-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fragola.6035
aktív tag
válasz adriankoooo #97688 üzenetére
https://caffe35.webnode.hu/
-
Toobee
veterán
válasz Kávé Kálmán #97697 üzenetére
Én szeretem olvasni az írásaid, magyar vonalon szerintem ti gurítjátok a legnagyobbat :) szóval van mire... Azért egy SEP-em lesz még az életben, csak kéne valami, amibe bele tudom csavarni, hogy ne guruljon el :D
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #97697 üzenetére
"kevésbé közvetlen" természetesen...
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #64275200 #97692 üzenetére
Hey, the blogger is back :-).
Szaporodunkszaporodunk... Ez amolyan kockás ing hordás?
Ezt konkretan az üzlettárs követte el (megformázta Badacsonyt) ha jól emlékszem egy Aram-mal, amire bár a gyártón kívül is sokan szerettek volna nyomásmérőt rakatni, de óriási meló lett volna belefarigcsálni és elengedtük. Na, de a lényeg: ez egy flow profil, azaz a kifolyó kávé súlya másodpercenként (Bluetooth-os mérleg adja az adatot a telónak), aminek a jobb oldalon van a skálája, és 1,2g/sec-nál a maximuma. Amúgy éppenséggel nyomásgörbe is lehetne, és még azt se mondanám, hogy ne lenne benne ráció.
@CB amikor a Pro700-zal, flow regulátorral és a SEP-pel játszottam (szerintem analóg a Gaggia-val, csak annál a pumpa rezgésének frekijét növeled valszeg), akkor nekem az jött be, hogy az elején kis flow-t/nyomást adtam neki, mert a párna feletti tér és a párna nyelte a vizet nyomásfelépülés/ellenállás nélkül, de amikor telítődött, hirtelen durván felszökött a nyomás, ami semmi esetre sem egy slow ramp-up-ot produkált. Jobban kontrollálható volt úgy, hogy lasssan áztattam és amikor telítődött, akkor nyomás szép lassan elkezdett "magától emelkedni és tudtam érdemben/szépen szabályozni a nyomást és tényleges profilt rajzolni. A pumpán keresztüli szabályzás (ezzel küzdöttem pont a Decent-tel), persze egy áttételesebb, kevésbé közvetett/késleltetett beavatkozás. Hosszabb gyakorlás kell pontosabb profilokat bejárni.
[ Szerkesztve ]
-
-
NagyGL
csendes újonc
Ez az előáztatás dolog engem is érdekel... Pumpaszabályzós GC-vel én is próbálgattam már néhányszor világos pörikkel, és én azt tapasztaltam (mondjuk korlátozott számú, max. 30-40 próbálkozás után), hogy 20 mp előáztatás (2 bar) + 30-40 mp lefolyás után ugyanaz a kávé testesebb, selymesebb lesz, viszont pl. a gyümölcsös ízjegyek kevésbé határozottan, kevésbé felismerhetően (akár teljesen "elmosódottan" - nem tudom, mi erre a szakszó ) jönnek ki, és mintha az utóíz is hamarabb múlna.
(Olyasmi lehet, mint amit #norkov84 és #zolnagy is írtatok már, hogy testesebb, lágyabb...)
Ugyanannál a kávénál a "sima" 30-35 mp lefolyás nekem viszont felismerhetőbben kihozza az ízjegyeket.
Ez Nektek is így van gyümölcsösebb kávéknál, vagy csak még keresgélnem kell a jó beállítást? (Simán lehet user error...) Kifejezetten gyümölcsös, világosabb kávénál Nektek mit hoz ki az előáztatás, ha jól sikerül, mit érdemes keresni?
-
CB
senior tag
Köszi a válaszokat.
A válaszaitokból tudom merre induljak el reggel.
Kialakul ez, de olyan, mintha új gépem lenne.
Kiderült, hogy a szűkítő màr tovább van fejlesztve, Ebben már a szűkítő 2.0 van.40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
#64275200
törölt tag
Lapozgatva a smart espresso profiler FB oldalt egy régebbi bejegyzésre bukkantam. A képet ollóztam is onnan.
A dolog számomra azért érdekes mert éppen ma reggel kezdem el kísérletezni az ehhez hasonló nyomásprofillal. A szokásos max 2 bár előáztatás után felengedtem 9 közelébe, majd a ahogyan magáról elkezd csökkenni a nyomás 7 bárnál egyre jobban rányitottam a ECM szabályzó szelepét és kitartottam itt. Amikor a mérlegen elérte a kívánt súlyt az ital a csészében akkor kikapcsoltam a szivattyút.
Nekem tetszett ez első próbálkozások eredménye. Holnap tovább finomítok rajta. -
Cathfaern
nagyúr
válasz adriankoooo #97688 üzenetére
Pedig az alapján nem rossz. Nyilván olyan sűrű és tömény sose lesz a filter, mint egy eszpresszó, főleg a papír filteresek nem. De ízeknek erősnek kell lennie benne, nem kéne hogy "vizes" legyen.
-
zolnagy
őstag
pumpaszabályzót nem nagyon használom. Korábban egy Brasilia Ladyn próbálgattam. Akkor az volt a tapasztalatom, amit itt is többen leírtak, hogy klasszik kávéval nem érdemes használni, mert csak rosszabb. Világosabb pörköléssel lágyabb ízek jöttek, ha hosszabban előáztattam és kb 6 barig engedtem fel. Ugyanannál a kávénál az utóbbi “profilozáshoz” finomabbra kell őrölni. Ezt úgyis tapasztalod, ha kipróbálod.
Ennél mélyebben én nem mentem bele.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
próbáld ki például, hogy telibe letekered és úgy indítod el a csapolást, aztán vársz 10 mp-et, és utána finoman feltekered 10 barig. ez egy előáztatás, és óvatosan felfutó nyomás, jót tesz a poginak.
olaszos pöriknél mondjuk annyira nem jön be, mert sokszor keserű lesz, ott inkább rögtön óvatosan ráengedem a teli nyomást.
az abszolút hőfok a pid-en egyébként "mindegy", meg kell találni, hogy hol jó (az általad használt kávéval). nálam 90 és 88 fok között szokott menni (88, ha olaszosabb a pöri).
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
adriankoooo
senior tag
válasz Cathfaern #97683 üzenetére
3:40 körül, azzal nem volt probléma, de azért finomítok rajta, kíváncsi vagyok a változásra. Így elsőre sokat balf......dtam, rengeteget kell még tanulnom egy normális öntéshez. Illetve majd próbálok eljutni valami helyre, ahol tudok egy rendes filtert inni, csak ez az Esztergom - Komárom - Tata környék teljesen vakfolt egy jó KV szempontjából (Tatán is kihullott az Ébresztő pár éve).
Parci:
-
CB
senior tag
válasz zolnagy #97685 üzenetére
Azért kérdeztem, mert ma hoztam el fragolától a GC-t, és javasolta, hogy kicsit alacsonyabb hőfokon próbálkozzak. Hazaértem, és beüzemeltem a vasat egy kávé kedvéért.
A szokásos 96 fokon az új kazánnal nagyon keserű lett a végeredmény. Holnap reggel persze ki fogom tapasztalni a kellő hőmérsékletet, csak gondoltam már van rá általános tapasztalat.más: Pumpaszabályzó is került bele. Oktassatok! vannak-e általános szabályok a használatával kapcsolatban? Vagy hogy is kérdezzem? Ti már kitapasztaltátok....Hogy lehet ezzel még fincsibb a kávé?
Annyira finoman működik a GC, mint egy svájcióra. ..és még tetszik is.
Örülök, hogy anno sz.zs. rábeszélt.[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
zolnagy
őstag
Általában másoktól is ezt olvastam anno, és nekem is lejjebb kellett menni a hővel. Nálam be van állítva egy 4 fokos offset, mert anno (nem pontosan) ennyit mértem ki a kifolyó víznèl. Ennek tudatában most pl Roastopus Starfisht készítettem 90 és 92 fokos pid beállítással. Mindkettő jó volt, de más ízt adott. Klasszikabb kávékat akár 5 fokkal is lejjebb kell venni ennél.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz adriankoooo #97681 üzenetére
bebaszna, ha a saját tapasztalatok nem férnének el, nagyjából az kéne, hogy legyen a sava-borsa egy fórumnak (nyilván úgy, hogy közben a közös tudás bővül és mindenki fejlődik)
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz adriankoooo #97681 üzenetére
Ha jó a kávé és jó a technika, akkor kifejezetten erősek az ízjegyek. Így látatlanban túl durvára volt őrölve a kávé. Mennyi volt a teljes idő (öntés elkezdésétől lefolyásig)?
Parci:
"nekem is van, ami néha nem annyira érdekes, ... , akkor átgörgetem."
Sok éves fórumozási tapasztalat alapján ez egyértelműen valamiféle szuperképesség, mert csak kiválasztott kevesek képesek rá[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #97680 üzenetére
nézd, hely van a szerveren a karaktereknek. a többi mindenkinek a saját döntése, ne is varrja mások nyakába. nekem is van, ami néha nem annyira érdekes, például bmw küzdelme a kávéval , akkor átgörgetem.
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
adriankoooo
senior tag
Megvolt az első otthoni V60 éményem. Nincs sok (értsd egyáltalán) összehasonlítási alapom más filteres módszerrel, max. a cold brew-val, de azért ez nagyon más, mint az eszpresszó világa. Ott azért jóval könnyebb kiérezni az ízeket (töményebb?), ez a V60 így elsőre inkább a teára emlékeztet, vagy talán egy kotyogósra. Egy Ethiopia Sidamo volt az áldozat, ízjegyeket nem tudnék mondani, cserébe nem lett keserű, inkább édes. Jó lenne egy összehasonlítási alap, hogy merre menjek és mennyire kellene erősnek lennie az ízjegyeknek.
(bocs a blogolásért)
[ Szerkesztve ]
-
CB
senior tag
ŰrGaggia tulajoktól kérdezném, hogy miután bekerült a réz kazán a GC-be, volt-e olyan tapasztalat, hogy a megszokott kávénál lejjebb (vagy feljebb) kellett vinni a hőfokot?
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
MPowerPH
félisten
válasz MPowerPH #97675 üzenetére
A tobbieknek koszonom a sok segitseget, es azt, hogy elinditottatok az 'uton', ha lesz meg kerdesem, UK forumon felteszem, ide nem jovok.
Van egy szint, amig veszem a poent meg a kritikat, de ez mar tulment azon. Igazi debil magatartas... Az ilyen menthetetlen. Lehet a nickem szurja a szemet, eloitelet rulez.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
HÁZIGAZDA
válasz MPowerPH #97675 üzenetére
na, akkor mielőtt beindulna most a pofonofon, meghúzom itt a moderálatlan nyugalom egyenes vonalát:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
MPowerPH
félisten
válasz vicces1 #97652 üzenetére
Most mi van, leirtam a tapasztalatom, vagy inkabb elmenyem?! Fogalmam sincs, hogy mennyi ido utan foztek le, de minden reggel vittek zsakban a kavebabot a konyhaba.
Gondoltam megosztom, azert raktam off -ba. Szerintem nem irtam semmi rosszat...
Az, hogy mit csinalok en itthon, az fuggetlen attol, hogy a nyaralason mit csinaltam, es legyen mar az en dolgom, lol. Melozok eleget, valszeg egy evben 2x tobb orat tolok le, mint Te, mert csak... Kivancsi voltam, ki all bele ebbe. A stilusod pedig nem tetszik, vegyel visszafele, nem a kutyad vagyok.[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
neducsinm
csendes tag
válasz Peti...(16v) #97667 üzenetére
Nekem a 35 uM-os van, nem ajánlom. Nagyon hamar eltömődik hiába a rendszeres backflush, visszatettem egy mezeit inkább... a 200-ast többen dícsérték
-
Toobee
veterán
válasz Peti...(16v) #97667 üzenetére
200-as IMS nekem nem vált be, annál jobb a gyári. Nekem most szilikon van, én ezt venném, ha nincs olyan magasan, hogy virítson a kék szín.
[ Szerkesztve ]
-
norkov84
tag
válasz Peti...(16v) #97667 üzenetére
Nekem az első van, a gyári Rockethez képest szebben terít “üresen”. [link]
[ Szerkesztve ]
-
norkov84
tag
Csatlakozok Kálmánhoz, bár nekem is ő adta a tippet anno
Rugós-karos profilt próbálok másolni, de így is marad sok tényező: pl. mennyi ideig tartom kis nyomáson (1-2bar), milyen “gyorsan engedem lecsengeni utána 9-ről ~6 barra).
Azt vettem észre, hogy jobban “kioldod” így a pogácsát. Hogy ez számodra melyik kávénál gyere be, azt ki kell tapasztalni. Nem tudom máshogy megfogalmazni, sajnos az én “sensoric skillem” gyenge, de kioldottabb, testesebb lesz így az ital (nekem).Nyilván a lefolyással, hővel, mennyiséggel lehet ezt is árnyalni, de nekem maga a profil összességében bejött, ezt használom az esetek 99%-bab, és legfeljebb az őrleménnyel játszom, hőfokot is ritkán babrálom (R58 az alany amúgy).
-
Peti...(16v)
tag
válasz verti1 #97662 üzenetére
Vendingo jutott eszembe, ő is jött a podos kérdéseivel az elején, aztán rá pár hónapra már duálboiler+Mythos kombóval nyomult. Sok hasonló jó példa történt, pontosan erre nagyon jó ez a fórum. Néha valakivel türelmesebbnek kell lenni, vagy ha az nincs, akkor átugorni a témát.
Hogy ON is legyek: E61-hez mi most az ajánlott felsőszűrő? Érdemes IMS-t venni, vagy jó a sima mezei? Ha IMS, akkor ezt vagy inkább ezt?
Kartömítésnél gyári Rocket vagy inkább szilikon? -
lojzi1
csendes tag
Erről a cuccról mi a véleményetek? Még van egy nap beszállni a Kickstarteren
Nekem amúgy tetszene, csak a tengerentúli rendeléseimre előszeretettel rácsapják az áfát meg további 3-4eFt-ot "vámügyintés". Úgy meg már 50Ft körül lenne a vége. -
norkov84
tag
válasz Kávé Kálmán #97647 üzenetére
Köszi, az nem is vészes.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #97659 üzenetére
Básszki, már megen csapkodom a fíreléket. Sorry!
El kéne fogadni, hogy amire Te KATEGORIKUS választ igyexel adni, arra ESETLEGESEN nincs kategórikus igen vagy nem válasz. Mert a kávé NEM EGZAKT tudomány. Az, hogy valaki frissen IS fogyaszt kávét, és urambocsá még ízlik is neki, attól még nem sültbolond csak azért, mert Neked van 1,5 fórod vele szemben. Ennyi.
A "Nem az"-on kívül, válaszolj lécci az általam leírtakra, mert én a hozzászólásodra igyekeztem érdemben reagálni, válaszolni.
Amúgy nem kell nekem feltétlenül hinni, nem véletlen linkeltem be a cikket,
-
RetepNyaraB
veterán
válasz vicces1 #97659 üzenetére
Kár agresszívkodni; senkinek sem használ, Neked is legfeljebb addig, amíg ventillálsz épp. Bocs.
Mindig szívesen olvasom az értő arcok menő kommentjeit, de azért ez mégsem a kvantumfizika rovat az éves Science előfizetésemben, ahol csak kopasz, minimum 65 éves, 7 phd-s professzorok beszélgetnek a bozonokról.
No offense."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
verti1
tag
Már többször leírtam itt, hogy szerintem az a szépsége a kávézásnak, hogy annyira sokszínű. Mindenki máshogy csinálja, máshogy szereti. Etiópiában, Törökországban ez a tradíció. több száz, de inkább ezer éve ezt isszák. Nálunk a kotyesz és a szarvasi a tradíció bolti téglából ha úgy tetszik. Megiszom én is a nagymamánál, vendégségben az égett kotyeszt tejjel és cukorral...és még jól is esik. Nem kezdek megtéríteni senkit, ő így szereti akkor így issza. Akit érdekel annak pedig szívesen mesélek, segítek. El kell fogadni, hogy mások másképp szeretik. Nincs fekete vagy fehér.
A srác kicsit felkavarta a vizet azt én is látom, de nincs ezzel baj. Csapong ide-oda, de majd kiköt valahol. Szerintem abba a hibába esik, hogy azt hiszi, hogy van drága gép, őrlő mérleg stb és akkor minden ok, a kávé is jó lesz. Akartam is javasolni neki, hogy járjon el főleg az elején rendes kávézóba kontroll gyanánt, hogy milyennek kell lennie egy jó presszónak, legyen összehasonlítási alapja. A kinti fórumon nyilván van infó az ajánlott kávézókról is.
Ez egy kávés fórum, ezt is beszéltük már. A legnagyobb fórumos oldalon. Attól, hogy van itt egy társaság még rendszeresen ide fognak jönni egy-egy kérdéssel. Ahogy én is kérdezek egy két topicban. Persze elolvasom mindig az összefoglalót és ha nem találom a választ akkor kérdezek. De nem mindenki veszi a fáradságot erre. Vagy segíteni kell neki még ha századszor is írjuk le vagy skippelni és kész, de nem bele szállni elsőre.
Én nagyon örülök, hogy Kálmán aki egyébként álnéven Gábor itt is megosztja az aktuális kütyüket, méréseket. Nem csak kinti oldalakon lehet olvasni ezekről a masinákról. Nagyon sokat rakott a ezekbe fejlesztésekbe, gyártásba. Sokan használják ezeket a világon nagy megelégedéssel.
-
HÁZIGAZDA
válasz vicces1 #97659 üzenetére
az van, hogy különbözőek vagyunk, és ezeknek meg kéne férnie egymás mellett. a régi gépeket halmozó parciféléktől kezdve, a minimálszettel 110%-ot kimaxoló hardcodistán át a csapongó, azonnal jót vevő kezdőkig mindenkinek.
nem lehet mindenki soundon, vagy mindenki parci. akinek van mondanivalója, írja be. a többi kialakul. gondolkodom egyébként a sok-sok nicken, aki lekoccolt az utóbbi időben a topik színvonalhanyatlása miatt, nem jutottam messzire a számolásban.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
soldier2
őstag
válasz MPowerPH #97648 üzenetére
Nem biztos, hogy aznapi pörkölés volt, de nem is az a lényeg. Ittam Boszniában török kávét és ott jó volt, aztán hazahozva ugyanaz az íz már nem jött be. Más hely, körülmények és úgy becsapja az ízlelést, hogy csak nézel. Hasonló ízvilágért nézz utána a "cupping"-nak (jó eséllyel simán leforrázták az őrölt kávét), de ha ez az íz jön be akkor nagyon rossz irányba fordultál, inkább a filterkávé világa ez.
Vicces1: ez nem volt vicces, sokkal inlább személyeskedős. Ez a stílus itt eddig nem volt divat, és nagyon remélem nem is lesz az
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vicces1
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #97657 üzenetére
Az etióp egy teljesen más metódus, tradició.
Most még majd jöhetne a török, ahol szétforralják cukorral a szenet.
Van akinek az is isteni finom."Sima fekete nedu, kancsoban," , de a lényeg, hogy Te Domonyikán garantálod, hogy jobban ízlik.
Eddig 1 hónap alatt eljutott a kollega a kapszulás, kotyogón keresztül egy ipari presszóig, de már szerintem kinéz egy vadiúj LM mini, (bár itt sem érdemes megállni) Timemore kézi persze bőven elég lesz.és , de bullshit, azért, mert belefullad a topic, hogy 50-ből 45 hozzászólás a kávé elkészítése iránti alázat nélküli saját blogolás. (ezt szarul fejeztem ki, Te majd nem akarod érteni a lényegét)
Hogy a trópusokon menő kévét ittam, menő szállodában, a nevemre termesztett kávéból, amit hajnalban szüreteltek 10-en éves szűzlányok, és a reggelimhez meg is pörkölték, majd a mádám szolgálta fel aranyozott csészében.(ilyen finomat akarok inni itthon is) Nem baj, hogy feltehetően filter volt, én most presszón is megpróbálom)
Viszont most jó lenne valami aldis mezőgazdasági hulladék 1fontért, amin gyakorolgatok (de csapba nem öntöm ám...)
Ott van UK-ban a Hasbean, mellesleg aznap vagy másnap pörkölik a rendelésed
2nap alatt megkapja a kávérajongó, vár vele még egy hetet aztán italozhat doszt.
Teljesen korrekt, magas minőségű anyagok, 6-6,5- fonttól felfelé.Hát sajnálom, hogy leírtam (még jónéhány forumozó gondolatát erről)
de én örülnék inkább a Te szerénységet nyomokban sem tartalmazó, de kétségkívül értékes, tudás, és tapasztalat alapú posztjaidnak, és több SoundON, Verti, -ek, stb. ötleteinek, tapasztalatainak, tanácsainak.Nem beszélve azokról a srácokról akik cirka az uccsó években eltűntek sajnos.Érdemes visszaolvasni.
Merry Xmas! -sok finom kávét mindenkinek, főleg a friss aznapit!
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
lojzi1
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #97655 üzenetére
"akkora bullshit" vs. "Nem az":
Én is hajlanék arra, hogy ez a pörkölés utáni pihentetés annyira tapasztalati alapokon áll, hogy ennek elhagyása már nem ízlés, hanem jóízlés kérdése. De soha nem főztem egészen friss pörkölést, így nem mértékadó a véleményem. -
Kávé Kálmán
tag
Az eredmények majd jönnek, ha kellően számos ember kísérletezik jól kontrollált/logolt eszközökkel. Erre tartunk :-). Amit határozottan ki merek jelenteni, hogy a slow ramp-up (lassú nyomásemelkedés) az kifejezettem előnyös a jó extrakcióhoz. A csökkenő nyomásgörbe (lásd rugós dugattyús gépek), pedig totás logikus, hogy jónak kell lennie. Tudom, szerény eredmények, de még az elején tartunk.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces1 #97652 üzenetére
"akkora bullshit"
Nem az.
Nincsenek kőbe vésett szabályok. Elkészítés, pörkölés, őrlés - hogy csak a triviálisakat említsem - módja válogatja. Az egyéni ízlés/ízlelés is totttálisan különböző. A szubjektív tényező is óriási szerepet kap. Az elkészítés módja, a "rituálé", a körülmények pedig objektíve becsapják az ízlelést. Ezerszer linkelt kedvenc cikkem, egy nemzetközileg ismert, egyik legnagyobb kávés guru-tól.
Dominikán az adott csésze kávé garantáltan jobban ízlik, mint a saját konyhádban.
[ Szerkesztve ]
-
mgy
senior tag
Olvasom, nézegetem (azt hittem outsiderként) Kávé Kalmár küzdelmét, hogy lassan a brikkával is hozza a rugós karos nyomásprofilját. Szórakoztató, tényleg!
Ahogy fent írom, outsdier, szóval eddig kábé azért tekergettem a gépen a potmétert, hogy ne szaladjon el, vagy épp szaladjon már végre fel a nyomás, de megfertőződtem...Tudnátok adni támpontot, milyen nyomásprofil milyen ízt eredményez, vagy inkább hogyan befolyásolja azt? A hőmérsékletet ugye mindannyian jól ismerjük, ha túl alacsony, akkor savanyú, ha túl magas akkor keserű a kávé, gondolom itt nem lesz ennyire határozott kapcsolat. Most még csak simán ott tartok, ha én is követem a karos profilt, akkor faja az eredmény.
Köszi! -
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #97649 üzenetére
még mindig küzdök vele, hogy ez összejöjjön. ideális esetben amikor már csak két home pörkölésnyi van, akkor kéne még kettőt pörkölni (illetve ideális esetben nem kettőt, hanem egyet kéne csak pörkölni egyszerre, de azt csinálja, akinek hét anyja van). nyilván mindig kapkodás a vége, miszerint "anya, ma már muszáj pörkölnöm, vagy holnap nincs kofi!".
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
MPowerPH
félisten
Dominikan imadtuk a kavet. Mindket hotelnek, ahol voltunk, sajat kaveultetvenye volt, arabica. Ott helyben porkoltek minden nap, es koran reggel mar a hotelben volt a friss kavebab. Reggelente jart korbe Margarita neni, es kinalta a mar felebredt vedegeknek a kavet. Ugyan ez a reggelinel, utana.... Nem volt ott Crema.... Sima fekete nedu, kancsoban, forron. Nem tudom, hogyan foztek, de soha nem ittam meg olyan joizuen kavet reggelente.
Vagy a hely varazsa, vagy konkretan tenyleg az miatt, mert minden nap friss anyaggal foztek. Passz....Don't Tread On Me
-
soldier2
őstag
válasz norkov84 #97644 üzenetére
"bár gondolom a “sima” Creminanál is drágább" - új termék, be kell hozni a fejlesztési költséget 
Kálmán: ilyen ha elsőre eltalálod a tutit. Nehéz jobbat kihozni.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
norkov84
tag
válasz Kávé Kálmán #97634 üzenetére
Hát bocsi, akkor én is megakadályoztam, hogy teszteld, de épp kifogyóban vagyunk, muszáj volt a héten rendelnem
Ez a Cremina SL nagyon szuperül néz ki, bár gondolom a “sima” Creminanál is drágább. -
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #97642 üzenetére
de kimérném mellette a mini gaggiát... (azt kb. lehetetlen, sajnos)
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Krajcsi #97635 üzenetére
Egyet húztam vele csak, azt egy pöttyet finomra őröltem és segítenem kellett kicsit a rugónak, de finom lett. Nálunk kevesebb kávé landol a lefolyóban hetente, mint egy átlagos kávé-geek-nél egy nap alatt :-). 6 bar körül tol. De hamarosan kiderül, ha megugorjuk a nyomásmérő kit-et hozzá. Végtére is ezért került ide ennyire gyorsan.
@soldier2 A Cremina SL (spring lever/loaded) egy új modell (kb 40 év elteltével). Az Olympiás fiúknak ritkán jut eszébe valami ... A test az aktuális Cremina, a fej meg egy update-elt Club. A következő modell-hez negyon iparkodnom kell, ha meg akarom élni...
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #97634 üzenetére
Ez most egy Cremina formájú Club, vagy egy Club-ot utánzó Cremina (rókabéka vagy békaróka).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
n.gab
aktív tag
válasz adriankoooo #97639 üzenetére
Kérdeztem tőle, hogy filterhez tudna-e ajánlani kv-t és ezt mondta.
-
Krajcsi
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #97634 üzenetére
Huhh, mega-giga wow faktor lehet most nálad
Milyen kávét főz a rugós cremina?
-
Kávé Kálmán
tag
MIndig pörkölési napon futnak be a legizgalmasabb dolgok, csak hogy ne tudjak még a kicsomagolásáig se jutni. Kénytelen voltam túlórázni. Vigyázat, kedélyborzolás! Ez a "szerzet" Svájcon kívül még nem gyakori jelenség (folyik a gyártás, de még nem szállítottak ki). Megkaptam az egyik proto-típust a Cremina SL-ből. Még én is csak dörzsölöm a szemem....
https://www.facebook.com/watch/?v=550277298986028&extid=qiE1De0fw94CWpS4
Kedélyborzolás 2, Paul írt, és küldött képet is. Elkészültek a Robotok, a szállító remélhetőleg már hétfőn felmarkolhatja. Onnantól 4-6 nap. Ergo szeptember végére itt kell legyen az első kontingens. Ez mind Magyarországra tart....
-
kzoltann
aktív tag
válasz adriankoooo #97630 üzenetére
Csak hogy erre a metodusra is legyen video (elsore kicsit information overload lesz): https://www.youtube.com/watch?v=wmCW8xSWGZY
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #97624 üzenetére
ez simán lehet, én csak annyit adnék hozzá, hogy a nálam lévő, elvileg friss elvileg kapi royal robusztának zölden is olyan "illata" volt, hogy minden kíváncsiságom ellenére végül arra sem bírtam rávenni magam, hogy megpörköljem. elajándékoztam egy év kerülgetés után.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Cathfaern
nagyúr
Önmagában a robusta nem kéne hogy gond legyen. Igen, szembemegy a most divatos gyümölcsös - virágos világos ízjegyekkel, de a robusta a rossz hírnevét alapvetően onnan kapta, hogy mivel alsóbbrendűnek tekintik az arabicánál, senki se foglalkozik azzal, hogy jó minőségben dolgozza fel a robusta babokat. Ugyanaz a probléma, mint régebben volt a Brazil kávékkal: mindenki rossz(abb) minőségűnek tekintette őket, de nem magával a kávéval volt a baj, hanem ahogy szüretelték / feldolgozták / terítették.
Szóval elvileg lehetne minőségi robustát előállítani, ami meglepően jó is lehetne, csak senki nem csinálja (legalábbis tudtommal). Valószínűleg nem is fogják amíg nem jönnek újra divatba a "sötétebb" ízjegyek.
Másik oldalról az, hogy sötét pörkölés, meg hogy a magas koffein tartalmat emelik ki, erően azt sugallja, hogy ők se találtak valami szuper minőségű robustát Ettől függetlenül szerintem ez egy érdekes piaci rés kihasználása, önmagában emiatt nem írnám le őket.
De amúgy verti1-nek tök igaza van, Mo-ról nem sokaknak lesz tapasztalata Britt pörkölőkkel, weboldalról meg nehéz minőséget megállapítani
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz MPowerPH #97622 üzenetére
Nem akarlak lepattintani, nem azért írom. Nagyon szívesen segítünk neked ahogy az már kiderült itt szerintem. UK fórumon kellene felvenni a fonalat szerintem pörkölő ügyben. A legnagyobb fórumot te is ismered biztos: [link] Itt kellene szétnézned, ajánlásokat olvasni/kérni. Itt a többség az itthoni piaccal van képben és a nagyobb külföldre is szállító kinti pörkölőkkel. Nem nehéz kintről beszerezni manapság már kávét, én is rendszeresen rendelek, de a 90%-a itthonról van. Helyben kellene megtalálnod a forrásokat. A másik dolog, hogy el kell kezdeni kóstolni, próbálkozni. Nincsen tuti. Az ember ha belejön akkor válogat a kedvére való kávékból, de nem biztos, hogy mindegyik hű-ha lesz. Elfogy, majd a másik zacskó. Mindegyik zacskó egy kihívás, kísérletezés hardcore szinten.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz adriankoooo #97586 üzenetére
Délután kipróbáltam az új Rao módszert, és szimpatikus volt az eredmény. Eddig hoffman-félével csináltam, annál nekem jobban ízlett így elsőre. De nyilván ez egy próbálkozás egy kávéval, egy őrlési beállítással, szóval önmagában még nem sokat jelent
-
soldier2
őstag
-
lojzi1
csendes tag
válasz sz.zs. #97617 üzenetére
Értem, de ennek nem az a szuperképessége, hogy marok, hanem hogy állítható rajta a benyomás mélysége. Amiket láttam eddig maroktampert, az ugyanaz volt mint a lenti sima, csak rövid buci nyele volt, de amúgy tökugyanaz. Szerintem akkor inkább egy finoman állítható disztribútor kellene.
-
MPowerPH
félisten
Ezt probalta mar valaki? Presto
Azt irja friss porkoles, es gyors szallitas.
Don't Tread On Me
-
kzoltann
aktív tag
válasz adriankoooo #97597 üzenetére
Igen, én is sokszor csinalok 15/250 - 18/300 brewkat. De ez csak egy kiindulasi pont kávéfuggo.
-
MODERÁTOR
Berakom ide is hátha, eladó Ascaso steel pid
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
lojzi1
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #97588 üzenetére
Kipróbáltam 17g-mal a Pavonit+100Ft-os, úgy tűnik pont jónak. Viszont beigazolódott hogy minden ügyeskedésem ellenére nem tamperelek vízszintesen, a pénzérme benyomódásán egyértelműen látszik. Pedig a tamper tőled van Kálmán, abban nem lehet hiba
-
Cathfaern
nagyúr
válasz 72lakiluk #97601 üzenetére
Szerintem érdemesebb első körben kávéra költeni, mint gépre. Illetve nyilván egy bizonyos szint fölött kell a gép is, hogy kijöjjön a különbség, de a bolti kávék és egy frissen pörkölt kávé között sima kotyogósban is érezni a különbséget. Ha meg nem ragaszkodik az ember az eszpresszóhoz, akkor csak egy v60 tölcsér (1500 Ft + filter) kell és "csak" a daráló szabja meg a határt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest