-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gravity1234
tag
válasz
bluesfan
#90257
üzenetére
IMS szurovel hasznalom en is.
Elokeszites kb rendben kell legyen, ugyanazt csinalom tobb mint 3 eve.
Nem hasznalok egyengetot, kezzel oszlatom el es tomoritem. Elotte kis muanyag edenybe orlok, es fogpiszkaloval atkavargatom.
17g-nal tobbet csak a PY Yirgabol szoktam rakni, mert annak olyan pici a szemcsemerete. Ennel ahogy irtam is 17 elegge a max, kulonben mar meglatszodik a felsoszuro nyoma a pogacsan.
Csatornasodasnal a lefolyasan is kene latnom nem? Ugy ertem, akkor feloldalasan folyna ki.
Illetve akkor valtogatna a szirupos szep aranybarna es a "szokebb" kozot ide oda.
Itt most nem valtogat, csak hamar eltunik az aranybarna szirupos resz.
G. -
vicces1
aktív tag
válasz
bluesfan
#90215
üzenetére
OK, Köszi, tapizni akarok!
Tényleg jó lenne egy kötetlen tesztnapot csinálni, több kézivel, motorossal.
Jóféle világosabb és classic-al összevetve.
Az igaz lehet amit verti mond, hogy az egyedüli otthoni kávézás beszűkíti kissé a látóteret, ezért elengedhetetlen, hogy mértéktelenül kávézzunk mindenhol.
(#90212) sz.zs. Köszönöm! -
-
phranxinatra
aktív tag
válasz
bluesfan
#89255
üzenetére
Megerősítem, hogy nem csengett az le; az enyém most hétfőn jött meg, azóta legszívesebben egyfolytában darálnék.
Megfordult a fejemben a Kinu is, főleg miután a Gaggia drágább lett a tervezettnél, de néhány videó és fórum átrágása után egyértelművé vált, hogy nekem a Niche kell. -
vicces1
aktív tag
válasz
bluesfan
#89255
üzenetére
persze ez csak poén volt (azért volt ott a vigyorgó fej) sz.zs. összevetésére miszerint Ő már csak classicokhoz használja, mert a világosak jobbak a Kinuval.
"Elég hamar eljutottam arra a megállapításra, hogy a világos pörkölésű kávék a Kinuval számomra sokkal jobb ízűek, a lefolyás is tökéletesebb, így mára már a Niche-t szinte csak klasszikhoz használom"
-
válasz
bluesfan
#88896
üzenetére
Nem tudom én sem. Ahogy korábban is írtam a catler 8011-en ami ugye nem egy hightech gép, tökre könnyen tudtam normális latte art minőségű tejkrémet készíteni. Ezzel egyszerűen nem akar összejönni. Vagy túl buborékos, vagy paplanos "tojáshabos", barista ismerő is rápróbált, kicsit küzdött vele, de sikerült neki mintát önteni. Szóval alapvetően nem a gépben van a hiba, csak nagyon határon mozog az, hogy mikor jó a gőz és mikor nem.
Gondoltam kipróbálnám egy 2 v 3 furatos fúvókavéggel mert akkor csökken a gőznyomás a végen és nem csak 1 irányba fúj ki. Összességében 2dl tejet könnyedén megforgat ill felmelegít szóval nem hinném, hogy elfogyna a szufla. -
-
-
72lakiluk
tag
válasz
bluesfan
#88548
üzenetére
A Starfish nálam is kesernyésen cseng le utóízben. Darálásnál az intenzív illatok fantasztikusak, amíg kortyolgatom addig is No1., majd ezután jön a kicsit kesernyés utóíz. Nem gond, mert a klasszik vonalat is kedvelem, csak jelzem, hogy az IMS szűrővel ez van nálam, 90-91 fokon.
-
vicces1
aktív tag
válasz
bluesfan
#88548
üzenetére
15-ös vst-t használok világosabb pörköléseknél legkevésbé sincsenek kesernyés ízek, sőt inkább pont hogy kiveszi a karcos ízeket, a gyári vagy akár az ims-hez képest.
Az igaz, hogy renekával nem tudom összemérni, ( Te érezheted így)de klasszik kesernyét soha nem érzek, még sötétebb pöriknél sem, ott inkább, pörkölt magok, étcsoki, kakaós, de nem keserű.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
bluesfan
#88543
üzenetére
Van hogy rogvest a kinu poharaban, van hogy a kimeros papirpoharamban, van hogy direkt a szuroben zatyulok. Igen, elofordul, hogy vmi keves (tenyleg nem erdemi) fine az elnel ottmarad. A finom migralodasanak temaja tudtommal alapvetoen shot inditasa utan lett eleddig feldolgozva. Ha hatekony l, gyenged az eloaztatas, fokozatos a nyomasfelepules (ramp-up), akkor nem valtozik a pozicioja, ha radurrantod a 9 bart, akkor meg jo esellyel szuro aljaig, vagy azon tul is viszi a viz/kave. A zatyulas milyensegetol fuggoen el tudom kepzelni, hogy kulonbozo eloszlasokat erhetunk el.
-
válasz
bluesfan
#88548
üzenetére
én úgy használom a két szűrőt (vst, reneka), hogy csinálom a kávékat mindig ugyanabban, aztán amikor jön egy kofi, ami nem jó vele, váltok, mert biztos lehetek benne, hogy a másikkal más lesz. aztán általában leragadok a másiknál, egészen addig, amíg nem jön egy kofi, ami...

(bár a renekát utálom használni a pereme miatt)
-
general
addikt
válasz
bluesfan
#87790
üzenetére
tehát egy kifolyó csőre legyen a portafilternek, egy csészéhez, nem kettő.
nem igazán értem ezt a méret dolgot. a szűrő (szimpla vagy dupla) külső átmérője ugyanaz lenne, a belső kisebb egy mm-rel és lesz így "csak" 57mm? tehát vehetek bármilyen portafiltert, csak a benne lévő szűrő legyen 57-es, Lelit Annához való?
(bocsánat a naív kérdésekért, újonc vagyok
) -
adriankoooo
senior tag
válasz
bluesfan
#87793
üzenetére
Ne vicceljünk már gyerekek, megnéztétek a linket? Szó nem volt sehol nettó árról:
Tehát az ár az ÁFA-t tartalmazza. Te mint magánszemély, nem tudsz vásárolni ÁFA mentesen az EU-n belül. Nem is értem, miről beszélünk.
Egyébként legjobb ismereteim szerint a webshopokban kötelező feltüntetni a bruttó ÁFA-s árat. -
válasz
bluesfan
#87695
üzenetére
a nís is szimpi, azt elfogadom kony-e-nek, kényelmes workflow-val. de igen, datee tapasztalataira sokat adok, bazsee is feketeövesre gyúrta magát, ha ennyire dicsérik, csak nem lehet rossz.
amúgy tök érdekes, hogy nóra meglátta, ahogy ma reggel darálok vele, és aszongya: lehet, hogy ezt még én is használni fogom? tök egyszerű így már a kávékészítés
(datee leginkább azért adta el, mert a párja rühellte használni és maradt az ek-nál) -
-
-
-
-
válasz
bluesfan
#86445
üzenetére
Egyetértek.
Én kb. 5 éve váltottam automatáról (Jura) kis karosra, aztán egy nagyobbacskára.
Én így fogalmaznám a különbséget: egy kis karossal, ha tudod, hogy mit csinálsz, egész elfogadható kávét tudsz produkálni; egy automatával, ha tudod, hogy mit csinál, el tudsz menni egészen addig a határig, amit a gép megenged.
Egy másik dolog, hogy az összeépített eszközök mindig korlátozni fognak abban, hogy javíts azon, amin épp jónak látod.
Szóval szerintem a kis karos gép + külön daráló a legjobb konstelláció, ha a jó kávé a cél.
Egy helyrepofozott Gaggia Classic -amennyire utánaolvastam- elég jó kezdésnek - fejleszteni is lehet, meg eladni is, ha más márkát választanál. -
#85578752
törölt tag
válasz
bluesfan
#86447
üzenetére
Azt nézem, hogy most akciós a Sage őrlős karos, 200e https://www.kavetarsasag.hu/sage-es-8013-eszpresszo-kavefozo-kavedaraloval de viszont thermocoil-os és PID-es.
Mennyire lehet hőstabil egy kis tehetetlenségű fűtőelem PID-del? Összemérhető vajon egy nagy bojleres félprofesszionális géppel? -
#85578752
törölt tag
válasz
bluesfan
#86445
üzenetére
Darálós automatához képest? Mekkora az esélye egy god-shotnak? Amikor nem sósnak, üresnek, keserűnek érzed a végeredményt cukor és tej nélkül, hanem kiegyensúlyozottnak, édesnek, amiből innál még egyet, aminek nem múlik el a lecsengése sem percek múltán.
Automatával szerintem nagyon nehéz jó presszókávét csinálni. Meg szar karossal is, ami thermoblokkos mondjuk vagy kis bojleres, pláne PID nélkül.
PID-del sem bír az Anna több adagot egymás után? -
-
válasz
bluesfan
#82842
üzenetére
Ugyan miért nem a szíved csücske? Nekem nagyon szimpatikus.

Visszatérve a szettre, beszéltem az eladóval, ragaszkodik az árhoz, mivel fél éve 240k vette, és hogy, ez már így is elég jó ár érte, meg csak ~20 kávét főzőtt vele és azóta is pihen. Ha engedne az árból meg tudnék barátkozni vele, de így inkább maradok a GC tervnél.
(#82847) Dr.Anonymus:
Holnap utánaolvasok jobban a gépnek, lehet dobok én is, ha a többiek nem kapkodják el.
-
-
vendingo
veterán
válasz
bluesfan
#82372
üzenetére
Nekem fura, igaz kb 7 éve használom az olaszt, eléggé hozzászoktam már, ezután minden más változás zavaró.
Amúgy jelentem, sikerült szagmentesítenem a régit. 4-5 óra kezelgetés különféle szerekkel, folyamatos mosogatás, öblögetés, még ultrahangos tisztítóban is járt, igaz az sok változást nem hozott. Holnaptól újra csatarendben lesz a kis kedvenc. Reggel még lesz rajta egy tisztító főzés kávéval, mert minden patinát lenulláztam ami volt benne. -
-
reset
senior tag
válasz
bluesfan
#81415
üzenetére
A bojler palástjának felső részén van két szabad menetes furat egymással átellenes oldalon - az egyik a víz-beömlő cső, a másik a gőz kivezetésének csöve mellet. (a fentebb linkelt cikk egyik fotóján látható is vmelyik a két furat közül).
Egyelőre a gőzös cső melletti furatba rögzítettem a szondát tartó kengyelt...amit még ki sem próbáltam; jelenleg az Ascaso teljesít szolgálatot...Túl sok mindent nem várok tőle...mivel a gép előlapján kínálkozott egy szabad hely, gondoltam, rakok oda fészket: jól jöhet még egy hőmérőnek vagy manométernek. Inkább a kíváncsiság hajtott. Majd a használatba vételt követő napok alatt eldől, marad-e ott a szonda ahol most van, vagy 180 fokkal arrébb költözik vagy esetleg helyet cserél egy manométerrel. Új furatot semmi képen nem tervezek készíteni... -
Zotmund001
csendes tag
válasz
bluesfan
#81229
üzenetére
Ja, értem, elnézést!
Az én nyelvezetemben (tudom, nem helyes), a hőmérő a klasszikus hőmérőket jelöli (folyadék vagy bimetál alapú). A Thermométer pedig a digitális, feszültségváltozáson vagy ellenállásváltozáson alapuló eszközöket jelenti.
Nem voltam elég egyértelmű, sorry! -
jana86
csendes tag
válasz
bluesfan
#78955
üzenetére
"Engem pl. a Comandante nem győzött meg arról, hogy presszóra képes lenne kiváltani akárcsak egy F4 Nano-t is, pedig volt egy ilyen elgondolásom, amikor megvettem."
Engem a Kinu M47 viszont meggyőzött.
Pár hónapja elégedetten használom. Bár mostmár egy rövid idő óta van mellette egy ZM késes Mazzer Royal, még mindig szívesen használom a Kinut is. Ezt csak azért írom, mert ennél csendesebb semelyik daráló nem lesz, és ezt tényleg nem nyűg használni. 20 g-ot fél perc alatt a világosból is simán visz és mivel nincs pangó, nem kell azt söprögetni, pumpálni, nem is lassabb a használata, mint a nagy Mazzeré. Nem is azért vettem a Mazzert, mert nyűgös volt a Kinu, hanem mert így most van kúpos és síktárcsás őrlőm is, és próbálgathatom a kávékat mindkettővel. -
Nibiru
tag
válasz
bluesfan
#77029
üzenetére
Az én nyelvem nem annyira érzékeny mint itt sokaké, de van egy ismerősöm aki szintén a Renákánál kötött ki, több kosár megvásárlása és tesztelése után. Nála volt alkalmam kipróbálni az IMS, VST, Reneka kosarakat.
Nem volt szükség arra, hogy koffeinmérgezést kapjak, hogy egyértelmű legyen, a Reneka a legjobb. A többi is jó volt, de a különbséget még én is éreztem. -
válasz
bluesfan
#76298
üzenetére
Mondjuk engem érdekelne, hogy a kávé mennyi időt tölt a kések közt, amíg őrleményként ki nem hullik, illetve az is érdekelne, hogy az őrlőkések sebességének átlaga mennyiben tér el - az összehasonlított őrlők esetében, kb. azonos fordulatszámnál.
Úgy sejtem, hogy a kúposoknál általában mindkét érték kisebb - a felépítésből adódóan. Persze nem lényegtelen, hogy mit mivel hasonlítunk. -
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
bluesfan
#76220
üzenetére
Hát igen, igazad van. Azt hiszem elsősorban nekem sem az a bajom, hogy romános, hanem értelmetlennek tartom kiadni érte a 400-at. A lélektani határ nálam azért nem egy kőbevésett valami, azt az elvárásaimhoz alakítom és úgy maximálom. Így aztán mivel új állapotban 0 pangós, rögmentes és szép örleményt (ezt mind együtt vállalható kompromisszummal) és pofás kompakt gépet más nem produkál 470GBP körül mint a Niche, így örömmel jelentem, hogy ez az új lélektani határ

-
cotagg
tag
válasz
bluesfan
#76173
üzenetére
Valahogy úgy van, ahogy mondod a tengelyvég látszólagos imbolygásával:
Telefonnal készült videón számomra minden daráló hangja olyan, hogy a világból kifutnék. Ennek is. Előben egész más.
Az enyém szombaton jött meg, korai lenne sokat mondani róla. Pár hónap mire helyükre kerülnek a dolgok, nem csak nálam, hanem mindenkinél, aki megvette. Egyelőre nagyon szimpatikus, pangó valóban közel a nullához, a darált kávé szép levegős (ha a fluffy-nak ez a megfelelője), nem rögösít. Valóságban sokkal jobban néz ki a gép, mint a fotókon. Technikai részletekhez van itt, aki jobban ért, mint én.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- TP-LINK routerek
- Router gondok
- OLED monitor topic
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Battlefield 6
- Siet tisztázni az RX 5000/6000 sorozat jövőjét az AMD
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ!!! RITKASÁG! Microsoft Surface Pro 11 Qualcomm Snapdragon X Elite 16GB 512GB OLED 120Hz Gar!
- magyar billentyűzet - 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Általános igazgatóhelyettes tábla üvegből eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
De ha tényleg pontos a cucc és prémium anyagokból készítették akkor megérheti. Remélem a kávébár bazáron meg lehet tapogatni.
akkor lehet ezért készítek én is néha olympus levet az etiópból 93 fokon.


, helyesen Bazsee71.



