-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fi:zi'k
nagyúr
Én értem/tudom, meg el is hiszem, csak ezt magyarázd meg neki. Már egy éve mondtam neki, hogy majd kb ennyibe fog fájni, ha áttérünk karos gépre, de még mindig nem emésztette meg teljesen.
Mondjuk legalább addig eljutottunk, hogy:
1. kávézik velem
2. még ezen gyengusz automatán is meg tudja különböztetni a jobb kávékat
3. kéri is a jobb kávékat.
Ez nála nagy szó, mert régebben kvázi undorodott a kávétól.Püre is jöhet válasz.
---
Ha már itt jártatom a számat...
Kb fél éve jártam vmelyik gyártó honlapján, csak nem tudom melyik volt az. Az oldal modern, színes volt, és viszonylag sokféle gép volt a kínálatban, köztük volt néhány színesebb darab is, pl zöld.
Tegnap végig pörgettem néhány nagyobb gyártó honlapját, de az istenért nem találom. Van esetleg vkinek tippje?[ Szerkesztve ]
96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄
-
Peti...(16v)
tag
Gyárit
Elvileg 51-es, de 51,5-es tamper lett jó hozzá.Ha valaki nagyon kedvet kapott a Turmixhoz, van itt egy eladó duálbojleres verzió 87-ből. Bár ebben mintha már kisebb thermoblokk lenne, mint a TX10-esekben.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
A QM vízterítő felülete (ahova a felsőszűrő felfekszik)az alu. A felsőszűrő inox, a cső meg réz, ami a termoblokkban tekeredik.
Most már én is bánom, hogy otthagytam. Főleg, hogy visszaírt az eladó, hogy 32 eur lenne a szállítás. Rosszul emlékeztem (60 eur egy másik gépnél volt) Ennél 170 eur volt először Uruguay (ez jött le a Hungary-ből ) Aztán pontosítottuk Ungheria-ra
-
soldier2
őstag
A Rex-en van ilyen funkció, gyárilag 4s-re van állítva, gondolom hasonló elgondolasból. Ezt a Gaggianal levettük (na jó, fragola levette) 1s-re, de gondolom felfelé is állítható. Gondolom a drágább sestos is paraméterezhető, és nem kell buherálnod. A menü nevére nem emlékszem.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
"A menu nevére nem emlékszem"
A mintavételi gyakoriságot állítod ezzel, tehát nem biztos, hogy pont annyi másodpercel a csapolás megkezdése után kezd fűteni mint a beállított érték, hiszen a csapolást nem veszi figyelembe. Azt mondjuk nem értem, hogy miért parázol ezen, az a fél mázsa vas lazán felveszi azt a hőt, amit pár sec alatt fűt a gép. Nem valószínű, hogy ez miatt a pidelt Giottóölő hirtelen tüzes Pavonivá válna, és a második esetleg harmadik kávét megégetné
(bár épp ez miatt lehet, hogy nem is került a gépbe pid gyárilag. Gyakorlatilag miután beállt egy hőegyensúly a fejen, a bojler 1-2C fokos hőmérséklet ingadozása nem befolyásolja a kávépogácsát érő víz hőfokát. Legalábbis a Londiniumnál ezzel magyarázza Reis, hogy miért nincs pid a gépben. Törekedj a finom kávéra, és ne a számokat nézd, az az út a pokolba vezet LOL)Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Éééértem. Erre mint laikus csak egy manuális kapcsolót látok mint megoldást, de majd fragola benéz, és megmondja ő mit gondol róla. Amit írtam erre alkalmatlan szvsz.
Járt már úgy valaki, hogy daráló csere után adott kávénak teljesen más hőfok kellett a piden? A Choko madness optimuma 90 fokról 80-ra esett. Az íze is más, de arra számítottam. És akkor ott van a másik bajom, hogy ha 16g-ot rakok a kosárba (mint eddig) akkor nincs tele (mint eddig), ha pedig tele rakom (18g) akkor szárazon is eléri a felsőszűrőt (már a kar felrakásakor hallom, hogy súrolja a pogácsát a szűrő, a csavar nyoma meg ott a pogin).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bbuffy
senior tag
-
Totó07
újonc
Köszönöm, akkor beszerzek olyan port is, meg vakszűrőt is. De lehet valami tömítésre is szükség lesz, mert csöpög gőzölésnél a gőzkar.
Légtelenítésen konkrétan mit értesz? (bocsi a béna kérdésért)
Darálónak egyelőre csak egy mini mill áll rendelkezésre, de most darálóra spórolok, az lesz a következő beruházás. Csak előtte kicsit szeretném helyrepofozni a főzőt.
Apropó, a nyomást a Nancyn kell/lehet állítani? (ha igen, akkor hogyan? )
Köszönöm! -
Totó07
újonc
Köszi Parci, sikerült a légtelenítés.
Próbáltam is utána pár főzést, hát elég siralmasan sikerült... A kávé kb 3 másodperc alatt megindul, és igen hamar lefolyik az egész. A mini millt már legfinomabbra állítottam, de ez nem volt elég tuti. Lehet hogy a béna műanyag tömörítő lehet a ludas?
A pidelésen gondolkodom (gyűjtök rá) -
Kávé Kálmán
tag
Világos pörkölésekhez hüvelykujj szabály (ezzel nem mondok itt újat) általában a magasabb hőmérsékletű extrakció. Ehhez vagy a fej hőmérsékletét tornászod/hagyod magasabbra (menni). Vagy egyszerűen a pressostat-ot tekered feljebb. Ha a presso-t feljebb tekered, akkor a fej stand by/egyensúlyi hőmérséklete is feljebb mászik (logikus).
Hallottam már ezt a megállapítást karosokra, hogy nem szeretik az arabikát/világos pörkölést etc. Ha belegondolsz, ebben "vád"-ban nehéz megtalálni a logikát. Arról van szó, hogy a user nem találta meg, de lehet, hogy nem is kereste az optimumot.
Karossal minden hőmérséklet és nyomásprofil reprodukálható, amit egy shot brewer-ral beprogramozol. Kell hozzá kísérletezni. Nem egy plug and play eszköz, amin csettintésre folyik a tökkkéletes espresso, de számomra, sokak számára épp ez a szép benne.
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
"nyomáskapcsoló a szép magyar neve"
Való igaz. Talán a többség így is megértette.
"egyébként csak a nyomásprofilra igaz, amit írsz, a pavoni hőlengése azért nem szabadon "programozható", csak a kezdőhőmérsékletet tudod szabadon belőni, hogy mennyi a fej hőingása adott csapolás közben, az már nem rajtad múlik."
Senki nem állította, hogy "programozható". Ezt szerintem nem tőlem idézted. Kitapasztalható. Kalkulálható. Innentől, ha analitikus lélek vagy, akkor a leghisztisebb Pavoni is kitrükközhető. Az enyém is 67-es (nyomáskapcsoló mentes).
Az extrakció (kivonatolás ) hőmérsékletét döntően a fej határozza meg. Amikor beengeded a vizet a fejbe (a fej relatíve hideg, a víz meg k meleg) az előáztatás alatt ez a két hőmérséklet kiegyenlítődik. Ha rövid előáztatás vagy rögtön elkezded húzni a kart, akkor egy fokozatosan csökkenő hőmérsékleti profilod lesz, mert a hőátadás a fej és a víz között a húzás alatt is zajlik. Ha elég hosszú volt az előáztatásod, akkor a hőmérsékleti profilod egy plató, minimális kilengéssel. Nem programozható. Kitapasztalható. Idő és türelem kérdése csak. Szerintem. A szép naked lefolyáshoz, amúgy se lehet az előáztatást elsumákolni. Melyik 100e körüli kisgépen van olyan szabadon használható előáztatás mint a kiskarosokon?
-
HÁZIGAZDA
na, srácok, aki keres (mint állat), az talál. talán most senkit sem érint, de aztán meg lehet, hogy mégis: a fragola-féle sestos PID tényleg egy Auber-klón, de nem az Auber SYL-2362 klónja, ahogy az sok fórumon tévesen szerepel (és ennek megfelelően annak a leírása sem segít igazán a megértésben)...
...hanem a SYL-2372-é, ami csak azért fontos, mert "Please note that because this controller uses fuzzy logic enhanced PID control software, the definition of the control constants (P, I and d) are different than that of the traditional proportional, integral, and derivative parameters."
visszavonulok olvasgatni (edit: nem lettem sokkal okosabb, csak félig), de tegye el ezt a leírás linket mindenki, ha valaha az autotune-on kívül is szeretné érteni, esetleg állítani a PID-je paramétereit!
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
kk831228
addikt
Biztos hogy nincs benne olyan szelep... Azt mondta a volt tulaj is... Igen, nem véletlenül mondjátok, hogy az őrlő az első...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
soldier2
őstag
A csepptálca a Creminánál is kriminális (bocsánat LOL). mikor hűl a kazán, ha jó a tömítés, felemeli a kart, én meg bekapcsoláskor nem toltam vissza. Mire észbekaptam tele volt a csepptálca, szívószállal szipkáztam ki a kávés vizet, hogy ki tudjam venni. Az elkészül kávék egyébként többnyire jók, a darálóval szenvedek. Annyira picik a fokozatok, hogy 1-2 fokozatot állítani nem érdemes. Azért összeszokunk.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Keresztapper
senior tag
Ez a csepptálca érdekes dolog. A Rancilio S24-nek is elbaltázták szerintem. Olyan kicsi, hogy a Gaggia kapacitásának nem több mint a fele. Ezt meg egy ipari gép esetében nem is értem, de az biztos, hogy nem szívesen ürítgetném tízpercenként egy kávézóban.
A végkövetkeztetés viszont nálam is az, hogy ezzel a géppell annyira még nem rontottam el kávét, hogy a lefolyóban végezte volna.
http://palscoffeetech.com/
-
paljoc
tag
Hogy mi a legfontosabb kelleke a barista tevekenysegnek??? Hat a birka turelem.:-)))
"Egy risztrettot kerek! Tudja mi az?" Mondom igen, kb kepben vagyok vele.:-)
Majdan azert elmondja, hogy tej is legyen hozza, de csak melegitett, semmikepp habos, mert az az igazi risztretto.
Ma is tanultam vmit!:-)))[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Parci, kint voltam a gyárban és a tulajjal (Thomas Schätti) meg az ügyvezetővel beszélgettünk. Tudom, melyik piacon mennyit adnak el. Az egészet az tartja víz fölött, hogy a Schätti AG úgy tekint rá, mint egy svájci nemzeti kincsre. Gazdasági racionalitások mentén már mindenki más bezárta volna, mert...... kapaszkodj meg!!! nem nyereséges. Látom, hogyan dolgoznak. Érdemes megnézni egy aktuális Creminát és egy Strega-t egymás mellett. A Strega tele van tolva műanyaggal. Riminiben volt módom alaposan megnézegetni. Olcsó a hatása. Nem rossz karos valszeg, de negyven év múlva passé. Mérget vehetsz rá.
Caravel vs Pavoni:
A Caravel sokak szerint a legszebb kávé"gép" a világon (1. generációk). Az a híre, hogy kivételese tehetséggel lehet csak eltolni az eszpresszódat vele. Ha kell a tejhab, akkor kiesik. A Pavoni is gyönyörű gép.
-
Kávé Kálmán
tag
"sok-sok bosszúságot is képesek okozni. a haver a pid-es gaggiával már rég f.ssa a zseniális shotokat, amíg te össze-vissza ingadozol a jó-pazar-kuka shotok között, több éves rutin után is. mert hát szép dolog a "mindent kézben tartasz", épp olyan, mint ma egy ősi zenit géppel fotózni."
Ebben nagyon más a véleményünk. De ez nekem nem fáj :-).
-
Kávé Kálmán
tag
Hidd el (nem muszáj) analitikus vénával, gyorsan kiismerhető minden kis karos. És mindent kézben tarthatsz :-), ha akarsz. Egyetlen komoly hátránya van a rémekkel szemben. Nem tudsz vele 10 espresso-t egymás után gyorsan elkészíteni. Azazhogy tudsz, de elszáll a feje. Ha visszahűtéssel csinálod, akkor minimum 2 percet a hűtőborogatással kell töltened. Nem kell elfogadni a véleményem. Sőt lehet vitatkozni is róla. De elég jó kártyáim vannak. Három hónapja, amikor az időm engedi, méricskélem a Creminá-t. Másfél évvel ezelőtt szintén ezzel töltöttem néhány hónapot(az is a hb került kitárgyalásra). A németül olvasók a kaffee-netz-en találják meg.
-
soldier2
őstag
Nekem nagyon kell a Creminához az a hőmérő csík. Nem annyira az abszolút érték miatt (bár a hb grafikonok alapján a bojler hővel egész jól korrelál), hanem a reprodukálhatóság miatt. Ahogy pid-el sem egyből találod el az optimális értéket, úgy itt is kell pár shot (és vsz több lesz a nem optimális mint egy pides gépen) de cserébe mint írtam nagyon megbocsátó az egyéb hibákkal (pl nem kell szitálnom, hogy naked karral ne spricceljen, pedig visszakerült a pultra az Imat is átmenetileg).
Nekem sem ez volt a célkeresztben, hanem a Londinium. De az rugós volta miatt állandó erekcióban van, 50cm + a mélysége és 75 cm magas. Ahol nincs felső szekrény ott keskeny a pult, ahol meg elfér a gép ott nem fér el a kar. Így maradt a Cremina, amit egyelőre nem bántam meg. Jobb lett volna a Londinium? Ki tudja? De a Cremina is szuper kávét készít, és negyed órán belül üzemkész. A haver meg nem fossa a jobb kávékat pides gaggián, egyszerűen azért, mert a Gaggia legjobb shotjait verő volt a mai 3 kavéból 2, és a harmadik is átlag feletti volt. A gaggiának kell 5-10 perc, hogy visszamelegedjen , itt elég 2-3 és egy hideg karral visszahűl. Nagyon nem egy kategória a kettő, de árban sem. Ettől még az új ára nagyon sok, de ez általában így van az öröklét számára tervezett dolgokkal.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
Nálam sem lóg bazi sok drót az otthoni Creminámon. Az ahhoz kellett, hogy gyorsan tegeződjünk. A hőmérőszalag nagyon klasszul jelez. És igen 5 fokonként van skálázva, de a váltások a skálák között (azaz kisebb változások 5 foknál) nagyon jól követhetők.
" a második shotnál viszont már kb. fogalmad sem lehet,"
Hidd el, hogy aki figyel és mondjuk egy stoppernél kicsit (tényleg csak kicsit) többet áldoz rá, annak van. Maradjunk abban, hogy Neked stopperrel a kezedben gőzöd sincs. Nem csoda. Hiszen a stopperral bajosan lehet hőmérsékletet mérni.
"mert attól is függ, hogy az elsőnél végül hány ml vizet és mennyi idő alatt zavartál át."
Függ persze, de én nem stopperrel mérek (hőmérsékletet).
"ugye ürül a bojler"
Ennek történetesen kevés köze van a dologhoz, mert a dipper karosoknál (http://www.home-barista.com/levers/profitec-pro-800-lever-w-pid-t36446.html#p414160) a bojlernyomás, amíg a szár vízben van (és van nyomás) annyi vizet tol a fejbe, amennyi hely a fejben van. Azaz relatíve kevés az összefüggés van a bojler töltöttsége és a shot volumene között. Annak van, hogy egy teli bojler nagyobb hőt tol a fej felé a nyakon (fémen) keresztül, mint egy harmadik töltött. De, hát teszek rá, mer' tudom, hány a fóka.
"közben változik a fej hőmérséklete,"
igen, de mér helyettem a szalaghőmérő
"sőt, a bojler is egyre forróbb, hiszen megy a fűtés folyamatosan"
miért??? Elfelejtetted lekapcsolni?
Ha több kávét akar az ember egy - azaz egy - Pavonival csinálni, akkor ne felejtse el lekapcsolni legalább arra az időre, amíg őröl, eloszt, tömörít. Miért fűtsön szegény? Hát hiszen túlforrósodik.
Tényleg nem nagy májerség ez. Nem kell túlmisztifikálni. A sötét plexi az bukón nem azt jelenti, hogy a pilóta nem lát ki.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Hoppili! Ez a válasz időközben nőddögélt.
Stopper. A kilépő víz egyértelműen a fej hőmérsékletétől függ (eltekintve attól a szitutól, hogy a delikvens az előtt kezd húzkodni, hogy lefúj a biztonsági szelep). Hacsak nincs mililiterre mindig (MINDIG) ugyanannyi víz a Pavonid bojlerében, nincs egyszer 29, máskor meg 22 fok az otthonodban, a stopper mindig egy "túl közvetett" (egyben pontatlan) eszköz lesz a a hőmérséklet prognosztizálására. Jobb mint a semmi. De csak egy fokozattal. A 100 méteres gátfutást se hőmérővel mérik (hitelesen).
"második körben már kevesebb víz lesz benne, de még járt és pihent valamennyit a fűtőszál, nehéz ilyen körülmények között megint épp 88,5 fokos kilépő vízzel főzni."
A bojler vize állandó hőmérsékletűnek tekinthető. Az őspavoninál különösen. Ergo "csak" a fejet kell kézben tartanod. A Pavoninál nehezebb (nem kicsit) mint a Creminánál, de nem Mission impossible ott sem :-).
Az itt a gebasz Parci, hogy Te még most is a stoppered-be kapaszkodsz. Ereszd el végre :-)!
Na, megyek odapörkölni fiúk és lányok.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Nem volt pavonim, és vsz nem is lesz. De engem szekálhat a gyerek, mert a fej beáll 80 fokra, és nem mozdul. 2 óra alatt sem, és ebben nincs szigetelés. Az alapján meg amit itt írtok a Pavonirol nem egy liga, nagyon nem. Sem az első, sem a második shot. Paljoc Sidamo nem az a csokis vonal, mégis jó lett (na jó, azt épp nem alacsony hőfokon főzik) igaz a CM-re kíváncsi leszek, az a Gaggián nagyon alacsony hőt kért. A mostani Kalmár féle el Salvador szintén nem csokis, mégis nagyon jó lesz. Mondhatni fél kézzel jobb kávét csinálok ezzel, mint a Gaggiával (na jó, ez rossz vicc, de tényleg fel kézzel dolgozok, ugyanis a másik eltört )
S.A.M.U.E.L.- nek van igaza, tudni lehet, hogy Kálmannal ti hol találkoztok. De nem is ez a cél, nem meggyőzni akarjuk itt egymást. Pontosabban szabályozható egy pides gép, ezt nem vitatja senki, de van aki szereti a tökölős dolgokat. Egy rádió vezérelt Casio pontosabb a legjobban beállított mechanikus óránál, és mégis az utóbbi tetszik jobban. Okát nem tudom, kicsit olyan ez mint a szerelem. Egyiknek ez tetszik, másiknak az. De úgy leszólni más barátnőjét, hogy csak hasonló csajjal randiztál, nem elegáns.
Na jó, megyek, mert felmelegedett a fej. Szép napot mindenkinek.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
A klímád is ilyen stabil, mint a filctollal bejelölt nívód? Amúgy az üvegnívó, rettenet becsapós, mert furán közlekedik benne a víz. Ha megdöntöd oldalra a "gépet", van számos esetben, hogy új helyen áll be. Nem vicc.
A fűtéskapcsoló nem játszik Parci. Egy adott állásnál, nyomásnál a biztonsági szelep lefúj. Víz nem melexik tovább (adott nyomás mellett). A Massimo, ezt Te is tudod, prímér a habozóknak vala kitalálva. Használható persze instant melegítésre is. A fej dönt, minden kiskarosnál (amelyiknek ugyebár van, a Caravel kvázi fejetlen).
[ Szerkesztve ]
-
-
Kávé Kálmán
tag
"semmi a fej és a bojler között, az egész rendszer együtt forrósodik, ha magára hagyod"
A fej kitett. Ergo mindig késedelemben és off set mozog.
Fej és bojler víz kölcsönhatása. Kalkulálj azzal mi a tömege a bejövő vizednek, illetve az x fokos fejnek! Nagy a különbség? Nagy. Na, kellő előáztatás mellett mekkora a jelentősége a víz 2-4 fokos ingadozásának? Kb +-0.
Mentem, mer' odaég amagom.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen