-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Casto
csendes tag
Na, akkor csak nem vagyok akkora hülye, mint amekkorának az Expolygonban néztek! Ott közölték, hogy Catlerhez márpedig nincs szűrőjük. Hiába mondtam, hogy standard 58mm. Utána megnéztem a honlapjukat és láttam, hogy pl. a the single több magasággal is kapható (legalábbis gondolom a "h" a magasságot jelenti és ezért más-más a feltüntetett gramm is [link]), ezért gondoltam, hogy az is számíthat, hogy egy-egy típusnál milyen messze van a pogácsa a felső szűrőtől. De akkor ilyen nincs, ugye?
[ Szerkesztve ]
-
-
Casto
csendes tag
-
HÁZIGAZDA
de, lehet túl magas, hiszen a kar alja és felső pereme között is van egy távolság, annál magasabb szűrő értelemszerűen nem fér bele. kivéve, ha nyitott karod van (ami alul egy nagy lyuk), abból kilóghat lefelé.
ugyanígy túl alacsony is lehet, legalábbis elméletben, ha mondjuk a vízterítő/felsőszűrő jó mélyen lóg bele a szűrőbe és amúgy a gyári szűrők is mélyek, de te valamiért egy kifejezetten alacsonyat veszel. de ilyenre nem láttam még példát, túl magasra igen.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Peti...(16v)
tag
Teljesen jók a szabvány kosarak. A 20 grammos vst mélységben elfér, ennél magasabb már nem menne bele. A gyári kosárba egyébként általában 16,5 grammot használok, de ez persze kávéfüggő. Ha nagyon nem stimmel, akkor a soldier által írt módszerrel szoktam a mennyiséget belőni.
Ja, és expolygonos szabvány vakszűrőt használok bár az Aeropress szűrőpapír miatt mostanában szinte alig. -
Casto
csendes tag
válasz Peti...(16v) #61509 üzenetére
Te is catlert 9010-t használsz?
-
Casto
csendes tag
válasz Peti...(16v) #61511 üzenetére
Na, akkor valami csak nálam nem stimmel! Most azt néztem, hogy az őrlőben a felső kövön is van egy 1-10 skála, amin állítani lehet a finomságot. Gyárilag kb középen van. Lehet, hogy majd ezzel is játszom, ha már nem lesz más ötletem...
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
Az Expolygon valamiért nem szereti a Catlert, ezt nem sikerült megfejtenem hogy miért, de mindegy is…mindenesetre nekem sem adtak hozzá semmilyen szűrőt mikor szerettem volna venni és mondtam hogy sima 58-as.
A történet a következők szerint folytatódott: fórumtársak jóvoltából a következő 58-as szűrők lettek belepróbálva és működött velük:
-LM utángyártott
-LM eredeti
-VST
-Reneka
- Gaggia ipari
Ennyi jut most eszembe, az IMS-re nem emlékszem.A kés forgatásával tudsz durva állítást eszközölni, egy-két ricnit tedd odébb a finomabb irányba, de utána a sima állítót tedd inkább a durva fele és onnan gyalogolj vissza, nehogy kés összeérés legyen. Ez megint csak nem drága kávés tevékenység, de előbb utóbb csak lesz eredmény.
[ Szerkesztve ]
-
kk831228
addikt
válasz paljoc #61513 üzenetére
Gaggia - t se szeretik nyugi... Amikor gyari szimpla
szűrő helyett szerettem volna lm klònt azzal is varaiáltak, hogy a gyari gaggia teljesen jò.... Mondtam hogy nem lehet tamperolni normálisan, mert kùp alakù a szűrő. Erre az volt a válasz hogy nem azért nem jò a kávè, hanem mert a gaggia kis gèp ès nem lehet vele normális kávèt csinálni... Na, mindegy nem akartam vitatkozni, kèrtem egy lm klòn szimpla szűrőt, meg egy kêt apròságot ès eljöttem..."Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
meander
tag
válasz Nertpaelg #61488 üzenetére
Hát szerény véleményem szerint az a Silvia nem is olyan belépő szint. Egy PID-el sok mindenre képes.
Daráló ügyben csatlakozom a legnagyobbakhoz. Amennyi zsozsót csak össze tudsz szedni a családi ezüstből és az ékszerekből költsd mindet darálóra. A daráló az ász
Javasolni fragola super jollyai alatt én nem javaslok semmit. Ha meg többet költenél, akkor Bazsee-nak és nekem is van eladó majorunk, ha még többet akkor fragolánál vannak szuper royalok. Ha még itt sem állnál meg akkor egy használt k30, robur. Ha pedig csövön vagy, akkor ek43, mazzer ZM, monolith. Ez utóbbi esetben vállalom, hogy bejáratom neked. -
soldier2
őstag
válasz meander #61524 üzenetére
Kezdésnek bőven jó az a daráló, nem azzal lesz a gond, ha csak nem műszaki hibás, amire kevés az esély. Első próbálkozásaimnál én is tartottam attól, hogy baj van a géppel, darálóval, sehogy sem akart jó lenni. Aztán szépen belerázódtam
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Nertpaelg
tag
válasz meander #61524 üzenetére
Köszi a választ! Új vagyok teljesen a témában, szóval csak akkor invesztálnék szignifikánsabb summákat és családi aranyat, ha beválik ez az egész. Egyelőre szerintem be fogom érni a legkisebb opcióval. A Silviát is csak később tervezem PID vezérlővel bővíteni (tudom, blaszfémia ).
-
meander
tag
válasz Nertpaelg #61529 üzenetére
Itt szerintem külön kell választani, a megengedhetem magamnak de nem akarom kifizetni, mert várokot a nem tudom kifizetnitől. Az előbbi esetben javaslom a PID beépítését. Ha nem tetszik és eladod akkor egy PID silvia + fragola jolly értékálló kombináció lesz, sokat biztosan nem buksz majd. Másrészről úgy vágsz bele a kísérletezésbe, hogy a felszerelés jó. Egy pid nélküli silvia emlékeim szerint valami 10-15 fokot leng ki a saját thermosztátjávál. Legyen mondjuk 85-98 fok. Ha olvasgatod a fórumot, akkor látod, hogy kb. 2 foknak már érezhető hatása van az ízre (jobbak a 0,1 fokot is kikóstolják állítólag ) Na most főzéskor számolni a másodperceket a lámpa kigyulladásától és abból vonni le következtetéseket lehet, de biztosan nem nagy élvezet. Itt az őstagok sokat csinálták én már egy másodpercet sem és így utólag azt gondolom nem is szórakoztam volna a kávéval, ha még az is a nyakamba szakad. Lesz épp elég paraméter, amin gondolkozz anélkül is.
-
Casto
csendes tag
Egyre jobban elkeseredem!
Állítottam egyet a kövön és 15-ről indultam. Ekkor 7,5 barig épült fel a nyomás és 7mp előáztatás után összesen 30 mp alatt kicsit több mint 30ml lett az eredmény. Azonban ahogy finomítottam, egyre gyatrább lett az eredmény. Állítottam még egyet a kövön és az előre használt 15-ös beállítással már csak 7 barig épült fel a nyomás és közel 60ml lett az eredmény.
Mivel a mennyiségen nem állítottam, a végén már frankón vizes volt a pogácsa, de nem akartam növelni, mert már így is a 14grammos LM szűrőbe 20 grammot raktam. Fragola féle maroktampert használok, szóval a tamperolásból adódó hibát szerintem kizárhatjuk.
Egy 9 hónapos olasz, sötét pörkölésű kávét használtam a gyakorláshoz, mert tényleg sajnálnám a friss coffét erre, de már tényleg nem tudok másra gondolni, mint hogy a kávé használhatatlan. Az Expolygon által forgalmazott Scoperto jó lehet a gyakorláshoz?
-
Gravity1234
tag
Lehet meg kene probalnod friss kaveval is, mert 9 honapos kave siman produkalhat ilyen gyatra lefolyast.
En egyszer cask a poen kedveert kiprobaltam ilyen hasonlo regi, bolti oreg kavet es valoban gyatra lefolkyasa volt, crema nulla, es melle vallalhatatlan izvilag.Penz ide vagy oda, vegyel szerintem 2x250g friss kavet, szand ra azt a durvan 2 ezer Ft-ot az elso zacsira es azzal probald, de mindig cask egy dolgot allits, ne allits egyszerre tobb parameteren.
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #61536 üzenetére
ha kiderül, hogy a kávé volt a ludas, elég lesz belinkelni ezt, amikor magyarázzuk valakinek, hogy miért a frissesség a legfontosabb paraméter egy kofinál.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Casto
csendes tag
válasz Gravity1234 #61536 üzenetére
Persze, már berendeltem a frisset, de csak csütörtökön érkezik meg
Ki volt számolva, elvileg pont kijöttem volna a váltással, csak elcsúszott a számításom a próbálgatással. Ugye pont a frissesség/kávé mélyhűtés/adagolás kapcsán merült fel az egész "problémám"
-
titusz248
csendes tag
Nekem is mint lelkes amatőrnek az a tapasztalatom, hogy nagyon fontos a friss kávé és bár érthető, hogy szeretnél minél előbb finomat inni, szerintem is elég csekély az esély csütörtökig. Tapasztalatom, hogy amikor friss kávé után csináltam döglöttet akkor csináltam életem leggyorsabb 5mp-es ristrettóját Jelenleg valamilyen ecuadori kávém van amit X fokozaton csinálok és nagyon jó, de vettem mellé kolombiai decaf-ot az pedig X-4es fokozaton csak átzubog,de a 18grammot ledarálni majd egy perc.
-
szabacsik
őstag
Sziasztok! Páromnak szeretnék venni kv főzőt ilyen kapszulás csodát, de még csak azt se tudom merre lássak neki. Tudnátok ajánlani újonnan olyan 20-30 ezerig bezárólag? Mit kell figyelni? A kapszulák szabvány méretek?
/\____/\
-
fragola.6035
aktív tag
Paljoc, a 08.03. pörkölésű Spicy így másfél hónap pihenés után elég f@sza.
https://caffe35.webnode.hu/
-
meander
tag
válasz fragola.6035 #61541 üzenetére
van valamilyen kollektív bölcsességünk a pihentetési időkről? Azt tudom, hogy ~1 hét alatt elég problémás. Fragola a paljotzokat egy hónap körül szokta dícsérni, paljotz maga 10 nap 2 hetet mond (ha jól emlékszem).
Vagy ez egy teljesen új kutatási terület, amibe adatokat kell még gyűjteni?! -
celf
őstag
nem fog valaki kávét rendelni Bp-re, amibe beszállhatnék?
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #61541 üzenetére
na azért, ami nálam volt, az is finom volt (kicsit későbbi és kicsit kevesebbet pihent)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz Nertpaelg #61529 üzenetére
Azt tudd, hogy az alap Silvia egy olasz főző, a sötétebb pörikre belőve (szerintem). Alap esetben a világos kávékból ihatót(nem finomat) kihozni eléggé gyötrelmes vele. De ha kibírod, hogy a közepesnél világosabb kávét nem teszel bele, akkor kevesebb kudarc fog érni. Fog így is, de kevesebb. Legyen jó az örlőd és a TAMPERED is!! És válassz keverékeket, lehet enyhén robusztás is, ha kicsit sötétebb sem baj, úgy is ilyeneket ittál eddig (gondolom). Természetesen legyen friss a kávé. Ha már ráéreztél, van kedvenced is a sok blend közül, rájöttél kell ez neked mert szeretnéd kedvencedet kimaxolni, akkor vágj bele a tuningba. A PID legfőbb előnye, hogy próbálja tartani a beállított hőfok értéket (stabilzál). Ha nem fogsz/akarsz majd kísérleteztni, akkor nem is kell, kedvenc kávédhoz minek is, hiszen így is finom. PID-el meg mégfinomabb, de ha nem is, sokkal egyenletesebb lesz a minőség amit csapolsz. Kinek megéri, kinek nem. Ráérsz eldönteni.
Nekem silviám van, mostanában kapott full tuningot és a kedvenc kávém még jobb lett, egy hangyányival alacsonyabb hőfokon. Szóval jó az a PID, de hogy nem létszükséglet, az is biztos.Amennyiben már az újhullámos kávézókat járod és bejönnek világos, sőt extrém világos pörkölések, akkor tekintsd írásom tárgytallanak, mert akkor nagyon kell a pid....de nem biztos, hogy a silviával...főleg ha a pénz (és hely) nem számít...de ha a hely számít, akkor egy fullos Silvia a toppon van.
Én részemről ki nem állhatom az igazi világos pöriket. Járom a divatos kávézókat, erőszakolom magam, de nem őszinte a mosolyom. Egyszerűen full savanyú egytől egyig mind. NEKEM (szerintem vannak itt a fórumon még jópáran, csak hát itt ciki leírni, mert az nem trendi). Valószínűleg az ízlelő receptoraimmal is baj van, de ez van. Így én kerülöm a világosakat otthon.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
-
HÁZIGAZDA
válasz GAgyiXyXy #61545 üzenetére
ezeket a tényfaktumokat honnan veszed? talán a silvia termosztátja nem engedi a fűtést 85 fok fölé? hogy lehet egy univerzális kávéfőző "sötét pörikhez készítve"? a pid pedig végtelen kényelmet és reprodukálhatóságot ad a dologhoz, nem pedig "még finomabb" kávét...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
SierraFox
tag
PID nélkül nem jó a Silvia, mert 15 fokon belül bárhol lehet a hőmérséklet. Én próbáltam egy hétig temp surfölni, amíg meg nem érkezett a meCoffee, de szenvedés volt. Inkább vennék GC-t, de legyen pidelve, mint Silviát pid nélkül.
Nekem Silviám van és a világos pörköléssel nincs problémám.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hálózati / IP kamera
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Autós topik
- Milyen monitort vegyek?
- Feketelista, avagy a rossz boltok topicja
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- BestBuy topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest