-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adp
őstag
válasz Daneeka #45405 üzenetére
Yirga nekem is jo volt. Habar egy icipici keseruseg volt. Lehet a daralo keves hozza cm702. Amit egy lehelletnyi cukor elfedett es marha jo lett. Legjobb otthoni filterem eddig.
Paljocnak szokott neha lenni Kenya AA filterre. Sztem majd inkabb azt
Amugy mi volt a masik ketto? -
Daneeka
senior tag
A két Kalmár. CM802-vel daráltam de kalibrálva lett eléggé erősen a durvább darálás felé. (addig eltoltam amíg ilyen 2 perces áztatás mellett is alul tudok még extraktálni ilyen Tesco-s szemeseket is, hogy legyen honnan visszajönni)
Nyilatkozni még nem tudok a darálóról, majd később. -
Kephamos
addikt
Gimoka Dolce Gusto kompatibilis kávékapszulákról mi a vélemény? Valaki próbálta már?
-
paljoc
tag
válasz fragola.6035 #45416 üzenetére
Gabonaorlo. Gondolom buza--->liszt lenne a tudomanya, vagy mas effele magok orlese. Mostanaban van aki szereti maganak leorolni a bio buzat suteshez, ilyesmire lehet jo. Ki kellene egy marek buzaval probalni!?
[ Szerkesztve ]
-
mester6
tag
válasz fragola.6035 #45416 üzenetére
Igen ez egy igazi gabona őrlő. Szép darab. Nem olyan régen sok hozzászólás volt, a kenyérsütést is kedvelő/gyakorló fórumtársaktól. Az lenne az igazi, ha maguk őrölnének is! Egy fanatikus otthoni kenyérsütőnek, akár egy kincs is lehet!
-
Bazsee71
őstag
válasz mester6 #45419 üzenetére
Ez így van. Én is régóta szemezek egy házi malommal, itt Kaposváron gyártják, de most prioritást élvez a kávé, a kenyér még nem fér bele a napi rutinba.
Gabonára is igaz, hogy érdemes otthon szemesen tárolni, és felhasználás előtt őrölni. Állítólag elég rövid idő alatt távoznak belőle a megfelelő ízhez, állaghoz szükséges illóanyagok. Ergó a bolti finomliszt hasonló az őrölt téglához.
-
adp
őstag
válasz fragola.6035 #45416 üzenetére
Ott a német felirat is, hogy gabonaőrló Ennyi pénzért ez tényleg nagyon baráti vétel volt. 40-50 ezer is lehet egy új.
Hallod most már egyszer megnézem én is ezt a piacot. Hol is van pontosan?[ Szerkesztve ]
-
Kephamos
addikt
válasz Kephamos #45415 üzenetére
Nos?
Mellesleg olvasgattam a topikot a témával kapcsolatban és annyi helyreigazítást tennék, hogy némelyik kapszulában valóban instant kávé van, de a legtöbben rendes őrölt kávé található.
~1 éve iszom, nem csúcsminőség, de vannak nagyon jók, Nespressoval vetekszik némelyik. Nagy előnye a kényelem. Reggelente nincs se erőm, se időm kávéfőzéssel vacakolni, így nagyban megkönnyíti a dolgomat. -
adp
őstag
válasz Kephamos #45424 üzenetére
Nem akarlak megbantani, en nyaron ittam 3-4 felet, mert haver ezt hozta nyaralasra de ihatatlan rossz volt. 2-3 cukorral es tejjel
tudtam meginni. Nespresso se jo, de van 1-2 vallalhato. De a dolce gusto kb a legrosszabb dontes szerintem. Nespressohoz legalabb millio fajta kapszula van. -
Surda-
őstag
válasz Kephamos #45424 üzenetére
Nem használ innen senki ilyet,tudtommal. Emiatt túl sok tapasztalatot ne várj vele
E.S.E. podos gépeket szoktunk ajánlani, nekem Nespresso van itthon. Ha nagyon korán megyek melózni, én is azt használom. Fillérekért lehet már jófogáson kapni ilyen gépeket.
Amit én kóstoltam Dolce gusto,az elég szr volt.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Alvarez81
csendes tag
Ma csináltam egy pici szűrőtesztet, ha már megvettem az IMS szimplát, nem hagyott nyugodni, hogy miért nem tudom használni. Annyi változás történt, hogy ma beraktam az IMS 35u-os felsőszűrőjét. (Ezt alapvetően inkább 3 járatú szelep védelmére, de a vizet is szebben teríti. Rallypix mondta, hogy be lett állítva, de meg is mértem, és szinte pontosan 9 bar nyomást állít elő így a GB)
IMS B68 1T
gyári Gaggia szimpla.Mindkét szűrő La Tazza d'Oro DEC kávé,8g, 94C, kicsit finomabbra darálva.
Kicsit túl finomra daráltam mindkettőhözGaggia: kb 20ml jött le 30s alatt, elég sötét, és egyenletes színű, de vastag cremával.
IMS : kb. 23-24 ml, 30s, közepes, tehát a G-nál világosabb,de kb ugyanolyan vastag cremával.Azt látni kell, hogy az IMS "hígabb" lett, de cukor nélkül nekem sokkal kellemesebb volt az íze, kevésbé volt kesernyés, és savanykás, viszont maga az íz, az nagyon hasonló volt. Fél kanál cukor már elkezdte elnyomni a különbséget, és a teljes kanálnyi cukor feloldódása után már csak nagyon enyhe volt a különbség.
Ugyanakkor meglepő, mert tegnap a dupla szűrőn is sikerült belőle igazán jót főznöm, és ott nagyon kiéreztem az Yirgacheffe-et (vagy valmi hasonlót, amit nem ismerek). Most azonban egyiken se éreztem igazán.
Srácok köszi, hogy "rábeszéltetek" a Gaggiára, nekem ég és föld a különbség a Saecohoz képet!
-
bl4ze
veterán
válasz fragola.6035 #45428 üzenetére
ez a Strada szimpla ez mekkora, mennyi kv fér bele? 58-as, 41-es tamper jó hozzá ?
LM-ből nekem is egy régi, gyanítom utángyártott van (Expolygon) vagy 7 éve
.:. bl4ze .:.
-
adp
őstag
válasz fragola.6035 #45428 üzenetére
Az olcso LM szamomra sokkal jobb mint a gyari dupla
Marha jokat huzok vele, olaszosabb blendekben en nem sok kulonbseget erzek az IMS es a LM utangyartott kozott. Tenyleg jo cucc.[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz fragola.6035 #45416 üzenetére
Még egy pár kacat a mai ócskapiacról:
https://caffe35.webnode.hu/
-
Alvarez81
csendes tag
válasz fragola.6035 #45428 üzenetére
Köszi a tippet a 10 bar-ral!
Egyelőre még a műanyag-fém nyomásszabályzó van benne, amíg nincs meg minden alkatrész az átépítéshez, addig nem merem piszkálni. Meg hétfőn megmérem a Cuadrát is, mert mint írtam, azt ízre lőttük be, és kíváncsi vagyok, mennyin áll.
Ez érdekes, hogy az LM-et mennyire dícséritek, pedig formára nagyon hasonlít a gyárihoz, és ahogy néztem kép alapján nyomástartásban is. Az IMS egész más, sokkal kevesebb és (szerintem) kisebb luk van rajta.
Tömöríteni borzalom, az tény..Vettem Gaggia nyitott kart, hogy a vizuális élményt is kiterjesszem, illetve tanulási céllal. Szűrővel együtt jött, de én nem tudom, hogy az kinek van kitalálva, szerintem 22-24g kávé simán belefér. Olyan mély, hogy a rendes szűrőtartóba be se fér, kb 5mm-t kilóg a perem. Szóval az inkább tripla méretű, de nyitottal meg se lehet felezni...nem igazán értem.
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #45429 üzenetére
ÓÓ, de szép is lenne...de annyi kávét nem merek meginni
De teljesen igazad van! Mindegyiknél próbálkozni kellen, hog yhol működik szépen!
Most írom, hogy melyik kávéból, melyik szűrőn, mennyit, hogyan, stb.. mert enélkül káosz lesz. Az IMS 1T-vel ez volt az első jó kávém. Még a gyárival is több jót főztem de most tényleg jobb volt az IMS.
Nagyon kíváncsi lennék egy LM-re, de már így is hatalmas kupac szűrőm van. -
soldier2
őstag
válasz fragola.6035 #45433 üzenetére
Múzeumot készülsz nyitni?
Irgalmatlan mennyiségű jó cucc lehet azon az óckán. Feleségem szeret ilyen helyekre járni, legjobb fogásznk egy kifogástalan állapotban lévó mechanikus feles ütős falióra volt, azóta is megy és kellően pontos is. Kb tizedáron jutottunk hozzá.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
reset
senior tag
válasz fragola.6035 #45433 üzenetére
Imádtam azt a Lunapresst. A 70-es években egész jó kávékat főztem vele. A fémdobozos omnia kávéval egész jó párost alkottak...:-)
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
pacuha69
csendes tag
Pénteken csináltunk Jveres-sel egy alaposabb tesztet. Most már ideje is volt, mert kb. ennyi idő telik el egy bontástól a fogyásig, illetve most bevetettük a CM Aricha-t is. Így az alanyok a következők voltak:
-CM Alfonso döglesztett vs. fagyasztott
-CM Aricha döglesztett vs. fagyasztott vs. bontatlan csomagMindkettőnél a döglesztettből képtelenség volt értékelhetőt produkálni, a fagyasztottal szemben. A döglesztett egyszerre volt keserű és savanyú, a fagyasztottba visszatért a gyümölcsösség. Az Aricha-ból volt ugye egy bontatlan is, abból egyet készítettünk, és hát azzal nagy gondunk nem volt. Viszont ugyan ennek a fagyasztott verziójánál egy kicsit többet pepecseltünk a beállítással és a végén jobbnak éreztük mint a bontatlan csomaggal készültet. Valószínű ha még a bontatlant is tovább nyúzzuk akkor abból is hasonló eredmény jön ki, de azért ez így nagyon meggyőző volt. Azért, hogy érezzük mit csináltunk ezalatt az eltelt idő alatt, a legvégére még csináltunk egy döglesztett Aricha-t.Hát borzalmas volt.
Még egy dolgon gondolkodtam, hogy az elért eredmények mennyire az fagyasztás miatt vannak, és nem esetleg az azonnali adagonkénti csomagolás miatt. Tehát azt még ki lehetne próbálni, hogy adagonként csomagolt szobahőmérséklet vs. adagonként csomagolt fagyasztott.
-
bl4ze
veterán
válasz fragola.6035 #45432 üzenetére
Köszi, na egy ilyet kipróbálnék. Van valakinek eladó? Honnan lehet legolcsóbban beszerezni ? Thx
.:. bl4ze .:.
-
pacuha69
csendes tag
Hú, bocsesz. Tényleg kimaradt egy pár infó.
Mind a kettő szeptember 30.-i pörkölés.
CM Alfonso: október 5.-i bontás és egy részének ugyan ekkori szétporciózása kb. 2 adagonként, és fagyasztása mélyhűtőben
CM Aricha: október 10.-i bontás és egy részének ugyan ekkori szétporciózása, kb. 2 adagonként, és fagyasztása mélyhűtőben
A megmaradt részt hagytam a zacsiban és a folyamatos használatot imitálva, minden nap felbontottam majd visszazártam. Akár napjában többször is. Ezt neveztem én mesterséges döglesztésnek.
Péntekig (10.14.) a fagyasztotthoz nem nyúltam. -
And06
aktív tag
válasz pacuha69 #45448 üzenetére
köszi! engem az foglalkoztat még, hogy mi az az intervallum amire már érdemes lefagyasztani a csomagot, és nem csak simán hütőben tárolni a bontásig. kávétól függően én ha előreláthatlólag nem fogom felhasználni 3-4 hétig, akkor fagyasztom le, de ez csak egy saccolt idő, nem kisérleteztem ki.
-
Ábi
tag
válasz fragola.6035 #45416 üzenetére
10.000-ért átveszem, ha működőképes.