-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
Nem, úgy értettem, hogy finomabb vele a kávé. Lagoon-t is megkérdezheted róla, ha jól emlékszem pont vele néztük. Én arra gyanakszom, hogy nem éri összevissza hőmérséklet a kijövő kofít, meg nem kapja meg a fincsi fémes ízt. Illetve, ha túl rövid ideig van fent a kar, akkor lehűl, ha túl sokáig, akkor meg túlhevül. Egyébként is érdekes a gépem, van egy jellegzetes fűszeres íze, alapvetően másabb tonalitásúak az ízek nálam, mint például Lagoon-nál. Azért példálózok vele mindig, mert vele kávézunk együtt, egymásnál a legtöbbet. Szóval érdekes kérdés ez. Én már odáig fajultam, hogy ha ketten vagyunk és acceptálja a szájfájás mentességet a másik fél, akkor egy csészéből kávézunk. Ja, és a végéért mindig harc megy
-
_MrB_
csendes tag
-
bbuffy
senior tag
Ma reggel is a TP-ben kezdtem. Bolivia, fletvájt és egy presszó. Remek gyümis anyag.
Mesterhármas volt....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Toobee
veterán
Turmix-szal nyomatom. Gondolom nem segít, ha megmutatom a potméter állását. A kezem nem szerette, mikor ráfröccsent a víz. Egyébként viszonylag magas hőfokon tetszik, az előtte lévő kolumbiai kávéhoz jóval hidegebb víz kellett. Lagoon 88 fok körüli kifolyóz vizet emlegetett nekem, mikor nála jártam.
Az tuti, és szigetelés sincs rajta, a fémet fogtam. Valaki vigyázott rám...
(#11193) lagoon79: A Turmix nekem is beszaggat, ha olyanja van. Én nem foglalkoztam vele.
T-bali: ne kifolyót vegyél, inkább egy nyitott kart. Büntet, de a sokkal jobb vele a kávé.
[ Szerkesztve ]
-
t-bali3
senior tag
válasz -HajTömeg- #11191 üzenetére
No 1800 a presszó és 2200 a cappus. A baj, hogy nem volt mindenféle, feketéből akartam a presszót is, de nem volt. Amit még ajándékba vettem az ez, nagyon mutatós az életben, ajánlom, ha valaki gyűjtögeti.
A kifolyót lehet lecserélem majd. Kis tuning.
(#11193) lagoon79
Innen jött. Sajnos csészékből nagyon hektikus a kínálat, de nagyon korrekt kiszolgálást kaptam, személyes kiszállítást kaptam és válogathattam helyben.[ Szerkesztve ]
-
-
lagoon79
tag
válasz TörökSzabi #11187 üzenetére
de akkor miért nem hagytad meg rajta az adagolót? kiszedsz belőle mindent (ahogy én is csináltam) és abba tehetsz egy tölcsért belülre ami a régi tengelynek készített lyukon szépen kivezeti alulra az őrleményt. nekem is ez a terv, csak én rozsdamentes tölcsért vettem asszem 900 pénzért, amit egy ismerős (ha minden jól megy) átalakít (levág alul felül méretre), így passzentosan szorul bele az üres adagolóba.
-
gregg71
csendes tag
-
t-bali3
senior tag
válasz lagoon79 #11165 üzenetére
Ma reggel nagyon figyeltem a tamperelésre és totál egyszerre jött le.
Ha nem folyamatosan jön, hanem néha megállogat az akkor nem tökéletes lefolyás? Ízre egyébként finom.Tegnap megjött a Lucaffes csomag. Egy szett (presszó + capu) ilyen csésze és egy cappuccinos ilyen is van benne. Mutatós, minőségi, egyedül az zavaró, hogy a fogantyúja nem lyukas.
[ Szerkesztve ]
-
TörökSzabi
csendes tag
válasz tariattila #11162 üzenetére
132mm-es alu füstcső levágva 120mm átmérőjűre (ez a dozer külső méretére), ugyanebből az anyagból belülre egy tölcsért fogok rakni (nem fog látszani, vagy 1 cm-t kilóg lefelé). Szóval olyan lesz mint a dozer, csak középen fog jönni az őrlemény a tölcsérből.
A gond, hogy alu az anyag és rohadt vékony. Vettem lángforrasztót, meg 300 fokon olvadó alumínium forrasztó anyagot.
Nem rossz a dozer, csak rögösít... Takarítani meg 25mm-es ecsettel könnyű, ha van szigetelőszalag tuning. -
Toobee
veterán
Bent a cégnél egyébként én se méregetem a kofít. Fogom a Turmix szűrőjét, megmerítem a kávéban, aztán lesz, ami lesz. Ez a Pasco Gold továbbra is nagyokat villant egy pici barnával. Kár, hogy gyorsan öregszik, bár ízben nem érzek változást az 1 héttel ezelőtti shothoz képest, illetve érzek: javulást, de mostanra lőttem be a megfelelő hőmérsékletet. Kezembe akadt a héten párszor a speciális, csak erre a célra kialakított termosztátállítóm. Nem tudom újságoltam-e múltkor, de belevágott a ménkű, szerencsére nem bántott meg. Elfelejtettem, hogy bekapcsolt állapotban ne nyúkáljak bele Most láttam meg a nyomát:
-
jolti
senior tag
válasz Toobee #11181 üzenetére
Tudom. Azért volt idézőjelben.
And06
-Csak ki akartam próbálni. Meg így hátha nem fogyna el 2 kg/hó! Ócóbb lenne.-HajTömeg-
Élek...
Hová kapkodja, özön az idő.
Úgy voltam vele, hogy meg kell tanulni először pid nélkül kávét főzni. Aztán, ha már úgy megy, akkor bolondbiztossá tesszük a dolgot.
( No meg az első ssr-re vártam vagy 3 hónapot, -nem jött-, a második besz@rt, ezek meg most jöttek meg. Egyből kettőt rendeltem, egyet tartaléknak. ) -
jolti
senior tag
Tegnap megjött a kis mérlegem, meg az ssr relé.
A jövő héten megy a Gb-be a pid. Remélem ez a relé már nem adja meg magát.Most már, hogy mérni tudok ( egy év után...) remélem pontosabban reprodukálom a kávékat. Bár szerintem egész jókat főztem idáig is.
Kíváncsiságból az első 2 főzésemet úgy csináltam, ahogy eddig csináltam. Szemre teledaráltam a kart, síkban elhúztam, tampererolás. Csak úgy olaszosan!
Az elsőre 18,1, a másodikra 17,5 gramm lett. 30 mp alatt 33,8g fekete leves lett belőle.
Ja és qurvafinom...
Attól félek, ha lemegyek a hivatalos' 14 g közeli duplához, akkor túlontúl üres' lesz nekem a kávé. -
adpeter
tag
Csak nagyobb, hő stabil gépek esetén érdemes használni a gépből kiengedett vizet csészemelegítésre.
Gaggiáknál nem érdemes pacsálni a vizet, mert jó néhány perc (kb.6-7perc),mire újra "észhez" tér a gép.
Inkább engedj bele a csapról meleg vizet!"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
edk-
őstag
Classic / Babynél a hőstabilitás és a pohármelegítés igényei közötti ellentmondás hogyan oldható fel? Mikor szabad a pohár melegítésére vizet kiengedni?
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://l2g.hu/edkelado
-
hifis50
csendes tag
válasz lagoon79 #11166 üzenetére
A "saját készítésű" dolgaim csak terv szinten az enyémek. Egy finommechanikai cégnél dolgozom, ezért a kivitelezés a hozzáértő kollégáim munkái.
De ha már ez a gépészkedés szóba jött, érdeklődöm, van-e előrelépés a kávégéped vízderítése frontján? Ha ebben tudok segíteni, szívesen megteszem, mert érdekel a dolog. -
Toobee
veterán
válasz ronin s8 #11169 üzenetére
Van, mikor tényleg csak ezért nem indul meg a másik irányba, de tamperelési hibát is lehet vele orvosolni. Szerencsére a nyitott karral nincs ilyen gond. Nem is értem, hogy kifolyóst miért használnak az emberek. Ugy tudtam a dupla az új szimpla, azt meg nem kell elfelezni
-
Toobee
veterán
Kiöltétek a felfedezés örömét az Yirga-ból Minden úgy csináltam, ahogy írtátok és olyan lett, amilyennek leírtátok: kva jó
-
hifis50
csendes tag
válasz tariattila #11162 üzenetére
Mivel mindig pohárba darálok, én a lehető legegyszerűbbre alakítottam a kijárást. Így jól takarítható, egy hurkapálcára csavart ronggyal még a forgó kés alatt is ki tudom törölni a kávéport. A négyszög profil az alu öntvény ház kivágásához igazodik. Nem biztos, hogy ez a legjobb felállás, de nekem működik, és megnyugtató, hogy számomra elégséges mértékben el tudom távolítani a pangó kávémaradékot.
-
tariattila
veterán
válasz TörökSzabi #11161 üzenetére
ebbe majd beavathatnál!
nem hiszem, hogy valaha is el tudom fogadni a dózert...
de a Majornál óvatosan kell a kilövő kávét kezelni, nem mindegy a 'csőr' kiképzése (vagy a dózert fenthagyod és más a trükk? -
TörökSzabi
csendes tag
válasz tariattila #11133 üzenetére
Nekem most két majorom van, és cserélgetem őket : )
Ha most eladom az egyiket, akkor ki tudja mikor tudnék megint ilyet venni : )))
380V-os új késsel a dupla 4-5 másodperc körül röpül ki vízszintesen.
Egyébként már nekiálltam az adagoló kiváltásának egy házi Mazzer megoldás másolásával, de lassan haladok vele.. -
t-bali3
senior tag
válasz ronin s8 #11156 üzenetére
Köszi!
(#11158) lagoon79: A kiskanalas trükköt kifejtenéd jobban, nem teljesen tiszta most.
Ha nem írt volna And06 , akkor még most is azon gondolkoznék mi az, hogy nincs vízben a gépEsetleg nem teljesen vízszintes tamperolás miatt is előfordulhat?
Nemsokára csapatok még egy cappuccinot, már alig várom.
[ Szerkesztve ]
-
t-bali3
senior tag
válasz mozaik11 #11146 üzenetére
Pár napja, amikor írtam megrendeltem, így biztosan meg lesz kóstolva. Persze közben már felbukkant más is, de legalább be leszek tárazva egy ideig.
Egy kis képes beszámoló a velencei pörköldéből kapott Caffè della Sposa kávéről:
Ahogy olvastam a honlapon nagyon sokfajta kávéből áll ez a blend: "Costa Rica, Colombia, Guatemala, Brazil, Haiti, Monsoon Indian, Ethiopian Moka and Salvador", az egyes kávék részaránya titok...
Nagyon jó illata van, sajnos nem tudom mikori pörkölés, mert ez nincs rajta a dobozon, de remélhetőleg sokat pörög és még friss. Sajnos tapasztalatok híján én még nem mondom meg mi döglött és mi nem
A kávét duplaként 16 gr-ből csináltam és olyan 22 percet melegítettem a gépet előtte. A lefőzött kávé íze nagyon csokis (ezért is majd összehasonlítom a Lucaffe Classiccal) és ínycsiklandozóan jól mutat lefolyás közben és presszóként a pohárban is. Sima presszóként sok-sok csoki és egy kis keserű íz van a végén, de cappuccinoként egyszerűen mesés. Ott csak a csoki marad
Azért csináltam ennyi képet, hogy lássátok nagyjából a lefolyás részeit, ha valami nem stimmel nyugodtan szóljatok meg! Illetve az normális, hogy mintha a bal oldalon több kávé folyna ki főzés közben a jobbhoz képest?
-
Toobee
veterán
válasz tariattila #11152 üzenetére
Tudod, hogy van ez...piszkálja az ember fantáziáját. Eltekergetném valahol egy napot, aztán rögtön kiderülne, hogy elviselhető-e.
-
tariattila
veterán
válasz Toobee #11151 üzenetére
'kompromisszumot nem ismerők' ...
ez hatalmas....szerintem ami a Roburban van csapágyazás attól minek már jobb?
ekkora őrlőművet tekergetne kézzel a fa,.'-
még ha az áttételezése nagy akkor se
mondjuk azért kipróbálnám
tetszik, hogy atom támadás esetén is nyugodtan kávézhat az ember.... -
bbuffy
senior tag
válasz Toobee #11148 üzenetére
Ha van és MINDIG is lesz türelme vacakolni vele, persze. DE sok olyan kommentet olvastam anno a témában, külföldön, hogy a hienderek is max másoddarálónak használták egy idő után.
Hiába a kényelem nagy úr.Tényleg, mivel Mazzer tárcsa van benne, jobb az őrleménye a nagy Mazzerénál?
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
nagyúr
válasz -HajTömeg- #11097 üzenetére
Nem, hanem háromszor! Elöször, utoljára és soha többet!
Corsini kávéról mit kell tudni? A Media Marktba döbbenetes dömping érkezett.. 2700-8990 ig.
Mellé ott volt a két nagy kedvenc is. A Vescovi és Molinari Oro is.. Átlépték a 10ezre határt szerencsére..Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
SiD-
tag
válasz tariattila #11141 üzenetére
Igen, a Robur is kúpos:
-
SiD-
tag
válasz tariattila #11139 üzenetére
jó helyen volt jó időben.
a Kony egyébként picit lassabban őröl, mint a Major. -
SiD-
tag
válasz tariattila #11137 üzenetére
Lali vett pár hónapja egy dózeres Mazzer Kony-t a Compak K10 Fresh mellé (ez a két őrlő volt velünk a KávéBár-on is). Szerinted használjuk azóta a Compak-ot?
Mivel úgyis mérleggel dolgozunk, kb mindegy, hogy dózeres vagy nem. -
SiD-
tag
válasz tariattila #11135 üzenetére
én nem cserélném kúposra a Majort.
-
SiD-
tag
válasz tariattila #11133 üzenetére
a Major az egyik legjobb őrlő a Robur mellett. megbánnád, ha eladnád.
-
tariattila
veterán
válasz TörökSzabi #11132 üzenetére
csak a Major maradt...
ha az is elmegy akkor tuti veszek valami újat
(remélem nem megy el )
mert nem tudnám eldönteni, hogy mit...
főleg az itthoni kínálat is gyér -
TörökSzabi
csendes tag
válasz tariattila #11123 üzenetére
Neked most mid maradt, mi ment?
-
tariattila
veterán
a garat előtt van egy lemez keresztbe ami tul.képp egy mikrokapcsoló...
ez állitja le az örlést ha feltorlódik már a kávé...
brrrrrrr
az adagoló mechanikájában lent pedig egy másik mikrokapcs. ami kb 10-12 húzás után újraindítja...de az benne a jó hogy a ki-be kapcsolóval lehet rendesen darálni minden hack nélkül... igaz a garatot eltakarja a mikrokapcsoló...
-
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #11123 üzenetére
az automatic mit takar? adagolós? (nem, nem kell, csak kíváncsiság)
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
tariattila
veterán
csak szólok... kávéológián Mazzer árleszállítás
szerintem aki ilyet keres ..mászt hev -
SiD-
tag
ha ez Budapesten lenne, akkor már nem lenne:
[link] -
SiD-
tag
ma megjött postán a jófogásos La Spaziale Professionale is. eléggé fellelt állapotú, de ha lesz szusszanásnyi időm, akkor meg fogom szépen csinálni.
-
t-bali3
senior tag
Na, akkor majd kipróbálom, most pohárba mosom a fejet főzés után, úgy, hogy rajta van a kar.
Rokonok voltak Velencében, innen kaptam 250 gr Cafè de la Sposa-át.
Nagyon fincsi, bár még lehet finomítani kell rajta picit. Sok cremával jött le duplában, utána csináltam egy szimplát, na az már nem volt az igazi, sajna pont az jutott nekem...
Holnap csinálok képet is, csak nem jók a fényviszonyok.[ Szerkesztve ]
-
landi
csendes tag
válasz -HajTömeg- #11099 üzenetére
Megkérdezhetem, hogy ezt a Columbiát hol találom?
... eddig hiába kerestem... -
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #11083 üzenetére
pont ezért nőttem ki egyébként a cremina-mániámból, egy pavoni után szükségtelen plusz pénzkiadás
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
itaprak
csendes tag
annyira nem egyszerű, mert az egy beépített AEG gépben van (nem tudom milyen típus, de valami ilyesmi), amit már több mint egy éve vett "felrobbant bojlerrel" működésképtelen állapotban, de még nem tudta megcsinál(tat)ni. Az őrlője viszont működik, belülről látszólag olyan mint az ascaso minim.[ Szerkesztve ]
-
itaprak
csendes tag
válasz paljoc #11016 üzenetére
Szóval voltam a hétvégén az ismerősömnél megint, most már paljoc jóvoltából manométerrel.
Már azt sem igazán néztem volna ki az ariete retro-ból, hogy van benne OPV, de most erre is rátett egy lapáttal, hogy gyárilag 9-10 bár közé volt belőve. Így nem kellett semmit sem eltekergetni.Sajnos a tulaj nem hiszi el, hogy a leggyengébb láncszem jelenleg az előre darált illy a rendszerében (sőt!...) és amíg továbbra is ezzel próbálkozik addig kár bármin gondolkodni. A legbosszantóbb, hogy van rendes őrlője is.
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz -HajTömeg- #11103 üzenetére
Elég szűk tartományban működik. Nem lehet, hogy megsütötted?
-
-HajTömeg-
őstag
válasz Toobee #11102 üzenetére
Mondjuk az nekem annyira nem jött be,inkább a prémium.
De hát én már csak ilyen úrifiú vagyok,inkább az arabicás kávékat szeretem#11104) Toobee Sajnos simán lehet!
Evo-val feladat,mikor azt mondják kevésbé hőigényes a kv.
Szerencsére ezt a Paljocosat sikerült egész jól elcsípnem elsőre.[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
Toobee
veterán
válasz t-bali3 #11100 üzenetére
Pasco Gold is tök jó. Lagoon-tól kaptam 1/4 kg-ot. Nincs szénné pörkölve sőt, világosnak mondanám. Marha fincsi csokis, picit gyümölcsös íze van egy kis cukorral. Az ára is jó, melóhelyre tökéletes. Nagygépen nem próbáltam, de a TX jobbat fröcsög belőle, mint mondjuk az előtte lévő kolumbiai kofival.
[ Szerkesztve ]
-
-HajTömeg-
őstag
válasz t-bali3 #11100 üzenetére
Hozzám is inkább a csokis vonal áll közelebb,de szeretem,ha van benne valami,amitől nem csokis,hanem érdekesebb,de semmiképpen sem citrusos.
Kóstoltam újhullámos kávékat is profiktól, sütőtök ízzel pl, de az nem az én világom.
Kipróbáltam,érdekes,de itthon nem olyat szeretnék inni.
Ezeknek szerintem mindnek van egy jellegzetes, finom íze.
Nem tudom olyan szépen megfogalmazni,mint mások, egyszerűen kvajók
Most ittam meg az első ilyen Paljocosat, amiről azt gondoltam persze epres,hogyne...
Vetít itt a sok fórumceleb...
De tényleg az, már illatra is. Nagyon finom!
Adpeter Columbiája régóta nagy kedvencem és ráadásul bolondbiztos, nem könnyű elrontani
A Apcipaci-nak meg van egy finom,de tényleg csak lehelletnyi citromos beütése,de nem savas.
Pont annyi,amitől nem szimplán csokis...
Hozzáteszem,hogy én mindig tejjel iszom, cukor nélkül.
Presszóként lehet másképp viselkednek.
Ja, ráadásul mindhárom olcsóbb ,mint a Lucafffe.Alias: Júzer error
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Windows 11
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Linux kezdőknek
- Asszociációs játék. :)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest