-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jana86
csendes tag
Ha fölé hajolsz és úgy nyomod lefele a két kart, kb. a külső-alsó tenyéréled terhelve, akkor kevésbé kényelmetlen. Persze akkor meg a nyomásmérőt nem látod, de amikor már megvan az érzés, ez nem is annyira fontos. Illetve egy konzollal az is átszerelhető úgy, hogy felülről is lehesesen látni. Persze jobb lenne, ha nem utólag kellene mókolni, hanem eleve így készülne. És az is igaz, hogy valami markolat-féleséggel sokkal kényelmesebb lenne az egész.
Ami nekem még hiányzik, hogy a szűrőtartő kar vége lehetne hőszigetelt, nekem égeti a kezem, ha rongy nélkül fogom. Útban nekem nem szokott lenni, azt még nem vettem észre. -
-
verti1
tag
Igen, az a baj vele, hogy egy hitvány anyag még az alu-k között is.Folyamatos a kontakt a kávéval, valamint megszárad, nedves lesz, megint nedves. Nagyon hamar korrodálni kezd és utána kuka. Holnapra meglesz a kúpos furatokkal átalakított réz vízterítő. Vasárnap megy a gépbe, majd beszámolok róla.
-
Kávé Kálmán
tag
Hagyd el Parci :-), már én is kezdek zavarba jönni.
SZámomra nem egy eszközről szól ez a sztori, hanem arról, hogy aki kétkedik, van módja és nyitott rá, próbáljon ki egy tetszőleges manuális/rugós (dugattyús) eszpresszógépet / igyon az azon készített kávéból egy olyan helyen, ahol van fogalmuk róla. Ezek után érdemes diskurálni a tapasztalatokról. Sok esetben ugyanis azt érzem, hogy a nyitottság az ami hiányzik.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
köszi! ...simán csak b@szódott a rendszer vagy én voltam béna
szerintem most már jóamúgy a pumpámat kb 2éve cseréltem újra és kb 6hónapja szedtem szét és vízkőtelenítettem, bár nem volt semi baja
nem tudom hogy mit tesz a dimmelés ezzel a pumpával, de nekem nem tetszik amikor befullad, bár Fragola szerint ez így normális...
szerintem így tűszeleppel "smoothabban" lehet szabályozni, hogy egy kis Darálót vigyek a témába
-
-
verti1
tag
Ez a lényeg egyébként. Mindenkinek megvannak a saját szempontjai, azok szerint kell választani gépet, őrlőt, elkészítési módot. Agyag edény vagy 4 millás géppark, tök mindegy. A többség a minőségi kávékért rajong és ez a lényeg, totál mindegy hogy éri azt el. Elfogadom, hogy számtalan módon el lehet. Saját tapasztalatait tudja elsősorban megosztani az ember és arról fórumozik. Hol tegye egyébként ha nem itt.
A Strietman nekem is nagyon tetszik, nyitott bojler, szabályozható hőmérséklet, nyomás profil... na igen... de az árát nem tudom megemészteni én sem. Ki se merem próbálni, mert a végén a hatalmába kerítene. Mindig csak távolról szemlélem, rá sem merek nézni... -
Kávé Kálmán
tag
Draga. De ugy draga, h ez Wouternek nem ad megelhetest. Inkabb hobbi. Akiket ismerek ebbol a pici manufakturalis korbol, talan az Orphan nőtt ki (gyartas Taiwan-on), a Kinu darabszama meg mindig kicsi ahhoz, hogy pénzt keressenek vele, Paul (Cafelat Robot) szinten maga polirozza a termekeit. A CNC-megmunkalas az soha nem fogja ezeket a termekeket igazan gazdasagosan gyathatova tenni. Sergio (Flair) mar az amazonon is arul. O soha nem volt manufaktura.
[ Szerkesztve ]
-
adriankoooo
senior tag
Még mindig az van, hogy egy balta, de iszonyat jó 150€-s gépet akarsz egy Strietmannal 2100€ összevetni. Nem kell! Élj a lehetőséggel és menj el Gáborhoz egy próbára, utána elfogadom, ha azt írod, hogy nem tetszik. Ott a Strietman is, gyönyörű darab.
Kávé Kálmán: pénteken nyitottam fel a Monte Cristót. Illatra nekem nem jön be (lehet sok volt neki a konyhaasztalon a tizennap?), de az íze... tömény étcsoki. Imádom.
-
HÁZIGAZDA
-
Kávé Kálmán
tag
Ha szereted az összevissza tekergő kábeleket és a pontosságot szugeráló pid displayt, akkor rajta. Wouter ott volt a standunkon Budapesten és Amsterdam-ban is. Lehet, hogy cinikus alak, de azt mondta, hogy 2 pid-eléssel találkozott összesen. Mindkettő magyar elkövető volt. Nekem komfortvesztés egyértelműen egy Strietman-on tekergő kábelsaláta (vannak pidelt gépeim amúgy). Aki a CT1 hegerének alján (az a releváns) a vízhőmérséklet ingadozását kiérzi az elkészített kávéban (én nem az vagyok) az pidelje. Ha kiérezném, akkor azt csinálnám, hogy úgy álltanám be a hőkapcsolót, hogy a fűtési ciklus végén legyen ideális a hőfok. De minthogy béna vagyok a marginális hőmérsékletkülönbségek kiérzéséhez, ezért odasétálok a pideletlen CT1-hez és k elégedett vagyok a húzott kávéval. Jó hír amúgy az érzékenyeknek, hogy a CT2 termosztátja szűkebb tartományban szabályoz.
-
weinmaker
őstag
Jaja, és meg is csinálta ha jól rémlik.
Most annyi téma jött fel hirtelen, hogy próbálok szerezni 2-3 kézihajtányt valami jobbakat és csapatni egy Korzós tesztet vele. Illetve egy flair vs gaggia teszt is érdekes lenne. Na majd agyalok, hogy hogyan lehetne ezeket összehozni.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
adriankoooo
senior tag
"az egyetlen dolog, ami engem bántott, az az, hogy azt hallottam ki párak szavaiból, mint anno a mac usereknél: did you switch already? did you make the switch? mintha az egyedfejlődés egy következő stációja lenne, hogy az ember "vált". ez az egy zavarna és eleve általánosságban reagáltam erre, nem toobee-nak konkrétan."
Nyomtam egy lájkot a HSZ-re, bár ezzel a résszel nem értek egyet, ha így lenne, mint anno a mac usereknél (legalábbis árban), akkor strietmant ajánlgatnánk, a Flair ahhoz képest nintendó (árban).
-
Toobee
veterán
Pedig látod, hogy van. Attól még közös bennünk, hogy szeretjük a jó kávét, de mindenki meghúzza valahol a határt a ráfordítás (idő, pénz) tekintetében. Ez nem jó és rossz tábor, pusztán az eltérő igények miatt formálódott így, de a közös hobbi remélhetőleg összekovácsolja a társaságot. Régebben sem volt ebből gond, próbálgattuk egymás cuccait, mindenki örült, ha valami újat láthatott.
-
vicces1
aktív tag
Kivárásra játszok és figyelek itt a rutinosabb hullámlovasokra.
Persze aki megteheti játszadozhat, ha tehetném szívesen tesztelgetném az aktuális "hipe-okat", de sajnos azt nem szponzorálja nekem senki.
Amúgy tényleg jól jönne egy kézi a reggeli kotyeszhoz, kirándulás, nyaralás, utazáshoz.
Ahhoz meg nem kell presszó minőségű Kinu, Lido.
Tehát megint ott vagyok, hogy 3 őrlő lesz, mert a Graef meg ott van a classicokhoz, meg csak kell egy tarcsiba és 20K-ért csak elfecsérelném.De 3 őrlő meg nem kell !- bele lehet ebbe hülyülni, ráadásul a Niche Zero is hamar lecsengett!
weinmaker : Triathlon nem az én világom, de elismerésem az IronMan-hez.
Bringa az örök szenvedély, és túlzásba is viszem már vagy 30éve (évi 18-20K) és karbon itt minden, de mikor alu és acél volt 15 évvel ezelőtt akkor jobban haladt, ez a korral jár.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
verti1
tag
Persze, amiről már beszéltünk. Mindenki a saját szempontjai szerint válasszon. Divatból marhaság vásárolni szerintem, aki nem így tesz az nem tudja, hogy mit akar igazán. Én biztos nem terjesztettem, hogy le a motorossal, párhuzamosan használok motorost sj késsel, de azt vállalom, hogy minőségben hozza az SJ szintet, sőt... Ha pedig az árakat nézem (használt sj/új kinu) kb. ugyan az, egy elérhető alternatíva vagy akár szintlépés. Leszámítva, hogy tekerni kell csak előnye van otthoni egy-két kávéval számolva. Innen a következő szintugrás százezrekben mérhető.
közben te is szerkesztettél...
Nem lehet persze kijelenteni, általánosítani. Azért is írom, hogy ez az én véleményem. Ha valaki olvassa majd mérlegeli ahogy én is.
[ Szerkesztve ]
-
weinmaker
őstag
Nekem meg egy Quickmill 0650-es, amivel ha hirtelen kell, akár kávét is készíthetsz, ami vállalható kategória. Dualbojler: Gaggia GC+Quickmill 0650
Illetve ha visszaemlékszem a Gaggia Classic sztárolását is én kezdtem, amikor meglett a tuningolt változat, és bebizonyította, hogy ebben az árkategóriában nem nagyon lehet elverni. Akkor kezdtem használni mellette gőzölni a quickmillt. Először senki sem vette komolyan, aztán meg......
Persze mielőtt félreértené nem szerénytelenkedni akarok, csupán nosztalgia.
[ Szerkesztve ]
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
adriankoooo
senior tag
Végülis igen. Amikor "kezdtem" az Ascaso volt a belépő szint, aztán vettem egy K6-ot. Nos, nem bántam volna, hogy ha egyből egy jó minőségű kézivel kezdhettem volna. Amíg a K6-nál magában csak annyit elértem, hogy ne maradjon pangó őrlemény (2x ráindítás, körtepumpázás), addig a Kinuval két adagot letekerek. Mai fejjel biztos nem vennék egy fél konyhát elfoglaló, hangos gépet, hogy a magam kávézását kielégítsem.
-
verti1
tag
Miért kellene bármilyen következtetésre jutni, hogy a motoros vagy a kézi a jobb? Nem is lehet ilyet kijelenteni szerintem. Mindenki döntse el, hogy neki milyen tulajdonságok fontosak és aszerint válasszon. Ha motorost akar, akkor keresgéljen azok között. Ha tekerő lantot akar , akkor onnan válasszon. A műanyag halomtól a high end termékekig nagyon nagy a választék.
-
Toobee
veterán
Pedig leírtad a lényeget: harmadáron hozzá lehet jutni. Illetve nem kell vuduzni, nem foglal helyet sem, pratikusan szállítható.
(#89153) adriankoooo: egyet értek. Nagyon örülök, hogy annak idején vettem a bátorságot, hogy rendeljek egy M47-et. Azóta sem vágytam vissza Mazzerre, nemhogy bármilyen motorosra, pedig megfordult pár típus nálam.
-
verti1
tag
Flow profilt tud neked rajzolni ami presszónál talán nem annyira fontos mint a nyomás profil. Valamint tudod logolni az adatokat bluetooth-on keresztül. Elsősorban kényelmi dolog igen. Otthon mindenki döntse el magának, hogy megéri vagy sem. Egy kávézóban viszont nagyon hasznos dolog tud lenni.
-
verti1
tag
Nem is vettem annak.
A lényege ezeknek a mérlegeknek, hogy egybe vannak építve egy stopperrel. Különböző módokban tudod használni. Felrakod a mérleget a csepptálcára, rárakod a csészét, egy pillanat alatt tárázza magát és indítja az stoppert. A másik beállítással rárakod a csészét, tárázza magát és az első cseppnél indítja az órát. De vannak manuál módok is. Okos mérlegek. Van amelyiknek van Bluetooth kapcsolata és különböző appokkal használhatod. Ez egy extra dolog, nem lesz jobb tőle a kávéd csak max. egyszerűbb egy-két mozdulattal a dolgod. Egy kávézóban viszont a sok mozdulat idő ami pénz. Ezeknek a mérlegeknek a Rolls Royce-a az Acaia. Drága (nekünk), de kapsz egy aluminium házat, vízállóságot, beépített akkut, pontosságot, gyorsaságot. Ez alatt árban van még lefelé több hasonló készülék. -
verti1
tag
Nem gondolom, hogy ez mérleg elitizmus. Mint az élet minden területén itt is vannak végletek. Lehet mérni 3000 Ft-os ebay-es mérleggel és Acaia-val is. Persze van közte is pár lépcső. A funkciókat pedig mindenki döntse el, hogy mennyire fontosak neki és mennyit hajlandó kifizetni értük.
-
Z0mbi
senior tag
Nem tudom masok mire hasznaljak. En erre hasznalnam:
csak pressot fozunk. Merlegem szeretnem a talcara rakni ket pici cseszevel.
Automatikusan 0 zon es az elso csepp utan kezdjen merno grammot es idotVan aki tovabb megy es ezeket elmenti a merleg es recepteket gyart/jegyez meg. En ezzel nem akarok foglalkozni.
sima 5000ft os merleg erre alkalmatlan. De arra is hogy barmely sarkara/pontjara raksz sulyt ugyan azt mutassa.
0.1-0.2g egy presson mas izt ad. Ennyi. -
MODERÁTOR
En sem ertem a konvex tamper letezesenek letrejottet, eddig 1 kavezoban talalkoztam vele. Mondjuk a disztributort is egy plusz felesleges eszkoznek tartjak a legtobb helyen. Ha van egy jo orlo+maroktamper akkor tenyleg nincs sok hozzaadott ertek.
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
-
tag
Értem én.
Itt egy gyorsan guglizott link:
http://uni-obuda.hu/users/pap.andrea/szenzorok/2016szenzor_05.pdf
A 25. dia körül vannak a hőelem kompenzálások - erre utaltam.
Epként nem azt írtam, hogy ab ovo rossz a hőelem erre a célra, de azt, hogy az alkalmazása több, nem triviálisan megoldható problémát vet fel, mint a termisztorok, fenntartom.BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
senior tag
Ez úgy volt, hogy én beszereltem ezt a pidet egy - akkor még - alubojleres gc-be. Nyomtam egy AT-t. Használtam pár hétig. Utána ez a gép ment Fragolához, rézbojleresítésre. Nem tudom, hogy Ő állított-e akkor a piden, de gondolom igen?! Jah és én pt100-zal raktam akkor össze, viszont azóta Fragola javaslatára kicseréltem k hőelemre anélkül, hogy hozzányúltam volna a beállításokhoz.
qvik27: ezért használtam én régebben pt100-at a pidelésekhez, illetve mára már megint visszatértem rá. Fragola szerint jobb a K, mert gyorsabb, viszont az általad említett jelenség pt100-nál kizárt.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
prandris
tag
"nem tudom mérni, de érzésre az idő múlásával egyre forróbb a víz, amit azonos beállítás mellett ad, ha magában elvan 1-2 órát, utána gőzölög ezerrel és a kávé is forróbb. ez mitől lehet?"
A hőelem vezetéke toldva van? Régebben nekem is ezt csinálta a gc és másnak is volt ilyen gond. Toldás nélküli vezetékkel a probléma megszűnt.
Más: A Hottop új ára 84ezer [link]
[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
mistico!
Apropó Reneka. Alapvetően ezt használom, de időnként előveszem a 18-as VST-t, hátha... Döbbenet, hogy mennyire megváltoztatta a mai Starfish arcát. Az eperdzsem kuka, helyette előjött egy egészen markáns, klasszik kávéíz, hosszan tartó kissé kesernyés lecsengéssel. Maga az íze egyáltalán nem kellemetlen, de elképesztően más. Pedig már a hőfokot is 4-gyel lejjebb vettem. Ennél pl. lehet, hogy érdemes kifelejteni az alján maradt fine-t.
Érdekes hóbort ez a kávézás, na. -
bluesfan
tag
Azt még nem, mert hiányozna az előre kimért mennyiségből, de a felvetés érdekes és ki fogom próbálni. A kérdés inkább arra irányult volna, tudjuk-e, hogy néz ki az őrlemény a kosárban, keverés után.
Tudom, hogy a lényeg a produktum, de érdekelne, vajon tényleg tudjuk-e az őrleményt igaziból homogenizálni. -
Kávé Kálmán
tag
Na, és pont ezért akarom meggyőzni az ajánlatkérőt a fanyelű habverőről (azért biztos 10szer annyit lehet kérni mint a normál habverőért).
https://vimeo.com/378140798/c5f10dbc42
De ő is azt mondja, hogy ahhoz jól kell rázni. Hááát kérem! Én nem viszem túlzásba és sík. De nyilván lehet valahogy féloldalasan is "síkbarázni". Úgyhogy berendeltem a kívánt 0,4mm tűket, amik a 3D printerek tisztítótűi. Kipróbált darabok. Nem 0,3 nem 0,5, hanem 0,4-es kell neki. De nem hiszek benne. Győzzenek meg a stirrer userek! Aztán kipróbálom az összerakott protot és megpróbálom megcáfolni magam.
@SoundOn Péter! Ne túrjál vele, hanem homogenizálj ! Nézz rá az enyémre!
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
mégmégmég! Kellenek a disztribúcióra/homogenizálásra a vélemények! Az enyém az alábbi. A minihabverő. Anno volt, aki vett belőle és azt mondta, hogy szarabb a kávépárna a habverés után mint előtte. Annyira nem értettem a problémát, hogy már kommentárra sem futotta. Én ezt az őrlemény homogenizálására használom (természetesen tölcsérrel). Aztán szintén tölcsérrel síkba (tökéletes síkba, nem nehéz) rázom a kávét és tömörítek. Sík kávépárnát tömörítek. Nem használok puck perfectert. Ez a 4-6-8 tűs stirrer persze használható tölcsér nélkül is, mert nem okoz nagy felfordulást. Na, és pont ez is a bajom vele. Ha a finom, normál és durva őrleményt homogenizálni akarom, akkor akkora felfordulást akarok okozni a párnán belül, amekkora csak lehetséges. Ehhez meg nem hókuszpókuszra (saját lelkiismeretem megnyugtatására, hogy a tevékenység kipipálva) van szükség, hanem rendes zatyulásra, ami a csövön kifér. 6 tű ehhez képest - SZERINTEM - csak csók egy "fáradt" papagálynak. De roppant kíváncsi vagyok a többi véleményre is, mert pont ezért nem fűlik a fogam 500db tűs stirrer-t legyártani, még ha jól meg is fizetik...
[ Szerkesztve ]
-
SteelCowboy
csendes tag
Negyed kilót hoztam is belőle, de direkt a Flair-re tartogatom. Bár a karácsony előtti utolsó rendelésnél Balázstól is betáraztam 250-250g Siren-t, Starfish-t és Black Pearl-t (korábban még nem rendeltem tőle), amiket szintén a Flair-hez gondoltam felhasználni, de mivel még elő sem tudtam venni, ezért a Black Pearl a GC-ben végezte, nagy sikerrel (feleségem konyakmeggyes jegyeket vélt felfedezni benne). De kíváncsi leszek, hogy egymás után kettőt elfogyasztva mekkora különbség van a GC és a Flair-főzet között.
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
Bazsee71
őstag
Úgy értettem, hogy síktárcsásból kisebb késekkel is van jó tapasztalat (K30, Forte), de kúposból még a 47-es sem vett le a lábamról. Persze nem rossz, csak így, hogy ezek vannak mellette, nem az igazi.
Szerk.: a minták már csak ilyenek, nagyon ritkán kapok 100g-nál többet, az Ikawán egy kör el is visz 50-et. :)
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Mint a Mátrixban, hogy milyen ízű a csirke...vajon milyen ízű a száraz etióp? :) Két éve volt olyan mintám is, hogy arra mindent mondtam volna, csak azt nem, hogy száraz etióp, annyira rossz volt.
Idén is amiket kóstoltam mintákat, dög unalmas volt szinte mindegyik, pár aukciós tétel lógott ki a sorból (meg az áruk is...). A befutóból sajnos nem fogsz találni a dobozban, azt muszáj volt mind elpörkölböm. :D -
Kávé Kálmán
tag
A Flair kért meg bennünket, hogy csináljuk meg a Classic-hoz (akkor még csak az volt) a nyomásmérőt még 2018 áprilisában. Deal volt. Megkapták tőlünk a rajzokat, a prototípust, az előgyártmányt és a szériát is. Változtattak rajta, amitől szarabb lett, de működik. A közelebb lévő o-gyűrűk miatt megdőlhet a dugó nyomás közben. A Pro-nál ez nem annyira jelentős. A rozsdamentes dugattyút is elő kell melegíteni.
A Robot nyomásmérője gyönyörűen megmunkált darab, az elhelyezése kicsit szerencsétlen, nehezen követhető húzás alatt. A nyomásmérés nem volt benne az eredeti koncepcióban. -
Kávé Kálmán
tag
A kétkedés jó mozgatórugó a legapróbb részletek felfedésére/megvitatására :-).
Negatívumok Robot/Flair (aki még tud, az egészítse ki!):
1. külön kell melegíteni vizet nekik
2. a forrásban levő víz veszélyes közeg
3. nem elég egy gombnyomás/meg kell dolgozni a fasza eszpresszóért (vannak egyedek, akik ezt előnyként képesek megélni :-)
4. a kavépárnára helyezendő szűrők mindkettőnél elveszősek. Nekem ez a legnagyobb horror mindkettőnél.
5. A Robotnál elértünk egy pillanatnyi 16baros csúcsot, a Flair itt már minden bizonnyal törik (annál 14bar volt a legtöbb, aminek kitettük)
6. nem habosítanak tejet még unszolásra se[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Az ízbeli előnyök vélt okáról is írtam. Az a profil, ami ezeknél default jön, a profilozós pumpásoknál vagy programozható, vagy vérpisilősen utánozható. Játszottam ezt potival Gaggia Classic-on és Profitec Pro700 flow regulatoros géppel. Mindkettőre ráakasztottuk a Smart Espresso Profiler-t és még azzal is küzdöttem mint malac a jégen. Anélkül, feelingre (egy meglehetősen tehetetlen nyomásmérővel) soxerencsét! És akkor még ott a vibrátor.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"ezek általános ismérvei egy normálisabb kézi gépnek, nem erre gondoltam, de ha már így összefoglaltad, kiemelem az utókornak"
Parci, én tökre nem kötekedni akarok, de melyik Általad használt/Ismert manuále/rugós karos tudja az általam Flair/Robotnak tulajdonított előnyök (melyikét)? Ezek a dolgok tipikusan ennek a kettőnek a pozitívumai (szerintem). Még a Strietman is csak korlátosan/feltételesen ugorja meg némelyiket ezek közül.
Hoppáré! Ez nem jelenti azt, hogy ezek a cuccok tökéletesek lennének! Vannak hátrányok is. De nem ez volt a kérdés :-)
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Tudom, figyelemmel követtem nálad az őrlő evolúciót. Csak az a Robur...😀 egy hegyomlás volt... Amikor újra kávézni kezdtem akkor nálam szempont volt a hordozhatóság és így jött a Kinu. Műszaki tartalom döntött és a késméret. Nem akartam percekig tekerőlantozni és maximális pontosságot akartam. Előbb volt meg mint a Flair, még vacilláltam, hogy merre tovább gép ügyileg.
-
verti1
tag
Ims kosár van hozzá. Gyönyörűek a pogik, nem csatornásodnak. Gondoltam én is, hogy csak bebeszélem magamnak, meg lila köd, de nem. 😀 Van egy “kontrol csoport”egyébként. Kedves barátom PID-es silvia, szűkítővel, tágulásival, flow control-lal mazzer mini-e-vel. Ő sokkal szkeptikusabb volt a Flair-rel kapcsolatban. Már majdnem vett egyet...😀
-
Kávé Kálmán
tag
Nah, akkor még annyi, hogy egy dugattyúsnál (akár rugós, akár manuál) van egy totál individuálisan alakítható előáztatás és ramp-up és hiába manuál (nem rugós) a gép, a nyomás természetes módon esik. Másként kifejezve: ha stabil 9 bart akarnál nyomni a karral, akkor egyre nagyobb erőt kéne kifejtened (egyre kifacsartabb pozícióban). Sonst noch was? A profilozós pumpás monszterek gazdái leggyakrabban ezeknél a profiloknál landoltak...,
-
Kávé Kálmán
tag
"ha ennyire egyértelmű a különbség a flair javára, akkor érdemes megpróbálni megfejteni, hogy mi az oka. már csak a kollektív tudás gyarapítása végett is."
Már többször elhangzott jó pontok a Robot/Flair mellett:
1. Alig van versenytársuk, ha gyorsan eszpresszóra van szükséged (kevesebb mint 5 perec hidegstart-ról)
2. Gyakorlatilag shot-ról shot-ra játszhatsz/hasonlíthatgatsz akár kotyvasztott vízzel is, de mindenképp friss vízzel készíted az eszpresszód minden esetben
3. Jól kontrollálható a hőmérséklet, jó rutinnal konzisztens shot-ok (egy klasszikus kis dipperrel hőmérőcsík nélkül a fejen kicsit vakrepülésszerű játék ez).
4. Húzhatod őket akár közvetlenül egymás után is, nincs túlhevülés (két ember nagyobb csapatot is kiszolgálhat eszpresszóval). Pavonival ez mission impossible.
5. 0 vízkőprobléma
6. lehet, hogy más júzerek még sorolnak néhányat...[ Szerkesztve ]
-
mdav88
aktív tag
Szokták mondani, hogy a cél szentesíti az eszközt.
Egy ideig a pavoni volt a fő gép (2.3 professional), azt lehetett és kellett módosítani, hogy jól működjön. De után tök konzisztens lett, egyedül a mennyiség volt kevés. Napi egy-két kávéhoz egyedül (tejes)kávézóknak szerintem főnyeremény. -
mutyi
őstag
Mit értünk az alatt, hogy egyenletesebben? Én amit láttam videot, abban pl a távol-keleti srác egy jó ideig valóban tudta nyomni egyenletesen, de a végén már 3-4 alkalommal is új erőre kellett kapnia és látszódott is hogy a nyomás visszaesik rendesen,majd újra belekezd.
Az ulka-nál ha felépül a nyomás,akkor azért végig meg marad nem?
Mindenesetre kipróbálnék én is egy Flair-t,mert meg van a maga szépsége az egész kávékészítés folyamatának és kíváncsi lennék milyen produktumot készít.
A jelenlegi Gaggia Baby-nél valszeg jobbat,mert most azzal szenvedek,mióta vagy jön a víz vagy nem jön csak éppen csepereg. -
norby_42
aktív tag
Pont ezen gondolkodtam, hogy a Pavoni miért nem futott be ekkora pályát. Tanulható és szerethető a működtetése, legalábbis szerintem mindenképp. És ha a 49 mm ennyire jó, akkor miért az 58 mm a szabvány? Vagy itt az ipari gépek otthoni használata üt vissza?
Eat pasta, run fasta
-
verti1
tag
58-nál egy vékonyabb, kb. 10mm vastag pogid van nagy felülettel, finomabb őrleménnyel. Ott az egyenletes áramlásban a pogi teljes felületén a kosárnak és annak minőségének nagyobb szerepe van. Persze ha egyenletes a szemcse méret és homogén a pogi. A Flairnél a magas pogi egyébként megbocsátóbb szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Én is ebben látom a nagy előnyét egyébként, illetve a korlátját a rezgős gépeknek. A kosár egyébként a CL Flairben eléggé kőbaltával faragott egy VST-hez vagy IMS-hez képest. Nagy furatok (igen furatok) vannak rajta. Tolómérővel mérhető szinte az átmérőjük, de egyformák és tökéletesen rendezettek. Viszont ez se számít annyira talán, ahogy a tű pontosan állítható hőmérséklet sem. Tökéletes vízterítés, totál minden ponton lineáris áramlás, nyomásprofil. Ez a kulcs szerintem. Flairhez hasonló kávét csak rotos gépen ittam eddig. Az örlőre viszont kényes. Pontatlanabb örlővel csatornásodik a magasabb pogi ellenére is. Nem olyan a végeredmény. Viszont ez csak az én véleményem.
-
paljoc
tag
Nagyon ne idegeld magad, én sem tudok vele semmit játszani, örülök ha azzal az egy kilóval el tudom lavíroztatni a gépet, ez egy darab pöri lesz, mégpedig egy darab valamilyen, de hogy milyen, majd meglátjuk. Annyit sosem fogok belőle venni, hogy kísérletezni lehessen, főleg hogy már a 2 kilót sem vállaltam be amivel optimálisan menne a gép legalább erre az egy pörkölésre.
Csak küldje már a datee, mert kíváncsi vagyok. /de megmondom őszintén, ilyesmi nem valószínű hogy lesz valaha is a palettámon még saját fogyasztásra sem, maradok a "földhöz ragadt vonalnál", mint ahogy pl. ebédelni sem a Textúrában szoktam, vagy a KNRDY-ben / -
coxymaxi
csendes tag
Pedig pont mostanában gondolkozom itthoni pörkölésen.
De már a pörkölő ismerősöm is csak annyit mondott erre csak, hogy a semminél jobb.
De ne várjak sokat ezektől a gépektől. Profilozást meg végképp.
Amúgy a Hottopot nézegettem.
Ezek szerint ne reménykedjek itthoni pörkölésekben? -
HÁZIGAZDA
na, az a helyzet, hogy nem bírtam ki és rápróbáltam a frissen pörkölt geshára. világos, hogy a gene megölte az alapanyagot és sokkal több van benne, mint ami így kihozható...
...de...
...basszus, ez még így is a legjobb kávé, amit itthon ittam!
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
#64275200
törölt tag
Csak egy fokkal jobb a Hottop analóg amit itt kínáltak eladásra. Igaz nekem nincs összehasonlítási alapom más géppel, mert én tavaly egyből egy ilyen Hottoppal kezdtem. Sajnos ez a sport is sok összetevős mint a kávékészítés minden mozzanat. Nyáron sokkal rövidebb programmal ment le "ugyanaz" a fajta zöld mint most télen. Csak a fülére szemére és az orrára hagyatkozhat az ember. Viszont megvan az öröm, hogy "én sütöttem". Na jó néha kokszosítottam is. De az meg jó a postásnak, szomszédnak stb. Nekik a bolti tégla után fel sem tűnik ami nekünk már a égett kategóriát feszegeti.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Gaming notebook topik
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Ukrajnai háború
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- ZIDOO médialejátszók
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest