-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
freaghill
őstag
válasz RetepNyaraB #103552 üzenetére
REX PID 8 fokot szokott tévedni felfele, azért írja.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz freaghill #103553 üzenetére
Oh thx, ez érdekes infó. Nekem 96-nál sose volt feljebb, de ott már csak az egész világos etiópok ihatóak, illetve sötét cuccokkal nem is próbálkozom ilyen magasan, mert keserű. De ez lehet más miatt is; jó volna tudni a tutit, csak emiatt biztos nem veszek k-elemet, meg a mérőeszközt...
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
mézespálinka
senior tag
válasz RetepNyaraB #103554 üzenetére
Én múltkor multiméterrel kimértem. A szenzort rögzítettem a felsőszűrő "alá". Pid: 94fok, mért érték: 85.X. Csapolást indítva mért érték 88.X volt. (REX c-100 pid, UNI-T UT71 multiméter, gyári szenzor.)
Tervben van a felsőszűrő-tartó "alatt" is mérni.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz freaghill #103553 üzenetére
...bocsi, de szerintem ez hülyeség...
az olyan PIDet legyen az REX, OMRON vagy BÁRMI ami egy jó helyen szerelt, jól rögzített, jó hőelemmel 8C fokot téved a valósághoz képest a GC esetében offset nélkül azt ki kell dobni! ...vagy legalább is át kell gondolni a rendszert mérési pont, vagy hőelem tekintetében[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #103552 üzenetére
Mivel tőlem van a gépe, és kifejezett kérése volt Balázsnak, hogy 8 ° C eltéréssel dolgozzon, mert az előző gépénél így szokta meg, így igen, kimértem, de minden olyan gépet ki szoktam mérni amit én pidelek
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
senior tag
válasz SoundON #103558 üzenetére
Nem tudom hogy a mérésem mennyire pontos, de! Én eddig három fajta piddel szereltem gépet. Rex C 100, Sestos, Omron.
A pid által kijelzett és az általam mért értékek nagy általánosságban így alakultak:
Rex: ~8 fokkal kevesebb a kifolyó víz hőmérséklete
Sestos : ~ 4 fokkal kevesebb a kifolyó víz hőmérséklete
Omron: ~ megegyezik
A hőelem minden esetben a kávé termosztát helyére volt betéve.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
RetepNyaraB
veterán
válasz sz.zs. #103569 üzenetére
Akkor fordítok a kérdésen: mikor egy pörkölő ajánl egy hőmérsékletet, akkor vajon a kifolyóra gondol, mint rózsaszín idea, vagy a saját gépén beállított pid kijelzőjére? A fenti eltérések miatt ez rettenetesen nem mindegy és pl megoldást jelenthet a macerás babok
lefőzésekorelkészítésekor fellépő savanyú\keserű anomáliákra..."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
verti1
tag
válasz RetepNyaraB #103573 üzenetére
Szerintem el kell engedni ezt a dolgot, mert csak becsavarodik az ember, hogy miért nem jó. Komolyabb szinten az ízlelésre kell hagyatkozni. Ha kevés a hő akkor emelni, ha sok akkor csökkenteni. Itt is ha írnak kávékról általában annyit szoktak, hogy hőigényesebb mondjuk. Nem lehet szerintem egy kávénál se leírni, hogy 9x fokon jó pl. Mindenkinek a saját otthoni gépparkjával és ízlésével kell megtalálni a legjobb beállítást. Ezért is mindegy kb., hogy mit mutat a PID.
[ Szerkesztve ]
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #103573 üzenetére
nálam omron van, itt megegyezik a mutatott meg a tényleges.egy "perkelő mester" is ha 88c-re írja,akkor az 88 .hogy aztán kinek mit mutat a pidje,az már más kérdés. aztán ha keserűűű leveszed,ha savanyúúú akkor felteszed. van élet a számok nélkül is
-
SoundON
tag
Amúgy mindenkivel egyetértek hogy a számok csak számok és a kávé íze a fontos!
Viszont ha mindenki máshogy, más PIDdel, más műszerrel, más ponton, más offsettel, más hőelemmel méricskél, bojlert, kijövő vizet stb, akkor az elmúlt több év "kinél hány fok a tuti" "hol működik az adott kávé" teljesen értelmetlen ezen a fórumon
Csak ezért érdemes kicsit közelebb hangolnunk egymást a valósághoz...
erre próbáltam rávilágítani -
RetepNyaraB
veterán
válasz Parci #103578 üzenetére
Nah akkor marad a további végnélküli szopás az etiópokkal, nincs varázsszer
De, hogy vidám is legyek: meggyütt az expoligonos naked kar, az óccsóbbik, a
levehető ajtósM10 menetes karú. Annyira gyönyörű szingliket gyártottam vele (Gayo Lintong kapucíner), hogy sírnivaló. Semmi spriccelés, közepén lefolyós. Még iható is lett[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
dethroner
veterán
Sziasztok!
Mit gondoltok, mennyiért lehetne eladni egy Nuova Simonelli Grinta őrlőt és egy Gaggia Gran Style kávéfőzőt?
kösziA hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
soldier2
őstag
válasz SoundON #103577 üzenetére
"...akkor az elmúlt több év "kinél hány fok a tuti" "hol működik az adott kávé" teljesen értelmetlen ezen a fórumon... " szoktuk is írni, hogy értelmetlen a kérdés
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
stereofan
tag
válasz dethroner #103580 üzenetére
szia!
a gaggia gran style az tulajdonképpen a philips/saeco poemiához hasonló gép, ezekből mindig szokott lenni eladó példány, szerintem állapottól függően 12-20eFt, kb. ez a kategória.a daráló már nem ilyen egyszerű, ez egy ritkább modell,
úgy gondolom, hogy ránézésre graef kategória: műanyagházas, viszonylag kisebb teljesítményű gép,
de ebben 50mm-es kések vannak:
talán egy kicsivel ezek felett lehet az ára.
a graefek általában 20-30eFt között szoktak lenni.[ Szerkesztve ]
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
fragola.6035
aktív tag
válasz sz.zs. #103569 üzenetére
Ezek a mérések biztosan rosszak. Teljesen ellentmond a fizikának. Lehetetlen.
A fekete ebayes hőmérő is megbízhatatlan, nincs benne külső hőmérséklet kompenzálás, ami a k hőelem miatt szükséges. Van rajta két állítócsavsr, azokkal kell minden mérés előtt kalibrálni.https://caffe35.webnode.hu/
-
almabaro
csendes tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata a Gaggia MD15 darálóval? Nem rég ruháztam be egy Gaggia Classic 2018-ra és sajnos ezt az örlőt sikerült megvásárolnom mellé. Nem tudom, hogy csak én nem értek hozzá, vagy az örlő ennyire béna, de túl gyors a lefolyás. (Cél lenne a 18g grammból 36-40 ml, 25-30 másodperc alatt.)
Kávéból már többet is próbáltam, igyekeztem minél frissebb pörkölést szerezni, de akkor sem megy...
Érdemes beruházni egy komolyabb örlőre, vagy valami mást csinálok rosszul? Baratza Encore-al van valakinek valami tapasztalata, vagy az is felejtős és Sette 30 -270-nél lejebb nem fogok semmit sem találni?
-
WarLock07222
tag
válasz SoundON #103577 üzenetére
Szerintem nem ez az egyetlen "berögződés", ami itt a fórumon kering és nehéz kinőni belőle.
Azt nem értem amúgy, hogy miért megy ennyire a K-elem? Valaki felvilágosítana? Az oké, hogy olcsó és amúgy gyorsan reagál a változásra, és könnyen beszerezhető olyan formában, amit könnyű a bojlerre rögzíteni. De igazából a gyors reakció idő nem annyira érvényesül, hiszen úgyis a stabil kiindulópont lesz a legfontosabb. Cserébe nem lineáris a hiba és sokkal pontatlanabb. Én mondjuk a Silviaba ezokból inkább RTD-t tettem, ott már úgysem tudok nagyon mit kezdeni a csapolás utáni hőmérséklet ingással (max szoftveresen rákapcsolom a fűtést).
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz RetepNyaraB #103573 üzenetére
Nálam a hőfok az utolsó, amihez nyúlok egy kávénál, egy a lényeg, legyen stabil, ezt tudja a PID. Az arányok és a víz szerintem jobban befolyásolják a végeredményt. Persze ez úgy igaz, hogy nem nagyon kerül sötét pöri az őrlőbe, tehát ilyen téren nem nagy a variálás.
-
Warloo93
tag
válasz RetepNyaraB #103587 üzenetére
Én annak örülnék a legjobban ha valakinél ihatnék egy két kávét meg körülbeszélnénk az egészet.
-
ugabesz
csendes tag
válasz almabaro #103584 üzenetére
Elsőre sok infót nem találtam róla, csak annyit hogy ez egy átcímkézett olcsó daráló:
"Gaggia MD15 coffee grinder is the same grinder with Beper BP.580 and Caso 1832. Mayde these two grinders are cheaper in your country. In my coumtry it is."
Ha az említett nevekre keresel,akkor már több tesztet is találsz róla, az alábbi videóban pl. elhangzik az, hogy csak túlnyomásos portafilterhez ajánlott:
[link] -
bbuffy
senior tag
válasz norkov84 #103591 üzenetére
Pluszegy.
Nagyon ritka hogy elmegyek a beállítástól. Ha sötétebb lett a pörkölés, de érezhetően, ízben és illatban akkor állítok. Amúgy majdnem minden kv jó ugyanott.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
stereofan
tag
válasz almabaro #103584 üzenetére
én is hasonlót olvastam erről az MD15-ről: nyomásfokozós rendszerhez jó,
ha sima kosarat használsz , akkor azt az őrlésfinomságot már nem tudja:"MD15 is conical shaped grinder with 15 settings. It is suitable for all our pressurised filter machines, such as the Gran, Viva and Carezza models. It can also be suitable for the perfect crema baskets on the Gaggia Classic.
If you want to get a finer grind for the traditional baskets supplied with the Gaggia Classic, you will find that the grind needs to be extra fine to get a an extraction of 20-30 seconds per fluid ounce. You may want to look at the other grinder models in our range."minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest