezért is vittem annál lejjebb a készítési arányt. Az SB-vel viszont 1:2-es aránnyal is nagyon balanszos, édes, sűrű a végeredmény. Crema így is képződik, de elég vékony, így kavargatás során esetenként foltokban marad csak rajta. Készítésnél továbbra is tartom a jól bevált görbémet. 20mp előáztatás, majd a 6 bar-os csúcs kis kitartása után, egyenletesen viszem lejjebb a nyomást a végéig. Ez a második periódus kávétól függően 30-50 mp között lehet. Ezekben a filter pörkölésűekben az a jó, hogy el lehet nyújtózni bátran az idővel, úgy is kiváló lehet a végeredmény. De persze volt olyan kávém ami a "gyorsabb" 50 másodperces idővel volt a legjobb.
Soldier2: Hamarosan sorra kerül a Colonna nálam is, majd beszámolok róla.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #60050 üzenetére
én azóta agyalok rajta, hogy felrakta, ha a robur előtt kerül fel, abban a másodpercben hívom fragolát, hogy megláttam. őszintén meglep, hogy nem csapott le rá senki. én viszont elviszem, egyrészt én is szívesen megnézném, másrészt faternak isten lenne, de még a sörözőbe is jobb a dózeres k10-nél (azt akkor eladom).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Sinisi
senior tag
Csak nem új mérföldkőhöz érkezünk darálófronton? Jönnek a royalok?! Szivárognak, vagy tömegesen? Bemigrálnak a fórumra :-) vagy ez csak amolyan egyszeri lehetőség?!
-
HÁZIGAZDA
válasz Sinisi #60055 üzenetére
fragolánál van 4-5 db, és szerintem eléggé egyszeri. előbb-utóbb mindig jönnek dögös holmik, de azért tényleg penge, ritka darálóból nincs gyakran. roburt így itthon, felújítva nem is tudom, hogy láttam-e. royalt talán egyszer. compak k10-et szintén egyszer. mondjuk öt év alatt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
Lovas Kikötő. Alsóörs fölött, Lovason egy "kultúrkocsma". Hausbrandt 30/70, ízre azért uralkodó a robusta, de korrekt, valódi espresso. Világtól kissé eldugott, útszéli, de jó hely! Mintha a francia vidéken járnánk. Helyi pincék iható borai (Skrabski SB és Furmint éppen).
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
rozmarph
csendes tag
Kedves Mindenki!
Keresek E.S.E podos kávéfőzőt, jó állapotút és megbízhatót, az sem baj, ha fórumtárs által használt vagy ajánlott darab Külön öröm lenne, ha lenne tejhabosító funkció is.
Előre is köszi minden tippet, jöhet itt is vagy privátban! -
mester6
tag
válasz rozmarph #60063 üzenetére
Szia ,
nekem van egy ESE podos kávéfőzőm. Magamnak vettem, de aztán nem használtam, mert presszó gépre is beruháztam.
A XVI. kerületben lakom, gyere el , nézd meg, próbáld ki és ha tetszik kialakítunk egy baráti árat.Üdv: Róbert
(Az az igazság, hogy nem is tudom hol tartani, leginkább ezért adnám el.)
.
[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
Ma kínomban vettem egy lavazza rosso kávét mert elfogyott ami eddig volt. Azt írja a csomagolása, hogy minden kávékészítési módhoz tökéletes, de rohadtul nem jó brikkába. Elég lassan jön át, pukkanás elmarad, de ízben üti az eddigi összes bolti téglát kotyesszal készítve. Kellemes csokis mogyorós íze van. Még mindig nem vettem darálót, szóval marad a brikka meg a tégla.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
HÁZIGAZDA
válasz Toobee #60070 üzenetére
be kell járatni, napi fél óra bicepsz, fél óra tricepsz, pontosan 65 napon át, este 6 és 8 között. addig szar lesz a kávé, de mire végzel, úgy hozzászoksz, hogy már jónak fogod tartani, pláne, hogy mennyit költöttél a kinura.
(bocs az öniróniáért)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
SierraFox
tag
válasz Toobee #60070 üzenetére
Az örleménytartó menetét tartsd tisztán (ha menetes). Ha világos pörit darálsz vele presszóra, akkor a felső hüvelykujjtartó rész ragasztása elengedhet.
Nekem most két egész fordulat és utána a 8-as állásnál van a joker. Érezhetően finomabb ízeket kapok vele, mint a Freddel. -
HÁZIGAZDA
értem, hogy mi akarsz kihámozni ebből, de én meg ismerem annyira ronint, hogy tudjam, hogy bőven nem kezdő ízlelőbimbók terén. egy szétégett kávét bárki felismer, nem írta volna ronin, hogy jó, ha szar. ergo, ideje picit finomítani azon, hogy miben lehetsz biztos kép alapján és miben nem. úgy látszik, hogy abban például nem, hogy ha sötétbarna cremát látsz, akkor elégett a kávé.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
Azt hiszem a Balatonnál kicsit lejjebb kell adnunk az igényeinket, mint mondjuk a fővárosban.
Kösz, hogy mellém állsz, egy újhullámos nyelvnek simán lehet égett ez a kávé. Nekem, mint olasz (és azon belül Hausbrandt) fannak ez teljesen jó, plusz árnyékban volt a kávé felszíne, és telefon.
A kaja fenomenális![ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
soldier2
őstag
válasz jveres #60002 üzenetére
Ma reggel 20s előáztatás után 35s csapolás 6 baron kitartva, majd fokozatosan leengedve a nyomást 15,5/35g tényleg édesebb lett, bár elég magas hőmérsékletről indult így sem volt keserű. Érdekes ez a fajta kávékészítés, és bár nagyon finom, nekem hiányzik belőle a csoki . Úgy tűnik ideológiailag még nem vagyok elég képzett, de igyekszem.Crema még mindig van elég. A kávé még mindig a Colonna discovery kategóriás etiópja.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #60085 üzenetére
legalább egy tucat ilyen színű olasz blendet ittam már, amit tök jó volt. olaszországban egyébként (itthon nem járok annyit kávézókba). de itthon is. és igen, aki abszolút nem tolerálja a csokis, vaníliás, füstös jegyeket, az sikítani fog, de egy kávé nem feltétlen égett (= keserű) azért, mert "úgy néz ki". pláne nem monitor mögül.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz ronin s8 #60087 üzenetére
Csak nem a balatoni gasztrotérképen mész végig? Mi csak a déli partra járunk, az északi vendéglátóhelyekre meg csak csorgatjuk a nyálunk. Ha netán dél felé veszed az irányt, akkor a Majthényi Présházat bátran ajánlom, a konyha kiváló, a kilátás fantasztikus, kávét nem ittam.
Egyébként nálunk az egyik helyen is hasonló képet mutat a kávé, de valahogy mégis jó, szívesen térünk be egy "rövidre".
-
Bazsee71
őstag
Lassan eladó sorba kerül átalakított Mazzer Major darálóm. Új, gyári (151A) késeket kapott, ~10kg kávé ment át rajta az elmúlt egy évben. A cukrász tölcsért magam faragtam, a felszerelt motortakaró lemez is gyári alkatrész. Apróság, de az állító tárcsa kis pálcikája és a gumi talpak is újak. A darálóhoz jár majd antisztatikus rács, a kapcsoló mögé új tábla, a géptestre új matrica, a tölcsér és a ház közé új szivacs. Fényezésen törtem a fejem, ahhoz vettem a gyári kiegészítőket, de odáig nem jutottam el. Természetesen a leszerelt dózer is jár a géphez.
Amit extraként fogok kínálni, az az electronic változat szűrőtartó villája, és egy kisméretű babtartály. Pénteken elviszem fragolához is, rámérünk a késekre, ha szükséges akkor ott marad szabályozásra. Ha valami csoda folytán addig megkerülne az új gazdája is, akkor a fényezés is megoldható.
Este lövök képeket, addig az árat is kitalálom.
-
Toobee
veterán
-
Toobee
veterán
Megtörtént az avatás. Úgy kérném szépen a fikát, hogy 2x5 gramm kávéval állítottam be szemre a Kinu-t és ez a legelső kávé vele. Parci: úgy néz ki ezt kurva jól bejáratja 10 gramm is.
PallYotz Spicy Italy volt az áldozat. 16,5 gramm kávéból 28 grammot engedtem le. Jöhetett volna gyorsabban is, állítottam is rajta picit. Holnap folytköv
szerk.: a lényegről nem is írtam. Gyönyörűen jött le, pedig nem is szitáltam, mert a szitám még idegenben van. Egy nyárssal picit megkevertem az őrleményt a Kinu tartályában, összesen ennyit csináltam. Majd naked karba borítás, pici rázogatás és tamper. Ízre nagyon finom, összetett volt. Olyan Spicy Italy-s. Nem csalódtam, kurva jó kis daráló, ez már az első kávénál érződött.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
celf
őstag
Beurer KS36 mérleg szerintetek jó?
Pro, kontra?
Ami most van elektromos konyhai mérleg, képes öntés közben kikapcsolni Auto Switch Off funkcióBonavita 1l-es vízforralóhoz annyit tudok hozzátenni tapasztalatként, hogy elvileg van benne olyan funkció, hogy hamarabb lekapcsol, hogy ne forralja túl a vizet, és tényleg megszakítva ki-be kapcsol, ha már közelít ia beállított hőfokot, de így is simán túllő a célon, akár 3 fokkal is.
Pl. ha 90 fokra van állítva, felmegy 93-ra is akár.
Ilyenkor állítom be 88-ra, és szépen 91 fokos vizet kapok.Amúgy remek kis forraló.
[ Szerkesztve ]