-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz gpbenedek #61299 üzenetére
Ez a __gumi__ vakszűrő szerű amiről beszélek. Lehet, hogy a szűrő aljával nem is érintkezik a szenzor. Fargola 118-ra állította a pid-et, hogy akkor 92 fok a pogácsára folyó víz. Ez ugye 26 fok diffi. Na most (mondom ezt egy mérés alapján) elindítva a csapolást, a mérőke felmegy 96-98 fokra, majd vissza 92-93 -ra, amikor már a K elem vízben van a gumi fölött.
Lehet, hogy az egész módszer rossz, téves infót ad. Lehet a műszer sem pontos, bár szobahőmérsékletet jól mutatja, lázmérőként is okés.
Szerintem azt a 118 fokos vizet (bojler, fűtőelem felett) csak ki kellene ereszteni főleg mikor már a fej is üzemmeleg. Nem tudom, csak elmélkedem."Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz GAgyiXyXy #61301 üzenetére
Felülbírálom az előbb írtakat, egy tartály víz elpacsmagolása után bátran kijelenthetem, hogy ez a mérési mód csak arra jó, hogy felidegesítse az embert. Talán annyi megfigyelhető, ha felfelé térek el, akkor 1 fok ~1 fok, néha több, lefelé viszont 1fok piden >1 fok mérve, már úgy nagyjából, de van, hogy csak 1 vagy kevesebb. Szóval káosz a köbön. Annyi talán, hogy ha sokáig nem mértem, akkor első mérés volt mindig a legkisebb. Ennyi a biztos, a többi csak smafu.
Pedig már szeretném tudni, hogy mennyi az annyi. Szegeden valakinek karba szerelhető hőmérője?"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
radi8tor
MODERÁTOR
⭐ Stella
-
F.B.I.
veterán
-
celf
őstag
Alapból 2 vagy 3 alátét van benne. Nekem is től finomra volt állítva. Még a szerelő srác kikapott egyet, aha már ott volt.
Dehet, ki kéne venni belőle még egyet, mert most szerintem kb. a legfinomabb fokozat az a kotyogós és a presszó között van, a legdurvább meg az AP és a FP között.
-
adp
őstag
válasz GAgyiXyXy #61303 üzenetére
Sztem feleslegesen stresszeled ezen magad. Hidd el ha rezcsovezve is van egy dupla alatt a szilvia nem fog meg egy fokot sem esni
Hamar megszokod hogy 118 a 92 fok, igy kb egy blend 112 fok korul lesz jo ami mashol 86korul jo
A vilagos porik meg 118 korul lesznek jok[ Szerkesztve ]
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Igen így akarok tenni, de tudod a kiváncsiság. Minden esetre most elengedem a dolgot, de ha szembejön egy jó mérőeszköz vagy módszer akkor utánajárok. Köszi a bíztatást.
Én is 110 és 120 között gondolkodom."Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
Lefty
addikt
0,1 gramm pontossagu kis merlege nincs valakinek elado?
-
gubabela
senior tag
válasz Rush77 #61318 üzenetére
Nem lesz egyszerű találni. Nekem a breville küldött hozzá komplett kèszletet (ingyen) de kellett hozzá amerikai postacím, mert csak oda postázzák. A nèmeteknèl (gastroback) ès a magyar szervíznèl nem volt annó. Pár darabot kaptam palyotztól is, kèrdezz rá, talán van mèg neki valahol.
-
Bazsee71
őstag
Most azon agyalok, hogy legközelebb ha nem fagyasztom, akkor a CasMo kávét akár már 2-3 naposan szétadagolom, talán jobban bírja. Most 11 naposan raktam szét, és a mai 2 próba alapján úgy tűnik, kezd ellaposodni. Az viszont örömteli, hogy továbbra sem citrom.
-
celf
őstag
válasz radi8tor #61322 üzenetére
Tényleg. Szerintem konkrétan vele szemben lesz, talán a Szörp helyén. De az a rész már amúgy is annyira tele van ilyen hipszter egységekkel. a Budapest Bagel (drága szar), meg a OneCup mellet
Kár, hogy nem tudták megcsípni a Templommal szemben (a valódi Kálvin téren) a Cserpes helyét. Előtte ott egy Lipóti pékség volt, de bezárt. Most meg a Cserpes épülget-készülget már vagy 1 éve csiga lassúsággal. Most éppen le vannak takarva kartonpapírokkal az ablakok.Na mindegy, én örülök, hogy nyílik a közelemben egy rendes kávézó. A Fekete nekem már túl messze volt, az Apricot meg pont útbaesett, de a Kávékalmáros kicsit túl sötét felhozatal nem mindíg jön ott be.
Amúgy nekem az extra pont ebben az új Kaffeine-ben az egész napos reggeli Csak ne legyen nagyon elszállva árban...
adp, sz.zs.: szerintem a filterhez is kell a tizedes pontosság. jó, talán kevésbé, mint a presszóhoz. de minek két mérleggel szórakozni, ha egy is kiszolgálhatja.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #61325 üzenetére
magyarán az eddigi darálóiddal kb. mindig citrom volt, az újjal meg kb. sosem? mert ez mondjuk egy elég látványos infó arról, hogy akkor mi alkalmas újhullámon szörfölni és mi nem (úgy értem, az a daráló a jó, amivel a kofi nem lesz citrom). persze, ha nyomásprofilozás is csak mostanában lett, akkor marad a kérdőjel.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
celf
őstag
-
Mano66
senior tag
válasz GAgyiXyXy #61314 üzenetére
Nem tudom te milyen kávét használsz?Ki próbáltam én is a 118 fokon a Silvia-t,de nálam sokkal jobban jönnek a csokis ízek 98-100 fok környékén.Csak P&Y kávék vannak itthon.Mondjuk 118-on több sav + több krém,de a csokis íz már majd nem teljesen eltűnik és jön hozzá egy kesernyés íz.A kávé nem rossz,sőt még úgy is jobb mint egy-két kávé,de alacsonyabb hőfokon harmonikusabb.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
Bazsee71
őstag
válasz Mano66 #61336 üzenetére
Már múltkor is írtad, hogy magas hőfokon jönnek a savak, de nem igazán tudom értelmezni. Vagyis egy magyarázatot tudok, de akkor ezt vitára is bocsátanám a nagyközönségnek: én csak akkor tapasztalok ilyet, ha egy adott hőfokon nagyon alulkivonatolt a kávé, így nem jönnek a savak sem, majd a hőfok emelésével jön a megfelel extrakció, és jönnek a savak. De ha tovább növelem, akkor nem a savasság erősödik, hanem a keserűség kerül előtérbe.
Sokszor tapasztaltam hasonlót, mint amit írsz, és rengeteget agyaltam rajta, mert ugye alacsony hőfokon savasabb a kávé, magas hőfokon keserűbb. Nem értettem, hogy egy alacsonyabb hőfokon miért tűnnek el a savak, és jön be egy fura kesernyés víz. A magyarázat pedig az lett magamnak, hogy ott már alulkivonatolt. Egyébként ha nagyon figyeled, az alulkivonatolt íz megkülönböztethető a keserűtől, egészen más ízt hagy a szájban.
-
bajnokpityu
félisten
válasz Bazsee71 #61333 üzenetére
De furi ez. Sj útán a majorban pont ezt az irányt találtam meg, hogy jé, nem csak citrom van, van ott még csomó más gyümi is. Meg ugy általában kevéssé savanyú.
Tudom az nem sima sj, viszont a majorom sima major, csak annyiban más, h nem üt a tengely.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #61338 üzenetére
Az írásom szigorúan CasMo kávékra vonatkozik, más, ennyire világos pörkölést nem próbáltam.
PY kávékkal brillírozott a Major, a Red Baggies Raja Toba is nagyon átjött, csak a CasMo...
-
-
kozsy18
tag
válasz fragola.6035 #61109 üzenetére
Egy nagyobb kartartóra szeretnék benevezni, ha lesz belőle és fogja a néked verzsönt.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Piftuka
veterán
válasz Csabroncka #56007 üzenetére
Köszönöm a választ!
Vitán felül érdekes, és hasznos cikk! (Bár nem minden részével értek egyet.)
Mindenesetre az eltelt időben utánaolvastam a Nespresso saját vízkőoldó megoldásának... Érdekesség, hogy maga a Nespresso "sem tudja eldönteni", hogy citromsav, vagy tejsav. (Mást írnak a Youtube csatornájukon, és mást a honlapjukon.)
Viszont mivel a Youtube csatornájukon nagyon sokan szidták, hogy kellemetlen utóíz marad utána (gyanítom, mégis inkább tejsav lehet), akár még 50 főzést is követően, ezért végül nem rendeltem meg.
Hanem készítettem kristályos citromsavból 20%-os oldatot, és azzal főztem át a készüléket. Kifogástalanul kitisztította, és "fel is frissítette" (tompította a "régi kávé" illatot, a vezetékrendszerben, ami óhatatlanul átjárja a készüléket egy idő után).
Egyáltalán nem maradt utána kellemetlen utóíz, így én azt hiszem, ezentúl mindig ezt fogom használni.
(Itt jegyzem meg, hogy ez "filléres" megoldás, és a DeLonghi, Saeco, Philips méregdrága folyadékai ugyanúgy citromsavból állnak.)
Másfelől, mivel lágy vízzel készítem a kávét, a vízkő képződés problémája ezentúl gyakorlatilag már nem jelentkezik.
"Aquila non captat muscas."
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #61333 üzenetére
én ilyen jó eredménnyel nem büszkélkedhetek, bőven volt citromlé is a csapolások között. viszont most jött az aktuális havi cucc, az utolsó az előfizuból (rosszul emlékeztem, hogy már kifutott), úgyhogy most bizonyíthat rob úr... (megint )
casmo el martillo: hát, édes nem lett , citromlé sem, de azért fanyar. fanyar+kakaó, kicsit lapos, zárkózott. a legtöbb kávénál, ahogy itt is, hosszú azért a 20 mp előáztatás + 40-50 mp csapolás, inkább ilyen 15 mp + 25 mp a reális. ezt most végignyomtam 20+40-nel, de vizesedett is a shot vége rendesen.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Sinisi
senior tag
Vakerpülés: A napokban megérkezett pacificktől az igen jó kg-s árban mért kettő fajta etiopja. Érdemes lett volna a pörkölés dátumára rákérdeznem (a rendelés előtt) mert az egyik éppen ma lesz egy hónapos (szerintem ennek tudatában ezt nem vállaltam volna)... szerencsére nem döglött szét, de mivel ilyenből még nem ittam, ezért háááát passzolom, hogy mennyire kellene milyennek lennie (finomakat húzok belőel... és ez így most rendben is van), a másik az most kettő hetes. Mindkettő jégre került.
-
soldier2
őstag
válasz Sinisi #61344 üzenetére
Egy hónapos bontatlan zacsiban nem hiszem, hogy döglött lett volna. Lehet, hogy versenyre nem lenne már ideális, de otthoni gépeken nem ez lesz a szűk keresztmetszet.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Sinisi
senior tag
válasz mdav88 #61347 üzenetére
Igen, a nitrogén alkalmazását néztem a honlapjukon: "és/vagy" kapcsolattal használják a szelepes zacsikkal...nekem ez nem egyértelmű (erre (is) elfelejtettem rákérdezni... de majd legközelebb :-)).
Kár, hogy opcióként nincs olyan, hogy a kg-s zacsi (mert ez sajna nem simítótapaszos) helyett 250-g-osával küldjék a rendelt 1kg-ot (legalábbis telóba ez volt az ukáz).soldier2: na igen, az már biztos, hogy nem ez a kv. a szűk keresztmetszet
-
jolti
senior tag
válasz Piftuka #61342 üzenetére
Szerintem egy f@szság az a cikk...
Illetve az egész lehet jó, mert az egészet nem olvastam, csak a kávégépekre íródott részt, de az egy nagy baromság."Vízforralók, kávéfőzők: ebben az esetben nem javaslom a vízlágyítás semmilyen formáját hiszen a folyadékot fogyasztásra használjuk fel. A kialakult vízkövet kimondottan erre a célra szolgáló savkeverékkel tudjuk eltávolítani (beállított pH-jú!) aminek fontos tulajdonsága, hogy inhibitor tartalmaz, ami megakadályozza a fém "sav erózióját", vagyis a fémet nem fogja bántani a vízkőtelenítő. Ez egy nagyon fontos tulajdonság, emiatt csak ecet vagy citromsav rendszeres használata nem ajánlott.
Én a Scanpart termékeit javaslom. Az ár ne tévesszen meg senkit, a koncentrátum több, mint egy évig kitart és a kihígított savkeveréket egymás után több gép kezelésére felhasználhatjuk (először vízforraló, majd ezt követően a kávégép)!
A vízkő kiválás erősen függ a hőmérséklettől! Energiafelhasználás és lerakódás szempontjából mindenképpen olyan vízforralót válasszunk melynek rejtett fűtőszálrendszere van. Amennyiben megtehetjük válasszunk hőmérséklet szabályzós modelleket, ebben az esetben sokszor bőven elegendő a vizet 70 °C-ra melegíteni mely közel 40%-kal csökkenti a vízkőkiválást (forrás)."Köztudomású a lágy víz és a kávéfőzés kapcsolata, ezt itt nem is magyarázom, mindenki tudja.
Nyilván a Scae sem véletlenül szabályozza a megfelelő értéket....
A másik meg, hogy nem javasolja a citromsavat, viszont amit helyette ajánl az nagyrészt citromsavból áll...
Ráadásul pont elég jó szerelő osztott már meg itt tapasztalatokat ezzel kapcsolatban.
Meg, ha nem lenne jó, akkor egy ilyen fórumon hamar kiderülne...Sinisi
Nem parázod kicsit túl a dolgokat? Jó, hogy vissza nem küldöd...
Az egy hónapos pörkölés kb most érett be fogyasztásra!
Két hétig kb ihatatlan kategória. Legalább is számomra. Aztán csihad le a kávé annyira, hogy finom legyen. Legalább is én még nem ittam finomat túl friss pörkölésből. Mondjuk nem egyforma az ízlésünk.
Ráadásul a nitrogén tényleg jó hatással van az eltarthatóságra.
Ja és akkor miért nem 4 darab 250g-os zacskót veszel? Az simis zacsi és úgy is lehet....
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Vadonat új, csomagolt O'neal kerékpáros termékek
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer