-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Kaptam ajándékba egy FP-t és lenne pár kérdésem.
1- Milyen kávé ajánlott hozzá? Filter pörkölés játszik?
2- milyenre kell darálni? A filternél finomabbra?
3- Néztem a neten és többféle arányt olvastam a kávé/vízre. az 1/17 az jó lehet?Köszi.
-
Bazsee71
őstag
válasz Rush77 #61104 üzenetére
Tim Wendelboe mutatja a tutit. Állítólag elég bolondbiztos módszer, én csak nagy ritkán, de adp rendszeresen készít így italt/cuppingol. Szerintem ehhez illik igazán a filter pörkölés.
-
Rush77
aktív tag
válasz Bazsee71 #61105 üzenetére
@ Bazsee71 & And06
Köszi, kipróbálom.
Jut eszembe filter pöriről.
Most éppen PY Yirga van és hát huhh. Nem vagyok egy nagy eper rajongó de ez nagyon betalált.
Szó szerint pofán b...ott az eper íz.
Eddig ez nálam a nyerő a nem túl nagy merítésből. Még a feleségem is azt mondta, hogy nagyon jó pedig ő általában úgy van vele, hogy kávé kávé és az eddigi filteresek sem igazán jöttek be neki. -
sector99
újonc
Sziasztok !
Automata kávégép vásárlás ügyben szeretném a véleményeteket kérni. Elöljáróban annyit, hogy volt már egy Saeco Vienna gépem, most jelenleg egy Jura Imressa E70 gépem van. Mindkettőt használtan vettem, de meg voltam velük elégedve. A cél kellemes krémes presszókávé fogyasztása - mi olyan 70-80 ml mennyiségű adagokat szoktunk meg.
Most egy új gépet néztem ki: Gaggia Velasca típust. A kérdésem, hogy érdemes-e megvenni ?
A szempontok: finom krémes kávé - esetenként capuccino készítése szemes, esetleg őrölt kávéból(de ez utóbbi nem olyan fontos). Tartós, megbízható gép legyen, állítható, programozható eltárolható kávémennyiség opciókkal. Nekem a kivehető főzőegység szimpatikusabbnak tűnik ,de ez is másodlagos.
Nos ezekről szeretnék tanácsot kérni, de mindenféle más javaslatot véleményt szívesen fogadok !
Előre is nagyon köszönöm ! -
fragola.6035
aktív tag
Hónapok óta nem lehet kapni Mazzer Electronic kartartó villákat, ezért most pár hete próbálok keresni valakit, aki legyártja. Kellett találnom egy lézervágót és egy cnc élhajlítót, aki nem hajt el ilyen 1-200 darabos tétellel. Most végre sikerült és már gyártás alatt van. Remélhetőleg olyan minőség lesz, amilyet elgondoltam.
Lesz felesleg is, ha valaki kér majd. A pontos árát még nem tudom, de ilyen 3500-4500 körül lesz.
A Mazzer tölcsér gyártatással viszont nem nagyon haladok. Gyári minőségben nem találok olyan gyártót, aki 20-30 darabos tételben vállalná, hogy rozsdamentes lemezből legyártja. Komoly gép kell hozzá, cnc fémnyomással lehetne megcsinálni.
Most ott tartok, hogy találtam olyan szakit, aki sima tradicionális fémnyomással megcsinálná 1 mm-es vörösréz lemezből és ez lenne krómozva. Árban kb. 20-25e. lenne. Ezt mindenképpen kipróbálom, a Royalokhoz kell tölcsér.
Futok azért még egy-két kört, de lassan el kell ezt engednem, sok száz km-t elautózgattam már ez ügyben.Vélemény?
https://caffe35.webnode.hu/
-
mdav88
senior tag
válasz fragola.6035 #61109 üzenetére
A villák faszák, a gyári 8-10e forintos árat nem nagyon értem.
Esetleg lehetne gondolni a naked kar tartására, mint egyedi ötlet.Tölcsér: Miért nem veszed fel kínával a kapcsolatot? Ha megtalálod a cukrásztölcsér gyártóját, akkor biztosan hajlandóak a kar és dugasz ponthegesztése előtti állapotban elküldeni, vagy igény szerint lyuggatni.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #61109 üzenetére
egy ilyen kartartós (tehát a nagyobbik) villára beneveznék, ha felmegy a roburra
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #61098 üzenetére
annyira nem meglepő, hiszen a k30 kávézóba szánt daráló. a
jolly-nakheycafénak meg gondolom magas a fordulatszáma is. na, de azért a roburban ott egy 900 wattos, hűtött motor is. egyébként ne menőzz a kínai darálóddal, örülj neki, hogy nem volt pofám elsőre lecsapni rá a robur mellé...dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz fragola.6035 #61109 üzenetére
A nagyobb megtartja a naked kart is a helyén? Akkor mindenképpen kellene!
-
mdav88
senior tag
válasz Sic.Transit #61115 üzenetére
A daráló lerezgeti, mert nincs mibe megkapaszkodjon. Bár nekem csak házi barkács megoldásról van tapasztalatom... Pár hozzászólással feljebb látható az én megoldásom, azt kombinálva a hosszabb villával tökéletes lenne.
-
mdav88
senior tag
válasz fragola.6035 #61117 üzenetére
Akkor a gyári stabilabb. Nekem elkezdett oldalra lemászni róla. Sima kart nyilván a kifolyó miatt megtartja.
-
dzsolt7
csendes tag
válasz fragola.6035 #61118 üzenetére
Cukrásztölcsérből eladó darabod is van esetleg? Mert akkor nem állnék neki az átalakítással szórakozni...
-
ronin s8
senior tag
válasz mdav88 #61110 üzenetére
"Tölcsér: Miért nem veszed fel kínával a kapcsolatot? Ha megtalálod a cukrásztölcsér gyártóját, akkor biztosan hajlandóak a kar és dugasz ponthegesztése előtti állapotban elküldeni, vagy igény szerint lyuggatni."
Ennek azért nem futnék neki. Kínában sok mindent gyártanak, de innen a netről Te csak kereskedőt találsz...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
mdav88
senior tag
válasz fragola.6035 #61118 üzenetére
Ezért gondoltam rá, hogy már az előállítás helyén kérni lehetne módosításokat.
Én vékonynak nem gondolom, kézzel nem lehet hajtogatni, leginkább hasonlít a gyári megoldásra,elég olcsó.
(persze mindenkinek más az ízlése)Láttam valahol még valami shaker-ből fabrikált megoldást, az is jópofa volt, de túl sok igényes megoldással nem találkozni.
-
prandris
tag
válasz fragola.6035 #61109 üzenetére
A villák nekem tetszenek. A tölcsérnél nem tudom milyen a gyári, de olyan megoldás nem lenne egyszerűbb vagy olcsóbb mint ahogy a dózer van megoldva? Egy szép erős lemez tölcsér alakúra formálva, esetleg az illesztésnél vékony forrasztással, hogy ne hulljon ki az őrlemény (max egy húzás ecsettel rajta, ha megakadna rajta, a garat miatt úgy is muszáj). Motortakaró lemezzel árulnád egy csomagban amúgy?
-
celf
őstag
Filternél ez a blooming dolog nekem nem stimmel.
A CO2-vel mi a baj a kávé ízét tekintve? Túl savas? Keserű? Vagyis inkább mi az, ami majd visszatartja a CO2-t, hogy elillanjon, amikor ki van öntve a pohárba a kávé.[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz fragola.6035 #61109 üzenetére
Tölcsérügyben esetleg vedd fel a kapcsolatot velük:
http://femnyomasfot.hu/hu_HU/base/ -
Symbio
senior tag
Sziasztok! Új vagyok itt, bár 3 hete próbálom átrágni magam ezen a bő 60e h.sz-on, de csak azt értem el, hogy még hülyébbnek érzem magam a témában. Amatőr kávészerető ember vagyok, szeretem a jó presszót. De annyit hamar levettem, hogy ez otthon drága hobbi, így eddig csak a kávéházakat látogattam (olcsóbb és jobb az eredmény). Eddig. Mert szert tettem egy Catler 8013-asra és lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban.
Mivel tudom tisztítani, vízkőtleníteni úgy, hogy ne tegyek kárt a készülékben? Hol szerezhetők be ezek?
A darálót kell valamivel tisztítani? Vagy elég egy ecset néha?
Tanácsot kérnék szemes kávé ügyben. Hol kezdjem, mivel? A Kapuczínersek Győrben praktikus hely lennének, mert majdnem helyben van. Vagy csak menjek be hozzájuk és segítenek ... oké Ha jól vettem ki, akkor itt néhányan foglalkoznak értékesítéssel is, az hogy működik (mászkálok BP-en is)?
Kaptam szimpla és dupla szűrőt. Erről megtudhatnék többet? Mikor, melyiket, hogyan?
Bocs a sok kérdésért és köszi, ha valamiben segítetek -
meander
tag
válasz fragola.6035 #61109 üzenetére
Az a tölcsér sajnos még 20-25e körül is érdekel. Royalra elég kicsi a cukrász tölcsér, plusz az eredeti forma szerintem egy kicsit többet ad esztétikailag. A Royal pedig megérdemli, legalábbis 1,5 hét tapasztalatai alapján. Le leszek hurrogva a szakmaiatlanságom miatt, de egyelőre nagyon jókat iszom vele. Világos The Barn, 5 Elephant, Bonanza kávék voltak a kísérleti alanyok. Furcsa módon nem nagyon lett égett ízük, még 20mp előáztatás 50mp főzés mellett sem és szintén furcsa módon még "átlagos" 20+30mp lefolyás mellett is sokkal édesebbek, mint pl. a Konyval.
Elég is a kontárkodásból, játszom még vele kicsit aztán igyekszem írni valami precízebb észrevételezést. Majd elfelejtettem Royal + ZM késről van szó. -
mester6
tag
Vásárolnék egy használt 58mm-es tampert, M8-as nyéllel , vagy anélkül.
Személyes átvétel lenne jó Budapesten. Csak egy egyszerű tamperre lenne szükségem.
Ajánlatot pü-ben kérem. Köszönöm. -
HÁZIGAZDA
válasz meander #61132 üzenetére
talán romlottak a shotok, amióta cseréltem , de azért közben meg mintha szép lassan javulna. igazából onnantól kezdve, hogy SiD azt mesélte, hogy az egyik kedvenc titkos favoritja a robur, végtelen esélyt adok neki. viszont én még nem is láttam zm kést, így fogalmam sincs, hogy az hogy hasít.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adp
őstag
válasz meander #61132 üzenetére
és nálad, hogy teljesít a zm kés? főleg presszó érdekel, mármint rendesen lehet fokozatokat váltani? Mert ugye Balázs írta, hogy nála vagy 15mp vagy 40mp alatt jött le két idézőjeles fokozat között.
Fragolát már párszor kérdeztem neki mi a tapasztalata a ZM késes SM-ekkel, de nem igazán jött még rá válasz...
-
mufi
senior tag
válasz Bazsee71 #61103 üzenetére
Bele kellett jönni...őrlés finomsága, mennyiség na és...a kávé sem jó a tesco polcairól...
Szeretném megtanulni hogyan legyek profi amatőr...de látom ez q hosszú út lesz...150 rongy kategóriában esetleg van valami ami jobb lenne nekem kezdőnek mint a HX?Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
-
HÁZIGAZDA
150 ezer forintért mai árakon egy e61-hx nem rossz vétel igazából. és ha sokat tervezel gőzölni, akkor még jó választás is lehet. ha viszont nem, akkor én biztos, hogy pid-es gépet akarnék. bár nem olyan "menő", de egy pid-es, rézcsövezett gaggia minimum nem rosszabb kávét ad.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
De akkor egyensúlyba kellene hozni a túlvégen egy EK-val vagy ZM-mel.
Pár perce megvolt a Warqee főpróba, csak még oda-vissza zsíroldóztam a gépet, nehogy azon múljék.
94 °C, 22s előáztatás (picit későn kapcsoltam), 44s csapolás 5 baron, 18g->36g. Döbbenet kávé, az első aminél én is kiérzem a zacskóra írt ízjegyek egyikét. Ami picit csalódás, hogy nem a mandarin és az őszibarack tombolt, hanem a fekete tea, de az keményen. Vagy 10-20 másodpercig csak forgattam a csészét és illatoltam a kávét, már ott meggyőző volt, de ott még jobban jött az őszibarack (persze ezt csak puskázás után tudtam ráérteni).
Kicsit bajban is vagyok, hogy merre tovább, mert most így tisztán fekete tea íz maradt a számban, semmi mellékes (még "kávés" sem). 93 °C-on próbálok még egyet, illetve próbálom egy percen belül tartani, mert már szőkült kicsit, hátha picit lehet fokozni az őszibarackot, meg egy kis édességet hozzátenni.
Egyébként ilyen csúnya kávészemeket régen láttam. Nem hibás, nincs vele semmi minőségi probléma, egyszerűen formára, méretre rendkívül inhomogén és ronda. Még az illata sem az igazi, a zacskó nyitásakor már mormogtam, hogy b@szki Balázs ez cumi, ebből nem lesz finom kávé.
-
meander
tag
nekem egyből új késekkel kezdett a felújítás után, de az első zacsi valami isteni volt és utána jött a meredek hanyatlás. Egyelőre semmi pénzért nem adnám el (digitális ZM-re elcserélem), de szarok a lefolyások. Be fog járatódni szerintem, csak a hogyan a kérdés, mert most a Royal ZM egyértelműen jobb. Sebaj ráérek
-
HÁZIGAZDA
-
Kowi84
aktív tag
Sziasztok,
Tudom, hogy az automata kávéfőzők inkább a "nem ajánlott" kategória, de a párom már halálra szekál, hogy neki kell egy ilyen, mert már elege van a kotyogóból. Sajnos, nem tudom lebeszélni róla...
Tudnátok olyan típust ajánlani, amire estleg rá lehetne sütni az "elfogadható" jelzőt?
-
meander
tag
csak presszóra próbáltam és ott jól. De igazából csak presszó esetében érdemes morfondírozni, mert szerintem filterre nem lesz ennyire érdekes a finom állítás. Ott szerintem közel zm minőséget kéne adnia (nem próbáltam, csak okoskodok) leszámítva a bentmaradót, meg a többi baromságot már csak emiatt is meg fogom tartani.
presszóra be lehet állítani, de ott azért van különbség az eredeti meg e között. Lényegében itt a nem mp-ként tudod állítani a lefolyás hosszát, hanem mondjuk 3mp-es egységekben. Magyarán akármilyen kicsit mozdítasz, annak kb. ez a hatása. Na persze ez kinek probléma. Én például nem is tudok olyan konzisztensen főzni, hogy sorozatban mp ugyanazt főzzem. De ha tudnék, akkor meg érezni nem tudok ennyire. Aztán lehet van olyan senzory bajnok (hoppá, szakszó), akit ez zavar. Azt meg nyugtassa meg, hogy nem 1m HUF az ára.
Ízekről majd írok 2-3 hét múlva. Egyelőre annyit tudok mondani, hogy ez a legfinomabb, amim volt. De még nem volt EK-m, K30-m, monolithom, roburom, lyn weberem stb... -
meander
tag
nem emlékeztem, de most őszintén nagyon megnyugtattál. Jók lesznek egyébként biztos vagyok benne, amióta megláttam, hogy a Bonanzában is kony van.
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #61146 üzenetére
Józan paraszti ésszel is baj lenne, ha ezek a dögök nem tudnának valamit. Én annyit olvastam róluk még anno, hogy filterre nem igazán váltak be, de presszóra bajnok mindegyik. Tuti, hogy idő kérdése, mire a kések magukra találnak, illetve mire ráálltok, hogy mit kérnek magától a kávégéptől.
Az időpont kapcsán önző érdektől vezérelve, de valamikor novemberben jó lenne összefutni, felvinném a HeyCafét is. Lenne egy olyan sor őrlőkből, amit érdemes lenne végigkóstolni, talán még egy EK-val lehetne megfejelni (jveres?). Arra a konklúzióra tippelek, hogy itt már ízlés dönt, mert mindegyik jó lesz. Még kicsit nálam is korai messzemenő következtetést levonni, de eddig nagyon úgy tűnik, hogy nem mozdulok a Royal irányába.
-
HÁZIGAZDA
válasz meander #61146 üzenetére
SiD ugyanezt mondta, hogy valamelyik helyen, ahol konstans mindig zseniális a kávé, roburok vannak. én nem nagyon hittem eddig ebben a bejáratós marhaságban, dacára az atomtudós home-barista fórumereknek, de ezúttal lehet, hogy lesz benne valami. legalábbis remélem, semmi kedvem darálót cserélni, erre ráment minden tűzerő.
amúgy, csak kíváncsiságból: vajon teljesen azonos a royal és a robur, garatra, mindenre? magyarán, elég volna késtartót cserélni és jöhetne a zm kés?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)