-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #60400 üzenetére
Amennyiért Tobee adja szinte donorgépnek megéri van benne rizikó az igaz, de a kettő ami nálam van eddig hibátlanul működik. Ha meg elromlik, veszünk egy kombigépet (csak a kollégák még nem tudják ).
Csapajev: mondhatni a pogácsa hozta a papírformát. Lehet a jövőben visszaexportáljuk a kávézacot Afrikába víztisztítási céllal (vagy csak megtartják a kávét maguknak vizet tisztítani, nekünk meg marad a Brazil kávé.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
John3:16
csendes tag
válasz gpbenedek #60384 üzenetére
Ezt meg tudom erősíteni, hogy egész finom eszpresszó(-szerű) kávét tud készíteni a Saeco Poemia jó őrlővel.
Mostanában rászoktam, hogy reggel egy kis vitaminosdobozba őrlök az Atommal kb 16-20 gramm
Lavazza caffé espresso-t és a melóhelyi Saeco Poemián lefőzöm napközben. Jól lenyomkodom a műanyag tamperrel és kb. 1:2 aránnyal csapolok.Így több legyet ütök egy csapásra, mert egyrészt a reggeli presszóm a friss őrleményből készül, másrészt a pangót sem megy a kukába (természetesen a 16-20 g-nak csak egy kis része a pangó), harmadrészt fincsi kávét iszom a melóhelyen is.
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #60400 üzenetére
Sztem sokkal nagyobb a kulonbseg egy kotyesz es a brikka kozott mint ket automata kozott.
Egy biztos sima kotyogos kave meg ha friss is nekem egyaltalan nem gyere be.
De egyebkent nehez is ezeket a joszagokat egy kalap alatt emliteni. Izlesrol meg kar vitazni. Meg kell kostolni az illetonek ezt is azt is.
Egy biztos az amit linkelt az egy rakas kaki, attol barmi jobb.Azert mert fragola nem vallalja mar meg kismillio szerelo van az orszagban aki direkt automatakkal foglalkozik. En kettot batran merek is ajanlani barkinek
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz gpbenedek #60404 üzenetére
Az a vicces, hogy a melóhelyen 5-ből 4-szer én kapcsolom be aznap először a Saecót és 2-3 perc felfűtés (közben 20-30 mp "fűtőcsapolás") után már csapolok is.
Tapasztalom, hogy friss, jó minőségű kávébab és jó őrlő mellett egy szerényebb képességű presszókávéfőzővel is elfogadható minőségű eszpresszót lehet készíteni.
Tényleg a bab és a daráló a legfontosabb, na.
[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
Megosztanám a Daráló Telegram csatornáján egy kávéőrült kolléga hozzászólását. Ez is """"alátámasztja"""" a szegedi fórumon jó pár hónapja lezajlott aluparát, különös tekintettel a vezetőjük """megalapozott""" véleményét
Kíváncsiak voltunk, hogy a régebbi Gaggia gépek alu bojlerével kapcsolatban terjengő rémhíreknek vajon mennyi valóságalapja van, így Sás Benedekkel és Szabó Gyulával (csk) bevizsgáltattunk mintákat.
Gyula, mint a projekt lebonyolítója, készít majd egy részletesebb összefoglalót is, de addig is részeredmények, csak röviden (alumínium tartalom):
- csapvíz: 5 mikrogramm/l
- 24 órás víz Gaggia Babyből (természetesen fel volt fűtve): 621 mikrogramm/l
- kávé 24 órás vízből: 60 mikrogramm/l
Jól látszik, hogy ugyan a vízbe bőven kerül alumínium, azonban a kávépogácsa egy nagyon komoly szűrést végez rajta. Egy espresso így nem árt többet, mint egy pohár csapvíz. Az egészségügyi határérték egyébként 200 mikrogramm/l.
A vizsgálat érintette a kotyogós kávéfőzőt is, azt majd Gyula írása részletezi.[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
Sziasztok!
Lenne pár amatőr kérdésem:
1. A képen (Gaggia Baby 2007) fekete X-el jelölt csőszakszból erszt a víz (gőz). Az elméletileg üzemszerű ugye, hogy sima kávéfőzés közben (tehát nem tejgőzölés) ott nyomás uralkodik? Az adott csőszakasz a "gőzgomb" és a kazán között van.
2. A képen piros körrel jelzett bilincs levételére és felrakására van valami türkk, mert nem nagyon akar az agyam rájönni. A legutóbb is feszegettem csak egy másik hasonló bilincset.
Előre is köszi!
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Meg nem jottem ra mitol, de neha elofordul hogy van nemi, eszlelheto zacc a csesze aljan.
Ez mitol lehet es mit lehet/kell tenni ellene?
Normal Espresso gep, friss kavek.
Koszi
G.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
fragola.6035
aktív tag
válasz angelside77 #60410 üzenetére
Le kell vágni és új bilincs kell. Más megoldás nincs.
https://caffe35.webnode.hu/
-
angelside77
tag
válasz fragola.6035 #60412 üzenetére
Akkor ezek amolyan 1x használatos bilincsek?
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz angelside77 #60413 üzenetére
Igen. Lehet venni csavaros bilincset, 7-9 mm-es kell.
https://caffe35.webnode.hu/
-
8nemesis8
veterán
válasz Bazsee71 #60377 üzenetére
Utána olvasok ennek hátha megértem.
Én eddig azt hittem tök mind1, ha 15 bar nyomásra képes ez vagy a drágább akkor nem sok difi lehet, ezek szerint nagyon is. Akkor a régi szarvasi 15baros az is ilyen kamu nyomásfokozós?Tényleg 70-90-et ki kell fizetni egy újért, hogy iható kávét hozzon? Én amúgy mindig cappucino jellegű kávét iszok.
adp: Otthon van saeco vienna automata, nem rossz, de én nem esek hasra tőle. Olyan kávét bőven főz ez is szerintem!
gpbenedek: Hogyan értsem, hogy nem nevezhető stabilnak?
[ Szerkesztve ]
-
8nemesis8
veterán
Jelenleg Bellarom Gold vagy Omnia Classic szokott lenni, tehát semmi extra, de most valahogyan igényem támadt igényesebben kávézni!
Amit leszűrtem eddig, hogy a kávéőrlés és a bab nagyon fontos, talán a legfontosabb. Utána nyilván egy jó főző sem árt.
Ha azt nézzük, hogy most van egy ilyen nyomásfokozós gép és tovább akarok fejlődni, de nem mehet minden egyszerre akkor egy örlőt kellene venni, jó kávéval, majd ezután következő körben egy főzőt is.
gpbenedek: Köszi a felajánlást! Helyileg merre vagy egyébként?
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
-
8nemesis8
veterán
Persze, ezek után az lesz, csak kell egy terv hogyan lépjek előre.
Én Szegeden vagyok, így van egy helyzeti előnyöm, mert ahogyan látom az avx itt van helyben! Lehet kimegyek valamikor egy fejtágításra / vásárlásra. Mit ajánlanál? Akkora a választék...Rokonnak van kocsmája, onnan kaptunk Lavazza Espresso-t, ha jól emlékszem, ott finom volt, itthon már nagyon nem tűnt annak Nyilván ennyit tesz a gép és frissesség, akkor még csak tippeltem, most már tudom!
-
Rush77
aktív tag
válasz 8nemesis8 #60418 üzenetére
Szia.
Én is voltam hasonló helyzetben.
Nekem most Saeco poemiam van egy nem nyomásfokozós karral és mellé nem olyan rég beszereztem egy CM702-t.
Az azt megelőző felálláshoz képest fényévekkel jobb kávékat csinálok.
Kávéból pedig jelenleg Pall&Yotz nálam a nyerő. Aztán ha összejött a pénz egy komolyab gépre akkor meg még inkább kitárul a világ (remélhetőleg). -
And06
aktív tag
valaki tudna nekem cikkszámokat mondani expolygonban pavonihoz? nagyon megköszönném!
ezek kellenének:
pre millenium modellhez: dugattyú tömités(2x), kartömités (ami a felsőszűrőt a helyén tartja), a fej és a bojler között levő tömités/O-gyűrű.
köszi! -
Rush77
aktív tag
Nekem ez van. (Bocsi csak mobilról írok) Ezt még amerikából hozta nekem a tesóm amikor kint volt.
https://www.seattlecoffeegear.com/non-pressurized-portafilter-upgrade-for-saeco-and-starbucks-espresso-machines
Amúgy lehet, hogy ebayen találsz olcsóbban is (csak a paraméterek egyezzenek) vagy vannak leírások, hogy a gyári kart hogyan lehet átalakítani. -
paljoc
tag
-
paljoc
tag
Andrew doki ezt anno kivesézte, volt szerencsém személyesen is meghallgatni tőle, hogy nyugodtan használhatom a frissen vett Gaggia Evolution gépemet! Mi lehet vele most…../mármint Adrewre gondolok, nem az Evo-ra, annak egy darabig ismertem is az útját, de már rég a homályba veszett, hogy hol szolgálhat most.../
[ Szerkesztve ]
-
gpbenedek
csendes tag
Az utóbbi időben a talán szokásosnál is több posztot látok azzal kapcsolatban, hogy milyen kezdő gépet, örlőt/darálót érdemes venni, majd egyre több kérdést, hogy miért nem jók az olcsóbb, értékelések alapján népszerű gépek, darálók. Biztosan sokan leírták már, de gondoltam most összeszedem az eszpresszó készítés (leginkább) technikai alapkövetelményeit nagy vonalakban. Illetve igyekszem választ adni a fent leírt kérdésekre.
Mi a cél?
Az őrölt kávéból olyan koncentrált, relatíve kis menyiségű italt készíteni, ami a fogyasztóját boldoggá teszi és lehetőleg az objektívnek mondható ízlelési szempontoknak is megfelel. (nem keserű, nem savanyú, nem égett; sőt, leginkább kellemes ízjegyek fedezhetők fel benne)Mik a főbb eszközök, meghatározó elemei az eszpresszókészítés folyamatának? (a teljesség igénye nélkül, inkább eszközvásárlás szempontjából tekintve)
Előre őrölt bolti kávé:
- A hatalmas felület miatt a kávérészecskék könnyen lépnek reakcióba a levegővel, nagyon gyorsan veszít az aromájából.
- Frissen is maximum olyan kávékészítési módszerekhez alkalmazható, ami nagy tűrésű az őrlemény finomságát tekintve. (na, az eszpresszó nem ez a műfaj, kotyogósban elzizeg)
- Legjobb, ha eszpresszó készítését meg sem próbálunk vele, erősen kudarc esélyes. (ún. nyomásfokozós karral rendelkező gépek képesek belőlük (avatatlan szem számára) első ránézésre eszpresszóhoz hasonlónak mondható produktumot készíteni, de a crema is inkább hab szerű, az ízekről nem is beszélve - ne hagyjuk magunkat megvezetni)Kávébab:
- Lehetőleg legyen frissen és jól pörkölve, de a pörkölést követően pihenjen minimum 5-10 napot.
- Felhasználás előtt a lehető legkevesebbet érintkezzen levegővel, mert az elősegíti az öregedést, akár zárt tasakon belül is.Őrlemény:
Célunk a lehető legegyenletesebb őrlemény létrehozása, amellyel a csapolás során a legjobb eredményt érhetünk el.
- Az örlemény részecskéinek egyformasága nagyon fontos. Ha túl nagyok a darabok, akkor nem lesz megfelelő a kioldódás, ha túl finomak a szemcsék, nemkívánatos ízek kerülhetnek a csészébe. ( a legroszabb, ha a szélsőségek egyszerre fordulnak elő az őrleményben: a késes, “propelleres” darálók eredményeznek ilyen őrleményt, emiatt nem ajánlottak)
- Az őrlemény ideális finomsága függ a kávé fajtájától, a pörkölés óta eltelt időtől, a felbontás óta eltelt időtől, a tárolás módjától, páratartalomtól (kis túlzással mindentől), emiatt szükségünk van egy olyan….…..Kávédarálóra: (ez eszköz oldalon talán a legfontosabb eszköz)
- Ami kis fokozatokban, vagy fokozatmentesen állítható, hogy az adott kávéhoz mindig a legideálisabb beállítást használhassuk.
- Egyenletes szemcseméretű őrleményt ad.
- Képes olyan finomra őrölni a kávét ami szükséges az eszpresszó készítéséhez.
- A legkevesebb veszteséggel tudunk vele egy kávé készítéséhez szükséges adagot őrölni.Víz:
- A folyamatban az oldószer szerepét tölti be. Fontos az ásványi anyag tartalma, és a ph-ja.Kávégép:
Feladata, hogy adott hőmérsékletű vizet, adott nyomáson átpréseljen a tömörített kávépogácsán. Fontos, hogy a csapolás kb. 30sec időtartama alatt ezek a paraméterek ÁLLANDÓAK legyenek. Ehhez viszont szükség van olyan alkatrészekre, felépítésre, szabályzó eszközökre, amelyek képesek ezt garantálni.Szivattyú, pumpa:
- ha nincs a gépben, akkor az NEM eszpresszó gép, még akkor sem, ha az van ráírva (pl. régi szarvasi eszpresszó, de más gyártóknál is vannak) Kivételt képeznek persze azok a gépek, ahol a szükséges nyomást más mechanikai, de szabályozható módszerrel állítják elő
- több technológia létezik, de mindegyik teszi a dolgát
- általában a szükségesnél magasabb nyomást képes előállítani, ezt jó esetben egy szeleppel (OPV) lehet állítani. Az olcsóbb gépekben ezt általában egy biztonsági szeleppel helyettesítik, ami nem állítható, de attól megóv, hogy az arcodba robbanjon a gép baj esetén. A gyártók ennek az eszköznek kispórolását is igyekeznek a saját javukra fordítani számháborús stratégiával: 15-19 baros gépet is láthatunk a boltok polcain, pedig 9-10bar elegendő (néha kevesebb is) egy kiváló eszpresszó elkészítéséhez.Kazán/bojler: (rézcső és pid tuning)
- Ebben történik a víz felmelegítése külső, vagy belső fűtőszálak segítségével. Ha kicsi a kapacitása, a csapolás közben beleáramló hideg víz lehűti a kávéra érkező vizet is, ami nem tesz jót a kivonatolásnak. Ennek kiküszöbölésére jött létre az ún. rézcső tuning. Ilyenkor a kazán köré tekert rézcső felveszi a bojler veszteséghőjének egy részét, ezzel előmelegítve a bojlerbe érkező vizet.
- Termosztát: ez szabályozza a kazánban lévő víz hőmérsékletét. A gyári darabok sokszor potatlanok, akár 25 fokos intervallumban kapcsolnak. (Pl. egy gaggia classicnál a fűtési ciklus vége felé kezdett csapoláskor a kazánhőmérséklet 118 fok is lehet, a fűtési cikus elején ugyanez 95 fok) A hőmérséklet finom beállítását érdemesebb egy PID szabályozóra bízni. Ennél az eszköznél beállítható a pontos hőmérséklet és azt egy speciális algoritmussal folyamatosan kb. 1-2 fokon belül tartja.
- A háztartási gépeknél a fej általában egybe van építve a bojlerrel, így ezek együtt befolyásolják a kávéra érkező víz hőmérsékletét. Minél kisebb a csapolás alatti hőmérséklet változás a kávépogácsán, annál stabilabb a gép. (hőstabilitás)
- (az olcsóbb, műanyag házas háztartási gépekre jellemző, hogy pontatlan termosztáttal, kis kapacítású kazánnal vannak szerelve)Szűrők:
- Kialakításuk, töltési tömegük/ térfogatuk, lukméretük, szintén befolyásolhatja a kávé ízét karakterét. Egy rossz kialakítású gyári szűrő sajnos könnyen lehet a jó kávé gyilkosa.Összefoglalva:
Az ajánlott gépek általában jó felépítésűek, tartós anyaghasználat jellemzi őket. Kialakításuk lehetővé teszi a gyári hiányosságok tuningal való fejlesztését. Ezek többsége az ipari szabvánnyal (58mm) kompatibilis, ami a kiegészítők beszerzésekor előny lehet. Az ajánlott darálók eszpresszóképesek, és kategóriájukban jó minőségű őrleményt adnak.A nem ajánlott (pumpás eszpresszó)gépek vagy nem alkalmasak a tuningolásra, vagy annyira gyenge minőségű anygokból konstruálták őket, hogy nem éri meg többet költeni rájuk. Vannak modellek, amik egy jó darálóval, a gép kiismerésével, némi trüközéssel és sok kompromisszummal jobb kávét adhatnak, mint az addigi otthoni kotyesz, munkahelyi automata, de továbblépés esetén inkább pénzkidobás.
Az eszpresszó világa drága sport, ez sajnos tény. Vannak kevésbé dárga eszközigényű kávékészítési módszerek is, de a daráló ott is alapkövetelmény és a jó alapanyagot ott is meg kell fizetni. (Aeropress, Frenchpress, V60 és sokan mások)
Egyéb fontos eszközök:
- A tömörítés fontosságáról nem írtam bővebben, de érdemes egy méretben a szűrőkosárba illő tampert is beszerezni már a kezdetekkor.
- Egy tizedgramm pontosságú mérleg fontos a reprodukálhatóság szempontjából. A készítéshez szükséges őrleményt és az elkészült italt egyaránt érdemes mérni.Ha a nálam tapasztaltabb, tájékozottabb fórumtársak bármi kiegészíteni, módosítani valót találtok, írjátok bátran. Az esetleges helyesírási, központozási hibákért elnézést kérek, rohanósan írtam.
[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
válasz fragola.6035 #60414 üzenetére
Köszönöm a tippet. Sikerült is kapnom, pont ilyet, még délután kis is cseréltem.
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
-
vTamas35
csendes tag
válasz gpbenedek #60437 üzenetére
Talán a különböző igényeknek megfelelő gépkategóriákkal lehetne még kiegészíteni. Gyakori, hogy az új érdeklődőknél megjelenik igényként, hogy többnyire tejes italokat fogyasztanak, legyen arra is alkalmas a kávéfőző. Itt az ajánlott GC még elboldogul, de ha a családban egyszerre többen is kávéznak, esetleg gyakori a vendégsereg, akkor érdemes lehet megemlíteni a többi kategóriát is.
Tejes italoknál a tökéletes espresso elkészítése mellett, fontos a tökéletes tejhab elkészítése is, lehetőleg a csapolással egy időben, vagy azt követően a lehető leggyorsabban. (A megfelelő minőségű tejhab krémes állagú, mikro buborékokkal „dúsított”, kinézetre talán a festék állagára hasonlít, megtapad a kiöntő falán, nincsenek benne szabad szemmel látható, nagyobb buborékok, latte art öntésére alkalmas.)
Egy kazános gépek (single boiler dual use):
Leggyakrabban ajánlott gépek a kategóriában: Gaggia Classic (2015 előtti), Rancilio Silvia
Ez a kategória a legjobban elterjedt belépő szinten, ami a többséget teljes mértékben kiszolgálja némi tuning kíséretében (rézcsövezés, PID, előáztatás stb.). Jellemzően egy kis kapacitású (2-3 dl) kazán található benne, ami egy külön kapcsoló segítségével tudunk „gőz” funkcióra állítani, majd a megfelelő hőmérséklet elérése után gőzölésre használni.Előnyei: árban a leginkább elérhető, espresso készítésére kicsi tuninggal tökéletesen alkalmas, az ajánlott gépek szabvány 58mm fejjel rendelkeznek, kiegészítők széles választékával használhatóak.
Hátrányai: egynél több tejes ital készítésénél már sokat kell várni, játszani a gőzöléshez megfelelő hőmérséklet eléréséhez, majd a következő csapoláshoz visszahűtéshez, újrafűtéshez… A hőstabilitása rézcső-tuning nélkül, az alacsony űrtartalmú kazán miatt nem túl jó, gőz kapacitása alacsony (ami kezdőknek, egy tejes ital készítésénél még előny is lehet, mivel több idő áll rendelkezésre a tej textúrájának kialakításához, nehezebb elrontani).
Hőcserélő gépek (heat exchanger, HX):
Itt már szélesebb az ajánlott gépek listája, inkább gyártókat írnék a teljesség igénye nélkül: Rocket, ECM, La Scala, Nuova Simonelli… (Árban az ugrás használtan is alsó hangon +100.000 Ft az előző gépekhez képest.)Itt is egy kazánról beszélünk, de teljesen más működési elvről. A kazán átlagosan 1,5-3 liter kapacitású, mindig gőzölésre kész hőmérsékleten, nyomáson tarja benne található vizet. A csapoláshoz szükséges hőmérsékletet úgy éri el, hogy a víztartályból érkező hideg vizet egy rézcsövön keresztül vezeti át a forró víztartályon megadott idő alatt. Általában Faema E61 fejjel szereltek (4kg-os réz fej, amelyben forró vizet keringet a rendszer, így tartja ideális hőmérsékleten csapolás közben).
Előnyei: egyszerre lehet csapolni és gőzölni, egymás után többször is, nincs minőségi romlás a cremánál, vagy a tejhabnál a várakozás miatt, remek hőstabilitás, minőségi anyaghasználat, minimális odafigyeléssel, karbantartással évtizedekig elketyegnek.
Hátrányai: az ideális csapolási hőmérséklet beállítása „manuális”, PID beépítésének a rendszer működése miatt igazából nincs értelme. A megoldás a pontos hőmérséklet beállításához egy fejhőmérő beépítése szokott lenni, ahol a kívánt hőmérsékletet a hűtőcsapolás hosszával állítjuk be (pacsálós és plusz pár másodperc). Kiválasztásánál oda kell figyelni, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a konyhapulton (nem kicsik)...
Két kazános gépek (Double boiler):
Ugyanazon gyártók magasabb árkategóriás gépei, plusz ahol a pénz már tényleg nem akadály: La Marzocco (Linea Mini, GS3), Slayer és társai…Két külön kazánnal szereltek, egy nagy kapacitású a gőz, egy kisebb pedig a kávé számára. Általában a kisebb kazán alapból PID vezérelt, magasabb árfekvésben már az előáztatást, illetve a csapolás közbeni nyomásprofilt is lehet állítani.
Előnyei: egyszerre lehet csapolni és gőzölni egymás után többször is, nem kell tuningolni, hűtőcsapolni, esőtáncot járni, minden paraméter finomhangolható. A szabályozható paraméterek használata miatt remekül reprodukálható a kívánt eredmény nagyobb erőfeszítés nélkül.
Hátrányai: Drága…
Ui.: A megfelelő espresso gép kiválasztása során, a költségvetés tervezésénél úgy érdemes kalkulálni, hogy a darálóra fordított összeg közelítse meg, vagy mutasson túl a kávégép áránál. Nagyobb esély van a jó kávéra egy minőségi daráló / átlagos kávéfőző kombóval, mint egy gyenge daráló / minőségi kávéfőző párossal.
[ Szerkesztve ]
O1G
-
coppola
tag
Tisztelt Urak! Elnézést az offért, de szükségem lenne egy olcsó acélkazános,villanyos főzőre, mikre keressek?
-
soldier2
őstag
válasz vTamas35 #60442 üzenetére
Ha már ilyen részletesen összefoglaltátok, akkor nekidurálom magam és írok egy rövid összefoglalót a manuális karos gépekről is.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
L4D1K
őstag
Halihó. Végre beüzeleltem a GC-t. PY Yirgaval egy álom. Asszony csesztet gőzölt tejért, én még sosem csináltam, mi kell hozzá illetve GC-n hogyan készítsem?
# ANTAL Tuning #
-
And06
aktív tag
válasz simi.esp.28 #60447 üzenetére
köszi!
muszáj a dugattyútömitést kicserélnem, ez az ebayes szerzemény nem túl jó, remélem az új jobb minőségű lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Facebook és Messenger
- Autós topik
- Mozilla Firefox
- HP notebook topic
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- A Gigabyte is visszaveszi alaplapjainak alapértelmezett tuningját
- Nintendo Switch
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...