-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zen42
tag
válasz PpenoO #104148 üzenetére
Hát az a tasak ma már tényleg nem mondható korszerűnek, inkább a régi idők hagyatéka. Viszont környezetbarát. Csak cascarát szoktam benne rendelni vagy venni, a kávéra inkább kifizetem a plusz kilóötvenet. Bár kaptam olyan zacsit is kilósban onnan amin nem volt szelep. Le volt hegesztve, de mire hozzám elért addigra kőkeményre, robbanás közeli állapotra dagadt. Egy másik ugyanolyan zacsi meg nem volt rendesen lezárva, mert a vastag részen nem kapott elég hőt. Épp azért tűnt fel mert nem dagadt fel a zacskó. Szerencsére annyira friss volt a kávé, hogy nem lett baja.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz Parci #104108 üzenetére
Ki kell egyenesíteni az íves peremet, mert nem megy fel. Én egy fogóval csináltam mindig. Nem lesz szép, de funkcionálisan OK, mert ugye nem itt tömít, hanem belül. E miatt csak egyenes falú (ridgeless) szűrő jó hozzá. Elképzelhető, hogy kell tenni pár tekerés teflonszalagot az O gyűrű hornyába a fejhez, ha a felhasznált szűrő belső átmérője pár tizeddel nagyobb, de ez nem biztos. Ki kell próbálni, aztán ha jó, akkor jó.
-
bbuffy
senior tag
válasz PeterAgos #104165 üzenetére
Én ilyet használok, teljesen jó. Inkább a rendes vákuumos lezárás bántja a kávét. Ez a megoldás némi plusz, jobb mint zacskóban tárolni. Mondjuk nekem 4 nap egy doboz, és frissen pörkölök, így sok izveszteséget nem tapasztalok. Van itt akinek nem jött be amúgy.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
this_is_why
csendes újonc
Graef CM 800 után következőnek milyen őrlő ajánlott GC mellé? Fontos a kompakt méret. Átalakítással, tuninggal stb. nem akarok foglalkozni. 170-180 ezer a keret. Ezeket néztem:
- Bezzera BB005
- Eureka Mignon Specialitá
- Fiorenzato F4E Nano (bár ez már egy kicsit nagyobb méretű)Ezek közül melyik ajánlott? Illetve más őrlők is szóba jöhetnek, ha megfelelnek a fenti kritériumoknak. Köszi
-
soldier2
őstag
válasz PeterAgos #104165 üzenetére
Jó amíg tele van, de ha nagy a doboz, és lassan fogy a kávé a végén már annyira sok levegő jut annyira kevés kávéra, hogy olyan mintha a szabad ég alatt tárolnád. A zacskóból mindig ki tudod nyomni a felesleges levegőt, így a lehető legkevesebb O2 marad a kávéd körül. Már ha jól zár a zacskó, mert ha nem akkor már nem ok.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz PpenoO #104148 üzenetére
Ez azért meglepő számomra, mert a pörkölt kávébab nedvességtartalma 10-12%. A levegőé meg száraz helyiségben is 30% fölötti. Szóval pörkölt kávé nem tud száradni szabad levegőn, csak vizesedni. Kézi darálóval ez is a tapasztalatom, minél tovább áll a kávé annál "puhább" érzésre a darálás, kevésbé "reccsen" a kávé (nem tudom hogy lehet ezt szakszerűen leírni ).
Fura módon egyébként a kenyér se azért keményedik meg, mert kiszárad, hanem mert a benne lévő keményítő elkezd kristályosodni ami megköti a benne lévő vízmolekulákat és egy keményebb szerkezetet alakul ki. Ezért elég a (felvágatlan) kenyeret kicsit újrasütni és újra puha lesz (hő hatására felbomlanak a kristály molekulák). Nyilván szeletben ez nem működik Illetve valamennyi nedvességet a kenyérhéj szív fel, ami értelemszerűen alacsonyabb nedvességtartalmú, mint a belseje.Viszont melegtől tényleg tud keményedni a kávészem. Nem lehet túl meleg helyen (pl. tűzhely közelében, napsütés érthette, stb.) volt tartva?
Szerk: ettől persze még nem jó a nem légmentesen zárható zacskó, mert oxigén éri a kávét amitől romlik a minősége.
[ Szerkesztve ]
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz Cathfaern #104172 üzenetére
Ugyan a kérdés nem nekem szólt (bocs bbuffy ), de röviden arról szól a dolog, hogy a frissen pörkölt kávéból folyamatosan távozik szén-dioxid. Az elején több, aztán az időben előre haladva egyre kevesebb. Ezért szoktak felfújódni a légmentesen záró tasakok, amikbe pörkölés után kerülnek (a szelep is azért van rajta - ha van - , hogy ha esetleg keveset pihent a kávé és túl sok CO2 távozna a babokból, a szelep elengedi és nem a zacsi pukkan ki). Ez egy természetes folyamat. Viszont a vákuum felgyorsítja ezt a CO2 kilépést, kiszívja a babokból, ami az idő előtti öregedést eredményezi: a kávé "ledöglik".
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz SteelCowboy #104173 üzenetére
De elvileg pont azért kell pihentetni a kávét, és nem rögtön pörkölés után felhasználni, hogy távozzon a CO2 belőle, nem? Illetve filteres főzésnél részben bloom lényege is pont az, hogy a CO2 távozzon belőle.
-
konzumpro
senior tag
válasz SteelCowboy #104173 üzenetére
Itt már halkan említettem hogy rátöltök CO2-ből, de az miért is nem jó megoldás, hogy keresgélünk tovább?
-
kisati748
csendes tag
válasz Cathfaern #104172 üzenetére
Pörkölés hatására a kávészemek belseje porózussá válnak, azokban a "zárványokban" benn reked a co2 aminek egy része kiszabadul és az tartósítja a szemeket, ha sokat nyitjuk a zacskót a széndioxid kicserélődik levegőre és ez vezet a szemek "dögléséhez".
A szemekben benn ragadt széndioxid pedig felelős a szép cremaért, de ha vákuumozod akkor a belső szerkezetét szét rombolod és elillan a co2.
Én így tudom, de ha valamiben tévedek majd a pörkölő mesterek javítanak."Valójában minden semmilyen. Mindig attól lesz valamilyen, amiért te azt hiszed, hogy olyan amilyen."
-
Nutra
tag
válasz bbuffy #104167 üzenetére
Coffeevac ugyanígy? Főleg filterre érdekelne (sokkal lassabban fogy), hogy ez vagy a szelepes zacsi. (A sok mézesüveg macerára csak akkor szánnám rá magam, ha tényleg akkor a különbség. )
Szerk: Közben látom: #104170 soldier2 véleményét. Logikus, de vajon mennyire érezhető a különbség?
Pro: a coffeevac menőn néz ki
Con: a zacsi adott (vagy sok-sok a Kapucziner szelepes zacsi felára kijön egy coffeevac árából )[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Nutra #104179 üzenetére
Próbáld ki ha már megvan, és el tudod dönteni, hogy használod vagy sem. Ha még nincs meg, jelen esetben a befőttesüveg helyettesíti (sokan esküdtek a babatápos üvegre, nagyobb a mézes üvegnél, kevesebb macera és 1-2 nap alatt kiürül). Én egyedül kávézok, 1 zacskó 8-9 napig elég így fagyasztom (próbáltam adagonként tárolni fagyasztás nélkül de emlékeim szerint nem volt annyira jó mint a fagyasztás a 10-14 napos intervallumra nézve).
JackFeryl: mivel a tető belsejében van egy puha (gumi?) gyűrű ha jól meghúzod akkor légmentesen zár.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vicces1
aktív tag
válasz JackFeryll #104181 üzenetére
Hogy jött ide a befőtt!?
-fedele zár légmentesen!#104184 Krajcsi Semennyit, fagyottan őröld, ha lehet azonnal!
Miután ezt is tisztáztuk, a Goriziana elsőre különösebb állítgatás nélkül igen szép presszót adott illat és mintázatban. Mondjuk totál klasszik olasz, semmi izgalmas, de legtöbben boldogan innának ilyeneket a kedvenc cukrászdájukban.
16,5gr be, 39gr ki, vst 15gr,
88pid - re eleve visszavettem, de következő 86 lesz. Igen sötét sziruposan indult, jó volt a lefolyás végig, 1helyen hangyaf@sznyi spricc.
Talán rövidebbre is kellene engedni.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
JackFeryll
őstag
válasz vicces1 #104185 üzenetére
Úgy hogy egy klasszik üveg nem zár légmentesen ha csak beleraksz valamit szobahőmérsékleten és rátekered a tetejét Azok csak akkor zárnak rendesen ha melegítés közben kialakul benne a nyomáskülönbség és rászívja a fedelet. Ekkor még nem tudtam hogy ezekben van gumi is. Aggodalomra semmi ok, nem akart senki kávét melegíteni.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
szabad qm 0650 karja nincs valakinek? csinálnék belőle nyitottat
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz JackFeryll #104186 üzenetére
Én nem látom a gumit a fedélben, de koppra teletöltöm, egy bab se fér több bele, mert nem lehet lezárni. Ez kv-tól függően 18-19,5g. Egy dupla, vagy két szimpla adag saccperkábé. 250g még nem volt, hogy dögleni kezdene akár légmentes, akár nem. Minden más próbálkozás viszont kudarcos volt (legrosszabb a coffevac és klónjai, mert azért még pénzt is adtam).
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Zen42
tag
válasz JackFeryll #104186 üzenetére
Kevered a vákuummal. A csavartetős befőttes/mézes üvegek légmentesen zárnak, azaz nem jut be több levegő mint amennyi bennük van lezáráskor.
Ha megmelegítenéd az üveget és betöltés és zárás után kihűtenéd akkor abban is vákuum keletkezne, mint amikor kihűl benne a befőtt. De az a kávénak nem jó, és amúgy sincs értelme mert a vákuum megszűnik a kávéban lévő CO2 miatt.[ Szerkesztve ]
-
-
Kávé Kálmán
tag
válasz kisati748 #104177 üzenetére
Ezt mondaná a józan paraszt is, ha megkérdeznék. Azzal egészíteném ki - bocs ha valaki már leírta -, hogy a magon belül parciális túlnyomás van, amíg a CO2 termelődik. Gondolom, ez egy pár napig így van, és szépen lassul. Ha elkezdünk vákumozni, akkor még nincs "baj", amíg vákum van. Amikor viszont kinyitjuk a tárolót, akkor süvít befele a lég (vele az oxigén) nemcsak a dobozba, de a magok pórusaiba is (hiszen ott is vákumot csináltunk). Ha kávékészítésenként vákumozunk, akkor gyakorlatilag minden egyes vákumozással/nyitással extrém módon felgyorsítjuk az öregedést, hiszen minden egyes nyitással újra elősegítjük az oxidációt (a mag legbelső pórusaiban is). Logikus, hogy vákum nélkül kíméletesebbek vagyunk ezen a téren. "Nempörkölő" korszakomban még én is keserítettem a sorsom fagyasztással, ma már csak a kísérletezés kedvéért tenném, de túl sok egyéb kísérlet elétolaxik mindig. Ha eszpresszó készül alapvetően belőle, akkor amennyiben 1-2 hónapon belül elfogy a mag, akkor szerintem a szelepes zacsiban van a legjobb helye, gondosan kiszorongatva belőle zárás előtt a lehető legtöbb levegőt.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz ribarszki #104195 üzenetére
Egyrészt meglepődnék, ha a 90 fokkal nagyon szétégetnéd a kávét. Másfelől pedig lehet egy próbát megér hűtőcsapolásokkal játszani, hogyha mégis. A MaraX is HX gép , nem? Szerintem a steam boiler nyomásából ki lehet okoskodni valamit, PID ide vagy oda, csak át kell zubogtatni rajta némi vizet amikor megfelelő hőmérsékletű víz van a tartályban.
-
soldier2
őstag
válasz JackFeryll #104186 üzenetére
Sima befőttesüveg teteje van, azokban is van egy perem a szélénél. Reggel ellenőrzöm a kedvedért
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
PeterAgos
csendes tag
válasz bbuffy #104167 üzenetére
Nálam is hasonló a tempó, korábban szelepes zacsikat használtam a saját pörikhez, de gyakran tönkrement a simítózár. Én megkedveltem a dobozokat - könnyű az adagolókanállal kivenni az adagot, jól tisztítható és még jól is néz ki a kávés pulton.
soldier2 #104170
Abban bízom, hogy a széndioxid nehezebb a levegőnél és ha nem mozgatom nagyon a dobozt, talán nem keveredik fel annyira benne.
[ Szerkesztve ]
-
Flashback
addikt
Kb 1 éve hűtve van tárolva 1kg kávém a gyári kilós zacsijában bontatlanul. Van még némi esély rá hogy nem döglött még?
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Konzol Screenshot
- Diablo 3
- Vicces képek
- Házimozi belépő szinten
- Milyen egeret válasszak?
- Hobby elektronika
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- DJI Mavic Mini Fly More Combo
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Merida összteleszkópos kerékpár
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest