-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
válasz sz.zs. #112701 üzenetére
E61-es fejjel se értem, hogy mi a gond. Szerintem egy ECM Puristika kiváló lenne, egy flow kittel kombinálva (szerintem ennek a legjobb a "feje")
https://barbieripnk.hu/
-
qvik27
tag
válasz Cathfaern #112692 üzenetére
Köszönöm! Itt a korrekt információ:
"Bármi ami AVX név alatt fut az random kínai gyártó terméke (...) aki nem ragaszkodik ahhoz, hogy saját nevén fussanak a dolgok, hanem vállal "átmatricázást""
Egyébként az AVX-nek van bármiféle minőségirányítási megoldása, vagy csak matricája van?10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz qvik27 #112704 üzenetére
Tippre nincs, de nem tudom. Gondolom kinéznek pár szimpatikus terméket, kipróbálják nekik melyik jön be, meg egyeztetnek beszállítóval kivel tudnak jó árat elérni, aztán abból berendelnek egy adagot.
Annyi különbség van tényleges Aliexpresses rendeléshez képest, hogy mivel saját EU-n belüli webshopjában forgalmazza a termékeket, ezért mindenféle EU-s előírásnak (pl. érintésvédelem) meg kell, hogy feleljenek, ami egy sima ali-s rendelésnél nem garantált. -
-
macmelon
csendes tag
válasz qvik27 #112704 üzenetére
Én nem ismerem a céget, de ami engem meglepett, az ez: https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/44-1-Kavegepek-Eszkozok/286-3-Alternativ-kavekeszites/5/2930-AVX-RIO-Press-set-Akcio-Aeropress-kompatibilis
Saját márkanév, kompatibilis. Ez már eleve fura. (Plusz az eredeti gyártó is váltott műanyagot az évek alatt, lehet, hogy ez sem mindegy egy kínai klónnál). De a 3. képen még egy Aeropress doboza is ott van. Nekem így elsőre egy kamuoldalnak tűnt, de aztán láttam, hogy teljesen márkás és ismert dolgok is vannak.
Érteni nem értem, ezt hogyan lehet, és arra meg inkább érzéseim vannak, hogy mennyire etikus (ahogy a Hario look-a-likeok is az aliexpressen stb.)
De lehet, hogy én értek valamit félre.
[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz Toobee #112709 üzenetére
Jah, ezt az állítást én sem kifejezetten értem. Kb. ugyanaz az út a szituációból kinyerhető legjobb kávéhoz egy LIDL-ös gépen és egy pármilliós masinán is. Az ihatóhoz pedig talán mégegyszerűbb eljutni A lejtmenet onnan indul, ha már túl sok mindent is tudsz állítani.
-
sgery
őstag
Kíváncsi voltam és rákerestem erre az AVX DB1-re ha már ennyire téma most, engem leginkább ez lepett meg: [link]
Olyan érzésem van, mint ha az AVX vakon berendelt volna egy kínai kávégépből ~50db-ot saját márka logózással és kb itt, az első szállítmánynál tudták meg milyen is valójában.
Miszerint jobb mint egy 2 misis speedster, nem hogy jobb, kicsomagolás után második húzásra adja a jobbat De gondolom csak azért jobb, mert azt pont nem árulnak.
Egyébként biztos nem rossz gép az árához viszonyítva, inkább ez az erős istenítős promó fura mögötte, elhallgatva, hogy belülről az érintésvédelem elég gatya, hogy mennyi áramot vesz fel - de ebből mennyi a fűtőszál? És két bojleresnek írják, mikor bojlerből csak egy van benne.
"A bojler olyan szerkezet, amelyet elsősorban vízmelegítésre, illetve a meleg víz tárolására, melegen tartására használnak. Bojlernek nevezzük a háztartási melegvíz-tartályok mellett például a gőzgépek víztartályát is, de utóbbit mégis inkább gőzkazánnak nevezzük. A bojler a fűtőegysége révén bizonyos fűtőteljesítményt vesz fel, másrészt adott mennyiséggel (térfogattal) rendelkezik, melynek segítségével azonnal képes meleg vizet (energiát) szolgáltatni." Tehát a thermoblockot én nem nevezném bojlernek - de attól még határozottan jobb mint ha az egy bojlert használnánk gőzöléshez is - nekem anno Gaggia Baby Twinen volt thermoblock gőzölő és szerettem - sokkal jobban mint a GC gőzölését.FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
MODERÁTOR
válasz sgery #112713 üzenetére
Ha csak 2 milla lenne... jó lesz az közel 4-nek is [link]
Nem tudom lenne-e olyan gép amit szívesebben látnék a konyhapultomon, talán még a san remo you lenne ilyen vagy az R91. Ami ebben nem tetszik, hogy olyan a gőzcsap tekerő mint anno '82-ben a gagyi öntöttvas radiátorokon.[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Üdv,
Read onlyban vagyok csak itt, de ez most közérdekű:Ha valaki Bécsben keres igazán jó specialty helyet, annak a The Good Coffee Society-t melegen tudom ajánlani.
Teljesen új, a honlap is üres még. Havi szinten szerveznek valami eseményt (legközelebb pl. egy olasz pörkölő - HMC ha jól emlékszem - jön hozzájuk "élő" pörkölésre meg cuppingra).Sikerült vele negyed órát beszélgetnem és meghívott egy espresso kóstolóra, pedig csak egy csomag kávéért ugrottam be bevásárlás közben (és nem is vagyok HC kávés).
Pici hely, a srác angolul beszél.
HMC, Naughty dog, Friedhats kávékat láttam a polcon."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
konzumpro
senior tag
válasz sgery #112713 üzenetére
Nem a bojler a lényeg. Van termoblokkos ami hőstabilabb mint egy bojler, a Sage-nek van több pilótakeksz méretű termoblokkos gépe (Barista Pro, Bambino, stb.), éppen a kis méret miatt képesek stabilan tartani a beállított hőfokot, klasszisokkal jobb kávékat főznek mint az átlag termoblokkos vagy kis bojleres gépek amik túlmelegednek, vagy épp kihűlnek egy dupla alatt.
-
zolnagy
őstag
válasz konzumpro #112716 üzenetére
Elvileg talán lehetne így méretezni a thermoblokkot, ahogy írod, hogy egyenletes átfolyásnál egyenletesen tartsa a hőt. De itt az a bibi, hogy csak akkor teljesül az egyenletes hőmérséklet, ha az átfolyás nem változik. Pl. belőtték gyárilag 25s alatt 50 g-ra, akkor annyi. De ha már finomabbra őrölsz, akkor az átfolyás lassab lesz, ergo jobban melegszik, meg sztem egy csapolás alatt sem egyenletes az átfolyás, ezért nem lesz sosem olyan hőstabil a thermoblokk.
Ettől függetlenül én sokszor teljesen jókat csapolok a 40 éves QM gépemmel. De itt sztem az is hozzátesz, hogy tök jó a vízterítése, a pogácsa mindig egyben pottyan ki. -
HSM
félisten
válasz konzumpro #112716 üzenetére
"a kis méret miatt képesek stabilan tartani a beállított hőfokot"
Biztos sokat segít stabilan tartani a hőfokot, hogy a termoblokkos gépek még a szűrőt/fejet sem melegítik át főzés előtt...#112718 konzumpro : Ismét egy kellemetlenség, hogy a jól beállított őrleménnyel sem egyenletes a víz átfolyása. Nem megszívja magát vízzel főzés közben a pogácsa?!
-
HSM
félisten
válasz WarLock07222 #112721 üzenetére
Az én tapasztalatom az, hogy hideg vízzel nem lehet jó presszókávét főzni.
Volt termoblokkos gépem, a fent említett jelenségek révén lehetett vele jó presszót főzni, ha épp úgy álltak a csillagok, és éppen annyira sikerült befullasztani, hogy a fűtőszál és átfolyás épp jól kiadja. Nem igazán volt élvezetes, se nem konzisztens. Ehhez képest egy álom a fejbojleres/pides Lelit. Ezzel nem 10-ből 1 lesz jó izzadva, hanem 9, miközben mosolyogva készül.
És egyébként úgy tapasztaltam, hogy finoman előmelegítve a dolgokat, pár fokkal alacsonyabbra állított vízhőfokkal ízesebb és kremásabb, sűrűbb presszót főz, mintha magasabb hőfokról indítanám teljesen "hideg" szűrővel/kávéval. Ebből azt szűrtem le, hogy nem jó, ha főzés közben túl sok hő vonódik el, és ezt nem lehet magasabb "induló" hőfokkal kompenzálni.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
Átöblítés.
Nem okozott problémát, inkább csak ha túl gyors volt a lefolyás.
Az említett kis termoblokkos Sage gépek konzisztensen főznek, PID-esek, 10-ből 10.
A Catler amit legutóbb használtam, szintén termoblokkos, de közvetlenül a fejre van építve, szépen felfűti magát, a kart, szűrőt, még öblítés nélkül is megvan a kellő hőfok. Itt kifejezetten jól jön, hogy nem rángatja a gőzölés miatt a hőfokot, van külön termoblokk a gőznek.
Milyen termoblokkos géped volt, ami alapján minden más termoblokk is rossz? -
HSM
félisten
válasz konzumpro #112725 üzenetére
"Nem okozott problémát, inkább csak ha túl gyors volt a lefolyás."
Most akkor volt probléma vagy 10/10?Nem az a lényeg, milyen gépem volt, hanem a technológia és kivitelezés tipikus gyermekbetegségei. Tisztában vagyok vele, hogy elméletileg lehetséges jó hőstabilitást elérni vele különböző trükkökkel, csak a gyakorlatban ez nem mindig jön össze.
-
őstag
tuningolt, nyomásszabályozós GC-n a manométer a korábbi 9 helyett már 10-11 bar-t mér maximumra tekerve.
Igényel valamilyen javítást / karbantartást? Nyilván lejjebb tudom tekerni 9-re ha ez így rendben, csak nem tudom mi az oka"... and I hope you have a great day!"
-
qvik27
tag
Értésem szerint a thermoblock/coil megoldások mind arra épülnek, hogy a vizet kb. 20 fokról kb. 90 fokra melegítik "on the fly". Mórickás-közelítős sajtpapíros számolás alapján 60 ml víz 70 fokkal magasabb hőmérsékletre melegítéséhez 20 mp alatt 2/3 hatásfokkal kb. 1300W fűtőteljesítmény kell. (Ezek ilyen "mérnökihas" hihető számok.)
Az valószínű, hogy egy termodinamikailag rosszul tervezett gépnél több hőt lop el a környezet, tehát nagyobb fűtőteljesítmény szükséges.
A másik, hogy 800-1000W fűtőteljesítményű thermobármivel legfeljebb mázlival lehet konstans 90 fokra hozni a pogácsára érkező víz hőmérsékletét.
Persze az elegendő fűtőteljesítmény csak szükséges feltétel, de nem elégséges. Kell még a jó fűtésvezérlés. Szerintem elkülönített fűtési szakaszok nélkül nehezen oldható meg a közel fix kimenő vízhőmérséklet.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Metatron123
újonc
Apropoo hőmérséklet. Gyártott valaki maganak othonn Scace-t? Erdekelne milyen szondát erdemes hasznalni, mérőt, mivel "kitömni" a kosarat... koszonom
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz qvik27 #112732 üzenetére
Szerintem ezeken a gépeken a fő nehézség a rendszer dinamikus mivolta, hiszen elég pontosan el kell(ene) találnod a fűtőteljesítmény vezérlését végig a főzés során, hogy a kijövő víz hőfoka ne ingadozzon közben, hiszen akár néhány foknyi eltérés is már más ízű italt eredményezhet. A másik nehézség a fej és a vízút melegítése, nekem viccesen hangzik pl. a fejmelegítő puszta gondolata is, ettől persze még elméletileg működhet. Ennek a totális ellentéte pl. egy nagy E61-es HX gép, ahol rengeteg víz és több kilónyi fém van átmelegítve végig a víz útja mentén... Mindenki eldöntheti, melyik szimpatikusabb neki.
-
kozsy18
tag
válasz brumi1024 #112675 üzenetére
Egy beszelegetes soran nekem azzal indokoltak, hogy nem szeretnenek forro kaveszokokutat a felhasznalokra ereszteni, ezert nem tervezik a nyitott kart kozzetenni.
De vizkoteleneito “kofozes”-nel pl semmivel sem bugyog at gyorsabban az ures korsaron.@Bazsee
Az erzes hasonlo, es tuti az elsok kozott leszek, aki kosarba teszi a V2-t, ha lesz"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Szabász
csendes tag
Sziasztok!
Hottop pörkölési tapasztalatok! Elfogultság nélkül pihentetés után kóstolva a világos pörkölésre nem tűnik alkalmasnak ez a gép. A sötét brazil elmegy, most rendeltem 2021-szüretelésűt kíváncsi leszek. Brazilt hol érdemes megállítani? Én most amikór a reccsenések, pattogások egymás után jönnek, onnan 30 másodperc. -
mabandi1
tag
Sziasztok. Szeretnék vásárolni magamnak egy Espresso kávégépet teljesen kávé laikusként. Az lenne a kérdésem hozzátok, hogy egy Gaggia Classic 2016-os gép és egy Graef CM 702-es örlő megér használtan 70.000-et?
-
stereofan
tag
válasz mabandi1 #112738 üzenetére
így elsőre elég jól hangzik, de vigyázz mert a classicból van olyan kiadás, amely nem ajánlott: ez a nyomógombos változat:
ha jól megnézed itt hiányzik a csepptálcába vezető acél cső.
ha nem ilyen a kiszemelt, akkor ok.
érdekes lehet még milyen vízzel használták, milyen karbantartást kapott.minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
rastacsz
tag
Jófogyáson egy (borsos áron hirdetett) mazzer major, leírás alapján 3 fázisról 1 fázisra lett alakítva még Olaszországban. (ezt érdemes megnézni, hogy sima átkötés történt-e, mert az jelentős nyomaték csökkenést jelent, ez pedig jó alku alap) de ha vissza lehet 3F-ra kötni, akkor rá lehet dobni egy 1F be - 3F ki frekvencia váltót, amivel van egy fordulatszám szabályozható major. Csak még az is költség.
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
vicces1
aktív tag
válasz konzumpro #112716 üzenetére
Megkóstolnám azt termoblokkost amelyik jobb presszót ad világosból mint nálam a kisbojleres GC. Én is Sage 920-t ajánlottam, de azért ízben agyonveri a tuning Gaggia 4 x olcsóbban. Legfeljebb az 5perc alatt 5 duplánál vérzik el a kisbojler-rézcső, de az itt senkinek nem kritérium.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
icm
tag
válasz sz.zs. #112671 üzenetére
Ajánlom figyelmedbe saját megoldásom. GC 2018+ (ráadásul pro meg ultimate meg titánium és egyéb posztfixmokat még lehetne utána írni).
Szóval lényeg a lényegben, hogy azért ha nincs gyári opv azért még lehet rézcsövezni. Nem bonyolultabb mint az OPV-re kötés. Persze az egy kellemes funkció - rézcső körbetekerésekor tud azért útban lenni
Továbbra is tartom ha kell valakinek az alkatrész műhelyrajza szívesen elküldöm, gyártassa le - vagy megadom az esztergályos elérhetőségét ahol én csináltattam. Sajnos egyedi gyártás, ennek magasabb az ára."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Végre megjelenési dátumot kapott az xDefiant
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Bemutatkozott a Moto G32 4G
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- SSD kibeszélő
- Dark Souls sorozat
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- SkyShowtime
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen