-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mufi
senior tag
-
Mano66
senior tag
válasz soldier2 #46447 üzenetére
A darálót tudtam,hogy fontos.Kérdezni is akartam,hogy a Graef CM sorozatból melyiket érdemes venni.Megéri a hosszabb távon a 800-as vagy 900-as gép a 702 helyett?Vagy van olyan 50 ezer körül ami jobb és ajánlott típus?
Mi az a WDT?[ Szerkesztve ]
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
-
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Mano66 #46452 üzenetére
Én is csak nemrég néztem meg mi is a WDT.
Weiss Distribution Technique , azaz egy elosztási technika, a karban egy vékony tűvel, vagy pálcával jól megkevered a kávéőrleményt , hogy egyenletesen oszoljon el, és ne maradjanak benne lukak, hézagok, légbuborékok, stb.
Az hogy "WDT-zek " gondolom jobban hangzik, minthogy "előtte jól megkeverem a kávéőrleményt"... -
soldier2
őstag
válasz Alvarez81 #46456 üzenetére
"Az hogy "WDT-zek " gondolom jobban hangzik, minthogy "előtte jól megkeverem a kávéőrleményt" - nem jobban hangzik, hanem könnyebb leírni ezredszer ha valaki be akar lépni az otthoni espresszózás klubbjába (és nem akar visszaolvasni több hónapnyi hozzászólást). Nem beszélve arról, hogy ha csak annyit írunk, hogy "előtte jól megkeverem a kávéőrleményt", akkor jön a kérdés, hogy mivel, meddig, jobbról balra, vagy balról jobbra, stb. Míg ha beírod a youtubera, hogy "coffee, wdt" akkor megkapod a választ .
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Alvarez81
csendes tag
válasz soldier2 #46457 üzenetére
Persze . Nem sértésnek szántam! . Amúgy pontosan leírtad, hogy mit is kerestem a google-ön pár napja...
Csak én is azt hittem, hogy ez valami űrtechnika, és kicsit meglepődtem, hgy ez egy.. keverés...
Amúgy a cukrot is WDT-zem a csészében., ha ráment a kávé...
BOCS!!!! -
Mano66
senior tag
Na most már tudom mi a WDT,de milyen darálót vegyek?Ez sokkal jobban foglalkoztat.
Főztem egy adagot megint.Egy kicsit átdaráltam olyan pörgősön amit nem ajánlotok.A kávé már jobb,de még mindig gyors a lefolyás.Amit nem értek a kávé csak langyos.Hány felfűtést vártok amíg a fej rendesen átmelegszik?
Darált kávét átlehet darálni a Graef darálókon?Nem nevetni nem akarom kidobni a meglévő Davidoff 57-es csomagjaimat.Sajna pont a gép vásárlása előtt vettem 3 x 250g-ost.[ Szerkesztve ]
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
-
soldier2
őstag
válasz Mano66 #46459 üzenetére
Most komolyan! Olyan nehéz elolvasni azt a nyomorult összefoglalót. Lehet te először hallod, de más már nagyon unja, ezért lett megírva.
Hogy válaszoljak is: a gépnek kell 20-30 perc amíg bemelegszik, és a csésze is legyen meleg, mert a kevés kávét (30-50 ml-ről beszélünk max) lehűti a hideg csésze. Szimpla szűrőt tedd el, elő se vedd egy darabig (amíg nem megy a dupla hibátlanul, lehet pazarlásnak érzed, de a szimplával nehezebb jó kávét készíteni). Darálónak Lelit fred, Imat Lux, Iberital challange vagy valamelyik kis Graef megteszi.
Davidoff: ha nem akarod kidobni, ajándékozd el. Az emberek nagy része minőségi kávéként tekint rá, és örül majd neki.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz Mano66 #46459 üzenetére
Igaz fokozatos, de kezdőnek tökéletes lesz a CM702-es, 2 év itthoni garanciával.
Szemes kávét átküldeni a darálón, hát...én nem tenném. Ha már egyszer felszerelésbe áldozol ennyi pénzt, akkor minek szenvedsz bolti téglával? El lehet ajándékozni, illetve kotyogóson is le lehet főzni. Szemes kávéval is jártam úgy, hogy nagyon nem jött be, odaadtam szüleimnek az automatához, az elsimította a hibákat.
Szerk.: CM800-as szériára többen panaszkodtak mostanában, így azt nem merem nyugodt szívvel ajánlani, de a CM702-est én is több, mint fél évig nyúztam.
Toobee: kár a gőzért, ez ment akkor is, mikor alkatrészt keresett, falra hányt borsó. Én csak azon csodálkozom, hogy vajon azóta így használja?
[ Szerkesztve ]
-
pacuha69
csendes tag
Megtörtént az első összehasonlítás a fagyasztott adagonként tárolt kávé kontra szobahőmérsékleten adagonként tárolt kávé között.
Alapok: Kávékalmár Guatemala Huehuetenango Joya Grande világos pörkölésű kávé
Pörkölés ideje: október 19.-e, lecsomagolás (fagyasztás): október 23.-a
Első próba: Mai napon november 4.-énKorábban írtam, hogy én úgy csináltam, hogy a zacskó felbontásakor néhány adaggal belőttem a darálót és a hőfokot, majd a maradékot szortíroztam és lezártam. Az első meglepetés az volt, hogy a korábban beállított daráló álláson az első szobahőmérsékleten tárolt adag közel befulladt. 3 osztással kellett durvítanom, hogy értékelhetőt húzzak belőle. Ez viszont jó volt a fagyasztottnak is. Nem tudom az okát ennek. A szobahőmérsékleten tároltnál szabály szerűen pofán vert a kávé illat és pukkanással nyílt a teteje, a fagyasztottnál ez elmaradt. Ennek ellenére az első próbát a fagyasztott nyerte nálam. Mindkettő nagyon friss, élénk sziporka volt, de a szobainál éreztem valami szúrós mellékízt. Mint amikor friss pörkölésű kávét pihentetés nélkül lefőződ. A fagyasztott az nagyon rendben volt. Az összkép nagyon harmonikus volt, az íze édes és gyümölcsös volt. A hétvégén még próbálkozok velük.
Külön megjegyzem hogy a kávé egyébként zseniálisan finom, csakúgy mint a szintén Kalmár féle Burundi Kayanza Butegana (világos pöri). Nagyon jó kis komplex gyümölcsös kávék. Ajánlom mindenkinek aki ilyenre vágyik. -
soldier2
őstag
válasz pacuha69 #46475 üzenetére
" a szobainál éreztem valami szúrós mellékízt. Mint amikor friss pörkölésű kávét pihentetés nélkül lefőződ. " - kb ezt éreztem én is, több mint 2 hét után éreztem, hogy jó. Casino moccával nem volt ilyen gond, igaz nem is lett akkora nyomás az üvegben, pedig az is pár naposan lett csomagolva.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
senior tag
Hátha valakinek hasznosak az alábbi információk. Az általam ma fagyasztáshoz porciózott Kapuczíner kávékból az alábbi mennyiségek férnek a 47 milis üvegbe:
Indiai Monsooned Malabar: 16,5 g
Kolumbia Supremo 18 g
Velencei Gondolások Kedvence 17 g
Mind okt. 28.-i pörkölés, nov. 2.-i csomagolás.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Bazsee71
őstag
Kedves Major tulajok, nektek adagonként darálva mennyi idő alatt jön ki 18g a gépből? Gondolok itt arra, amíg az utolsó szemet is berántja. Nálam 9-10s. A kés csak akkor hagyott nyomot a körmömön, mikor kissé rányomva húztam rajta végig.
Az első próba mától nálam is a fagyasztóban. Végül nem befőttes üveg lett, mert alig fért bele pár zacsi. Két lapos műanyag dobozba fért ~700g kávé. A decaf még így is külön tasak lett. Párom még nem tudja, hogy a fagyasztó harmadát kisajátítottam...
-
kaligula
tag
válasz nexus6 #46431 üzenetére
Ha fontos a kávé íze is, akkor én erre is POD-os gépet ajánlanék egy capuccinator fejjel. Annyival macerásabb, mint a kavarós/kapszulás, hogy kell valaki, aki naponta elmossa a kis gőzfejet és a csövet. Cserébe autentikusabb capuccino, jobb kávé iható.
rovidkv.reblog.hu
-
pacuha69
csendes tag
Igazából nem történik semmi baj ha fagyasztottan darálod le. Nem kell olvasztgatni. Sőt, ez a fagyasztva darálás (ha jól tudom) Mat Perger ausztrál baristától indult ki. Az Ő állítása szerint adagonként fagyasztva tárolva, és közvetlenül fagyasztva darálva jobban megmarad a kávé frissessége és aroma gazdagsága. Sokan itt a fórumon most ezzel próbálkozunk.
-
soldier2
őstag
válasz pacuha69 #46475 üzenetére
Elfelejtettem említeni, hogy szobahőmérsékleten tárolva nekem is állítanom kellett a darálón, nagyobb szemcseméret irányába, két fokozatot a két hét alatt.
Más: Casino Mocca Los Yoyos (Honduras) 24-i pörkölés, ma fogyott el. Kicsit vsz elmértem, mert kevesebb volt a szokásosnál a kávé (14,5g) így kisebb nyomáson jött le ugyanannyi (kb 4 bar-ra tippelnék) ha nem is teljesen más ízvilág, de egy enyhébb, kevésbé testes, mégis nagyon finom kávé lett a végeredmény. Talán az egyik legjobb amit ebből a kávéból húztam.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vendingo
veterán
Kettő barátom is elkezdett dolgozni egy frankó kávés helyen Londonban.
Küldtek nekem mintát, hogy mivel dolgoznak. Union pörkölőtől jön nekik az alapanyag, amit ma sikeresen teszteltem.
Kaptam egy 200 grammos zacsit, amin semmi jelölés nem volt, ezt használják bent az üzletben is, valami dél amcsi blend.
Semmit nem állítottam a darálón, se a PID-en, ennek ellenére az eredmény földbedöngölően jó lett, mintha kakaót ittam volna. Az utóbbi fél évbe nem ittam ilyen jó kávét, pedig megfordult pár fajta nálam.A cég ahol dolgoznak, kapásból küldte ismerősömet betanulásképp a pörkölőüzembe tréningre, oktatásra.
Korábban az egyik ismerősöm a sztárbákszban volt üzletvezető, nagyon szerette a kávéjukat, de most már nem nagyon kedveli a kávéjukat.
Jelenleg úgy áll a dolog, hogy PID-es gép és daráló beszerzés van folyamatban, hogy otthon is ilyen minőségű kávét ihassanak.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
válasz Surda- #46493 üzenetére
Gyakran jönnek haza, most próbára küldtek 200grammot, de következő alkalommal nagyobb mennyiséget hozatok. Ha majd megyek ki hozzájuk, akkor jelzem a topicba, aztán hozok, amennyit tudok/kell.
Elég korrekt oktatást kaptak a zöldkávétól a kivonatolásig.
LM gépekkel operálnak, darálót kell állítaniuk, hőfokkal játszani, kivonatolási időt figyelni... Rendes kávét adnak, nem híg égetett löttyöt. Amúgy ez nem is kifejezetten csak kávézó, hanem egy pereces üzlet.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
gubabela
senior tag
Jól hangzik! Az oldaluk szerint szállítanak külföldre is, eu-ba 7.85 font az 1kg-os csomag díja.
-
Surda-
őstag
-
meander
tag
válasz Bazsee71 #46490 üzenetére
Majd a profik megmondják, de emlékeim a bejáratás úgy általában valahol 5-10kg között van. Na ennyi még nálam nem ment át. Másrészről meg úgy rémlik, hogy a Mazzer a Majorhoz (meg gondolom felfelé) a késeit "bejáratva" árulja. De hogy válaszoljak a kérdésedre nem tapasztaltam semmit. Persze ez lehet azért is, mert: 1 folyton váltogatom a kv fajtákat 2 nem elég kifinomult az ízlelésem.
Azt viszont észrevettem, hogy a tölcséren 16g darálásból kb. 1g feltapad a falára. Annak idején próbáltam vízpapírral felcsiszolni, de mint látható nem jött be (nem is tudom hogy gondoltam) ezért most fel akarom polírozni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- HBO Max & OD topic
- Látásjavító szemműtét
- OLED TV topic
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- No Rest for the Wicked
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Victoryus: Már a Josef Seibel se a régi
- Vezetékes FEJhallgatók
- Óra topik
- További aktív témák...