-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
meander
tag
Parci a fülfájásod óta elég morgós vagy de azzal egyet kell értsek, hogy rézcső nélkül sem keserűek a kávéim a GC-vel. ...meg az is igaz, hogy elég korán el kezd szőkülni, de nekem így is finom.
Egy tapasztalatot még had osszak meg: az utóbbi napokban ittam pár PY Yirgát, majd ma ugyanazt nyitott szűrővel. Nyitottal világosabb lett a krém (a szűrőtartó meg tudná "égetni" a kávét?) és észrevehetően intenzívebb az íz. ...kellemes meglepetés volt. Megint más téma, hogy nem akar összeállni egy sugárba a lefolyás és ugyan nem spriccel, de a csöpögések összekenik a csészét lehet megpróbálom majd ezt a nagyon enyhén tömörítést -
meander
tag
Na, ha már kukacoskodsz, akkor csináld precízen! Hipotézisről ott szó sem volt... azt mondtam, hogy egy tapasztalatot szeretnék megosztani. Abból pedig már egy darab is tapasztalatnak számít. A "megég" pedig egy zárójeles kérdés volt, a megég szó pedig idézőjelben értsd több hőt kap. Ennél már ne kelljen óvatosabban fogalmaznom, mert arra nincsenek írásjeleink.
-
Ábi
tag
Szép dolog a nemes harc, csak közben nem kell azért a lelkes fórumtagság eme részét burkoltan lehülyézni.
Pl.: én sem az ízre tettem a hangsúlyt RDT témában, csak melléksesen, fél mondatban jegyeztem meg, hogy 2 kávénál durvábbra kellett állítani az őrlőt, így ízben is változott a kávé, erre pont Te kerekítetted erre ki a commentemet és még nekem kellett magyarázkodni.
Szóval több tiszteletet, kevesebb hülyézést azért kérhetünk. -
ronin s8
senior tag
Basszki ma tényleg morcos lettél nagyon pedig ezt részben viccnek szántam részben meg komolynak ha besz.ptad ezért érdemes volt de nem szertném ha megint összerugnánk a port mint a múltkor amikor szintén neked volt igazad basszki bocs!
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Ábi
tag
Írtam: előtte, utána is mértem az őrleményt (nem jött ki több),szinte nulla különbség volt(0,2 g volt egyszer), ezért próbáltam hangosan gondolkodni, hátha van valakinek magyarázata erre a lassúbb lefolyásra.
Ez attól még nem hülyeség, ezotéria és népbutítás.
Én vettem a fárdságot és méricskéltem, bárki megtette azok közül, aki így, vagy úgy reagált?
Szerintem senki...
Egyébként azóta összesen 5 fajta kávén próbáltam, ebből csak 2-nél tapasztaltam azonos paramétereknél lassúbb lefolyást ebből (és nem 1 csepp VS 60 ml víztől) adódóan koncentráltabb ízt.Nem az agyalásban hiszek, hanem a gyakorlatban, a kisérletben.
Agyalásra ott vannak a politikusok, ügyvédek. -
Ábi
tag
Egy fórumosnál láttam meg és már többször volt szerencsém inni a produktumát.
Reálisan végiggondolva igazad van, de tudod, nekem az E61 is szerelmem, pedig nem ajánlott.
Ez az én defektem.
A rugo meggátolja a beavatkozást, de kicsit bolondbiztossá is teszi, főleg reggeli ébredésnél.A Strietman lehet egy másik gép, ami vágyálom kat. egyenlőre. Ott már van lehetőség beavatkozni.
A két Gábor éppen a napokban vesézi a témát a másik fórumon.
Érdemes nyomonkövetni. -
vendingo
veterán
Semmilyen infó nincsen, csak amit korábban is említettem. Ugyan az elvileg, mint az achille, csak kisebb a kazán benne. Vicces, hogy a saját honlapjukon még említés sincsen róla.
Ha cseréled a DC-t egy ilyenre, előtte szóljál![ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
hifis50
csendes tag
Ebben a konstrukcióban a nagy ötlet az a szelep, ami a dugattyún keresztül vezeti a vizet a kávépogácsára. Így tud egy olyan egyszerű (de nagyszerű) konstrukció összeállni, hogy a fej maga a kazán, (akárcsak a La Marzocco kazánnal egybenövesztett feje), és a fűtőpatronok is ott vannak erre az egyszem univerzális réz csőre ragasztva, a lehető legközelebb a szűrőtartóhoz. Így ha beáll az egyensúly (pid hőmérséklet), a víz annyi fokos, mint a réz fej. Túlmelegedni nem tud. Bekapcsolás után elég gyorsan (kb. 15perc) indítható egy csapolás. Két szimpla közvetlen egymás után is húzható, de ha ezután kipótoljuk a vizet, akkor sem kell 5 percnél több egy újabb menethez. És ez akármeddig ismételhető.
Ami a nyomást illeti, nagyon jól érezhető, mennyire jól lőttük be az őrlemény finomságot, mert nem levegős a vízoszlop a kávépogácsa fölött, tehát kemény, direkt az áttétel, jól detektálható, ha gyors, jó, vagy lassú a kifolyás. Ez a fenti két dolog eltüntet minden bizonytalanság érzetet a használatában, bűvészkedés és trükközés nélkül tudjuk a fő paramétereket kézben tartani.
De persze valamit valamiért. Itt nincs gőz, és igazán max. 35g kávé (vagyis egy egészséges szimpla) nyerhető ki belőle. De az lazán, kisebb hibaszázalékkal.[ Szerkesztve ]
-
-
3418
csendes tag
-
soldier2
őstag
Nem kell vágni, és a kartömítést sem sikálni minden csapolás után, inkább időt és fáradtságot takarítasz meg vele (én mondjuk lemosom, és 2-3x használom, de nem kötelező).
Nem értem a rozsdamentes acél/réz/bronz bojlerben álló víz mitől rosszabb mint a pet palackaban álló? Az íze változhat a forrástól kicspódó sók miatt, de baktérium nem lesz több benne egy szemmel sem.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
hifis50
csendes tag
A Strietman nyitott tartályába 3,5dl víz fér összesen. Ezért én ezt a kávézás után leeresztem, tehát a gép használaton kívül üres (vízmentes). Nekem RO szűrőm van, ezzel nem gond így használni, Norda vízzel már problémásabb, hacsak a leeresztett vizet, ami persze tiszta, újra fel nem használod.
A kávégép fej kialakítása és szűrőtartója egyedi, mert külső bajonettes. Hogy ez azért van, mert így nincs mély zug a fejben, ezért könnyebb takarítani, vagy azért, mert a gyártó gépparkjába csak ez az egyszerűbben kiforgácsolható megoldás jöhetett szóba, nem tudom. De tény, itt sok kávé nem tud feltapadni, mert nincs hova, és egy ecsettel könnyen takarítharó. Vizet kiereszteni pedig minimálisat kell, ha csak a kávés vizet akarjuk eltávolítani.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Úgy látom akkor ez patthelyzet. Akkor inkább az időigényesebb gépek közül lövök majd valamit, mert egyelőre úgy gondolom, hogy játszanék a hőfokkal. Az esetek 95%-ában nem készítek kettőnél több kávét. Ahogy láttam ezek a gépek tuningolva 70-90k között elérhetőek, ha már feljebb lépnék, gondolom duplázhatom a keretet. Kezdőként pedig lehet nem kéne ekkorát ugrani. Helyes a gondolatmenet?
-
Silent 71
csendes tag
Anno ez volt SiD tapasztalata, ezzel kapcsolatban!
Turmix TX10 PID tapasztalatok:
Amit itt leírok az igaz lehet bármilyen nyitott thermoblokkos (QM, Krups stb) konstrukcióra.
A PID-et a kis Turmix esetében 98°C körüli értékre érdemes állítani, ami jó kiindulási pont.
98°C-ig szépen elmegy a PID, be is áll pontosan, de nagyjából ezen a ponton kezd el kifolyni, majd kipárologni a víz a thermoblokkból (ilyenkor hörög, gőzölög a gép, ezt a jelenséget csinálja a QM és a Krups is, a QM a fejen keresztül, a Krups a csepptálca irányába hörög).
Itt jön a probléma, mert a thermoblokkból eltávozó víz miatt megváltozik annak hőátvevő/hőleadó képessége, de ezt a PID nem észleli és ugyanúgy adagolja a fűtést, mint előtte, aminek az lesz az eredménye, hogy pár perc alatt jócskán, akár 8-9°C-kal is túllövi a beállított értéket.
Ilyenkor rövid fejőblítő csapolás után megvárom, hogy ismét beálljon a 98°C és ekkor indítom a csapolást.
Terhát a PID mellett is kell szörfözni, ergo nem olyan egyszerű ez, mint egy zárt, bojleres konstrukció esetében. -
Bazsee71
őstag
Türelmetlenségemből fakadóan elgondolkodtam egy 15k-ért kínált Gaggia Espresson (régi, nem Pure meg nem is színes). Arról már találtam videót neten, hogy előfűtő réz szálat miként lehet beszerelni. Bojleres, gondolom PID-elhető is. Még az is foglalkoztat, hogy magam tuningolom, nyitott vagyok az ilyen dolgokra. Legyek türelmetlen, vagy inkább aludjak még párat? Arról egyébként van valahol jó leírás, hogy mi egy PID beépítésének a menete?
-
Bazsee71
őstag
-
Agostino
addikt
arra gondolok. tényleg semmit sem tudok róla, csak megláttam és megfordult a fejemben, hogy robosztus darabnak tűnik, talán érdemes lenne megmenteni. ha felejtős a gép, akkor hiú ábrándokat nem kergetek
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
peter.szabo
csendes tag
Igen, ezen én is sokat gondolkoztam.
Anno SiD ezt írta a megkeresésemre: "Olasz kávéra kitűnő a Caravel, de újhullámos kávékból nem biztos, hogy ki tudnád vele hozni a maximumot több okból is. A legfőbb ok a Caravel ideális kávé / víz aránya.
Teli szűrőkosárral működik a legjobban, egy teljes pumpálással. Az alacsony lökethossz miatt ez egy olasz risztrettót jelent kb. Újhullámos kávékhoz szerintem nem passzol ez az arány, két húzással meg már nem csinál jó kávét a gép."Ugyanakkor én jelenleg azt tapasztalom, hogy a gyári szűrővel (amibe belemegy 12-13 g kávé) jól lehet tartani az 1:2 arányt (egy húzással). A fejet is jól át lehet melegíteni, tehát az SO-khoz is elvileg minden feltétel adott. Az első próbálkozásaim alapján is elfogadható volt a végeredmény.
De újra mondom, hogy nagyon az elején vagyok a Caravel kiismerésében.
-
soldier2
őstag
Nem mélyedtem el benne, és nem is tervezem. Bármilyen hihetetlen, nem jön be a design nagyon nem. A Pavoni már inkább. A Caravel egyszerűsége fogott meg, de ha nem tudja a Traubis yirgát elkészíteni, akkor nálam esélye sincs . Lehet, hogy rosszul emlészem, lehet, hogy nem jártam eléggé utána, ki tudja. A cremináról is mondanak sok mindent, de minden különösebb bűvészkedés nélkül viszi szépen az SO és classic cuccokat is de, hogy gyári állapotában hőmérő nélkül hogyan használható elképzelésem sincs (persze lehet, hogy az igényeim alacsonyak).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
S.A.M.U.E.L.
csendes tag
Na, ezzel a hozzaszolassal a korabbi vaklarmak utan maris mindenki megnyugodott, nincs muloban az elmebaj...
"én továbbra is egyszerűsíteni szeretném az életemet, nem kitanulni 45 tánclépést egy kofihoz. megvolt az a korszakom, már nem érdekel, csak nyűg. a végeredményt szeretem, a gép és a tánclépések egyáltalán nem érdekelnek."
)
-
kaligula
tag
-
kaligula
tag
Ok, azért ez egy picit erős nekem. Nem mintha nem arról szólna a fórum, hogy a Gaggia gyárban rosszabbul tudják, hogyan kell kávéfőzőt gyártani, mint a fórumon (tudjuk, joggal). Csupán feltettem egy kérdést. Nem szóltam le senki munkáját (pláne nem fragola munkásságát), egyáltalán nem erről volt szó. Isten bocsássa meg nekem, hogy magamnak nem került egy húszasba a történet.
rovidkv.reblog.hu
-
kaligula
tag
ez egy príma és vitakész hozzászólás. Nem, nem csinálom meg, ezek után már csakazért sem ( ), de nem is teszek ilyen kijelentéseket, hogy ez ennyi, meg ennyi és slussz passz. Én kizárólag a PID-elésre kérdeztem rá, és semmi másra. Csináltam már, tudom, miről beszélek. Hogy aztán mibe teszed bele, milyen minőségben dolgozol, aranyoztatod-e kívánságra, vagy strasszkövekkel rakod ki, már egészen más vita tárgya.
Hogy át is nézed a gépet, takarítod és/vagy felújítod, az meg már egy harmadik kérdés. A Gaggiáknak van piaca, eladható, van ára. Lehet, egy PID-es Delonghi főzőre már többen rákérdeznének, hogy "mi kerül ezen ennyibe"?rovidkv.reblog.hu
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen