-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#69379456
törölt tag
válasz Cathfaern #117975 üzenetére
A BH víz leírásánál a cikk szerzője jelzi a kommentek között, hogy eszpresszóhoz nem ajánlatos ezt a kevert vizet használni, mert kárt okozhat a gépben és inkább filter módszerekhez javasolt a keverés. Erről mi itt a vélemény, okozhat gondot a gép belsejében?
Két pörklőt kérdeztem meg erről, akik itt is jelen vannak rendszeresen, egyikük szerint jobb nem önteni ilyen vizet kávégépbe, másikuk szerint semmi jelentősége nincs a cikkben leírt aggodalmaknak. -
WarLock07222
tag
válasz Cathfaern #118237 üzenetére
Szerintem amúgy ha nagyon megüti a klíma változás a kávé termesztést hosszú távon, akkor esélyes, hogy ehhez hasonló technológia lesz a jövő. Bizonyára ezt is lehet mértékkel csinálni, hogy ne "tocsogjon" a cuccban a kávébab. Az a baj, hogy ez a Frei-es cucc bármivel érintkezik, azon már csak a pusztító tűz segít, ha takarítani kell. Ezt persze nem annyira reklámozzák.
-
Dyde
aktív tag
válasz Cathfaern #118342 üzenetére
Köszi mindenkinek, Kávékalmár lesz kezdésnek. Próbálom gyűjteni a tudást. Mi a technikai oka amúgy hogy világos pörkölést nem ajánlott kezdésnek? Illetve irta Zen42 hogy dedicahoz főle. Gondolom nagyobb tapasztalat, profi őrlés stb kell hozzá, vagy a dedica-nál van techinkai akadája is? Tudom ez a belépő gép alsó kategóriában csak kíváncsi vagyok a miértekre.
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #118392 üzenetére
Kozsy írja a tutit, szóval ugyanúgy Italmill. C40 kézik között filterre az egyik legjobb szerintem, presszóra felejtős vagy ha nagyon ráérsz meg van RedClix, akkor használható. Presszóra jobb lesz az Arco, ezekkel a nagyon finom fokozatokkal elég jól beállítható a cucc, szóval ne féljetek tőle. A minőséget pedig majd az idő eldönti. Az enyém még nálam van, bár már lett gazdája, csak nem jött még érte. Meg tudok rajta nézni ezt-azt, ha érdekel.
https://barbieripnk.hu/
-
qvik27
tag
válasz Cathfaern #118580 üzenetére
Hát, érdekes különbségeket mondott a szemcseméretre és az ízek különbségére vonatkozóan.
Eszpresszóról csak érintőlegesen beszélt, csak az őrlő kapcsán.A helyi felmelegedést illetően ez még talán nem az a gép, ami esélyes ilyet tenni, mivel 360-as rpm-mel, 32mm-es kúppal kb. 1/8 akkora a legnagyobb kerületi sebesség, mint egy 1400 rpm, 64mm esetében.
Azt mindenesetre tisztázza, hogy a fordulatszám az őrlemény tulajdonságait befolyásolja, és ennek van érezhető hatása az írze is végső soron.
+1x!
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
#69379456
törölt tag
válasz Cathfaern #118587 üzenetére
A fórum, ahol totál ugyanez a jelenség egy Mara és egy Bianca esetén, ott egy "Dr. Pavlis water" recept, "potassium bicarbonate" hozzáadásával történik a pancsolás.
Én a BH receptet használtam hosszú ideig (1.68g baking soda/ Liter, 2.45g Epsom salts/ Liter és ezekből 40.1g Buffer,51.2g Mg908.7g, DI water)
Most BWT kancsó van 2 hónapja, de a gép 3 hétig állt a sarokban, első bakpcsolásnál jött ez a feketeség, amiből a darabokat ki lehetett mágnesezni, tehát fém jön a gépből) -
#69379456
törölt tag
válasz Cathfaern #118591 üzenetére
Desztvíz megy bele, az utóbbi 2 hónapban a filterhez használt kancsós vizet is be szoktam önteni, nem folyamatosan, de előfordult. Tehát 90 százalékban desztvíz igen, viszont az őrlő mizéria miatt ugyanebben a 2 hónapban alig ment a gép, inkább filtereztem.
Az a baj, hogy ha a fórum tapasztalatokat nézem, akkor sosem jutnék semerre, mert például kettő hsz-el fejjebb már ott van, hogy a deszt víz nem is jó, csak a ro. A kancsóknál is elhangzott, hogy jó presszóhoz is, bár úgy rémlik, hogy pörkölő javasolta a kávéjához a bwt mg vizet presszózni. Attól függ, hogy melyik nap olvasom a fórumot, aszerint változik a mi jó és mi nem jó -
Zen42
tag
válasz Cathfaern #118582 üzenetére
60 °C mint őrlési hőmérséklet? Tejóég!!!
Én biztos megőrülnék ha 60 fokra felmelegített őrlemény jönne ki az őrlőből, de ezek szerint tudnak valamit amit mi nem. Mondjuk pl. azt, hogy az őrlemény alapesetben felmelegszik 60 fokra. Az pedig, hogy a Mythos-nál be lehet állítani valahogy - érdekes volna tudni - hogy akár 30 fok legyen, elég jó kis extra.
Annyit mondhatok, hogy egyetlen őrlő volt életemben aminek kapcsán a CM-es zacskóra írt összes ízjegy külön élt és beszarásig finom volt az espresso és azt egy Mythos One-nal őrölték. Nyilván a kávétól és a Mythosban lévő késtől is függ, de nem hiszem, hogy lecserélték volna az eredetit.[ Szerkesztve ]
-
hoffman_
nagyúr
válasz Cathfaern #118624 üzenetére
igen, nem tett jót az árának a helyzet, az biztos. ez lesz akkor a befutó valószínűleg, túlhasználva amúgy sem lesz. köszi szépen.
RetepNyaraB, akkor ezt nem fogom túlgondolni, köszi neked is!
más témában is tervezek beszerezni: puck screen. elég vajon egy féle hálósűrűség és vastagság? illetve arról még nem olvastam, hogy mennyire lehet fogyó alkatrész, 2db napi két kávéhoz gondolom untig elég. tudtok ajánlani magyar vagy EU normális beszerzési forrást? nem szeretnék ali-n költeni.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
lszlfrng
csendes tag
válasz Cathfaern #118597 üzenetére
Mint írtam "nekem" ennyi jött. Te legalább érted is amit olvasol.
Vagyis ha egy nap alatt annyit öregszik a kávé mint fagyasztva 90 nap alatt, akkor (igazad van ) nem jelenti azt, hogy egy nap alatt a kávé tönkremegy.
Ebben a fagyasztásos, vákuumos, kibontom, kiveszem, újravákuumozom majd visszateszem a fagyóba nem annyira hiszek. A levegő és annak páratartalma bemegy a szemek belsejébe és az újravákuumozással a levegőt igen, de a lecsapódott párát már nem tudják kiszívni. Ezért gondol(hattam), hogy vákuumozás és fagyasztás csak kis adagokban járható út.
-
Toobee
veterán
válasz Cathfaern #118682 üzenetére
Most, ha a marketinges beszélne belőlem, akkor azt mondanám, hogy sok volt a reklamáció vevői részről az "öreg" pörkölések miatt, ezért elindították a pregrind, meg a 6 hét pihenés mozgalmat.
Egyébként izgalmas dolog, amit írsz, nem gondoltam volna. Magam részéről én a már kellően kihűlt filter szeretem, amikor elkezdenek kinyílni a virágos jegyek is, de nem csap még át savas irányba. CasMo Las Flores például most nagyon bejött, bár szerintem már nem kapható tétel, talán február óta pihen a fagyómban.
https://barbieripnk.hu/
-
brumi1024
veterán
válasz Cathfaern #118691 üzenetére
A pihentetéssel nincsenek egyedül, több igazán jó kávézóban is ezt vallják, illetve ezt ajánlják a vevőknek is, pedig nekik ez nem érdekük, ott van a kávé frissen, csak plusz logisztika 5-6 hetet pihentetni. Hasonlót tapasztalok én is, próbálok legalább 3 hetet várni a pörköléstől, sokkal stabilabb eredmény jön ki.
A frissen fagyasztásnál nem ennek tapasztalása pedig a fagyasztásra vezethető vissza: az abban az állapotban konzerválja a kávét, amiben beraktad, tehát a pihentetés során pont nem zajlanak le azok a folyamatok, mint ami a szobahőmérsékletű esetben igen. Néhány hét pihentetés után fagyasztva hozná ugyanazt.
[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #118706 üzenetére
Az ssp saját profilokat használ. Illetve a cast/ (az internet népe által elnevezett "lab sweet") is más, mint a Ditting lab sweet kése: a Ditting csak 80mm-es verzióban elérhető, más a forgásiránnyal. Az ssp 64-es mazzer méretű késeket készít, ami ízvilágban, testben más, a teljesen más geometria miatt, amit a méretkülönbség okoz.
Akkor lenne másolat, ha az ssp 80-as, dittingbe való kést készítene ditting ls profillal, a Ditting engedélye nélkül.
A kereskedő viszont a gyári számok pontos megadásával az eredeti gyártó pontos profilját akarja másoltatni az italmilllel. Ami már alapból készít pl a mazzerekhez kést, de saját profillal, nem pedig pl 151A-t másolják. (a df64 gyári kése pl italmill, valszeg az a mazzer 64-es mini vagy super jollyba való utángyártott kés is)[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #118751 üzenetére
Azért tudnak már elég régóta teljesen sík DC-t csiholni AC-ból. Viszont az akku feszültsége miatt nem stabil DC jön ki belőle, szóval azzal, hogy állandó feszültséget (és áramot) kapjon, még valamit mókolni kell. Szóval így vagy úgy, de az elektronikát nem ússzák meg.
(amúgy nem tudom mikor indult a közösségi finanszírozás, de egy pár éve, igaz, magasabb kategóriában, már DC motorokat használnak)
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Cathfaern #118967 üzenetére
Miért nem értitek mit írok?
Kapsz 3x250g cuccot, elvileg mind mas-mas pörkölőtől. Ezért egyszer fizetsz szállítást míg ha külön vennéd kíváncsiságból, akkor minden egyes porkolonek fizetnél egy ezres szállítást a csomag bab mellé. Ez az előfizu előnye, miközben kicsit rátesznek haszonban, nyilván.
Na. De rég túl van ez beszélve. Akit érdekel kipróbálja. Sztem az ötlet jó, nyilván nagyon sok múlik a partnerek megválasztásán."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #119034 üzenetére
Szerk, csak kifutottam az időből:
Visszapakolgatás elvileg javít a konzisztencián, de gyakorlatban én azt tapasztalom hogy az egész folyamat "kézi vezérlése" több inkonzisztenciát visz be a rendszerbe, mint amennyit az a pár fok számít. Szóval hacsak nem gyakorolja be az ember a kávéfőzést úgy ahogy Jonathan Gagné, hogy 0.1 százalékponton belül van neki az EY egymás utáni főzéseknél, akkor nem azon az 1-2 fok hűlésen fog múlni bármi is. Persze ha tényleg hosszú az idő az első és az utolsó öntés között, akkor érdemes visszamelegíteni / melegentartani menet közben is. -
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #118964 üzenetére
17:25-nél kezd bele, hogy mindkettő lefullad, ha világos pörkölés. Inkább közepes pörköléshez mondja.
@Karex
Kívülről milyen a szűrő?
Hívd őket, de csak munkaidő közepén, mert akkor van "telefonos ügyfélszolgálat". (valahol az oldalon egy totál más menüpontban van elrejtve az ügyf. fogadási idő. Máshol meg a telefonszám..)[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
TDX
tag
válasz Cathfaern #119104 üzenetére
Ha vezeted a főzéseidet (én a Beanconqueror alkalmazást használom pl, nem tudom honnan láttam, de valaki javasolta) akkor az emlékezik helyetted, simán csak megnézed hogy hol voltál az előző főzésnél. A klikkeket meg nem kell egyesével számolgatni, egy egész tekerése a cranknek (az alsó klikk állítót fixen fogva) pontosan 12 klikknek felel meg. Szóval 40 az 3 teljes kör plusz 4 klikk. Nyilván ettől még nem olyan egyszerű átállítani mint egy olyan darálót ami kívülről állítható (pl. Kinu/1Zpresso K+), de nem annyira bonyolult hogy az x. klikkre állítsd.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
őstag
válasz Cathfaern #119154 üzenetére
Köszi!
Közben én is még jobban utána olvastam, és valóban a Switch lenne a legjobb.
Konyhánkban van víztisztító (Wellnet W25), gondolom ez is megfelelő a kancsó helyett, vagy esetleg tud mást a kancsós rendszer?
Kávéknak is jól utána nézek mi lenne a legjobb kezdésnek.Majd körbenézek a környéken (Bp IX.) hol tudnék inni
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Fogyjunk le!
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Prémium külsőt kaphat a Motorola Moto G85 5G
- iPad topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Linux kezdőknek
- xDefiant
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen