-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
verti1
tag
válasz Kávé Kálmán #104249 üzenetére
Ezt írtam én is, hogy évente maximum kétszer kell vele foglalkozni. A finom menet sérülékeny, de azért ez elég kemény anyagból van. Kihúzásnál és vissza tolásnál a tengely vége megvezeti, nehéz legyalázni. Előbb teszik tönkre a menet bekezdését az állító tárcsa vissza tekerésénél ha félre kapatják, de itt is szépen megvezeti a tengely vége a tárcsát. Víz nélkül is előbb utóbb lerakódik mindenhol az olajos “kávépor”. Kényesek vagyunk a vízre, a kávéra stb. Ennyi törődést kell fordítani erre is.
-
PpenoO
őstag
Én nem tudom felvehet vagy leadhat a kávébab páratartalmat, de azt igen, hogy nálam olyan jelenséget okozott többféle papírzacskós Kapucziner tétel, amivel 2 hétig vártam felbontás előtt, hogy az Iberital darálóm a beállított kávémennyiség ötödét tudta csak ledarálni és miután fullra kiengedtem a kést, akkor ilyen szilánkosra tudta csak darálni a kávét. Azt hittem, hogy a daráló ment tönkre, szét is kaptam de nem, a mai napig teszi dolgát rendesen. Azóta műanyag, szelepes 250gros zacskókat használok és a kávét fagyasztóban tárolom.
-
soldier2
őstag
válasz norkov84 #104245 üzenetére
Ugyanez a rutin nálam is, a késeken nincs oxidációnak nyoma, csapágy meg nincs így nálam megy tovább a csepegtetés.
Kávékálmán: mit vétett szegény HG-1, hogy lefokoztad?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adriankoooo
senior tag
Kb. havonta szétszedem a Kinut filter-presszó késcserekor.
-
skoos
őstag
Sziasztok,
Graef CM70es darálóhoz keresek alátét gyűrűt a kés alá.
nem tudom hol a bibi, de a 2hete pörkölt Velencei Gondolás (Kapucziner) kávém sem tud befulladni, pedig 4 alátét van benne. Persze semmi más kávéval sem fullad be. Szerintem 3-4 lépést kellene még lejjebb menjek.
Ti láttatok már ilyet? Ráadásul régen simán fulladt be ugyanez a kávé.... -
-
vicces1
aktív tag
válasz brumi1024 #104246 üzenetére
Ha lesz időm, majd csinálok képet, hogy milyen vízezés nélkül egy közepes pöri blend, nem beszélve egy Malabarról, ami elég origin, a sötétebbről nem beszélve.
Ma teszteltem a Gorizianaval és grammban lehet mérni ami statikusan feltapad.
Tény, hogy a világos nem tapad, de azon kívül, igenis vizezem, pont semmi baja nem lesz a Kinunak, ha ettől rozsdásodik a csapágy, hogy egy kis mikro permet 17gram babra, akkor már k.rva gáz a cucc.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #104258 üzenetére
A kéziőrlők a kések sebessége miatt pörköléstől/kávétól függően látványos mennyiségű fine-t visszatarthatnak. Ez vagy az őrlő megpaskolásával vagy mondjuk a tamping padre (nekem hokikorong) koccintásával illetve a magok előzetes enyhe permetezésével jelentősen vagy teljesen megszüntethető. Azt hiszem ez eddig is közismert volt.
A rászórt víz mennyisége nyilván nem mindegy.
Vedd le a kart, csavard le az állító csavart a felső részről és óvatosan húzd ki a tengelyt az őrlőből. Különösen ott figyelős a dolog, amikor a menetes rész a csapágyakon siklik keresztül. Nagyon kíváncsi leszek, hogy a csapágy felületén találsz-e korróziót illetve nyomokat a rozsdamentes tengelyen.
-
kurtuzov
senior tag
válasz Kávé Kálmán #104259 üzenetére
Megzavarod itt az embert vasárnap reggel -
valami ilyesmi jött le a "tamping padre" olvasásakor:
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Kávé Kálmán #104259 üzenetére
Ez jelentheti azt hogy filternél ahol a fine hátrány célszerűbb nem megkocogtatni?
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Osynho
addikt
Hello. Van egy Poemia 8425/19 kávéfőzőm. Kiszereltem a nyomásfokozó alkatrészeket, próbáltam értelmes kávét főzni, eddig sikertelenül. Többféle előre őrölt fajtát próbáltam, nyilván ezeken egyből átfolyik a víz. Aztán egy olcsó kézi darálóval finomra őröltem szemes kávét, ebbe viszont belefulladt szegény gép, nem tudta átnyomni. A gyári kar közepén most egy luk van, a többi részén felfekszik rá a szűrő. Érdemes lenne szétbarmolni, hogy "naked" legyen? Vagy egy jobb őrlővel így is lehet jobb kávét főzni, mint a tégla kávé + nyomásszabályzó fejjel? Nyilván egy rendes kávéfőző a cél, de ezzel is játszanék addig. :)
-
gippazoid
senior tag
válasz skoos #104256 üzenetére
Nekem CM900 van, az nem alátétes kalibrálású de mégis volt olyan hogy ugyan az a kávé nem fulladt be a legfinomabb beállításra kalibrálva és a gyűrűt 0-ra tekerve sem!
Most meg befullad, 5-re kellett visszavennem.
Korábban meg kalibrálás nélkül, gyári állapotában, csak a gyűrűt 4 körülre állítva is befulladt.
Persze ez kávé függő is - gondolom.
Gippazoid Novelties Inc.
-
soldier2
őstag
válasz Osynho #104263 üzenetére
Elképzelhető, hogy megfelelő darálóval és alaűanyaggal jobb lesz a végeredmény. Sajnos a Poemia karját nem ismerem. Ebben nem duplafenekű a szűrő? Az biztos, hogy nyomásfokozó nélkül nem fogsz jó kávét inni, hanincs egy megfelelő darálód és méretpontos tömörítőd valamint jó alapanyagod (frissen pörkölt kávé).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vicces1
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #104259 üzenetére
Nem csak a fine tapad meg.
Nyoma sincs rozsdának.
Egy kis mikro permet megy a kimért babokra, ezt összerázom így megy bele az őrlőbe. Nem is lesz már érezhetően vizes.
Persze, nem kell megáztatni. Az tuti nem tenne jót.
Most a csapágy porvédőt azért nem bontom ki, de szépen fut.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
-
bl4ze
veterán
Nem tudom láttátok-e FB-n de Célának sikerült rendkívül "szakmai" módon megnéznie és lefikáznia a NZ-t.
[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
JackFeryll
őstag
válasz bl4ze #104269 üzenetére
Sok sikert kívánok neki hogy legyártassa minőségibb belsővel, ilyen teljesítménnyel, ennyire igényes dizájnnal, ennyi pangóval fele ennyiért. Nem csak a hazai piacot nyerné meg magának.
Mondjuk ehhez a 20 másodperces szétcsatornásodott lefolyású promo anyagokat gyorsan le kéne szedni a facebook oldalról.
[ Szerkesztve ]
-
stereofan
tag
Goriziana Caffe Aroma ese pod:
70/30 (A/R) kellemes aromájú keverék,
magam részéről ajánlom a klasszik ízek kedvelőinek.
(árban is eléggé korrekt)minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
senior tag
válasz skoos #104256 üzenetére
VII. ker. Rejtő Jenő utca, Kávégép klinika. Ők a Graef márkaszervíz, szokott nekik lenni alátét is. Lett szétszedve? Ha igen, nem lehet, hogy rosszul lett összerakva, visszarakva az állítógyűrű?
stereofan: én az 50/50-esből rendeltem kóstolót, az frissebb volt, viszont még nem kóstoltam.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Zen42
tag
Tamperméret bizonytalanság miatt sajna az utolsó pillanatban lemaradtam a VST rendelésről, ám ha valaki meggondolná magát, átvennék egyet.
-
WarLock07222
tag
-
WarLock07222
tag
válasz WarLock07222 #104279 üzenetére
Első körben akkor célozzunk meg egy szerda (azaz 02.17.) 22:00-t zárásnak. Addig aki bújt, aki nem...
-
bier
csendes tag
válasz WarLock07222 #104280 üzenetére
Hali!
Engem érdekelne egy 18g-os ridgelles
-
HÁZIGAZDA
nekem is kell egy második 15-ös ridgeless
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
nem indul a qm0650 szivattyúja, egyáltalán, se kép, se hang. feltámasztható valahogyan? semmiképp sem szeretném ulkára cserélni (rég, évekkel ezelőtt használtam a gépet utoljára, akkor hibátlan volt)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zolnagy
őstag
válasz Parci #104283 üzenetére
Emlékeim szerint volt olyan, akinek sikerült szétszedni és megcsinálni. Nekem nem. Nálam mindig Ulka lett a vége. Nem plug and play az Ulka, de utána már az, ha az megy majd tönkre. Sajnos a fesz szabályzó sem lesz egyből jó az Ulkához, azt is állítani kell hozzá (van egy mini potméter az áramköri lapon)
-
JózsefK
csendes tag
Valakinek van tapasztalata a VST 7g-os szimpla szűrővel?
-
MODERÁTOR
400 körül milyen gépet lenne érdemes behúzni? Ami fontos, pid (meg az ehhez tartozó extrák) és jó gőzteljesítmény. Az sem baj ha jól néz ki a gép.
Bezzera Unica Pid, Lelit MaraX, ECM Classika, Expobar Office Leva kb ezek jöhetnek szóba.[ Szerkesztve ]
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
adp
őstag
Az összes egy bojleres, szóval sokat kell várni a gőzre aztán utána ha kávét akarsz ismét főzni várni, hogy kihüljön. Kivéve talán a Mara X-et, az Hx. Mondjuk az talán picit másabb mint a sima hx.
Esetleg még: Silvia pro, Lelit Elizabeth.
Én ha ennyit költenék rá csak DB jöhetne szóba. -
Zen42
tag
válasz WarLock07222 #104279 üzenetére
Örülök, hogy ezt felvetettem.
Ki ismeri ezeket? 15 és 18 g-os VST között különbség ízben esetleg? 15-öst szeretnék egyébként.
A másik, hogy mennyire marad meg a ridgeless kosár a karban kiütéskor? A Silviánál vegyes tapasztalatom van ezzel. Csak peremes kosaraim vannak eddig mert volt nálam egy perem nélküli ami furcsa módon a gyári dupla karból állandóan ki akart esni, míg a szintén gyári nyitott karban viszont egészen stabilan állt. Létezik olyan, hogy kilágyul benne a rugó idővel?Más. Még mindig ez a tamper dolog.
Most egy kölcsön 58.5-es van nálam, de néha úgy érzem, hogy tömörítés után kissé feszül, és nagyon óvatosan kell kivenni. A VST meg deklaráltan 58.40 +0.00 -0.05 mm-es tampert ajánl, bár a többség szerint lehet benne használni 58.5-es tampert is, így nem igazán értem. Lehetséges az, hogy az újabb VST-kbe belefér az 58.5 csak a régiekbe nem? És ha 58.4-est használnék mondjuk egy Renekában mennyit számít az a hiányzó 1-2 tized milliméter? Használ egyáltalán valaki 58.4-es tampert közületek?[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz Zen42 #104293 üzenetére
Ökölszabályként nagyjából azt mondanám, hogy minél több az adag, annál testesebb lesz a végső ital. Itt test alatt értsük azt, ami összeköti a savasságot és a keserűséget. Tehát nagyobb adagnál jobban összemosódnak az ízek és egy genetikusabb dolog jön ki. Cserébe kisebb adagnál nagyon szűk a határ az alul- és túlkivonatolás között, így egy fokot nehezül a lefolyás belövése. (Ami világos pörkölésre hatványozottan igaz) Én most 18-as mellé akarok magamnak 15-öst, pont emiatt a jelenség miatt. Én szívesebben iszom natúrban a duplát, viszont eddig be voltak áldozva a feleségem javára a tejes italok miatt a karakteres ízek (bár most rákapattam az Americanora). A Robottal egyszerű a kísérletezés, mert ott nincs fix vízterítő, így annyit rakok bele ami jól esik
Összességében: szerintem kell mindkettő otthonra
Ja és nekem kiváló az 58.5 a 18-as VST-be.
[ Szerkesztve ]
-
vikla007
aktív tag
Sziasztok,
Egy 15g ridgeless kosárra én is benevezek.
Hova kell feliratkozni? -
#85578752
törölt tag
válasz WarLock07222 #104294 üzenetére
Testességre ez a legjobb definíció amit eddig hallottam. Köszi!
Mi a kávé testessége? #Barista Tanfolyam | Barista Akadémia (baristaakademia.hu)
Itt körülírják, de ahogy leírtad rögtön beugrott amiről szó van.[ Szerkesztve ]
-
kzoltann
aktív tag
Nekem ECM Classika PID-m van, tapasztalatbol mondom ha fontos a jó gözteljesitmeny akkor engedd el a single boilereket.
Lehet vele jól gözölni, de azert varni kell ra meg felmelegszik.
Ha csak az espresso rész érdekel akkor merem ajánlani.
Ha mégis single boiler akkor nekem anno elektros.it customer service ezt irta Classika vs Unica kérdésben:
As you said correctly the two machines are very similar, maybe the Classika PID has some more advantages
- 0.75 Lt boiler (Unica 0.50 Lt)
- Easy switching between coffee-to-steam mode by means of a switch on the front (in the Unica you need to act on the display)
- Possibility to adjust the pump pressure (in the Unica the pump pressure is fixed at 12 bar and there is no possibility of adjustment)[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest