-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
Beelőzte a Gaggia a Silviát az ajánlottsági listán? Az új GC nem jó, az ok, de egy két éves Silvia egy két éves Classic ellen.... hát nem is tudom. (Inkább egy 40 éves Cremina )
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
meander
tag
A majornál emlékeim szerint a legnagyobb gond a bakapja a babot vagy sem ügy volt. A royal ugyanolyan erős, ugyanaz a fordulat, mint a ZM. Olyan gond sosem volt, hogy ne őrölné le a babot, akadna, szenvedne, stb. Egy dologban azonban valóban elmarad a ZM-től és az az állítás finomsága. Most kb. 4mp egy nyekkentés a meneten, de azzal még kísérletezni fogok, hogy zsírozással, hosszabb csavarral, stb lehet-e ezt finomítani (nyilván sosem lesz ZM). Az viszont, hogy nem tudom 1mp, 0,1mp, 0,01mp finomsággal állítani a lefolyást nem nagyon érdekel, mert kiérezni sem tudom. Jelenleg annyit tudok mondani, hogy ha beállítok egy kv-t, azt finomabbnak sejtem, mint az eddigi darálóimmal. Persze ez is hülyeség, mert pl. ezt a Casmo Kenyát még sosem ittam másik darálóval.
Ha majd úgy gondolom, hogy bejárattam a konyt, akkor azzal összehasonlítani érdekes lesz (nekem). Ha meg elkezdem árulni a majort, úgyis az lesz a legjobb daráló, amim valaha volt és csak gyerekvállalás és anyagi gondok miatt adom el -
zolnagy
őstag
Nekem mostanában nem ízlettek a kávék, amit ittam.
Gondoltam mindenre, hogy a daráló sz@r, a kávé sz@r, a Brasilia Lady sz@r, rossz a vízterítés...stb. Minden kávé savanyú, keserű, kellemetlen volt, akár PY Spicyt akár Kapucziner Puerto Ricot kóstoltam. Aztán hirtelen ötlettől a 90 fokos pidet levettem 82-re. És végre megjöttek a finom ízek és nem volt világos...stb. Pont jó volt.
Azt tudni kell, hogy én kimértem a kifolyó vizet és 10 fok eltolást állítottam be az omron piden. Tehát ez a 82 fok, az tényleg annyi.
A Puerto Ricot most 83-ra tettem, így még jobb, de ennél több sztem nem kell neki, finom tejcsokis így, enyhe savakkal.Szóval nálam ez most tanulópénz volt, hogy a savanykás íz lehet a magas hő miatt is. Persze ezt tudtam, de ezek szerint még nem ismertem ki ezt a gépet teljesen.
-
John3:16
csendes tag
Bár CasMo kávéval még nem próbálkoztam, de a babok öregedés problémája engem is foglalkoztat az utóbbi időben.
A fagyasztás nekem macerás, így én inkább szobahőmérsékleten tárolom a babokat kibontás után precízen kinyomogatva a levegőt a szelepes zacskóból vagy áttöltöm AirScape tartályba.
A Home Baristán olvastam egy hobbistáról, aki AirScape tartály + inert gáz (pl. széndioxid) spray kombinációval ért el jó eredményeket.
Ezügyben nagy barátaink az akvaristák, ahol a vízi növények "trágyázása" okán többféle CO2 spray is kapható pl.
http://aquafauna.hu/479-co2-spray-szett
A hétvégén veszek egyet és beszámolok majd a tapasztalataimról.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Az egy nap azért durva. Mivel nem olcsó, már az első nap a még nem tökéletesen beállított hőfok/daráló mellett szuboptimális italt nem dobod ki, mert annyira nem rossz, másnap meg esélyed nincs. Több kávéval jártam így azóta fagyasztok kis üvegekben, feleségem bánatára. Bár minőségromlást így nem érzek egy hónapon belül, de a darálón így is kell állítani a zacskó vége felé.
Paljoc spicy italy pár napos pörkölés fantasztikusan muzsikált első nap. Az automata tartályát kb 1-2 napra töltjük fel, ott melegíti a gép, a zacsi végére így is számottevő volt a minőségromlás. Vsz a napi 10 óra melegítés nem tett jót a kávénak
Daneeka: fagyóban még nem döglött le kávém egy hónapon belül, igaz adagonként van fagyasztva. A pihentetésről alkotott véleményeddel sem értek egyet, hosszabb rövidebb idő minden kávénak kell.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adp
őstag
ja nekem már akkor is fura volt, viszont azt hittem azért mert túl friss, az én popkornos pörim is ultra szar volt frissen, sztem várj vele még egy 3-4 napot, aztán hátha változik a helyzet.
a casmo aricha 45mp körül még brutál jobb lett
szerk: dobd be a fagyiba, jó lesz nagy lattekba vendégeknek
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
szóval azt írta fragola oldalirányba üt, lehet emiatt volt az egész, mert én is furának láttam az egészet, mindenesetre jó hogy ránézett, az "ütés is 0.01 századon belüli szóval király.
Eléggé adja ez az aricha filterpöri, egyébként olyan mintha elnézték volna és nem is filter pöri lenne, mármint nekem nem tűnik annyira világosnak szemre -
-
Bazsee71
őstag
Én most belekortyolnék, ma a Velencében vett Top Moka kotyogóssal főztem, Lavazza SO őrölt kávéból. Átzubogott a víz az őrleményen, kívánnék valami töményebbet.
Amúgy ez a kis kotyesz nagyon baba, szerintem szebb a kidolgozása (menet, öntvény), mint szüleim Brikkájának, de ízben azért külön világ. Megtetszett a Caffe del Doge-ban, kiváló kis utazós lesz. Soldier2-nek pedig utólag is köszönöm az ajánlást, jó kis kávézó.
-
Csápájev
őstag
Beton kávégéphez még jól jöhet.
-
-
hifis50
csendes tag
-
adp
őstag
-
fragola.6035
aktív tag
A GC rézbojleresítése alatt kitaláltam egy rendszert, olyat, amit még senki sem használ. Megpróbálom megépíteni, meglátjuk milyen lesz. Kézműves lesz, az biztos.
Amit várok tőle, az a legjobb hőstabilitás, folyamatos használatban is 1 fokon belüli. Jó vízterítés, ami a nehezebb dolog. És 10-15 perc alatt üzemkész állapot.
Csinálok egy otthoni és egy gasztró verziót is, majd kiderül, hogy Halálcsillag lesz-e.https://caffe35.webnode.hu/
-
bajnokpityu
félisten
szeretnék egy korrekt összehasonlításnál ott lenni.
például, legyen egy jó összetett kv adott, jó őrlővel, és két tulajjal, akik a saját, nagyon különböző gépüket jól ismerik. legyen egy etalon ital, mondjuk a drágábbikkal, ami finom, hozza, amit kell. majd utána sikerül-e megcsinálni ugyanazt a másik, kisebb péppétuningolt géppel, akárhány próbálkozásból.
nekem egyelőre az az érzésem, hogy nem kéne leegyszerűsíteni a dolgot, hogy e61 az e61, és pont. ahogy a fulltuninggc is mindenre elég. nekem ez nem jön össze az eddigi tapasztalataimmal. de persze nem zárom ki, mert ilyen szeánszon nem voltam.
[ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
hát nemtom, nekem azért lennének fenntartásaim azzal, hogy a fulltuning GC verhetetlen.
1-2 értő emberrel beszélgetve, van valami megfoghatatlan egyéb paraméter is, mint a nyomás+hőfok. Anno Toobee-t akartam rávenni, hogy a tuning GCt koszolja már össze, hogy mit lép az Eroicával szemben, de nem sikerült meggyőzni, pár KV után eladta.csak példának, amikor egy felsőszűrőt kicserélsz, hogyhogy más lesz az iz?
-
mdav88
aktív tag
Én úgy döntöttem el fogom adni az Ascaso Bar-t. Nem annyira csinos, nem annyira kicsi, vízhalózatos(bár átalakítható). 4literes kazán+3dl réz kávékazán.Pidelve.
Előny: olcsó, technikailag fejlett, jót lehet vele csapolni, 150k forintot szeretnék érte.
Hátrány: előző gazdájánál eltömődött a lefolyó és elöntötte a gépet a víz, ezért az alja rozsdás belülről. A gép ettől hibátlanul üzemel, de tudni kell róla! (az egyik rezgőszivattyú már hangos, ezt érdemes lenne kicserélni)Érdekelne valakit?
A fenti kép óta ki lettek cserélve a bekapcsoló gombok, és ledesre a visszajelzők, illetve van egy pid is rajta.
[ Szerkesztve ]
-
mufi
senior tag
Na az már egy korrekt válasz. Igen talán azért húzom a fogam mert catler után furát mutatna a konyhapulton.
Viszont múltkor linkeltek itt egy jó catler automata darálót, az olyan 50k körül mozgott, szóval 150k a max amit a gépért adnék.
Ha tudnál valami érdekességet ajánlani ebayről, amit itthon tudnának javítani, ne habozz dobj privit!https://www.instagram.com/the_parfumeour/profilecard/?igsh=MXVibW0wb29vb2x6ZQ==
-
soldier2
őstag
Mantra a Veres Pálné utcában, vagy Bean Busters a Nyugati pu mellett. CasMo a Múzeum körúton a Budapes Baristas.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
von toth
tag
Sajnos országunkban a sertés-szemlélet még mindig irányadó. Főleg az zavaró, amikor tehetős emberek leértékelt ipari csirkefarháttal rohangálnak a boltban. Amiben nem az a baj, hogy farhát, hanem, hogy ipari és félig romlott. És sajnos az ország háromnegyede ilyen. Pedig lenne pénz egy középkategóriára, de amíg a nem finom, de jó sok dominál, addig áttörés nem lesz. Én hiába győzködök embereket, hogy cca. 80 ropiból tudnának egy jót presszózni, de nem mert az macera, meg a szarvasi 15 ropi, ecettel kimaratom, akciós sárgacsíbóüt beletöltöm azt kész minek is urizálnék. De az ájfón ott van a kezében. Érdekes kettősség ez itt. Szöszmöszmackóban prémium autókat vezetni. Halom rántotthús jó vékonyan, ahelyett hogy kettőt enne normálisat.
És erre tökéletesen harmonizál a vendéglátásunk, amikor kihozza az ipari camembert sajtot, ipari szósszal. Csapolt sört már nem is merek kérni mert mindig megpróbálnak átvágni. A legszebb duma ezzel kapcsolatban az volt;lehet, hogy túl hideg a sör a tartályban.....öhöm azért kukoricás fost hozol, pilseni komló helyett.-
-
soldier2
őstag
Írtam egy hosszú választ, de elveszett. Röviden: semmi nem változott, csak az idő. A boulderek jelenléte szvsz afféle indikátor, hiszen ha xg kvéban sok a boulder, akkor sok fine is kell, hogy jó legyen a lefolyás. Mikor Hifissel szenvedtünk egy fél délutánt a központosítással, akkor kicsit jobb lett, de nem lett tökéletes. Mára viszont eltűntek, és a világos kávékkal is egész szépen elvolt legutóbb. Legközelebb azért rendelek valami CM-et, ha lesz még ilyen kényesebb fajta náluk.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Annyi értelme lehet az adp által írottaknak, hogy nálam a CM kávék nagyon érzékenyek a túltöltésre, gyakran le kellett mennem a kosár névleges töltetére, hogy jó legyen.
Szerk: kicsit lassan írtam, látom már ő is válaszolt.Ami miatt a képet kértem, hogy csapolás után nálam sokáig nagyobb szemcsék maradtak a felszínen (a fineok lejjebb vándoroltak a víz áramlásával, a nagy szemcsék meg láthatóbbá váltak). Ez csak mostanára szűnt meg teljesen, és a nagyon világos kávékkal is csak az utóbbi hónapokban lett felhőtlen a kapcsolatom. A képek alapján vannak boulderek a felszínen, de csalóka lehet.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Az itteni szenvedésed némelyik világos pörivel, meg amit az indexre is írtál nem hagy nyugodni. Betennél egy képet a pogácsáról kávékészítés után? (Még a kosárból való kiütés előtt). Kösz
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adp
őstag
-
paljoc
tag
Én is főleg a roto miatt vagyok kíváncsi erre a Simonelli Tiffanyra, eddig csak rezgő pumpás gépeket használtam, kicsit átpuceváltam most, ha lali elvállalja akkor megy hozzá egy "komplett ami kell" beavatkozásra, karok már áznak a tersonetben, amíg meg szét volt szedve, győzködtem magam h nem is olyan nagy az a bojler benne. /amúgy tényleg nem túl batár :-))/
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
Ja de ha erre kolt meg egy kicsit pl nyomiszabalyzora akkor hiaba a rotoszivattyu, vagy nem tudom azt is meg lehet buheralni? Azt nem is vagom pontosan milyen. Egyaltalan mivel jobb a kave izet tekintve? Gyorsabban felepul a nyomas meg azt tudom hogy halkabb de az sztem nem egy donto szempont( nekem biztos nem)
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Ez szerintem is így van. Az E61 HX és hasonló rendszerű (pl dipper) gépeket az ember nem ésszel vesz/tart hanem szerelemből
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
WiZARD
addikt
Nem akarok nevet írni, hogy kitől vettem a darálót, ő azt mondta akkor, hogy új kések vannak benne.
Ezt akkor nem ellenőriztem, most csak annyi biztos, hogy a hátuljukon nincs mazzer felirat, mint az új késnél.Nem tudom, hogy ez a 30-40kg kávé mennyire koptatná el reálisan. Elején lehet, hogy kapott pár kavicsot is, amikor még több fajta kávét próbálgattam...
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
-
hifis50
csendes tag
Egy múlt heti próbán, ahol az adapteres Strietmant nyaggattuk, azzal a bizonyos CM Warquee kávéval próbálgattuk a nagyszűrős Strietmant. A plusz adapter miatt, azt gondolván, hogy ez sok hőt elvon a plusz tömegével, feljebb vittem a piden a hőfokot a megszokottól legalább 5 fokkal. Mivel végig a darálóval és a nehezen összehozható 9 barral vacakoltunk, a hőfok állítgatás kimardt. A lényeg, hogy végig savanyú volt a kávé, a lefolyástól függően hol kicsit, hol jobban. Most viszont egy Paljoc kávén kiderült, hogy ez a beállított hőfok nagyon sok volt. Minden helyreállt, mikor visszavettem a pidet a szokásos tartományba. (Ez a Strietmanon 86 - 88 Cfok.) A CM sajnos elfogyott, nem tudom ezt ezen is leellenőrizni.
Ebből talán az lehet a tanulság, hogy a CM kávék nem keserűek lesznek, ha sok a hő. Esetleg itt pont a lejjebb vitt vízhőfok segít. -
celf
őstag
én ott kb. egytucatszor ittam eddig presszót (általában túlextraktált etiópokhoz volt szerencsém), de 1x viszont egy brutál jó burundit ittam.
nem tudom, ez min múlik, hogy mikor jó meg rossz. barista vagy pörkölés. vagy mind2.árak tényleg nem normálisak. kávén kívül én igen ritkán veszek bármi mást ezeken a helyeken.
max az Apricotban szoktam péksütit venni, mert az tényleg finom, meg tudom, hogy a Mill (ex Butter Brothers) csinálja/szállítja.
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
Az 5 évet csak példának hoztam, van még pár eredetvédelmi törvényi előírás, amik közül a legfontosabb, hogy a Montalcino körüli dűlők 4-5 száz éves Sangiovese klónjaiból készüljön. Antinori márki azzal bukott le, hogy pusztán a Chianti-hg-ből származó fiatalabb Sangiovese klónokat találtak a boraiban!
Rossz bor mindenütt akad, a BdiM-k között is. Rosso-t régen ittam, az mondjuk jó volt (előtte volt rosszabb is), de ittam 13 éves Brunello-t, aminél nem kell jobb. Nyílván pincészete is válogatja, de itt már stabilabb a felhozatal, mint a Rosso-knál.
Itthon a BT-nál csak rossz Brunello-t és Barolo-t ittam (szerintem abból vettek, amit olcsón meg lehetett venni ), kint még sosem, és ha a boltos ajánlotta, az is mindig bejött!
A szupertoszkánok belépő bora, Antinori Tignanello-ja (22 e a BT-nál) szintén kidobott pénz.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Lényegében egyetértek, csak ne felejtsük el, hogy a "brunellopoly" után nem véletlenül rögzítették törvényben a BdiM eredetét, és a forgalomba hozás körülményeit (5 évesnél nem lehet fiatalabb), míg a RdiM-nál ezt kihagyták. A Rosso di Montalcino lényegében a Montalcino környéki pincészetek birtokbora. Egyébként valóban abból is vannak jók.
Az olaszok a Barolo-t tartják a nemzet legjobb borának. Olyat keress, amelyiknek a jellegzetes vastag üvege van. Nagyon jó tud lenni! Kinti áron 30-35 euro-ért néha 10 éves BdiM-kat megszorít.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
bluesfan
tag
Talán nem sért senkit, ha ide is bemásolom az első tapasztalataimat:
Mik az első tapasztalatok az új masinával?
Tehát:
Ez tulajdonképpen csak minőségi, nem kategória beli váltás volt. A Victoria nálam hendikeppel indult, mert a Gildát nagyon szerettem.
Ami legelőször szembe tűnik a gépen, hogy a Lelit szakemberei próbálták a minőségi kávékészítés "tudományát" a szakbarbárok világából a hétköznapi felhasználók irányába elmozdítani. Több olyan tulajdonsággal rendelkezik a gép, ami segíti az egyszerűbb használhatóságot és a laikusabb vásárlóknak is kedvet adhat a kísérletezéshez . A -home baristáknak ugyan természetes, de a közönséges haladókat esetleg elriasztó- kávékészítési folyamatból több fázist is kézben tart, esetleg maga is elvégez a Victoria. Pl. nem engedi, hogy üres kazánnal üzemeltessük, bizonyos idejű inaktívitás után energiatakarékos üzemmódra vált, gőzölés után automatikusan légtelenít. Végül megemlíteném személyes kedvencemet, hogy maga végzi a visszaöblítést, ráadásul nem is fröcsköli úgy ki a vizet, mint az előd modell, így mire végzek a poharak, szűrő, tejkiöntő elmosásával, már a visszaöblítés is készen van. Tetszik, hogy a PID-en külön állítható a kazán gőzölési hőmérséklete is.
A PID is egyébként sokkal kulturáltabb, mint a Gildán. Még ha sok gyakorlati haszna nincs is, azért nem baj, hogy a gépnek nyomásmérője is van. Az előáztatás hatékonyságáról még nem tudok nyilatkozni, majd próbálgatni fogom így is, úgy is, de nem gondolom, hogy világmegváltó jelentősége lenne. Praktikus még az állítható visszaszámláló óra, amilyet egyébként a Gildára is felapplikáltam sokkal kevésbé mutatós megjelenéssel. Jobb lett a csepptálca is, a Victorián nem tud a víz befolyni a csepptálca alá pl. visszaöblítéskor. (Mondjuk én a Gildát is minden használat után teljesen szárazra szoktam papírtörlővel törölni a csepptálca alatt is, szerintem így elkerülhető a csaktibi kollégánál jelentkező korrózió)
Ami viszont nem tetszik:
A Gilda tartályát én egy üvegre cseréltem, hogy minden nap friss a kávévízem legyen. Itt erre nincs mód, mert a vízszintérzékelő miatt nem lehet a tartályt eltávolítani. A gép pont annyival magasabb, hogy a felső konyhaszekrénytől nem tudom a tartályt kivenni. Hogy ezt miért nem tudják oldalról megoldani, mint pl. a QM-nél, számomra rejtély.
Lekerült a kazánról a szigetelés, talán a csészemelegítő hatékonyságának a növelése miatt.
A tálcához képest kb. 2 cm-rel magasabbra került a fej és az esetlegesen szükséges emelést presszós csészéknél, egy drótból készített kissámlival oldhatjuk meg.
Igen ám, csak most a reggel használt 170 ml-es csészék így túl alacsonyan vannak, az emelvényen viszont nem állnnak meg, tehát ez az ún. "mug friendly" megoldás nekem nem szimpi.Nem szeretem a hálózati csatlakozó megoldását sem, ami ugyan könnyen eltávolítható, viszont nem engedi a falhoz 6-7 cm-nél közelebb tenni a gép hátulját. Ma fogom átvenni az "L" alakú verziót, amit rendeltem, tehát ez ügyben egy 3-4 cm-es áttörés várható.
Én magam jobban szeretem a manuálisan kézbentartható dolgokat, tehát ez a sok elektronika kissé feszélyez, mi lesz, ha elromlik, de tény, hogy a használatot sok szempontból könnyebbé teszi. Ugyanezt érzem az új autóknál és okostelefonoknál is, de lehet, hogy ez csak az én egyéni problémám.
Gondolom, látható, hogy azért a pozitívum több, mint a hátrány. Ettől függetleül továbbra is azt gondolnám, hogy ennyi plusz a Gildához képest NEKEM nem érne meg újan 50 ezer Ft árkülönbözetet. Mivel most egy kisebb lépcsővel sikerült ezt meglépnem, örülök neki. A gép előző tulaja is Gildáról váltott erre és ő is pont azt mondta, hogy nem érte meg anyagilag a csere, de amennit én, annyit ő is simán rádobott volna, he teheti.
Röviden ennyi, ha később bővül a tapasztalat, azt is le fogom írni.
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
A sima Chianti állítólag alföldi trágyaléből van. A 3-4-5 eurós benzinkúti Chianti tényleg a legalja mindennek.
Valóban általában iható a Chianti Classico, de ott szért már beleszaladtam gyengébe. Amiket írtam, azok nagyjából a tutti biztos kategória. Brunello-ból és Barolo-ból eddig csak itthon ittam gyengét, kint soha. A Rosso di Montalcino egy veszélyes műfaj, azzal óvatosan, a Montepulciano is...
Olaszországban stabilan az van, hogy minél többet fizetsz, annál biztosabb lehetsz a minőségben. Ha az ember átlép egy 20 eurós lélektani határt, borzasztó nagy átverésre nem kell számítania. Itthon akár egy tízesért is kaphatsz gyenge bort.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
meander
tag
egyszer régebben kipróbáltam a habverőt, de baromságnak tartottam és abbahagytam. A ZM kés szerencsére lefolyik CM-el wdt nélkül is, úgyhogy mostanában nem fárasztom magam. A Kalmár által posztolt video után elővettem újra és csináltam egy habverő + wdt presszót és sajnos jobb lett, mint a sima. Annyival nem jobb, hogy a vacsora vendégeknek megcsináljam 6-szor, de 1-1 penge kávénál talán rá fogom szánni magam.
Ja ez egy próba eredménye, úgyhogy semmit sem jelent -
-
Toobee
veterán
Mármint a naked sokkal szebb, elírtam.
Atom + Diana páros:
Atom-ot hosszabb használat után én személy szerint nem ajánlom senkinek. Otthonra szerintem nem opció, bár látom volt próbálkozás az adagonkenti orlesre. Meg érdekes, hogy először megtöri a babokat. Szóval mondjuk van a tartályban harmadig és daralunk vele egy adagot. Aztán kitalálja valaki, hogy váltsunk kávét, akkor át szoktuk önteni az automacába a babokat. A vége, ami a garatban van az törmelék. Illetve van olyan, hogy elmászik a fokozat. Akkor el kell állítani, aztán vissza és újra jó lesz. Meg az is sok idő mire átáll a finomság a beállított értékre. Szóval tényleg csak 8-10 dupla/nap felett tudom elképzelni. Reggel mi is úgy kezdünk vele, hogy 8-10 grammot beküldünk a kukába.
Diana: thx Siminek, hogy beugrott hozzánk. Így már nem 12 bar-on megy, ugyanis gyárilag azt tudta. Szebb lett a lefolyás, de azért az Atom így is hajlamos kicsit spriccelni. WDT nincs, csak nyomjuk a karba. Most rendeltem VST szűrőket (12 gramm dupla + 12 gramm The Single). Lehet Kalmár magasítót beviszem egy saslikpálcával és megnézzük, hogy úgy jobb-e a naked lefolyás. Szerintem ezt meg bevállalná pár kolléga. Aki még nem: annak ott a zárt kar. -
hifis50
csendes tag
CM előfizető vagyok, és az aktuális csomagban most ez a Warque fantázianevű etióp kávé érkezett. Az ízéről azért nem nyilatkozom, mert ahogy talán írtam korábban, nekem ki kéne szállnom a kávézásból az elfuserált reflux miatt, de ez nem megy, ezért a magammal kötött kompromisszum az, hogy kevés tejjel iszom a presszót. (Lehet, hogy így sem jobb a savasság, de elég, ha azt hiszem.)
A kép apropója az a projekt terv, hogy a Strietman ügyesen kitalált hőstabilitását meg lehetne csinálni az ipari nagyszűrős rugós - karos kivitelben.
Itt megint az a pillanatnyi szitu, hogy ilyen gép nincs a piacon. Van egy Quick Mill Veloce Bosco fejes rugós karos, böhöm nagy kazános gépem. Ezen ugyan már van pid, de tök feleslegesen. 120 fokra kell beállítani, mert ott működik egészségesen. Így a fej annyira melegszik fel, amennyire ez a sok vas tereli. Tehát finomszabályozásról, rugalmasságról, amit a Strietman tud, itt szó sem lehet. Persze ettől még nagyon jó kávékat lehet vele készíteni, de hátha még jobbakat, ha olyan lenne, mint a Strietman piddel.
Szóval most ez a főcsapás iránya, ezért egy előtesztelés céljából készítettem a Strietmanra egy adaptert, ami kibővíti a fejet a szokásos bajonettes, 58mm-es méretre. Így ezzel készült ez a kávé.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- OLED TV topic
- Gyúrósok ide!
- Garmin Fenix 8 AMOLED - a csúcshódítás költséges
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Gaming notebook topik
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest