-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kosmoo81
tag
válasz konzumpro #109693 üzenetére
vettem egy ilyen cuccot a sage barista expresshez.
a tamper nagyon jó, viszont a gyűrű nem fér a daráló alá 😅
ha tartom alatta akkor jó, meg van rajt 4 mágnes, szóval egész stabil.
az az érdekes hogy 18g nem igazán fér bele a dupla kosárba, sok mellé potyog, erre kitér a kaffemacher videó is, de ezzel egész jól a kosárba lehet tartani az őrleményt. -
Toobee
veterán
válasz Saughassy #109692 üzenetére
Egy ideje visszavettem már a fűszereket is. Fura megtapasztalni, hogy egy tojásnak milyen jó ízei vannak simán csak megsütve. Mondhatni kinyílt a világ. A reggeli kávé milyen jól tud esni. Kedvenc napi rutinom: 5.45-8-ig bringázás, közben csak víz, majd a végén, a munkahelyen egy jó kávé. Étkezés előtte nap 16 óra körül utoljára, a kávé után jöhet minden IS.
https://barbieripnk.hu/
-
ptolgyes
újonc
válasz bigmasterg #109699 üzenetére
Spécibb kannával (beállítható célhő) lehet szórakozni, hogy hány fokos vízzel indítod. Az én tapasztalatom az, hogy sötét pörkölésre a forrásban levőt ráöntve jó a végeredmény, van, aki meg a 99 °C-ra esküszik, mert akkor ott van folyamatosan használatra készen a víz az "okos kannában", de nem bugyog.
Azt hiszem a világosabbaknál bejövő előmelegítés az, amerre egyelőre nem gondolnék elevezni, ott már macerásabb lehet a munkafolyamat (eltörölni használat előtt a párás, forró kosarat, de ne hűljön ki, amíg betöltöd, stb).
Az tuti, hogy ha kipróbálod, akkor töltsd tele vízzel, annál nagyobb lesz a hőtehetetlensége a rendszernek, még ha marad is benne víz a kívánt kávémennyiség után (a James Hoffman videó szerintem ezen a téren rosszat sugall a kigrammozott vízzel).
Amiért szeretem minden nap: nincs felmelegedési idő, nincs vízkő gond, akármikor rámjöhet az 5 perc. Nyilván van más hátrány (pl. a dugattyú tömítése idővel cserélendő), macerás lehet, ha nagy igényeid vannak hőmérséklet terén, stb.
Viszont a robot egy jó beszélgetésindító kb. bárkivel, legyen kávéőrült vagy sem
-
Zen42
tag
válasz konzumpro #109663 üzenetére
Igen, csak még nem jutottak el odáig, hogy ez hosszú távon nem jó.
Viszont víztisztasági értelemben a hazai csapvizekkel tényleg nincs gond. Kivéve azokon a területeken ahol arzénos a víz. Az ellen ráadásul a kancsós szűrő kutyagumit nem ér, sőt az RO sem szűri ki rendesen mert az arzén nagyjából pont akkora mint a vízmolekula, ezért átfér a membránon. Csökkenti a mennyiségét, de marad benne.
Arzén esetében csak a desztillálás marad mint megoldás.#109664 PeterAgos
Persze, nincs vele gond, csak én jobban szerettem volna ha kell rögtön legyen vizem és annyi amennyit akarok. Ráadásul ivóvízként is használom és akkor meg hűthettem volna vissza. Így azzal sem kell foglalkozzak. Kényelmesebb.#109665 KMT és koxx
Szendi cikkeit nem a vízzel hanem a kálciummal kapcsolatban hoztam fel.
Azért őt mert azóta olvasom amikor még messze nem volt ilyen felkapott. Többször előfordult, hogy megkérdőjeleztem valamit amit írt, de ha kicsit utánanéztem mindig kiderült, hogy igaza van. Lehet persze őt magát nem szeretni, de attól még igaza van.
És évekkel megelőzi a későbbi ajánlásokat mert teljesen hiteles kutatási anyagokat, hiteles kutatók tudományos cikkeit használja fel.
A WHO meg már tényleg számtalanszor csinált magából hülyét, elég csak a Covid-os kinyilatkoztatásaikat végignézni időben, közröhej. Az ENSZ egyébként is teljesen súlytalanná, komolytalanná vált, elvesztette a tekintélyét. Egyedül a BT-nek van még értelme, a többi szervezet gittegyletként működik. -
konzumpro
senior tag
válasz kosmoo81 #109701 üzenetére
Akkor ez így kézzel kell indítani. Van valami olyan 3d nyomtatható tölcsér, amin van egy bütyök is felül, amivel lehet indítani az őrlőt. De az nem olyan precíz mint egy ilyen acél tölcsér.
A tamper mennyire precíz? Jobbak-e így a főzetek, hogy van disztribútor is? Vagy talán csak a hibalehetőség kevesebb?
-
WarLock07222
tag
válasz ptolgyes #109704 üzenetére
Nem egy nagy történet a cuccok előmelegítése, illetve itthoni pörkölők termékei között még nem találkoztam olyan világossal, amihez a dugattyút is melegíteni kellene (pedig többnyire filter pörkölés van otthon). Így azért jócskán egyszerűsödik a helyzet.
A pumpás gépek esetében pedig a kar tömítése az, amit pont ugyanilyen időközönként kell cserélni, szóval nem feltétlenül említeném hátrányként ezt a minimális karbantartási igényt. Sőt, igazából egy 1 perces folyamat az egész
Még a workflow végére annyi, hogy a shot végén elég csak tartani a kart és alátenni másik poharat, amire pedig ráhúzni koppig. Így nincs fröcsögés, szűrcsögés és meglehetősen egyszerűbb a takarítás.
A sorozat lövés azért a Mini Gaggia esetében jóval egyszerűbb, de a Robot sem vérzik el szerintem
-
-
home.barista
kezdő
válasz Zen42 #109705 üzenetére
Nem akarok vitát indítani, de Szendi állításaival kapcsolatban van ami igaz, és van egy jó adag, ami erősen az előzetes elvárásai alapján szelektált kutatás, ezért sajnos egyáltalán nem nevezhető objektívnak, így tudományosnak sem, még ha látványosan lehivatkozgatja is. Táplálkozástudományi területen végeztem, némely helyen nagyon durva félretorzításokat ír, ami alapvető élelmiszerkémiai és -gyártástechnológiai hiányosságok miatt lehetséges (remélem nem a szándék miatt). Szóval nem lehet kijelenteni, hogy minden állítása igaz vagy sem. Jelenleg másodképzésként pszichológiát tanulok (Szendi is klinikai pszichológus) és táplálkozás- és biokémiai területen kvázi semmi nincs itt a képzésben, ami szerintem érthető, ráadásul élettan-kórélettan is kevés egy egészségtudományi képzéshez viszonyítva. Sajnos ő nem azzal foglalkozik, amire képesítése és jogosítványa van, hanem amit autodidakta módon próbált elsajátítani, és hát persze hatalmas üzlet van ezen az élelmiszeriparban, különösen a paleo és egyéb vonalon. Ezzel le is zárnám, csak felhívom a figyelmet, hogy tudományosnak látszó cikkek könnyen lehet (ez mindenhova, nemcsak Szendinél), hogy csak az előzetes elvárások szerint szelektáltak vagy módszertani hibáktól hemzsegnek, sok-sok egyéb vizsgálati változót nyitva hagyva, téves konklúziót tartalmazva.
-
HÁZIGAZDA
-
Zen42
tag
válasz home.barista #109710 üzenetére
Erre holnap válaszolok. Elkezdtem, csak közben bealudtam.
[ Szerkesztve ]
-
Tomi_Sci
őstag
Sziasztok,
tudtok tippet adni, hol kaphatok itthon Flair Classichoz szilikon tölcsért (vagy valamit...) vÍzforralón történő gőzöléshez?
Eddig öntögettem, de amíg felforr a víz kész vagyok a többi lépéssel, kicsit felgyorsítaná a folyamatot. A FB csoportban láttam, hogy ez a népszerű kiegészítő erre a célra, de eddig csak Amazonon találkoztam vele.Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
lacko22
aktív tag
Sziasztok, tudnátok tanácsot adni, hogy milyen vizet érdemes használni mert a NESTLÉ VERÁ-t használtam eddig Gaggia Classichoz de ez megszűnt, helyette esetleg valami más?
Köszönöm. -
WarLock07222
tag
Mióta lett write-only ez a fórum? Vagy én maradtam le valamiről?
-
Toobee
veterán
válasz WarLock07222 #109715 üzenetére
Minden fórum az, bizonyos rétegnek. Akik szerint a saját idejük többet ér a másikénál és tálcán eléjük kell rakni a választ, amiért még visszalapozni sem kell
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
Bazsee71
őstag
válasz home.barista #109710 üzenetére
Sajnos ez egyre jellemzőbb minden szakterületre, az orvosláshoz is ért már mindenki, mint a focihoz, ez az elmúlt időszakban pedig csak felerősödött. Nagyon jó írás!
-
#75655680
törölt tag
válasz bigmasterg #109682 üzenetére
Világos pörkölésnél ilyen egyszerű az előmelegítés. Amíg a víz felforr, a kosár is felmelegszik. Én vettem Gábortól (kávékalmár) egy második kosarat, így 2 dupla kb 5 perc....
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Teljesen ismeretlenül rápróbáltam az Alza kávéjára. A pörkölési dátum nincs rajta, viszont a lejárat 2022.07.18. Valószínűleg bő 2 hetes pörkölésről van szó, ami tényleg meglepett. Számítottam 2-3 hónapos kávéra, de a 2 hét nagyon pozitív csalódás. Ezt egyébként a crema mennyisége, cukormegtartása is alátámasztja.
Egész korrekt leírás van a hátoldalon, s még a mennyiséget is jól írják: 18gramm kávéból 40gramm eszpresszó készüljön a duplához.
Pörkölésben tipikus középsötét, 100% Dél-Amerikai arabica. Ízben a Classic vonalat hozza, elég jól érezhető mogyorós beütéssel. Egy kis tejszínnel mogyorós tejcsoki.
Egy nagyon korrekt, jó értelemben vett átlagos szintet hoz, lattehoz pedig egyenesen kiváló. Ár/értékben én nem találtam jobbat a piacon. 2kg-tól már 3.700Ft/kg.
Engem egyelőre megvettek.[ Szerkesztve ]
-
Nutra
tag
válasz ribarszki #109721 üzenetére
+1 Nekem is bejött az alzás kávé. Toobee korábbi ajánlására vettem egy nagy zacskósat. Teljesen iható napi kávénak (Anna + Sette ) Automatába is ez megy, ha vendégeknek vagy gyermeknek kell gombnyomásos kávé (miután a ház kávéjának kinevezett Gondolások elfogyott - ami szintén igencsak jó színvonal szvsz automatáshoz)
Egy inkább read-only kávés
Szerk: aki itt kapott korábbi tünetek alapján súlyos (wanna-be) home barista fertőzést és tanult innen baromi sokat[ Szerkesztve ]
-
OPiiPO
addikt
Valaki belinkelné már ezt az Alza kávét? Eléggé sokat forgalmaz, el vagyok kissé veszve
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Toobee
veterán
Fellow Shimmy. Nem gondolnám Kruve ellenfélnek, az egy macerás valami. Ez jól használhatónak tűnik, mint a többi Fellow cucc.
https://barbieripnk.hu/
-
RetepNyaraB
veterán
válasz ribarszki #109730 üzenetére
Ez a krém jól tartja a cukrot tézis szúrja a szemem mindig. Alapvetően nem jó a cukor, kevés kivétellel. Akkor miért olyan érdekes tarcsa-e vagy nem-e? Most a krém felülreprezentáltságába bele se mennék, mielőtt a torkomnak estek :)
Más: black sheep costa rica 2400\200g jó vétel, nagyon rendben lévő kv. 3500-ért a Fény uccai piac szpesöltiben, ahol én szereztem kényszerből már nem olyan bestbuy, de ez mellékszál...
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
ribarszki
őstag
válasz RetepNyaraB #109731 üzenetére
Kizárólag arra írtam, hogy a pörkölés valószínűleg friss, mert elég sok volt a crema. Minél frisebb a kávé annál több a crema elv miatt.
Nem azt írtam, hogy szeretem a cremát (mert kicsit sem), hanem a pörkölés dátumára utaltam.
Az eszpresszóba pedig mindig teszek a negyed mokkáskanálnyi cukrot és egy kis poharas kávétjszínt is. Hogy ez valakinek szúrja a szemét, az egyéni ízlésvilág, érzés. Úgy ahogyan az is, hogy teszek-e cukrot és tejszínt a kávéba vagy sem.
Most tényleg abba megyünk bele, hogy ki hogya szereti a kávét?
Mellesleg nagy valószínűséggel nálam kevesebb cukrot, csokoládét, édességet, nasit nem sokan fogyasztanak a fórumban.. de ez egy másik történet.[ Szerkesztve ]
-
Tragger
tag
Sopronban csak a Kultúrpresszó van amit ajánlotok vagy van esetleg más kávézó is? Holnap megyek, gondoltam kipróbálom az ajánlásokat.
-
#75655680
törölt tag
válasz ptolgyes #109734 üzenetére
Szinte teljesen ugyan úgy ahogy az előttem szólók leírták. Azzal viszont nem értek egyet hogy a felmelegített alkatrészt el kellene törölgetni. Mivel teljesen forró a kosár, ezért ahogy kiveszem, kb 3 mp alatt teljesen elpárolog róla minden. Száraz lesz és forró. Kis mérleget teszek alá és nézem az arányt.
A maradék víz nálam is egy bögrébe csorog, így a pogi jó száraz lesz, ki lehet ütni.
Mivel csak világos pörkölést iszom, lobogó vízzel öntöm fel. Én még nem tudtam vele kávét megégetni, sosem volt keserű. Sötét pörkölésnél biztos más lenne a dolog....
CasMo espresso pörkölései mintha kicsit sötétebbek lennének, ilyenkor nem annyira melegítem elő, előbb kiveszem. De újabban inkább filter pörkölést használok. -
WarLock07222
tag
válasz #75655680 #109735 üzenetére
Nálam hasonlóan néz ki a konstelláció csak vízforralóval. Viszont én rárakom a vízforraló fedelét, hogy a világ helyett a vizet és a kosarat melegítsem hatékonyabban. Így már azért jelentősebb a párakicsapódás az alkatrészek felületén. Az a "törölgetés" igazából a kendő egyszeri végighúzása a felületeken, abból is leginkább a kosár az izgalmas. Ígyis-úgyis fogdosni kell forró cuccokat a folyamat elején-végén, szóval a törlőkendős 2 másodperces manőver már se ide-se oda.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz ribarszki #109732 üzenetére
Bocs, nem veled kekeckedem, csupán sok helyen ez egy mérték és nem értem. Természetesen mindenki úgy issza a cuccot ahogy neki ízlik és erről továbbra sem nyitunk vitát :)
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
ici169
csendes tag
Sziasztok,
Keresek Rancilio Silvia gépet, tuningolt is érdekel.
Ha valakinek van, kérem jelezze. -
SoundON
tag
az idei "anaerob ferment" divat után úgy néz ki jövőre megismerhetjük majd a "thermal shock process" [link] hangzatos feldolgozású brazil kávékat is
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #109739 üzenetére
én két mokkással dobok bele,azt figyelem a süllyedés gyorsaságát
-
SteelCowboy
csendes tag
Ha valaki jó őrlőt keres, Facebook-on a Barista eszköz csoportban felbukkant egy Mazzer Kony Electronic. Nem egy sűrűn látott darab a használtpiacon.
Egy igazi Mazzer, ráadásul Niche Zero késsel!We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
Tomi_Sci
őstag
válasz adriankoooo #103883 üzenetére
Egy Tchibo vízforraló már adott, arra szeretném ráapplikálni valahogy Összecsukható hőálló szilikon tölcsért nem találtam a környéken, most egy egy mosogató lefolyó szűrővel próbálkozom, de jó lenne a szorosabb zárás.
Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
Ez a típusú tömítés jó E61 felsőszűrőhöz?
-
hogyaza
csendes tag
válasz Nixon18 #109748 üzenetére
Nem jó.
[Esztetet] vegyed.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Androidos fejegységek
- Linux - haladóknak
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- War Thunder - MMO Combat Game
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Parfüm topik
- Motorola Moto G24 Power - hol van az erő?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Merida összteleszkópos kerékpár
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- Egyszer összerakott, majd visszabontott LEGO Technic (42154) 2022 Ford GT eladó
- Veroval compact BPU 22 automata felkaros vérnyomásmérő, új állapot, nem használt, féláron eladó
- Meseszép Montblanc Summit XL Chronograph 7060 (Csere 1TB új Steamdeck-re is.)
- Eladó hibátlan Xiaomi Scooter 3.Alig használt!100km-el,garanciás!
- Daniel Wellington karóra