-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
qvik27
tag
Sziasztok,
Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
[link]10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
manio
újonc
válasz Bazsee71 #68795 üzenetére
Aki viszont hozzáfűzött valamit ahhoz, amit Keresztapper valaszolt Rush77 sztorijára. Látod, én figyelek.
(Végig nem a precíziós mérésről volt szó. De ezt minden résztvevő tudja. Te is. Látom, hogy még mindig böki a csőrödet, hogy szóvá tettem, hogy elnéztél valamit. Kár. Szerintem béküljünk ki.) -
manio
újonc
-
coxymaxi
csendes tag
Sziasztok!
PID-es Silvia tulajokat kérdezném, hogy nagyjából milyen hőmérsékletre van állítva a gép?
Sötétebb pörkölés, de nem olasz. (Nálam kazánhőmérsékletet mér, az is érdekelne.)
Köszi! -
sublett
tag
a helyzet az, hogy korábban volt Fragolának egy fél mondata amiből én azt vontam le, hogy a használt daráló azért veszélyesebb terep, mint egy haszbált kávégép, mert ha gallyra van vágva a csapágy, akkor többe kerül a leves mint a hús.
Nem vagyok én még home barista sem, sőt én nem is kávézom (helyette tea, oda nem kell nagy gép, de egy normál jixing kanna is simán 40+ rongy, a teáról nem is beszélve, tényleg PID-elt már valaki vízforralót? ) feleségem viszont szereti a jó presszót, ezért van egy PID-elt GC, ehhez nem jó a jelenlegi kézi Zassenhaus Espresso örlő, mert macerás, hosszadalmas és szemmel láthatóan mozog a tengelye használat közben).
Nagyon nagy a valószínűsége, hogy veszek egy Graef CM702-est, de mielőtt meglépném gondoltam teszek egy informálódó kört a használtak felé. (jól tudom, hogy a graf karba örlős, az, de nem adagolós?) -
Mano66
senior tag
válasz coxymaxi #68807 üzenetére
Kávé PY Choco. PID 98 fok (belül a bojlerben).Kilépő víz 90-91 fok.De több mint valószínű nálad már mást fogsz mérni.Ahogy fragola mondta nekem a Silvia elég hektikus,a kilépő víz hőfoka minden készüléknél más és más az eltolt fej miatt.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
soldier2
őstag
Ha szép a festése még, és műszakilag is rendben van (valamint nem továbbadási céllal veszi, hanem használni) akkor én adnék érte egy ötvenest is. Persze ha van 35-ért az jobb, de egy Baby nem felét éri egy Classicnak.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
WiZARD
addikt
válasz kaligula #68702 üzenetére
Értem, köszi. Azért LM neve se rossz
jelenleg így állok:
Eddig Strada MP-n gondolkoztam, de rájöttem hogy szép a manuális kezelés, és ezért elvben jobb kávét lehet vele csinálni, de pont emiatt sokkal több odafigyelés kell. Amihez vagy több ember kell a pultba, vagy kisebb forgalom, és fontos hogy olyan barista legyen aki tényleg mindig figyel erre... Eleinte amíg én állok ott, addig figyelnék rá, és a nyilván a forgalom se lenne túl nagy az első naptól. De ha beindul, és ha felveszek valamit, akkor félek, hogy ez a rész veszélybe kerülne.
A Black Eagle jóformán full automata, ha be van állítva onnan kezdve a baristának nincs több dolga mint betenni a kart az őrölt kávéval, és nem kell méregetni, stopperezni...
Erre ott a lehetőség az LM egyéb gépeivel is, ott a volumetrikus mérés. (vagy +1600 EUR az auto brew ratio-hoz a mérleg). Bár a volumetrikus mérés meg a szűkített keresztmetszet miatt a forgalmazó szerint gyengébb kávét eredményez, mint a full manuális.Olasz pörkölésű kávé nem lesz, csak világos.
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
bl4ze
veterán
válasz soldier2 #68810 üzenetére
Én egy régi baby-t használok , Sestos PID-del, simán hozza egy Classic tulajdonságait, persze nem rom-tuning Classic, de egy normál 2015 előtti Classic-ot
Első csapolás az Amigos-ból, őrlőt még állítani kell, de már most elég megnyerő a kávé
[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
soldier2
őstag
Épp ezért írtam, hogy szerintem többet ér mi t 35000ft. Pid, rézcső mehet bele, a műanyag opv isbelőhető de ha kell 5000ft-ért már van állítható. A Classic meg 70000-ért megy mostanság.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
na, húzzunk most egy vonalat, és légyszi innentől az ilyen jellegű figyelős, értelmezős, olvasós, egymást véleményezős off dolgokat felejtsük el, ne legyenek. ha valaki félreért, megjegyzés nélkül is lehet pontosítani, hogy mire gondolsz és sokkal jobb lesz neked is, másoknak is, mintha elkezdünk azon lovagolni, hogy ki hogyan olvas és mit sérelmez. ezeket az off dolgokat innentől gyomlálni is fogom, ezt most csak magyarázatként írom.
a kávéról és a körítéséről beszéljünk, ne egymásról!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
elkezdtem használni a qm 0650-et. qrva komoly kis dög, de azért az egyértelmű, hogy az űrgaggia lesz a gép, bármilyen jó is ez, van annyira hangos, zaccos és kényelmetlen, hogy tudjam biztosra. ezzel együtt, ha nem lehetne semmilyen tuningot használni, eléggé elöl állna a hierarchiában.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
leslie76
újonc
válasz coxymaxi #68807 üzenetére
Szia,
Nekem 98 fokra van állítva a kazán, így van kb. 92 fokos kilépő víz a Silvián. De olvastam olyat is, hogy valaki 105-115 közé állítja, külföldi videókon is gyakran látni ezt.
Van egy kép is a saját gépemről:https://www.facebook.com/magyarlacy/ https://www.instagram.com/magyarlacyphoto/
-
norkov84
tag
válasz coxymaxi #68807 üzenetére
Ezt így nehéz megmondani, gépfüggő: kinek hol és hogy van bent a K-elem, milyen PID, van-e rézcső/szigetelés stb.
Nekem pl. 105°C PID, 89°C-os fejhőt/kilépő vizet eredményez, ami csapolás végéig további 2°C-kal emelkedik. Én ezt használom a choco madness és hasonlókra, de ugye kinek hol ízlik, milyen örlő... -
leslie76
újonc
válasz norkov84 #68818 üzenetére
Igazad van, ez mind befolyásolja. Nekem a Fragola féle módon van a hőelem (kazánba befúrva-forrasztva), rézcsövezett, hőszigetelt.
PY kávékat készítek, most épp Brazil Yellow Bourbon-t. Annak jó a 91-92 kilépő víz.https://www.facebook.com/magyarlacy/ https://www.instagram.com/magyarlacyphoto/
-
neducsinm
csendes tag
válasz csab001 #68775 üzenetére
Ezzel a kijelentéssel, és azzal, hogy felkorbácsolta a vitát a világosabb vs. sötétebb pörkölésű kávék közötti minőségi sorrendről, egy fontos dolog viszont elveszett. Mégpedig, hogy igenis a világos pörkölésű kávék között vannak igen nyűgős, nehezen elkészíthetőek. Sőt megkockáztatom a világos pörkölésűek általában kényesebbek mindenféle elkészítésbeli hibára. És itt nem csak arról van szó, hogy elveszik e a "lényeg", vagy pártucat aroma, hanem arról, hogy konkrétan ihatatlan, crema nelküli híg löttyöt kapunk.... Persze ennek a fizikai okairól írtak már sokan...
-
cotagg
tag
válasz mdav88 #68823 üzenetére
Én Gyôrben ezeket tudom, de egyiket sem próbáltam:
https://www.facebook.com/gyorkavevilag
https://www.facebook.com/Szomszed.Gyor/Ha minden igaz az utóbbi srácok csinálják a Hungarian Barista Academy Győrt.
Illetve van a Kapucziner természetesen.
-
And06
aktív tag
válasz neducsinm #68824 üzenetére
nem kéne hitvitát inditani. van aki a sötétet szereti, van aki a világosat. mind2 vonalnak megvan a maga helye, mind2 fajtából van jó és kevésbé jó. legjobb lenne, ha egyik tábor sem nézné le a másikat. az tény, hogy a világos pörkölés érzékenyebb mindenre, de nem ettől lesz jobb vagy rosszabb. szóval a "citromlézés" ugyanolyan lenézés számomra, mint a "széntablettázás".
u.i.: ezt most nem kifejezetten neked szánom, hanem általánosságban mondom.
[ Szerkesztve ]
-
cotagg
tag
válasz mdav88 #68826 üzenetére
Valóban a Rómerben komoly gépparkot hoztak össze. Mikor oda jutok általában nem a kávézás a fô csapásirány... Egyszer ittam csak eszpresszót, nincs sok emlékem róla, csak annyi, hogy meglepetésemre felfedeztem benne olyan aromákat, ami nem jellemzô a legtöbb helyi egységben.
-
kaligula
tag
Szerintem a "citromlé" és a széntabletta is létező dolog, nem csak fikázásként él. Vannak egyszerűen túl világos pörkölések, amiből számomra értelmezhetetlenül savanyú presszó készül, btw ittam ilyen gésát is. A széntabletts pedig szintúgy létezik jó pár helyen. De mindegy is, milyen a típusú a pörkölés, ha - ízlést félretéve - rossz.
rovidkv.reblog.hu
-
-
Csápájev
őstag
Ha a zsebemben lenne az a pénz,amit rosszul pörkölt kávékra költöttem...
Volt olyan pörkölő akitől hárman rendeltünk, mindhárman küzdöttünk a kávékkal, míg végül Bazsee írt nekik,hogy ez bizony hibás pörkölés. (hármunk közül csak ő pörkölt otthon kávét, ő találkozott ezzel a hibával).
A pörkölő visszakérte a kávékat és visszaadta a pénzt.
Az is beszédes,hogy nem újat küldött helyette...Rengeteg speciality helyet próbáltam már, rengeteg drága kávét.
Mikor a legprofibb pörkölők, legjobb kávéja a legjobb gépparkkal is olyan lesz,hogy inkább fórumtárssal együtt kiöntjük, akkor azért felmerül bennem,hogy mennyire hóbort, divat ez a világos pörkölés
10ből kilenc helyen nem ízlik presszóként a világ pörkölésű kávé.
Ebből mondjuk nyolcszor baromira citromlé érzésem is van.
Aztán jön két hely,ahol egész jó.
Nagyon ritkán pedig egy "húdebaromijó" érzés.
Tamp and Pullokban nem szoktam csalódni, és legutóbb Madalban volt ez a húdebaromijó filing.[ Szerkesztve ]
-
csab001
tag
válasz neducsinm #68824 üzenetére
Igazából alapvetően a kérdésem nem is erről szólt, csak valahogy elkanyarodtunk ebbe az irányba. Egyáltalán nem volt cél világos kontra sötét vitát generálni, lévén ennek nincs is értelme. Mint írtam, ízlések és pofonok, ki az egyiket szereti jobban, ki a másikat. És ez így is van jól... 🙂
Viszont, ha már itt tartunk, az érdekelne technikai értelemben, hogy a világos elkészítési módja, miért nehezebb? Mi az amitől nagyobb odafigyelést igényel és könnyebb elrontani? Én is találkoztam már ezzel, sőt, nemrég bontottam egy világosabb yirgát, amivel vannak problémáim. Azt írtad, ezt már többen is kifejtették, de nem olyan rég óta figyelem a fórumot és még nem találkoztam a témával... -
HÁZIGAZDA
citromlé = savanyú, szén = keserű. egyik íz sem való egy jó eszpresszóba, akármilyen hullámos. van persze olyan, aki annyira nem csípi a savakat, hogy neki minden "citromlé", ami savas egy kicsit, de itt a topikban szerintem elég jól meg tudjuk különböztetni ezeket. egy kávé lehet savas, ha mellette van természetes édessége. ha savanyú, akkor viszont hibás. ugyanúgy lehet csokis, pörköltes, mogyorós, nugátos, ha közben ugyanúgy van saját édessége. ha keserű, hibás.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
neducsinm
csendes tag
-
neducsinm
csendes tag
hát végülis én is ezt mondtam....
Mondjuk részemről a sötétebbre pörkölt vs világosabbra pörkölt nem a klasszik olasz robusztas kévé és mondjuk a Casmo vonatkozásában jelentkezik... sokkal inkább pl Paljoc mester kicsit sötétebbre pörkölt SO kávéi (amik nálam gyakorlatilag a folyamatosan fogyasztott kávék) és az itt-ott vásárolt nagyon specialty egész világos pörkölésűek, amikben lehet nagyon eltalált ízeket felfedezni, de benne van a nehezen kezelhetőség rizikója is. -
-
coxymaxi
csendes tag
válasz leslie76 #68817 üzenetére
Köszi skacok a választ. Sejtettem hogy ez lesz. Mármint hogy nem egyértelmű lesz a válasz, sajnos.
Amatőr módon, minimális eszköz igénybevételével (nem több százezres hőkamerával) hogyan tudnám viszonylag pontosan megmérni a kilépő víz hőmérsékletét?
Mert végülis úgy is az a lényeg... -
coxymaxi
csendes tag
Sziasztok!
Eladnám 2x használt tejkiöntőm ha érdekel valakit!
Motta Europa 350ml.
5e
https://www.kephost.com/images/2018/02/23/motta_europa.jpg[ Szerkesztve ]
-
sublett
tag
sziasztok, ha ez egy 2006-os GC, akkor miét nem látom a mágnesszelep kivezető csövét?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Automata kávégépek
- Filmvilág
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Atomenergia
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat! (vagy elvesztettem a belépési emailcímemet)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hálózatokról alaposan
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen