-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz sortiefish #60893 üzenetére
Minden tiszteletem azé, aki ennyit áldoz egy espresso elkészítésére, de...jesszus. A reggeli kávémnál képtelen lennék ilyen mutatványra.
Pont a napokban jutott eszembe, hogy az elején még mennyit szenvedtem a spricceléssel (maradjunk a kávénál), amit teljes mértékben végül Keresztapper egyengetője szüntetett meg. Persze kellett hozzá, hogy a Major nagyon szép, rögmentes őrleményt adjon. A K30-nál látok apró rögöket, de ahogy leütöm a pultra, széthullanak, az egyengető meg már esélyt nem ad ilyesminek. Így már csak ilyen szempontból is egyre hitelesebb számomra, hogy a daráló a lelke mindennek.
A szűrőkosarat nem nagyon váltogattam a CM702 óta, így az konstansnak tekinthető. Szummázva a Major minimalizálta a spriccelést, az egyengető pedig meg is szüntette. Szerencsére ezen nem változtatott a K30 kés sem.
Lehetne olyat kérni a fórumtársaktól, akik ennyit dolgoznak az őrleménnyel, hogy próbálják meg pár csapolás erejéig nélküle? Lehet közben lett annyi rutin, hogy már nem fogja összeköpködni a pultot. Ez már csak azért is érdekes lenne, mert soldiernél sem indokolja a HG1 a spriccelést.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #60902 üzenetére
Parci unszolására készítettem egy kávét wdt nélkül is pár hete, ugyanolyan spriccelős lett mint régen. Talán túl laza az őrlemény, talán valami más, csak találgat a tulajdonosi közösség. A colonnával most nem kísérleteznék, de ha lesz könnyebben hozzáférhető kávé, akkor teszek egy próbát, most videóval, de a HG1-nél kell a wdt. Lehet nem ilyen részletesen, a végén a tűvel való kavarás csak az egyengetőt helyettesíti, de valamilyen szinten kell. Én meg annyira megszoktam, hogy az a plussz 15 másodperc nem számít. Hajnalban, fél szemmel is szeretem csinálni.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #60905 üzenetére
Na igen, a Colonnával nem szabad játszani.
Csak nyitott kart használok, mindig figyelem a lefolyást is. Azt aláírom, hogy nem mindig szép egyenletes, de ha éppen kicsit inhomogén is a kifolyás, ízben akkor sem tapasztaltam - számomra - érzékelhető különbséget. Ami érdekes, hogy a legcsúnyább lefolyás sem spriccel. (Korábban rengeteget szenvedtem vele, védétéztem is keményen.) Bár már látom magam előtt, hogy jön a rettegett etióp, és összemaszatolva a fél konyhát ad egy pohár citromlevet.
Ami még javíthatott nálam, az az előáztatás, de tudtommal azt is alkalmazod.
-
soldier2
őstag
Varázslás indul (14s az egész eőtánc, csak erős idegzetűeknek):
1. Darálás: 15g/15s, teljesen rögmentes mint látszik, de mégis kell a wdt [link]
2. WDT és egyéb esőtánc, újabb 15s: [link]
3. A felület egyengetés többnyire nem szükséges, de a fél kézzel készült videó miatt picit egyenetlen lett a felszín [link]Kávé útja a fagyasztótól a csészéig < 5 perc.
Egyszerű, mint az ágybasz...ás, csak bonyolultnak hangzik.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz sz.zs. #60910 üzenetére
Ott van a szűrő az edény alatt. Amikor kiveszem a közepéből a dugót, a kávé belehull a szűrőbe, a keverés már ott történik. Amikor leveszem az alu edényt látszik, hogy alatta van a szűrő, de a feleségem véletlenül leállította a felvételt, így kimaradt.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #60909 üzenetére
Ha már így előjött az őrlemény előlészítés, leírom az én tapasztalataimat. Már csak azért is, mert nekem is rejtély, min múlik a sikeressége. Az biztos, hogy sok kiinduló tényező befolyásolja (daráló, szűrő átmérő, mennyiség stb). Abszolút igazságot pedig azért nehéz összehozni, mert ez is olyan, mint megmondani, mi az egészséges étkezés. Csak hosszú idő alatt derül ki, mi a nyerő. Tehát szerintem egy két próba nem elég konzekvenciát levonni, kell a többféle kávé, eltérő őrlemény mennyiségek, szűrők, darálók. Ezekből nyilván nálam sem mind jött össze, de annyiból előbbre vagyok a tapasztalatok terén, hogy (lehet ezért kövezni), mindig nyitott szűrőtartót használok, és van egy tükör a gép mellett. tehát minden kávéfőzésnél látom, milyen a kifolyás. Ez utóbbi azért is fontos, mert a nem fröcskölős lefolyás is lehet többféle. Például nem középen áll össze a sugár. Vagy nem deríti be a kávé a szűrő alját, tehát kis szigetek vannak az összefolyásban a sugár mellett. Vagy imbolyog. Vagy van a fősugár mellett egy csöpögő másik is. Nyilván ezek sem az igaziak, a tök szabályosra lehet azt mondani, hogy most jól készítettem elő az őrleményt.
Azt figyelembe véve, hogy szitálni én sem bírom rávenni magam, nálam eddig ez a procedúra adja a legnagyobb arányban az okés lefolyást:
1. Szűrőmagasítót használok.
2. Habverővel keverek ,nem csak körbe, de kicsit emelgetve is, hogy az alja - teteje is keveredjen.
3. Hústűvel is keverek, ettől egyenletesebb lesz a szűrőben a kávé.
4. Egy 0.5mm-es rugóacél huzalból készült, (vagyis nagyon vékony) tűvel hozom a felszínét síkba.
Ez utóbbit azért, mert az eddigi (hosszabb távú) tapasztalatom szerint semmi egyéb mahináció nem tesz jót a végeredménynek, az a legjobb, ha csak kevergetünk. Tehát rázogatás, főleg kocogtatás, de a tetejének az ujjal való simítása, tapicskolása is, lehet hogy nem minden esetben, de a fent leírtaknál gyakrabban ad rosszabb kifolyást.
Lehet, hogy csak a megszokás miatt mondom, de szerintem a fenti művelet is a 10 -15 másodpercével belefér egy presszókészítésbe.[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
A wdt-ről meg a szitáról jut eszembe:
Az ember reggel, álmosan a kávés pulthoz támolyog, tapogatva keresve az őrlő bekapcsoló gombját. A már-már elavult, szinte "szégyenkezek" kategória Super Jolly kissé kopott kései vígan harapnak bele a megtöltött babtartályból aláhulló, robusztát bőséggel tartalmazó blend szemeibe, hogy azt ki tudja milyen szemcse struktúrájú őrleménnyé zúzzák. Néhány hanyag húzás az adagoló karján és a találomra ledarált adag már a szűrőben púposodik. Egy finom mozdulat a tampereléssel és már húzom is fel a kart az épphogy bemelegedett gépre. A kávé szögegyenesen, szinte mozdulatlan vonalként, olajos sűrűséggel vígan csordogál a csészébe. Míg imént a darálóból, most a csészéből indul az orrnyálkahártya leplezetlen izgatására a kis aroma molekulák alkotta illat hadsereg, édes-fanyar-földes-kakaós-sült kenyeres aromák feszítik a végletekig a húrt. Az asztalhoz ülve, a csészébe szórt szigorúan fehér finomított kristálycukor ugyanúgy elmereng a crema tetején egy pillanatra, mint a kávézni vágyó a csésze mellett, s míg az ébredés utáni gondolatok lassan sorjáznak a fejben, ugyanoly lassan enged utat a crema a cukornak, hogy utána újra összezáródhasson és az alant megkezdhesse édes elegyedését az itallal. Szájhoz emelve még egy aromabomba az orrba, aztán már csak a kávézás élvezete….
-
looser
addikt
-
Bazsee71
őstag
Most rávettetek, hogy a mini habverővel megint nekiálljak kísérletezni, annyit még hozzá tudok csapni a reggeli rituáléhoz.
Amúgy a közepes pörkölésű kávéknál már nem nagyon izgat a dolog, ott kis hiba nagy eredménybeli eltérést még nem mutatott, de egy világos pörkölés (pl. CasMo) már tud büntetni.
De szerintem továbbra is a legfontosabb: a daráló. A kis Graefnél sokkal alaposabb előkészítési folyamatot alkalmaztam, a Major pedig nagyvonalúan engedett lezserkedni. Szerencsére a K30 kés sem szigorúbb.
-
soldier2
őstag
válasz paljoc #60914 üzenetére
Szép írás csak ott hibázik a dolog nálam, hogy robusztás blend nem járt a darálóban mióta lejárt a szegedi robusztás teszt (azt megelőzően is csak egyszer, amit Surdától vettem át). Lehet azzal kevesebb tánc is elég lett volna.
Hifis: nálam is ez a rutin, ha néha picit egyenetlen a felszín a vékony tűs keverés után, most viszont másik kezemben a telefon volt. Mondhatni ugyanaz a rutinunk, ami nem csoda, mivel tőled nyúltam
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #60920 üzenetére
Vinném, annyi kéréssel, hogy majd a Majorral együtt hoznám el.
-
hifis50
csendes tag
válasz paljoc #60914 üzenetére
Elismerve, hogy sok igazság van abban, amit mondasz, azért csak megvédeném a hobbikávésokat, (tehát magamat), vagyis hozzáteszem az én szempontjaimat. Mert ez kicsit olyan, mint hifis fórumokon az a sokszor elhangzó okosság, hogy ne sokat görcsölj a cuccaidon, halgass inkább zenét. Ami igaz is, de hát itt két különböző dologról, vagyis ha úgy vesszük, két hobbiról van szó. Az egyik egy nekem tetsző zenei hang előállítása, a másik a zene élvezete. Mind a kettő nagyon szórakoztató, de két tök különböző dolog, tehát felesleges leszólni azokat, akiket a "hangszerkészítés", vagyis a zenei cuccuk reszelgetése szórakoztat.
Hogy hogy jön ez ide? Hát csak úgy, (és ez nyilván sok kávésnak esetleg nem tetszik), hogy a két hobbi, vagyis a hifizés és a home baristáskodás nagyon hasonló dolog, lényegében egy tőről fakad. Van ugye a hallásunk és az íz érzékelésünk. Mind a kettőnek óriási a felbontása, nagyon finom különbségeket is detektál. Tehát akár zenei hang, akár kávé íz, nincs két egyforma eset. Vagyis a létrehozásukban óriási a változatosság, hiszen nagyon sok bemenő paraméter függvénye,milyen eredményt kapunk. De hát éppen ezért válhat hobbivá, hogy kiemel a zord valóság taposómalmából, vagyis leköt, megnyugtat az, hogy kütyüzhetsz, szöszmötölhetsz vele, járathatod az agyad, min változtass, hogy még jobb legyen. Tehát egy hobbi kávést lebeszélni arról, hogy ne sokat pöcsöljön egy kávéval, szerintem nem teljesen okés. Egy kívülállónak, akit nem érdekel ez az egész, nyilván hülyeség, de aki benne van és örömét leli benne, az az eredményét is folyamatosan konstatájja, mert mindannyian tudjuk, hogy nagyon pici különbségeken is milyen sok múlik.
Tehát válasszuk ketté. Van a készítés szórakoztató mivolta, amire hajlandó a hobbista a kívülállók számára elvárhatónál több időt, költséget stb. fordítani, és van a kávéivás élvezete, ami egy másik tészta, sokkal több résztvevővel.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #60924 üzenetére
ámen. és egyébként a hobbista is mind különböző, van a darálópodkeszt szint, amikor az ember teljesen belecsavarodik már abba, amit csinál, végletesen elveszik a részletekben. legyen az a 100%. és van, aki lusta, mint én, és megáll 62,73%-nál. egyik sem jó vagy rossz, illetve mindkét félnek ritka hülyének fest a másik
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
8nemesis8
veterán
Ha külföldről vennék gépet és nem jó a tápkábele, ez minden további nélkül cserélhető, ha jól láttam, ugye?
Gaggia Classicról van szó! -
jolti
senior tag
válasz simi.esp.28 #60929 üzenetére
Na ez aztán kihozná az ízjegyek garmadát, amit a többi tuning esetleg benne hagyott a kávéban, az tuti!
(#60925) paljoc
+1 Én is hol így, hogy úgy nyomom. Az esetek legalább a felében rábízom az elektronikára, hogy mennyi kávét őröl nekem. Ha 17,2 g-ot, akkor abból készítem, ha 18,3 akkor abból... Rossz egyik sem lesz, max nem lesz hm-nyam-nyam-de qurvafinom, hanem csak hm ez fincsi volt kategória.
Aztán mikor elkap a gépszíj, akkor mérlegelek, kutyulok, szöszölök....
Az előzőben meg leírtad a reggeleimet! -
John3:16
csendes tag
válasz simi.esp.28 #60929 üzenetére
... és itt ér össze a két hobbi. Mindjárt rá is kötöm a GC-t a Darvas-ösvényre egy Siltech-kel
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
A daráló tartozéka. Igazán ötletes az új változata, ott van egy tető, ami rögzíti a dugót is, így pár mozdulattal összerázod, nem kell wdt.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
8nemesis8
veterán
válasz simi.esp.28 #60929 üzenetére
Khmmm, olcsóbb, nem volt?
Köszi azért!Más, nem tudom volt-e már, de most akciós a CM702 edigitalba, 2 hete felkerestem őket, hogy be tudnának-e szerezni belőle, itt Szegeden sok eladót ismerek és a főnököt is, mert csak 800-tól felfelé voltak. Vagy ezért vagy nem, de most lehet kapni!
[ Szerkesztve ]
-
vzozo
senior tag
Sziasztok, némi tanácsot kérnék készülékválasztás terén...
Van egy Nespresso Essenza gépünk, ami kezdi megadni magát, konkrétan ez a hibajelenség (mondjuk 10 bekapcsolásból 5x):
Rendszertelen szaggatott villogás.
Juttassa el szakszervizbe a készüléket, vagy forduljon a Nespresso Club-hoz.
Na ez most nem fog játszani, gari nincs rá, 5 éves elmúlt, és amúgy is külföldön élünk, csak extra körök lennének egy ki tudja milyen kimenetelű javításért.
Felmerült, hogy vásároljuk egy klasszikus darálós eszpresszó gépet, és spóroljunk a kapszulákon is (+ lépjünk túl a limitált választékon...) Túl sok igény nincs, csak működjön és jó kávét főzzön. Se én, se asszony nem iszik cappuccinót, alapvetően eszpresszó mániásak vagyunk, néha jól esik egy-egy hosszúkávé, ez minden.
Ha lehetséges, azért vagyonokat sem költenénk rá, szóval hirtelen ez a három gép jött szembe 300 EUR alatt:
De'Longhi Magnifica S ECAM 22.110.B
KRUPS EA8108
DeLonghi ESAM 3000.BTudom, egyik sem egy Saeco vagy éppen Jura (munkahelyről ezeket ismerem), de cserébe nem is kerülnek sokezer euróba.
Van tapasztalat a topiktársak részéről a fenti gépekkel kapcsolatban? Köszi!
-
BOANerges
tag
Végre valami Sopronban is:
[ Szerkesztve ]
SGS1->SGS3->Oneplus 1->2->3T->5->6->8Pro->12
-
Norbika88
senior tag
Üdv!
Használtan szeretnék kávé gépet venni ki is néztem egy masinát, Jura impressa s90.
Érdeklődnék, hogy kinek van tapasztalta vele esetleg, gyakori problémák, szervíz igény-költségei stb.
Annyit tudok a masináról, hogy 2017ben cseréltek benn egy gőz-mágnesszelepet, 2015ben meg valami "brühgruppet" (ezt találtam róla).
Relative nem sokat kérnek érte, 40k.Köszönöm.
-
Keresztapper
senior tag
válasz zolnagy #60882 üzenetére
Én csináltattam esztergályossal, de csak az elején használtam mikor meglett a HX, mert aztán rájöttem, hogy a háromlyukúval pont olyan jól lehet gőzölni, csak nagyon figyelni kell.
Milyen gőzcsőre kellene neked (külső, vagy belső menetes? milyen az átmérője?)? (csak, mert lehet, hogy van itthon olyan, amit oda tudok adni.
http://palscoffeetech.com/
-
soldier2
őstag
Automatás kérdésben inkább a kávékorzó automatás fórumát keressétek, itt nagyon kevés a tapasztalat velük.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
vételeztem ma egy paljoc spicy italy-t, elvileg "világosabb pöri, egyszeri alkalom". hát, qrva jó
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zolnagy
őstag
válasz Keresztapper #60941 üzenetére
Brasilia Ladyhez lenne. Most [ilyen] van rajta. Ez belső menetes. Azt hittem 1/8", de nem az, csak hasonló méretű. Kicsit rá is kap a menetre, de nem tudom tovább tekerni, nem az a profilja (próbáltam 1/8" menettel)
Köszi, ha megnézed!
Én az esztergályosokat most hanyagolom, mert az egyik sose ér rá, a másik aranyáron dolgozik. Nehéz jó esztergályost találni...
[ Szerkesztve ]
-
SierraFox
tag
Nekem is jött a héten Paljocziner szállítmány, és közte Spicy. Kíváncsi leszek az is világosabb-e a szokásosnál. A nem világosabb is nagyon finom volt.
A Choco Madnessel kezdtem, az nem lett világosabb (szerencsére), de még mindig isteni. -
paljoc
tag
válasz SierraFox #60949 üzenetére
Alapból az Indian Choco, a sima Choco meg a Locavore megy ugyanolyanra és a Spicy lájtosabb ezeknél egy fokkal. Parci semmi extrát nem kapott, csak egy zacsi Spicyt, amit levettem a többi közül.
Való igaz viszont, hogy fragola szerint pont a Spicy-t, amit régen szeretett, mostanában másabbnak, üresebbnek, unalmasabbnak érzi, de ezt nem sikerült megfejtenünk miért lehet. /Át is tért -amúgy nagyon helyesen- a Casmo-ra /