-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
celf
őstag
az érdekes
enyémben, mint írtam korábban alapból a tengelyen volt mind a 3 alátét.melyik alátétet is raktad bele akkor, es hogy keszited a kavet?
nekem 2 db van benne (nem tudom, melyikek), de 12-14-es fokozaton Aeropresszezek vele.
---
voltam a Steamhouseban, megkostoltam a taf Costa Rica Ortiz Esperanzat filter kavekent.
Geppel volt elkeszitve (nem aromaboi hanem vmi masik), es egy darab keseru iz nem volt benne. nagyon voros gyumolcsos edesseg. -
Toobee
veterán
-
pacuha69
csendes tag
Főleg presszóként fogyasztottam, de filterben is zseniàlis volt (kalita wave). A presszónàl a nyújtott profilos vàltozattal volt a legjobb. Nagyon finom, különösen édes, jellemzően piros gyümölcsös ízű kàvé. Elképesztően balanszos ital lett belőle mindig. Még màsfél hónapos koràban is zseniàlisan hozta az ízeket.
-
mdav88
senior tag
válasz adriankoooo #61750 üzenetére
Huehuetenango most fogyott el... eszetlen jó kávé!
-
Casto
csendes tag
Follow up!
Tegnap megérkezett a friss kalmár szállítmány
Már az első csapolás tökéletes volt, bár megjegyzem, hogy a 14 grammos LM szűrőbe így is közel 18 gramm került... De ettől függetlenül: gyönyörű lefolyás, gyönyörű tigris minta, száraz pogácsa, minden pöpec!
Tehát Parci, már linkelheted is az előző hozzászólásaimat a "Miért fontos a friss kávé?" kérdésekre válaszul
Másrészt ma megvettem az IMS the single szűrőt (mivel eddig minden szűrőm esetében a mennyiséggel volt a gondom, most a legalacsonyabb, 19,5cm-es verziót választottam) és vagy velem, vagy vele, vagy a géppel való kompatibilitással van valami nagy gond! 7,5 grammot teszek bele és egyszerűen rommá ég a csapolás, alig folyik le valami és már nem tudok mit állítani rajta. Elvileg a the single arra lenne jó, hogy ugyanolyan beállításokkal lehessen használni, mint a dupla kosarat, de én már ott tartok, hogy míg a duplába 12-esen őröltem, addig a singlebe 16-oson. A tampert is már csak megmutatom szinte, nehogy azzal tömörítsem túl. Szerintetek mi a gond? Tudom, tudom, az, hogy nem kellene a szimplával szarakodnom, csak duplát kellene csapolnom...
De ezen kívül bármi ötlet?
-
And06
aktív tag
válasz Keresztapper #61741 üzenetére
+1
-
HÁZIGAZDA
hifis képe a szögödi fólumról, cm etióp. ha ez a mostani etióp, a binitu ambela, akkor le a kalappal, én ilyen látványosat sosem bírok húzni belőle. és igazán jót sem, kétszer, ha sikerült, a többi savanykás lett. sóhaj
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Wolfy999
tag
Az LM szuro jellemzoen eleg finomra orolt kavet igenyel. Szerintem IMS duplahoz belove mukodhet single, ha egyaltalan tud mukodni allitas nelkul.
-
-v-
addikt
702-be mekkora átmérőjű alátét kell? 6mm?
-
hifis50
csendes tag
CM előfizető vagyok, és az aktuális csomagban most ez a Warque fantázianevű etióp kávé érkezett. Az ízéről azért nem nyilatkozom, mert ahogy talán írtam korábban, nekem ki kéne szállnom a kávézásból az elfuserált reflux miatt, de ez nem megy, ezért a magammal kötött kompromisszum az, hogy kevés tejjel iszom a presszót. (Lehet, hogy így sem jobb a savasság, de elég, ha azt hiszem.)
A kép apropója az a projekt terv, hogy a Strietman ügyesen kitalált hőstabilitását meg lehetne csinálni az ipari nagyszűrős rugós - karos kivitelben.
Itt megint az a pillanatnyi szitu, hogy ilyen gép nincs a piacon. Van egy Quick Mill Veloce Bosco fejes rugós karos, böhöm nagy kazános gépem. Ezen ugyan már van pid, de tök feleslegesen. 120 fokra kell beállítani, mert ott működik egészségesen. Így a fej annyira melegszik fel, amennyire ez a sok vas tereli. Tehát finomszabályozásról, rugalmasságról, amit a Strietman tud, itt szó sem lehet. Persze ettől még nagyon jó kávékat lehet vele készíteni, de hátha még jobbakat, ha olyan lenne, mint a Strietman piddel.
Szóval most ez a főcsapás iránya, ezért egy előtesztelés céljából készítettem a Strietmanra egy adaptert, ami kibővíti a fejet a szokásos bajonettes, 58mm-es méretre. Így ezzel készült ez a kávé. -
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #61765 üzenetére
hát, ha a warque-ból húztál ilyet, akkor méginkább , abból itt a topikban nemigen sikerült senkinek finomat tépnie. (a kávézásból nekem is ki kéne szállnom ugyanezen okok miatt, erről beszélgettünk is. a bort már kénytelen is voltam eléggé leépíteni, egy hét alatt sem fogy el egy üveg )
a proto-gép fejlődését nyomon követem, hajrá!
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
hifis50
csendes tag
válasz adriankoooo #61767 üzenetére
A három mintadarab daráló tartós használata azt az eredményt hozta, hogy a fordított hajtásnak (tehát hogy a kúpos késpár külső gyűrűje forog), van egy masszív fogyatékossága, ami nem javítható ki elegánsan. Az ugyanis, hogy egy bizonyos, nem túl magas fordulatszám fölött a centrifugális erő hatása miatt nem ürül ki a kávé teljesen a garatból. (Eredetileg, a projekt indításánál alacsony fordulatra terveztük a gépet, de menet közben kiderült, kell a magasabb fordulatszám.)
Így ezt a konstrukciót tovább vinni nincs miért. Azért a meglévő mintadarabok egyikét masszívan, napi szinten használom.
Most utólag azért kiderült, ugyanezekkel a műszaki megoldásokkal és elrendezéssel elkészülhet a hagyományos, belső kúpos kést forgató verzió is. Ennek a rajzdokumentációja elkészült, és előbb - utóbb le is gyártjuk. De így már, hiába vannak eredeti gépészeti részletei a szerkezetnek, semmi truváj nincs benne, ez is csak egy lenne a nagyszámú kínálatból. Ráadásul az eltelt hosszú idő alatt megjelentek a piacon a home barista motoros darálók, így már az eladhatósága is erősen leredukálódott.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz jveres #61768 üzenetére
Hogy őszinte legyek, nekem sem, de ez szerintem egy eredeti ötlet, továbbá műszakilag egy nagy kihívás, tehát tornáztatja az agyamat egy jó darabig,.Vagyis jó szórakozás, aminek még haszna is lehet, és nagyon jól leköt az elkövetkező sacc per kábé egy másfél évben, amíg a szerkezet összejön.
-
vTamas35
csendes tag
válasz paljoc #61749 üzenetére
Bevallom a reggeli első kávé nekem is barátságosabb tejjel butítva. A 150ml-es flat white csészében 80-100ml tej a duplához még egész karakteresen meghagyja a kávé ízét, ezt úgy tuningolom kicsit, hogy nem keverem el a cremat öntés előtt, hanem végig alá öntöm, csak a minta kerül a crema fölé. Sokat dob az összhatáson, ha elkeverem, hogy "egyenletes legyen a vászon" akkor sokkal mosottabb, gyengébb az íze.
O1G
-
bandras83
csendes tag
Sziasztok!
Gaggia Baby-hez felsöszüröt, valamint 1-es es 2-es szürökosarat keresek, mit es honnan erdemes rendelni? Csak IMS jöhet szoba, vagy van mäs alternativa is? -
titusz248
csendes tag
Sziasztok!
Ma reggel újabb érvet találtam az adagonkénti őrlésre ahelyett, hogy csak beleönteném a babtartályba a kávét. Azt hiszem ezzel a darab kaviccsal nem csak a kávém lett volna keserűbb...
Más, fényképet arról nem csináltam, de mitől lehet habos a crema? 20g > 20g kávé, szép mintás crema, de habos. Túl friss pörkölés lenne?
-
Csápájev
őstag
válasz bandras83 #61772 üzenetére
alap egyes és kettes szűrők és felsőszűrő
Bár a webshopjuk azóta változott,szerintem cikkszám alapján megtalálod a kosarakat az újban.
Felső szűrőből szerintem nem érdemes IMS-t venni, de szűrőkosarakból igen. Azokat is lehet kapni Expolygonnál.
Arra készülj,hogy egyes szűrőhöz tampert segéd és 41es tamper is kell,különben nem tudsz normálisat készíteni belőle.
Bár én a gaggia gyári egyes szűrőjével egészen megbékéltem, szerintem nem rossz,de kell bele vagy 11gramm kávé, erre is keress rá expolygonnál.titusz248 Ezt pontosan milyen kávéban találtad,szép darab
[ Szerkesztve ]
-
bandras83
csendes tag
-
HÁZIGAZDA
egy ideje próbálgatom a mini habverős rögtelenítést (bár nincs rög, de kíváncsi voltam). hát, határozottan rosszabb lesz tőle minden, szemre is rögösebb lesz az őrlemény (persze a robur látványosan szellős őrleményt csinál, térfogatra is nagy). a lefolyást persze nem tudom ellenőrizni nyitott kar híján, de ízre sem győzött meg, megy vissza a szekrénybe.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz titusz248 #61777 üzenetére
Az elmúlt pár év során még nem volt szerencsém apró kavicshoz sem, nem hogy ekkora sziklához pedig a legtöbb pörkölő ahonnan rendelek nem rendelkezik kavicsmentesítővel.
Habos Crema: nekem a túl friss Malabar volt habos, és ízre sem volt az igazi. Kellett neki két hét, hogy jó legyen, bár itt a fórumon sokaknak inkább nagyon frissen ízlett.
Parci: érdekes amit a tapasztaltál, bár habverőzés után én Hifis féle vékony tűvel is átkavarom, bár inkább csak az egyenletesebb eloszlás miatt.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
Toobee
veterán
Mármint a naked sokkal szebb, elírtam.
Atom + Diana páros:
Atom-ot hosszabb használat után én személy szerint nem ajánlom senkinek. Otthonra szerintem nem opció, bár látom volt próbálkozás az adagonkenti orlesre. Meg érdekes, hogy először megtöri a babokat. Szóval mondjuk van a tartályban harmadig és daralunk vele egy adagot. Aztán kitalálja valaki, hogy váltsunk kávét, akkor át szoktuk önteni az automacába a babokat. A vége, ami a garatban van az törmelék. Illetve van olyan, hogy elmászik a fokozat. Akkor el kell állítani, aztán vissza és újra jó lesz. Meg az is sok idő mire átáll a finomság a beállított értékre. Szóval tényleg csak 8-10 dupla/nap felett tudom elképzelni. Reggel mi is úgy kezdünk vele, hogy 8-10 grammot beküldünk a kukába.
Diana: thx Siminek, hogy beugrott hozzánk. Így már nem 12 bar-on megy, ugyanis gyárilag azt tudta. Szebb lett a lefolyás, de azért az Atom így is hajlamos kicsit spriccelni. WDT nincs, csak nyomjuk a karba. Most rendeltem VST szűrőket (12 gramm dupla + 12 gramm The Single). Lehet Kalmár magasítót beviszem egy saslikpálcával és megnézzük, hogy úgy jobb-e a naked lefolyás. Szerintem ezt meg bevállalná pár kolléga. Aki még nem: annak ott a zárt kar.https://barbieripnk.hu/
-
Casto
csendes tag
Készítettem egy-egy képet az LM dupla és a the single szimpla kosárral készült kávékról.
Amit nem értek: nyomás tökéletes 9 bar, majd még egy kicsit vissza is épül. Lefolyás szemre ok, időre rendben (5mp előáztatás, 25mp nyomás alatt, 30ml végeredmény). Mi a gond vele? Ránézésre megégett, de hogyan, ha minden paraméter frankó? A duplát 12-esen őröltem, a szimplát 22-esen! Menjek még feljebb a szimplánál?
-
soldier2
őstag
A szimpla szűrő alakja miatt csatornásodik a kávé, így pár tűszerű lyukon spriccel ki a kávé nagy része. Feneketlen karral látszik is ez, normál karral csak azt látod/érzed hogy valami nagyon nem ok.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Casto
csendes tag
válasz soldier2 #61790 üzenetére
Na erre sose gondoltam volna, mert a pogácsa jónak tűnt, bár az simám lehetséges, hogy a szélénél csatornásodik...
Viszont a kávékorzó tesztje ezt írja: "Az egyenes vonalú extrakciónak köszönhetően megfelelő előkészítés mellett nem áll fenn a túlkivonatolás vagy csatornásodás veszélye."
Tehát ebből és abból, amit te mondtál, arra következtetek, hogy nem megfelelően készítem elő a csapolást. De mit rontok el? Mire kellene figyelnem?
-
Csocsesz75
őstag
Sziasztok !
Kapszulás gépbe próbálnék ki valamilyen lágy vizet, Nordáról és Veráról már olvastam itt a topikban.
Peridot ásványvízről mi a véleményetek, ki ismeri ?
Nagyon magas a Nátrium tartalma, kávé szempontjából ez mit jelenthet ?
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
-
soldier2
őstag
válasz Sinisi #61796 üzenetére
Hitnek és elméletnek jó. Próbáltam anno a vst 7g-t volt is hozzá minden, és nem is volt ennyire rossz az eredmény, de a dupla jobban működött. Ha összeálltak a csillagok akkor azzal is jó volt az eredmény, de könnyebben büntetett. Most nincs ilyen gondom, 15-16g megy a dupla kosárba, és kész
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Sinisi
senior tag
válasz soldier2 #61797 üzenetére
14g-os kosarat használsz? A 16g-os kosár nekem már most, hogy szimplázok egy ideje soknak tűnik. Így valószínű, hogy követve Toobee példáját rápróbálok majd egy 12g-os duplára, vagy megvárom, hogy milyenek a tapasztalatai az ilyen alacsony töltetű vasakkal :-). Majd jobban szétnézek mert Vst-ből eddig csak 14g-ossal találkoztam.
-
soldier2
őstag
válasz Sinisi #61798 üzenetére
49mm-es méretű kosár kell a géphez, most épp a Strietman kosarát használom, abba sötét pörkölésből 15g, világosból 16g megy. A pogácsa így is vastagabb az 58-as kosarak pogácsájánál, egyesek szerint ez az oka a kiskarosok különböző ízvilágának.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Lefty
addikt
Ne haragudj, hogy csak most valaszolok. Nem tudom melyik alatet tettem be a harombol De igy most ims dupla szurobe 12g eseten 13-mas finomsaggal daralom a kepen lathato kavet.
Az eredmeny szerintem annyira nem rossz (izre sem), de meg a finomsaggal kell jatszanom, mert kicsit gyorsan folyik at a viz jelenleg:
Azert 12 grammal szorakozom, mert egyelore csak egy szemelyre csapolgatok, sok lenne ezert 17-18g.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.